Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 OSNOVE VJERE

Go down 
AutorPoruka
elTewhid
aktivni dzematlija
aktivni dzematlijaKomentarNaslov komentara: OSNOVE VJERE   Mon Jul 21, 2008 3:38 pm

OSNOVE VJERE


Tri osnovna principa kojih svaki Musliman mora biti svjestan su:


Znanje o svom Gospodaru, znanje o svojoj vjeri Islamu, i znanje o svom poslaniku Muhammedu savs.Ako bude upitan: Ko ti je Gospodar?

Tvoj odgovor treba da bude:

Moj Gospodar je Allah dz.s., koji me je stvorio i koji me posjeduje kao i sve svjetove Svojom Velicinom. Moje robovanje je samo Njemu. i nema nicega cemu se robuje osim Njemu.


Ako si upitan: Šta ti je vjera?

Tvoj odgovor je:

Moja vjera je Islam, koja mi nareduje pokornost Allahu Subhaneh we te'ala, priznavanjem Njegove Jednoce, pokoravanju Njegovim naredbama, i izbjegavanju širka i njegovih pristalica.


Ako si upitan: Ko ti je poslanik?

Tvoj odgovor je:

Moj poslanik je Muhammed s.a.v. s, sin Abdullaha, bin AbdelMuttaliba bin Hašima. Hašim je od Kurejša, a Kurejši su arapsko pleme. Arapi su nasljednici Ismaila a.s., sina Ibrahima al Khalila(prijatelja) Allaha Subhaneh we te'ala
.
Na vrh Go down
elTewhid
aktivni dzematlija
aktivni dzematlijaKomentarNaslov komentara: Re: OSNOVE VJERE   Tue Jul 22, 2008 1:31 pm

OSNOVE VJERE-II


Uzvišeni Allah je naredio Svojim vjerovjesnicima da pozivaju u tewhid, tj. značenje šehadeta ''La ilahe illAllah''.Rekao je Uzvišeni Allah:

"Mi smo svakom narodu poslanika poslali: 'Allaha obožavajte, a taguta se klonite!' " sura en-Nahl, 36. ajetRekao je Uzvišeni Allah:

"Za one koji izbjegavaju da se tagutima klanjaju i koji se Allahu obraćaju – njima su namijenjene radosne vijesti, zato obraduj robove Moje"Rekao je Uzvišeni Allah:

"U vjeri nema prisiljavanja – Pravi put se jasno razlikuje od zablude! Onaj ko ne vjeruje u taguta, a vjeruje u Allaha – drži se za najčvršću vezu, koja se neće prekinuti. A Allah sve čuje i zna" sura el-Beqare, 256. ajetU ovom ajetu se nalazi značenje šehadeta ''La ilahe illAllah'', tj. tewhida. Prenosi imam Muslim u svome ''Sahihu'' da je "najčvršća veza" – šehadet ''La ilahe illAllah''. Dakle, vidimo da je Allah tewhid (''La ilahe illAllah'') uslovio (ruknom učinio) NEGACIJOM (''LA ILAHE''), i da ta negacija nije ništa drugo do "kufr u taguta", tj. NEVJEROVANJE U TAGUTA, kao što se jasno vidi iz ajeta. Drugi uslov odnosno rukn tewhida jeste POTVRDA (''ILLALLAH'') i ta potvrda nije ništa drugo osim VJEROVANJE U ALLAHA, kao što se takođe jasno vidi u ovom ajetu.


sura ez-Zumer, 17. ajet

Ovo mora da zna i ostvari svaki čovjek kojeg je Allah stvorio da mu 'ibadet čini, a taj 'ibadet se ogleda upravo u nepridruživanju nikoga i ničega Allahu, odnosno odricanju od svih lažnih božanstava koje je Allah u Svoj Knjizi nazvao tagutima. Neznalica o tewhidu nema opravdanja, pa makar namaz obavljao, zekat davao i druge vrste 'ibadeta radio i njegovo izgovaranje šehadeta bez ZNANJA o njegovom značenju mu neće nista koristiti. Evo nekoliko dokaza o tome:


Uzvišeni Allah je rekao:

"Zato, ZNAJ la ilahe illAllah" sura Muhammed, 19. ajet


Uzvišeni Allah je rekao:"Ovo (Qur'an) je obznana ljudima (čovječanstvu) i da njome budu opomenuti i da ZNAJU da je samo On jedan Bog, i da razumom obdareni prime pouku!" sura Ibrahim, 52. ajet


O ovom ajetu kaže šejh Ebu Batin, rahimehullah, da Allah nije rekao: "...da KAŽU da je samo On jedan Bog...", nego je Allah rekao: "...da ZNAJU da je samo On jedan Bog...".U ovom kratkom komentaru šejha Ebu Batina, Allah mu se smilovao, jasno se vidi da puko izgovaranje šehadeta, bez znanja o njegovom značenju, neće koristiti ni jednom čovjeku kojeg je Allah stvorio.
Na vrh Go down
 
OSNOVE VJERE
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Islam-
Idi na: