Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 Zlatna pravila u internet-komunikaciji između dvaju suprotnih spolova

Go down 
AutorPoruka
virus
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Zlatna pravila u internet-komunikaciji između dvaju suprotnih spolova   Tue Jun 10, 2008 12:27 pm

Prijevod: Smail L. Handžić


Obzirom da se često dešava da budemo u prilici da komuniciramo sa osobom suprotnog spola kako bismo ostvarili određenu potrebu koja iziskuje takvu komunikaciju, neophodno je da poznajemo njena osnovna pravila koja pomažu da se ispoštuju šerijatske norme. U tom smislu, svim našim posjetiocima, a prvenstveno našem skupocjenom dragulju, plemenitim sestrama, nudimo ovaj tekst od našeg uvaženog šejha, dr. Selmana el-'Aude.

Kada je u pitanju komunikacija putem interneta između dvaju suprotnih spolova, muškarca i žene, a koji nisu rodbinski vezani, spomenut ću slijedeća pravila:

1. Da se ne upotrebljaju slike ni na bilo koji način:

Prvo: Zbog toga što za tim nema nikakve uopće potrebe, obzirom da je kontakt u pisanoj formi sasvim dovoljan i da on kao takav zadovoljava potrebe.

Drugo: Zbog toga što bi to bio jedan veliki šejtanov prilaz čovjekovoj duši, u smislu kićenja i predstavljanja onog što je okarakterisano kao ružno lijepim.

Možda će se neka braća upitati, pa da li, uopće, postoje ideje ili želje za tim? Odgovor na ovo pitanje bi glasio: Lijepo bi bilo da se ovakve ideje uopće ne javljaju, međutim, onaj ko poznaje šejtanove metode odvođenja u zabludu, odnosno, ko poznaje šejtanove prilaze ljudskoj duši; takav se uopće ne treba ničemu čuditi?

Naprotiv, očekivati je da se dese i krupnije stvari od toga! Ovo kažem jer je često čovjekova bolesna duša u stanju da jasnu i očitu grešku zapakuje u dobro dijelo iznad kojeg stoji lijepa namjera, ali i zbog toga što često bivamo sluge našim dušama!

2. Da se zadovolji samo sa pisanjem, bez upotrebe glasa:

Ako se kojim slučajem javi potreba za glasovnom komunikacijom, u tom slučaju se treba voditi računa o Allahovim smjernicama, gdje kaže: „O žene Vjerovjesnikove, vi niste kao druge žene! Ako se Allah bojite, na sebe pažnju govorom ne skrećite, pa da u napast dođe onaj čije je srce bolesno, i govorite skladno onome što je dobro!“ (El-Ahzab, 32)

Ako su ovakvi zahtjevi bili traženi od žena Allahovog poslanika, sallallahu 'alejhi we selleme, šta onda reći za žene mimo njih? Zatim, ako je ovakvo bilo stanje u vremenu poslanstva, kako se tek treba postaviti u ovom našem vremenu strasti i mnogobrojnih iskušenja?!

3. Da se ograniči na ono što je neophodno:

Dakle, da se ograniči na temu koja je neophodna da se o njoj porazgovara, i da se ne otvaraju druge teme iza kojih nema nikakavih granica. Često se desi da mnogi žele da ostvare komunikaciju samo zbog toga kako bi komunicirali sa osobom suprotnog spola. Ne osvrčući se uopće na temu razgovora, mnogi muškarci žele da slušaju i da se naslađuju ženskim glasom, naročito ako je on umiljat i privlačan. Ovakva je situacija i sa ženama, obzirom da su žene identične muškarcima. Obje skupine žele da razgovaraju sa drugim, pa makar to bilo i u pisanoj formi. Upravo zbog toga, neka taj razgovor bude krajnje ozbiljan, daleko od primjesa strasti i naslade!

4. Da govornici budu trezveni i krajnje oprezni:

To kažem zbog toga što se često dešava da se na internetu osobe lažno predstavljaju jedni drugima. Momak se predstavlja kao djevojka, a djevojka se nudi ili predstavlja kao momak, i sl. Nakon toga, šta se dešava? Nastupaju pitanja, tipa: „Kojeg si mezheba?“, „Kakvo piće voliš?“, „Odakle si?“, „O čemu maštaš?“, „Da li si kulturan?“, „Čime se baviš?“, itd. Dakle, čitav razgovor nema svoje uporište u dobru!

Ovom prilikom posebno želim da ukažem na opasnost koja prijeti našim plemenitim sestrama, a sve na osnovu postojećeg iskustva! Skladno njenoj prirodi, često je žena sklona da povjeruje svakoj informaciji koja joj se predoči, i da, dirljivim i ukrašenim riječima, bude prevarena. Nakon toga je lovac stegne u njegovu mrežu!

Prvi put joj se momak predstavi kao iskreni savjetnik i pomagač. Drugi put biva žrtva koja je u nevolji i koja traži svoga spasioca. Treći put je neženja koji traga za svojom životnom saputnicom. Četvrti put je bolesnik kome je prijeko potrebno liječenje...

Savjetujem sestre koje brižljivo rade i da'wetski djeluju putem interneta da se, koliko to njihove mogućnosti dozvoljavaju, međusobno povezuju i sarađuju. Savjetujem ih da razmjenjuju iskustva i da se potpomažu u aktivnostima, jer, čovjek kao jedinka je slabašan, ali je zato izrazito jak onda kada uz njega stoje njegova braća!

Uzvišeni Allah je rekao: „Tako mi vremena, - svaki čovjek je, doista, na gubitku, samo ne oni koji vjeruju i dobra djela čine, i koji jedni drugima istinu preporučuju i koji jedni drugima preporučuju strpljenje.“ (El-Asr)

Bilježe imam et-Taberani, u djelu Mu'džemu-l-evsat, i imam el-Bejheqi, u djelu Šu'abu-l-iman, predaju koja se prewnosi od Ebu Mulejkeh – a on se smatra ashabom – da je rekao: „Dvojica ashaba Allahovog poslanika bi, kada bi se sreli, ne bi se međusobno razišli dok jedan drugom ne bi proučio suru el-Asr, nakon čega bi jedan drugog poselamili!“ (Ed-Durru-l-Mensur, 8/621)

Također, savjetujem sestre da svoju pažnju i trud kroz ovo polje djelovanja usmjere isključivo prema da'wi ženama, njihovom savjetovanju i pružanju usluga koje se tiču isključivo njih i njihovog dobra! Neka sve to bude na najbolji način i koristeći najljepšu metodu. Neka indirektno djeluju na žene, jer, često se dešava da direktno djelovanje potiče pobude za odbacivanjem ili svađom. To je zbog toga što savjetnik izgleda kao onaj koji je na većem, dok onaj kome se savjet upućuje izgleda kao osoba koja je na nižem stepenu.

Upravo zbog ovih stvari, neka se pri našem govoru uvjek prepozna blagost i ljubaznost, i budimo oni koji će u svemu imati privlačan nastup, koji će biti pronicljivi i u svemu tome imati veliko strpljenje! Samo time se mogu ukloniti ljudske greške! Za neše sestre konstantno učimo dove Allahu da ih sačuva, pomogne i dadne im uspjeha u njihovom radu...

Šejh, dr. Selman ibn Fahd el-'Aude
minber.ba


virus: komentar modifikovan dana: Wed Jun 18, 2008 8:07 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
virus
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Zlatna pravila u internet-komunikaciji između dvaju suprotnih spolova   Tue Jun 10, 2008 12:35 pm

esselam alejkum we rahmetullahi we berekatuhu

Primijetio sam totalno opustenu atmosferu u razgovoru izmedju dvaju suprotnih spolova i na ovom forumu a i na drugima, i to mi je povod da otvorim ovu temu i postavim ovaj tekst i to bash u ovaj podforum Muhabeti,druzenje i upoznavanje, zato sto ovde najvishe caskamo, i komuniciramo izmedju sebe!

Procitajte dobro ova pravila, i kada udjete u ovaj podforum, isto vazi i za ostale a narocito u ovaj, pogledajte temu, i sjetite se pravila koja ste ovde procitali, i tako postupajte !!!

Allah vam dao svaki khajr !!!

esselam alejkum we rahmetullahi we berekatuhu
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Zlatna pravila u internet-komunikaciji između dvaju suprotnih spolova   Tue Jun 10, 2008 2:32 pm

Masha'Allah ! Dzezzak Allah Khajr akhi !
Na vrh Go down
Gost
Gost
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Zlatna pravila u internet-komunikaciji između dvaju suprotnih spolova   Tue Jun 10, 2008 5:03 pm

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu,
brate 'virus' da te Uzviseni Allah nagradi najlepsom nagradom preduhitrio si me u ovom hajru, molim Allaha da se ucesnici ovog foruma okoriste ovim, da se ne bi granice Allahove vjere prelazile, a pod izgovorom islama, Barekallahu fikum, esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu
Na vrh Go down
virus
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Zlatna pravila u internet-komunikaciji između dvaju suprotnih spolova   Tue Jun 10, 2008 5:26 pm

we alejkumu selam we rahmetullahi we berekatuhu !

AMIN we ijjakum !
Na vrh Go down
rose
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Zlatna pravila u internet-komunikaciji između dvaju suprotnih spolova   Sat Jun 14, 2008 10:43 pm

dobra tema

Na vrh Go down
elTewhid
aktivni dzematlija
aktivni dzematlijaKomentarNaslov komentara: Re: Zlatna pravila u internet-komunikaciji između dvaju suprotnih spolova   Mon Jun 30, 2008 12:42 am

Ovde sam htijo nesto napisati al sam zaboravio sta, pa cu se vratiti kasnije kad se setim
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: Zlatna pravila u internet-komunikaciji između dvaju suprotnih spolova   

Na vrh Go down
 
Zlatna pravila u internet-komunikaciji između dvaju suprotnih spolova
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Muhabeti,druzenje i upoznavanje-
Idi na: