Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 Proklet bio ko zaboravio? Da li je ispravno to reći?

Go down 
AutorPoruka
Haris
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Proklet bio ko zaboravio? Da li je ispravno to reći?   Sat Jun 28, 2008 9:01 pm

Kad god ugledam ovakav natpis upitam se: da li je baš islamski? Koliko se sjećam sa jednog predavanja od š. Safeta, kaže da je zabranjeno reći: "Proklet bio taj i taj..." makar bio i nevjernik, jer prokletstvo u islamu znači: vječno udaljavanje od Allahove milosti i vječni ostanak u Džehennemu, a sa druge strane mi ne znamo da li će nevjernik primiti islam, ako se riječi prokletstva odnose na nevjernika. A onaj ko zaboravi genocid u Srebrenici nije nevjernik, već jedan teški džahil i gafil? Je li ima neko nešto po ovom pitanju?
Na vrh Go down
Haris
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Proklet bio ko zaboravio? Da li je ispravno to reći?   Sat Jun 28, 2008 9:03 pm

Is it permissible to curse those who commit sin?
Among us, if one man curses another and the curse receives no response because he does not deserve that, does it come back on the first man or not? Is it permissible to curse a woman on the grounds that she is not wearing hijab?.

Praise be to Allaah.

Cursing is not one of the attributes of the believer who has attained perfect faith. It was narrated by Imam Ahmad in his Musnad and Imam al-Tirmidhi in his Jaami’ from ‘Alqamah that ‘Abd-Allaah ibn Mas’ood (may Allaah be pleased with him) said: The Messenger of Allaah (peace and blessings of Allaah be upon him) said: “The believer is not a slanderer, one who curses a great deal, one who indulges in obscenity or who in engages in foul talk.” Al-Tirmidhi said: It is a hasan ghareeb hadeeth. And it was narrated in al-Saheehayn from Thaabit ibn al-Dahhaak that the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) said: “Cursing a believer is like killing him.”

Based on this, it is not permissible for a believer to curse anyone among his Muslim brothers except those whom Allaah cursed in His Book or whom the Messenger (peace and blessings of Allaah be upon him) cursed. It is not permissible to curse one who commits a sin because of his or her sin, such as a woman who is not wearing hijab and the like. Rather the Muslim should advise her and encourage her to wear hijab using kind and gentle methods. If anyone curses someone who does not deserve to be cursed, there is a stern warning that the curse will come back on the one who utters it if it is not justified. This is indicated by the report narrated by Abu’l-Darda’ (may Allaah be pleased with him) who said: The Messenger of Allaah (peace and blessings of Allaah be upon him) said: “When a person curses something, the curse ascends to heaven, and the gates of heaven are closed to it. Then it comes back down to earth and the gates of earth are closed to it. Then it looks right and left, and if it does not find anywhere to go, it goes to the one who was cursed, and if he deserves it (it befalls him), otherwise it goes back to the one who uttered it.” Narrated by Abu Dawood in his Sunan.

And Allaah is the Source of strength. May Allaah send blessings and peace upon our Prophet Muhammad and his family and companions. End quote.

Fataawa al-Lajnah al-Daa’imah (26/67).

http://www.islam-qa.com/en/ref/45148/
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Proklet bio ko zaboravio? Da li je ispravno to reći?   Sat Jun 28, 2008 9:07 pm

MashAllah lijepa tema,samo brate ako ti nije tesko ako mozes da nam prevedes taj tekst inshAllah

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Haris
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Proklet bio ko zaboravio? Da li je ispravno to reći?   Sat Jun 28, 2008 9:29 pm

Sa imenom Allaha, Svemilosnog, Milostivog!

Da li je dozvoljeno proklinjati onoga ko počini grijeh?

Među nama, ako neko prokune nekog drugog, i onda se ne odgovori na tu kletvu jer ta osoba to ne zaslužuje, da li se vraća na prvog čovjeka ili ne? Da li je dozvoljeno prokleti ženu koja ne nosi hidžab?

Hvala pripada Allahu.

Proklinjanje nije od osobina vjernika koji je usavršio svoju vjeru. Bilježe imami Ahmed u svome "Musnedu" i et-Tirmizi u svome el-Džami' od 'Alqame ibn Abdillaha ibn Mes'uda (da je Allah zadovoljan njim) da je Poslanik Allahov (sall-Allahu 'alejhi we selleme) rekao: "Vjernik ne vrijeđa, ne proklinje, nije bestidan i besraman!" et-tirmzi kaže da je hadis hasen garib. I bilježi se u es-Sahihajnu od Sabita ibn ed-Dahhaka da je Vjerovjesnik (sall-Allahu 'alejhi we selleme): "Prokleti vjernika je kao ubiti ga."

Prema ovome nije dozvoljeno vjerniku da proklinje bilo koga od svoje braće muslimana, izuzev onoga koga su Allah u Njegovoj Knjizi i Poslanik (sall-Allahu 'alejhi we selleme) prokleli. Nije dozvoljeno nikoga proklinjati radi grijeha kojeg čini pa prema tome ni onu ženu koja ne nosi hidžab. Umjesto toga, musliman treba da je posavjetuje i da je ohrabri da nosi hidćab koristeći blage metode. Ko prokune nekoga ko nije zaslužio kletvu postoje veliko upozorenje da će se ta kletva vratiti na onoga koji je izgovorio, ako nije opravdano. Ovo nalazimo u hadisu kojeg prenosi Ebu-d-Derda' (Allah bio zadovoljan njim) da je Poslanik (sall-Allahu 'alejhi we selleme) rekao: "Kada osoba prokune nešto, ta se kletva penje do nebesa, a kapije nebesa su zatvorene. Zatim se vrati na Zemlju, a i tamo su kapije zatvorene. Zatim pogleda lijevo i desno, i ako ne nađe gdje da ode, vrati se onome ko je izgovorio kletvu, pa ako je zaslužuje, pogodi ga, ako ne brati se onome ko je izgovorio." (Bilježi Ebu Davud u "Sunenu") *

A Allah je Izvor snage. Neka je salawat i selam na našeg vjerovjesnika Muhammeda, njegovu porodicu i ashabe. Kraj citata.

Fetawa el-Ledžne ed-Daime (26/67)

* Hadis sam ja preveo, samo da imate dojam o čemu se radi.
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Proklet bio ko zaboravio? Da li je ispravno to reći?   Sat Jun 28, 2008 9:34 pm

sto si nabavio neki lijep podpis.

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''Dina: komentar modifikovan dana: Sat Jun 28, 2008 9:45 pm; prepravljeno ukupno 2 puta
Na vrh Go down
Haris
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Proklet bio ko zaboravio? Da li je ispravno to reći?   Sat Jun 28, 2008 9:38 pm

Dina (citat):
sto si nabavio neki lijep podpis.

Hehe, sliku sam morao malo smanjiti, jer šehadet ne mislim izbaciti, pa da ne bude sve glomazno.
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Proklet bio ko zaboravio? Da li je ispravno to reći?   Sat Jun 28, 2008 9:45 pm

Hvala brate za trud,jako lijepo prevedeno.I hvala ti na upozorenju,ni ja se inace ne slazem sa tim kletvama.Ali posto te je mozda moj podpis od juce asocirao da otvoris tu temu,hvala ti sto si taj tekst podijelio sa nama.Inace blizi se dan kojega se svi ne rado sjecamo, eto ja u nedostatku drugih podpisa naidjoh bas na taj i postavih ga kao podpis, i ako se nisam slagala sa tom kletvom.Tako da cu sledeci put paziti kakve podpise stavljam i sta bi oni mogli znaciti.Jos jednom hvala ti i da te Allah nagradi za trud._________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Haris
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Proklet bio ko zaboravio? Da li je ispravno to reći?   Sat Jun 28, 2008 9:49 pm

Amin, sestro, da Allah i tebe nagradi na lijepom odgovoru!

Ništa lično uhti bezano za tebe, ovo mi je odavno u mislima, ali evo zadnjih dana ne samo ti, već i drugi stavljaju te poruke, pa rekoh bilo bi lijepo da malo jedni druge posavjetujemo u ime Allaha. Da ono brat/sestra ne bude samo radi čata, već istinski u ime Allaha, in ša'Allah.
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: Proklet bio ko zaboravio? Da li je ispravno to reći?   

Na vrh Go down
 
Proklet bio ko zaboravio? Da li je ispravno to reći?
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Islam-
Idi na: