Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 PREPREKE ZA STUPANJE U BRAK

Go down 
AutorPoruka
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: PREPREKE ZA STUPANJE U BRAK   Fri Jul 04, 2008 10:54 pm

Djevojački svijet prepun je različitih snova i blistavih nada, a u tim snovima svakako prednjači njen budući životni saputnik. Jedna želi lijepog mladića, druga romantičnog, treća bogatog, a četvrta želi da njen izabranik bude poznata zvijezda, međutim, ovi snovi nailaze na mnoge prepreke koje sprečavaju djevojku da ostvari svoje želje i snove, a neke od njih su:


1. Okončavanje školovanja. Stvarna činjenica je da brak nije u suprotnosti sa školovanjem, a pogotovo ako se oko toga dogovore budući supružnici. U današnjem vremenu, vremenu u kojem imamo mnogo različitih utjecaja koji mogu da obeščaste našu djecu i uz dominaciju satelitskih kanala, moje mišljenje je da je brak i požurivanje s brakom postala neophodnost i nužnost i da se njemu treba dati prednost nad drugim stvarima.


2. Otac. Događa se da otac ima nekoliko kćerki, čije prosce odbija zbog materijalnih razloga ili neke druge koristi. Doista je to pravi zločin od kojeg se koža ježi. Ako u srcu ovog oca nema tračka imana i straha od Allaha, dž.š., pa zar u njemu nema nimalo ljudskosti i milosti, bar onoliko milosti koliko osjeća divljač prema svojim mladunčadima. Allah, dž.š., obraća se 232. ajetom iz sure El-Bekare svakom vjerniku sljedećim riječima: "...ne smetajte im da se ponovo udaju za svoje muževe, kada se slože da lijepo žive. Ovim se savjetuju oni među vama koji vjeruju u Allaha i u onaj svijet. To vam je bolje i ljepše. A Allah sve zna, a vi ne znate." Pa gdje su oni koji vjeruju u Allaha i u onaj svijet? Zabranjivanje kćerkama da se udaju za one koji njima priliče i odgovaraju im, otvorena je nepravda. Stoga u ovakvim slučajevima, rodbina i ostali treba da utječu na takvog roditelja i da ga spriječe u činjenju nepravde svojim kćerkama. Ono što je bitno spomenuti jeste da otac ima pravo da odbije prosca iz opravdanog razloga, koji islam podržava.


3. Treća prepreka u njenoj udaji je mladić koji traži da se oženi. On želi da oženi lijepu djevojku, a pod ljepotom kod njega se podrazumijeva ona ljepota koju njegove oči viđaju na raznim filmovima, serijama i dr. On želi da njegova buduća supruga bude lijepog tena, vitka, mlada, želi da bude poput glumica, da bude bogobojazna poput sahabijki (supruge ashaba, r.a.), bogata, a ne razmišlja o sebi i svom stanju u kojem se nalazi i o svom ličnom izgledu.


4. Ogromni troškovi. Pretjerana materijalna potraživanja su faktor koji je otežao i odvratio mladiće od ženidbe. Tako da imamo slučajeva da su neki učenjaci i uglednici tačno odredili troškove ženidbe na osnovu običaja dotičnog mjesta, što je svakako djelo koje zaslužuje svaku pohvalu. Novine "El-Vetan" objavile su da u Saudijskoj Arabiji ima više od 1.500.000 neudatih djevojaka. Iako ovo i nisu zvanični statistički podaci, ipak nam ukazuju na postojanje velikog problema u našem društvu. U liječenje ovog problema treba da se uključe svi kako bi se neutralisao ili u najmanju ruku umanjio ovaj veliki problem.

Piše: Dr. Selman el-Avde - Preveo: Ajdin Kovač

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
takvaran
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Dova za neozenjene i neudate   Sat Jul 05, 2008 5:32 pm

Iskoristicu ovu temu i postaviti dovu za neozenjene i neudate.U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

Allahu, molim Te svojim svjedočenjem da si Ti Allah, i da nema božanstva osim Tebe, jedinog. Tebi se sve obraća, nisi rodio niti si rođen, i Tebi niko nije ravan. Molim Te ispuni ovu moju potrebu, prekini moju samoću, otkloni moju nevolju i brigu, podari mi čestitog bračnog druga, da Te mnogo veličamo i slavimo, da Ti tesbih činimo, da Te stalno spominjemo. Ti nas najbolje znaš. O Ti, što se nevoljniku odazivaš kad Te zamoli, oslobodi me ovog opterećenja i brige. Allahu moj, kome drugom da se obratim ako ne Tebi, u koga da tražim utočište ako ne kod Tebe, podari mi čestitog bračnog druga i učini među nama ljubav, samilost i stabilnost. Ti si svemu kadar. O Ti koji nečemu kažeš samo budi i ono bude kako Ti hoćeš. Gospodaru naš, podari nam dobro na ovome svijetu, i dobro na budućem svijetu i sačuvaj nas džehennemske vatre. I neka je salavat i selam na našeg miljenika Muhammeda, s.a.w.s. Allahumme amin.


Da nam se Uzviseni Allah, Milostivi, Samilosni smiluje da pronadjemo bracnog duruga, sa kojim ce Uzviseni biti zadovoljan, da bracni drug bude zadovoljan sa nama i mi sa njim.Amin
Na vrh Go down
Haris
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: PREPREKE ZA STUPANJE U BRAK   Sat Jul 05, 2008 5:35 pm

Ovdje par napomena za tu dovu koji si naveo, Allah te nagradio!

http://www.islambosna.ba/forum/index.php?topic=8475.msg85354#msg85354
Na vrh Go down
takvaran
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: PREPREKE ZA STUPANJE U BRAK   Sat Jul 05, 2008 6:04 pm

Amin brate.
Ovo dovu sam pronaso na nekoj stranici...nisam trazo izvor.
Kopirao sam ovo sa :http://www.islambosna.ba/forum/index.php?topic=8475.msg85354#msg85354 da nebi bilo zabune.

Ovu dovu sam pronasla na arapskim sajtovima,i na arapskom je:
اللاللهم إني أسالك بأني اشهد أنك

أنت الذي لا إله إلا أنت.. الأحد الصمد الذي لم يلد ولم يولد ولم يكن له كفوا أحد.

اقض حاجتي..آنس وحدتي.. فرج كربتي... اجعل لي رفيقاً صالحا كي نسبحك كثيرا ونذكرك كثيرا فأنت بي بصيرا.

يا مجيب المضطر إذا دعاك.. احلل عقدتي.. آمن روعتي.. يا إلهي من لي ألجأ إليه إذا لم ألجأ إلى الركن الشديد الذي إذا دعي أجاب.

هب لي من لدنك زوجا صالحا... اجعل بيننا المودة والرحمة والسكن... فأنت على كل شيء قدير.

يا من إذا قلت للشيء كن فيكون..ربنا آتنا في الدنيا حسنة وفي الآخرة حسنة.. وقنا عذاب النار..
Medjutim,treba spomenuti takodje da su clanovi ovog arapskog foruma,trazili fetvu oko ove dove,da li je dova sahih prenesena od Poslanika a.s.On im je odgovorio da dova s ovim tekstom nije prenesena od Poslanika a.s.,i da imenovanje ove dove kao ''Dova za neudate i neozenjene'',je novotarija.Medjutim,ova dova sadrzi dio dove koju je Poslanik a.s. ucio kad je cuo jednog covjeka kako nesto moli Allaha dz.s.,:pa je rekao: اللهم إني أسألك بأني أشهد أنك أنت الله لا إله إلا أنت الأحد الصمد الذي لم يلد ولم يولد ولم يكن له كفوا أحد قال فقال والذي نفسي بيده لقد سأل الله باسمه الأعظم الذي إذا دعي به أجاب وإذا سئل به أعطى.

Hadis prenosi Tirmizi,a shejh Albani ga je ocijenio sahihom.
Zakljucak :da covjek moze moliti dovom,kojom hoce koja je sahih,s tim sto je zabranjeno imenovanje odredjene dove za odredjenu potrebu,ukoliko nema dokaza koji to opravdava.
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: PREPREKE ZA STUPANJE U BRAK   

Na vrh Go down
 
PREPREKE ZA STUPANJE U BRAK
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Porodica-
Idi na: