Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je sve pojasnio

Go down 
AutorPoruka
elTewhid
aktivni dzematlija
aktivni dzematlijaKomentarNaslov komentara: Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je sve pojasnio   Sat Jul 12, 2008 2:10 pm

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je sve pojasnioČak i o ptici koja svojim krilima maše na nebu, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, dao je znanje. Podučio ih (ljude) je svemu, pa čak i načinu ponašanja u zahodu, prilikom spolnog odnosa, spavanja, ustajanja, sjedenja, jedenja, pijenja, jahanja, odmora, putovanja, boravka, šutnje, govora, osamljivanja, miješanja, bogatstva, siromaštva, zdravlja, bolesti,

svih propisa života i smrti. Opisao im je Arš, Kursijj, meleke, džinne, vatru, Džennet, Sudnji dan i sve ono što će biti na Sudnjem danu, kao da se golim okom gleda.
Upoznao ih je sa njihovim božanstvom, Allahom na najljepši način, kao da Ga vide i gledaju u svim Njegovim savršenim osobinama i uzvišenim odlikama.

Upoznao ih je sa vjerovjesnicima, njihovim narodima, šta se s njima dogodilo i šta su proživljavali dok su bili među njima. Preciznio i istančano, upoznao ih je sa putevima dobra i zla, kako to nije uradio nijedan Poslanik svome ummetu.

Upoznao ih je o stanjima smrti i blagodatima i kaznama u berzehu, tj. šta će doživjeti duše i tijela od blagodati i kazne, a s time svoj narod nijedan poslanik prije nije upoznao.

Upoznao ih je sa dokazima Allahove jednoće, dokazima vjerovjesništva i povratka, pa pobio agrumente sljedbenika nevjerstva i zablude. Onaj koga je upoznao sa time, nema više potrebe za upoznavanjem, već mu je dužnost da dostavi, pojasni i razotkrije onome kome je skriveno.

Upoznao ih je sa ratnim varkama, sukobima sa neprijateljem i putevima pobjede, a kad ih budu znali, shvatali i istinski ih se pridržavali, nikad im neprijatelj neće nauditi. Upoznao ih je sa Iblisovim spletkama i putevima kojima im dolazi, te načinom zaštite od njegovih zamki i zavjera, čime se čuvaju od njegovoga zla.

Upoznao ih je sa stanjima njihovih duša, njihovim osobinama i skrivenim ćudima. Oni poslije toga nemaju potrebe za drugim pojašnjenjem. Upoznao ih je sa ovodunjalučkim životom. Ako budu naučili kako će prema tome živjeti i raditi, imat će stabilan ovodunjalučki život.

Šejhul-Islam Muhammed ibn Qajjim El-Dževzi
Na vrh Go down
elTewhid
aktivni dzematlija
aktivni dzematlijaKomentarNaslov komentara: Re: Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je sve pojasnio   Sun Jul 13, 2008 1:13 pm

Citat :
Upoznao ih je sa ratnim varkama, sukobima sa neprijateljem i putevima pobjede, a kad ih budu znali, shvatali i istinski ih se pridržavali, nikad im neprijatelj neće nauditi.
Na vrh Go down
 
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je sve pojasnio
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Islam-
Idi na: