Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 OHOLOST

Go down 
AutorPoruka
elTewhid
aktivni dzematlija
aktivni dzematlijaKomentarNaslov komentara: OHOLOST   Tue Jul 08, 2008 11:29 pm

Oholost


Oholost (kibr na arapskom) je stanje u koje čovjek dolazi kada se smatra boljim i superiornijim od drugih. Ova negativna ljudska osobina je uzrok nesloge i mržnje u zajednici. U časnom Kur'anu mnogi ajeti govore o sudbini oholih:

"Da mi se samo vratiti - dobra djela bih činio." Nikada! Dolazile su pouke Moje, pa si ih poricao i oholio se, i nevjernik si bio." ... A zar u džehennemu neće biti prebivalište oholih!? (K.39:58,59,60)

I reći će se: Ulazite na džehennemske kapije, vječno ćete u njemu boraviti." Grozna li prebivališta za ohole." (K. 39:72)

U jednom hadisu stoji: "U Džehennemu postoji dolina imena Sakar u kojoj će prebivati oholi. Njena žega je veća od čitave džehennemske vatre."

Drugi hadis kaže: "Oholi će biti smanjen i po njemu će gazati svi ljudi sve dok se obračun na Sudnjem danu ne završi"

Uznositost je samo za Allaha, s.v.t., jer On u časnom Kur'anu kaže: "Njemu ponos i dika na nebesima i na Zemlji, On je Silni i Mudri. (K.45:37)

Jedan hadis kaže: "Allah je za Sebe izabrao ponos i uzvišenost, a ne za stvorove Svoje. On ih je učinio nedostupnim i zabranjenim za druge mimo Sebe i odabrao ih za veličinu svoju. On je bacioprokletstvo na onog među robovima Svojim koji se s Njim natječe u njima."

Šejtan je džin, koji je bio smatran melekom zbog dužine ibadeta Allahu. Bio je u džennetu ali je zbog oholosti istjeran napolje. Kako čovjek koji je ohol može ući u Džennet, kada je zbog iste stvari melek iz njega istjeran?

Uzroci oholosti.

Postoje mnogi razlozi za oholost. Poslanik Muhammed, s.a.v., kaže:

" Da bude ohol i nadmen čovjeka tjera poniženje i niskost koje nalazi u sebi."

Nedostatak samopoštovanja čini čovjeka oholim. Iblis je pitao: "Kako se neko ko je stvoren od vatre može pokloniti nekome stvorenom od gline? Nije moje da se poklonim čovjeku kojega Si stvorio od ilovače, od blata ustajalog" (K.15:33).

Iblis je živio u uvjerenju da je njegova vrijednost ležala u tome što je stvoren od vatre. Padanje na sedždu pred nekim ko je stvoren od gline značilo bi poniženje. Međutim, njegova vrijednost nije bila u njegovom porijeklu, nego u pokornosti Bogu. Naređenje da padne na sedždu nije bilo napad na njegovu ličnost, nego ikušenje pokornosti Bogu.
Na vrh Go down
 
OHOLOST
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Islam-
Idi na: