Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 Knjiga: ODIJEVANJE MUSLIMANKI - moda za sva vremena

Go down 
AutorPoruka
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Knjiga: ODIJEVANJE MUSLIMANKI - moda za sva vremena   Thu Jun 12, 2008 10:39 pm

Ovih dana iz štampe izlazi nova knjiga hfz. mr. Senaida Zajimovića pod naslovom „ODIJEVANJE MUSLIMANKI - moda za sva vremena“. Hafiz magistar Senaid Zajimović je dobro poznat našoj čitalačkoj publici i to prije svega kroz njegovu pisanu i usmenu riječ. Do sada je objavio više djela, a među najpoznatijim su: "Temeljne istine vjere", "Podvale emancipacije", "Žena i islamski pogledi na život", te nekoliko prijevoda. Knjiga koja je pred vama svojevrsna je rasprava o islamskom odijevanju sa etičkog, pravnog, socijalnog, psihološkog, zdravstvenog, ekonomskog i drugih aspekata.

Ova knjiga tretira vrijednosti pokrivanja tijela kao civilizacijskog čina, islamskog načina odijevanja, ukrašavanje ženskog tijela, kao i uvjete šerijatom propisanog odijevanja i dr.

U njoj su brojna i veoma interesantna iskustva pokrivenih djevojaka i žena. Djelo između ostalih sadrži i ove teme: Odijevanje i ukrašavanje, Islam i moda, Historijat razgolićenosti, Granice javne pristojnosti, nekad i sad, Izgled odjeće – odraz kulturnih vrijednosti, Žene poštuju plemeniti a ponižavaju pokvareni ljudi, Odijevanje žene - osjetljiva tema, Hidžab u Bosni, Hidžab na globalnom planu, Zašto nevjernici insistiraju na otkrivanju tijela?, Predrasude o hidžabu vode u kršenje prava žene, Povratak hidžaba, Šerijatsko-pravno utemeljenje hidžaba, Vrste i načini odijevanja , Pokrivanje tijela u drugim vjerama, Cilj pokrivanja tijela, Formalno pokrivene, Uvjeti ispravnog pokrivanja tijela, Uticaj modnih kreatora na pokrivanje, Najčešća pravdanja muslimanki koje se ne odijevaju propisno, Propisi vezani za ukrašavanje žene, idr.

Knjiga je veoma informativna i jednostavna pa samim tim i praktična i kao takva potrebna svima. Spomenuto djelo može biti interesantno i nemuslimanima koji žele da se upoznaju sa islamskom kulturom i civilizacijom iz predmetne oblasti. Nije poznat cjelovitiji rad o sličnoj temi na bosanskom jeziku. Naša je čitateljska javnost daleko ranije zaslužila jednu ovakvu knjigu.Djelo 'ODIJEVANJE MUSLIMANKI' pojavljuje se u vrijeme masovnog odstupanja od moralnih normi kako muslimanskih tako i drugih naroda. Zaborav vjere i vjerskih propisa je, nažalost, još uvijek veoma raširen.

Hafiz Senaid na jedan specifičan, nadamo se uspješan, način objašnjava šerijatski stav prema odijevanju naših sestara. U žarkoj želji da objasni i da motivira naše žene na šerijatsko ponašanje i odijevanje, da probudi svijest o sebi, o nama, kao i da ukaže na veoma štetne i očite zle posljedice zbog odstupanja od uzvišenih šerijatskih propisa u tom pogledu, autor navodi veliki broj ajeta i hadisa i mnogo drugih argumenata što ovom radu još više povećava vrijednost.

Uvjereni smo da će taj autorov trud i upornost uroditi plodom. Sadržaj i kompozicija rukopisa podstiče čitaoca, što je veoma važno, na razmišljanje o stvarnim prednostima i vrijednostima hidžaba.

Svaki vjernik odnosno vjernica koji pažljivo pročitaju ovu knjigu i ako, eventualno, u potpunosti ne prihvati hidžab kao svoj način oblačenja, sigurno će se bar malo „potegnuti“ i u pozitivnom smislu promjeniti mišljenje o pokrivenim ženama, kojih je, šućur Allahu dž.š., iz dana u dan, sve više u našoj Bosni. A kako i nebi kad je ovaj, i ne samo ovaj, šerijatski propis logičan i višestruko društveno koristan i za pojedinca i za zajednicu uopće.

Knjiga je štampana u tvrdom kolor povezu na 210 stranica. Cijena jedne knjige je 15 KM. Možete je poručiti na slijedeće telefonske brojeve: 061 249 981 i 061 804 016 ili na email adresu zajimovic@yahoo.comOva e-mail adresa je zastiæena od spam botova, morate imati ukljuèen Javascript da bi je vidjeli .

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
 
Knjiga: ODIJEVANJE MUSLIMANKI - moda za sva vremena
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Umjetnost,kultura,knjizevnost-
Idi na: