Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 POSLANIKOVA MEDICINA

Go down 
AutorPoruka
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: POSLANIKOVA MEDICINA   Tue Jul 22, 2008 5:50 pm

Pisac: IBN-KAJJIM EL-DZEVZI

Prevod sa engleskog: MUHIDIN HADJIAHMETOVIC

Knjiga «Poslanikova medicina» (ET-TIBBUN-NEBEVI) Ibn Kajjima el-Dzevzija predstavlja kapitalno djelo klasicne islamske kulture.

Ibn Kajjim Allahovog Poslanika a.s. dozivljava kao prenositelja Objave koja je lijek za ljude. Poslanikov Sunnet najbolja je prakticna primjerna tog lijeka. Zato on pise knjigu Poslanikova medicina. Vaznost «Poslanikova medicina» Ibn-Kajjima el-Djevzija je visestruka.

Tako da Objavljivanje ovog djela na nasem jeziku predstavlja znacajan doprinos proucavanju i upoznavanju Poslanikovog zivota, njegove poslanicke misije i njegovog Sunneta. Ovo nas djelo u prvom redu upoznaje sa jednim znacajnim aspektom Poslanikova zivota koje je u nasoj hadiskoj literaturi do sada bio nedovoljno poznat. «Poslanikova medicina» predstavlja znacajan prakticni prirucnik za svakog muslimana.

U njemu se moze naci mnogo uputa prakticne naravi u pogledu slijedjenja Poslanika u stvarima vjere, morala, drustvenog i tjelesnog zdravlja, lijecenja Kur'anom i ibadetom, tradicionalnog lijecenja prirodnim lijekovima, travama, hranom i td.

Poslanikova medicina, koja je u ovoj knjizi predstavljena odnosi se kako na dusevne tako i na fizicke aspekte zdravlja. Poslanikova medicina se samo moze shvatiti u svijetu Kur'ana i sunneta i nikako drukcije. Ovo djelo takodjer baca svijetlo na razlicite skole i misljenja.

Opstanak ovakvog uspjesnog metoda lijecenja bolesti koji traje preko hiljadi i cetiri stotine godina dokazuje da u njemu postoje mnogi ispravni nacin medicinskog tretmana koji su danas primjenljivi u teoriji i praksi.

-UPOZNAVANJE SA ISLAMSKOM MEDICINOM-
Znanje o medicini rasirilo se islamskim halifatom izmedju pada Rimske imperije u 5-om vijeku i evropske renesanse, takodjer u 15-om vijeku. Ipak, bujanje islamskih medicinskih institucija je pocelo za vrijeme 9-og vijeka i podudara se sa zlatnim dobom Abasidskog halifata na istoku (749-1258. g.)

Ovo je more znanja koje je teklo gotovo cetiri vijeka kasnije zaustavljeno od Mongolske invazije na istocni halifat i propadanje zapadnog hilafeta u Spaniji. Muslimani su zaduzeni za ocuvanje mnogih djela Galena i Hipokrata, iznedju ostalih i Evropa se po prvi put upoznala sa Grckom medicinom preko arapskih prijevoda.

U slijedecoj fazi brzog stjecanja grckih i perzijskih nauka, nova generacija muslimanskih naucnika izasla je sa njihovim autenticnim konceptima i doprinosima u medicini, a djela ovakvih skolasticara kao sto su Ibn-Sina el-Razi, (Avicena) i ostali dominirala su evropskim medicinskim skolama nekoliko vijekova. Islamski su naucnici takodjer poboljsali i usavrsili farmakologiju i hemiju. Oni su opisali mnoge lijekove kao sto su: sena, kamfor, muskatov orah i td.

Koristili su aldehide, alkohole i ostala otapala podjednako kao sto su usavrsili metode testiranja cistoce metala i kemikalija. Njihovo istrajavanje u trazenju metoda pretvaranja metala u zlato rezultiralo je otkricem nekoliko hemikalija kao sto su: kiseli metali, antimon bizmut, amonijak i jedinjenja zive. Temeljni hemijski procesi, ukljucujuci destilaciju, kristalizaciju i sublimaciju su isto tako otkriveni.

Tako se u ovoj knjizi spominju dvije vrste bolesti koje su objasnjene u Kur'anu:
1.) bolest srca i
2.) bolest tijela.

Sto se tice oboljenja srca ima ih dvije vrste. Prva je bolest sumnje i dvoumljenja, a druga je bolest zudnje, privlacnosti i td. Obje su navedene u Kur'anu. U tom pogledu Uzviseni Allah dz.s. kaze: »Njihova su srca bolesna , a Allah njihovu bolest jos povecava» ( 2:10 ) . Allah dz.s. kaze:» Kada budu pozvani Allahu i Poslaniku Njegovu da im On presudi, neki od njih odmah ledja okrenu, samo ako znaju da je pravda na njihovoj strani, dolaze im poslusno. Da li su im srca bolesna ili sumnjaju, ili strahuju da ce Allah i Poslanik Njegov prema njima nepravedno postupiti? Nijedno, nego zele da drugima nepravdu cine.» ( 24:48-50 ). Ovo je bolest sumnje i dvoumljenja.
Sto se tice bolesti zudnje, privlacnosti i lakoumnosti, Allah Velicanstveni, opominjuci vjernike porucuje zenama Poslanika Njegovog i govori: «O zene Vjerovjesnikove, vi niste kao druge zene! Ako se Allaha bojite , na sebe paznju govorom ne skrecite, pa da u napast dodje onaj cije je srce bolesno i neusiljeno govorite!» ( 33:32 ).
U ovom djelu je sve ovo gore navedeno opisano i jasno obrazlozeno kroz Kur'an i sunnet.Takodjer pored ovoga tu mozete procitati i nesto o slijedecim naslovima:

· Upotreba prirodnih lijekova
· Nacin lijecenja
· Razumjevanje zdrave dijete i prakticna pravila jedenja i pijenja.Pitanje strukture ljudskog tijela i da li je vatra jedan od elemenata?
· Prirodna i duhovna (Bozanska) medicina.

PRVI DIO
Prvi dio ove knjige nam kazuje nesto vise o bolestima tijela i o tome kako ih lijeciti tako da autor obicnom citaocu zeli pribliziti i pojasniti kako moze pomoci sam sebi a i drugima bar u nekim najcescim situacijama i bolestima. Uz sve ovo nam Ibn-Kajjim prilaze brojne hadise i Kur'anske ajete koji nam objasnavaju ove bolesti, kao i neke predaje o nasim casnim ashabima koji su se nalazili u slicnim situacijama i kako su uz pomoc Boziju i kroz upute Bozijeg Poslanika rijesavali svoje probleme i lijecili razlicite bolesti. Neke od tih bolesti koje su navedene u ovoj knjizi ja cu vam ovdje izdvojiti.

U prvom poglavlju autor nam govori o vrstama prirodnog lijecenja:
· Lijecenje vrucice vodom
· Pozitivne strane vrucice
Lijecenje vrucice vodom
U ovom dijelu prije svega objasnjen je hadis u kome se kaze: «Jacina je vrucice ta koja przi silno kao da je pustena iz kljucale dzehenemske vatre, pa je stoga ohladite sa vodom.» (BUHARIJA, MUSLIM) Takodjer je ovdje opisano sve o ulozi vode i njenom znacaju za covjekovo zdravlje u ovakvim i slicnim situacijama.
Pozitivne strane vrucice
Vrucica nam pomaze u lijecenju paralize kao i stvaranju potrebnih bakterija i enzima, korisna je za mutne tijelesne izlucevine. Pored ovoga autor nam navodi hadis gdje Poslanik , nakon sto je neki covjek kleo vrucicu, kaze: «Ne kuni je, jer ona cisti tijelo od grijeha na isti nacin na koji vatra skida prljavstinu sa zeljeza.»
Regulisanje peristatika (rada crijeva)

Prednosti meda U knjizi «Poslanikova medicina» mozete procitati i slijedece:

· Lijecenje kuge
· Lijecenje edema (vodene bolesti)
· Lijecenje rana
· Lijecenjem pijenjem meda, kanterizacija i pustanje krvi zarezivanjem koze
· Lijecenje epilepsije
· Lijecenje pokvarenih tijelesnih izlucevina
· Lijecenja isijasa
· Lijecenje glavobolje i migrene
· Uravnotezivanje ishrane kao primarno preventivno lijecenje
· Tretman za bubuljice i cireve
Kao i mnoge druge interesantne stvari.


DRUGI DIO

U drugom dijelu su obradjene neke najcesce duhovne bolesti. Koje nam autor zeli pokazati kroz Kur'an i sunnet i pomoci da sami pokusamo sebe zastititi da nedodje do njih, kao i nacin na koji ce mo se ponasati kada se nadjemo u takvoj i slicnoj situaciji. Obradjene su mnoge teme kao na pr.: · Kako se lijeciti od pakosnog urokljivog oka. Nabrojane su i neke Poslanikove dove koje je on ucio i preporucavao drugima da uce u ovakvim situacijama. Evo nekih od tih dova: «Trazim zastitu s Allahovim savrsenim rijecima protiv bilo kog sejtana, uznemirenosti ili briga i protiv bilo kog prijekornog oka.» «Gospodaru, trazim utociste u tvom velicanstvenom licu iTvojim savrsenim rijecima od zla stvorenja cije krajnje granice samo Ti kontrolises. Gospodaru, Ti sam imas moc da oslobodis nedace i promijenis nepravednost. Gospodaru, Tvoji vojnici su nepogrijesivi i Tvoje obecanje ne propada. Slavljen neka si Ti i Tebi se sve dove upucuju.» · Korist od abdesta u lijecenju ljubomorne osobe · Poslanikova uputa u pogledu opcih zastitnih dova (ar. Rukja) · Bit sure El-Fatiha, kao i jos nekih drugih Kur'anskih sura · Lijecenje zalosti, briga, boli i obeshrabljenosti · Koristi od namaza U ovom dijelu mozemo pronaci i opste Poslanikove upute u preventivnoj medicini kao sto su: · Ravnoteza vlage i vrucine · Nacin Poslanikovog ponasanja prilikom jela, pijenja , sjedenju, nacinu spavanja i ustajanja, o njegovoj odjeci imjestu za spavanje · Spolno ponasanje · Sejtan i nedopusten spolni odnos · Vrste ljubavi · Ljecenje ljubavi brakom · Sustezanje kao lijek · Vino duse

TRECI DIO

Sto se tice treceg dijela ove knjige u njemu je sadrzan kraci prirucnik i tumac vrijednosti pojedinih ljekovitih biljaka, te oderdjenih zivotinja i stvari u svruhu lijecenja. Na primjer: A
loja vera (ar. ulva; sabiri)
Ummu Seleme prenjela je da ju je Allahov Poslanik, s.a.v.s. posjetio nakon sto je Ebu Seleme umro, a taj dan ona je nanijela svijez alojin sok na lice. Allahov Poslanik, s.a.v.s. upitao ju je:»Sta ti se desilo, o Umu Seleme?» Ona je odgovorila:» To je samo alojin sok kojeg sam stavila na lice zbog ovlazivanja, o Allahov Poslanice, a on nema nikakva mirisa.» On je odgovorio:»On kontrahira tkivo i moze ostetiti tvoju kozu. Nanesi ga ako hoces nocu, a ne tokom dana.»
Zec (ar. erneb)
Zecije meso je umjereno vruce i suho i najbolji njegov dio su ledja i straznje noge ili bedro. Meso zeca najbolje je jesti peceno. Ono uravnotezava stomak, pomaze izlucivanje urina, razgradjuje kamenac. Jedenje zecije glave opusta misicnu napetost i koristi u lijecenju dystaxia ( blazi oblik nemogucnosti uskladjivanja rada misica u voljnim pokretima) i groznicne drhtavice.
Te znacenje jos nekih stvari kao sto su:
· blato, bundeva · guster
· hljeb, hurme
· jaja, jecam
· kajsija, kacuna
· Kur'ana
· meso razlicitih zivotinja
· mlijeko razlicitih zivot
i jos mnogo drugih znacajnih stvari mozete procitati i okoristiti se citanjem djela « Poslanikova medicina» od Ibn Kajjim el-Dzevzija.
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: POSLANIKOVA MEDICINA   Tue Jul 22, 2008 5:52 pm

KRUNA NA GLAVAMA ZDRAVIH


U vezi jedne od najvecih blagodati koje nam je podario Allah dz.s., Njegov Poslanik s.a.v.s. nam kao lijekove preporucuje Kur'an i med.

Nema sumnje da je slijedjenje Poslanika s.a.v.s. i izucavanje svega onoga sto je preneseno od njega, jedno od djela koja najvise priblizuju covjeka Uzvisenom Allahu. Od Allahove dz.s. milosti prema ljudima jeste sto je, preko ashaba i tabiina, prenesen sunnet Allahovog Poslanika s.a.v.s. U to dragocjeno blago i nasljedstvo spadaju i predaje o Poslanikovoj medicini, koja obuhvata njegovu uputu, kako sacuvati i zastititi jednu od najvecih Allahovih blagodati prema covjeku, zdravlje. Prenosi se od Ebul-Fadila el-Abbasa ibn Abdulmutaliba r.a. da je rekao: "Allahov Poslanice, pouci me necemu sto cu traziti od Uzvisenog Allaha." Poslanik s.a.v.s. mu rece: "Trazi od Allaha zdravlje." Proslo je nekoliko dana i ja sam opet dosao i rekao: "Allahov Poslanice, pouci me necemu sto cu traziti od Allaha dz.s." On mi rece: "O, Abbasu, o amidza Allahovog Poslanika, trazite od Allaha zdravlje i spas i na dunjaluku i na ahiretu."

Zdravlje je, nakon Islama, najveca Allahova blagodat prema covjeku, jer covjek bez zdravlja ne moze u potpunosti i lijepo obaviti sve obaveze prema svome Gospodaru, pa zbog toga treba da bude zahvalan Allahu na toj blagodati. Kaze Poslanik s.a.v.s.: "Dvije blagodati vecina ljudi zapostavlja, zdravlje i slobodno vrijeme." (Buharija)

Jedna narodna poslovica glasi: "Zdravlje je kruna na glavama zdravih, vide je samo oni koji su bolesni." Kaze Ebu Derda r.a.: "Allahov Poslanice, draze mi je da budem zdrav, pa da na tom zahvaljujem, nego da budem iskusan bolescu, pa da saburam." Poslanik s.a.v.s. mu rece: "Allah ti zeli zdravlje".

VRSTE LIJEKOVA KOD POSLANIKA S.A.V.S.

Poslanik s.a.v.s. je lijecio sa tri vrste lijecenja: prirodni lijekovi, bozanski lijekovi, kombinovani lijekovi (prirodni i vjestacki).

Prvo cemo govoriti o prirodnim lijekovima koje je Poslanik s.a.v.s. opisao i onima koje je koristio.

LIJECENJE MEDOM

Biljeze Buharija i Muslim od Ebu Seida El-Hudrija r.a. da je jedan covjek dosao Poslaniku s.a.v.s. i rekao: "Brat mi se zali na stomak", a u drugoj predaji stoji: "obolio od dizenterije". Poslanik s.a.v.s. mu rece: "Napoji ga medom." Covjek ode, ali se ubrzo vrati i rece: "Napojio sam ga, ali mu nista nije pomoglo." U drugoj predaji stoji: "samo mu se bolest pogorsala." Dolazio je tako dva ili tri puta i svaki put mu je Poslanik rekao: "Napoji ga medom", a treci ili cetvrti put mu je rekao: "Allah je istinu rekao, a slagao je stomak tvog brata."

Med u sebi sadrzi velike koristi, cisti stetne tvari u venama, crijevima i drugim organima.

Uzviseni Allah u Kur'anu spominje med kao lijek: "Iz utroba njihovih izlazi pice razlicitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmisljaju." (Prijevod znacenja - En-Nahl, 69.)

Covjek koji se spominje u hadisu obolio je od proljeva zbog slabe probave, pa mu je Poslanik s.a.v.s. naredio da popije meda, jer on otklanja stetne ostatke hrane koji se nataloze u zelucu i crijevima. Kaze Kadi Ijad: "U vezi sa rijecima Poslanika s.a.v.s. "Allah je istinu rekao, a stomak tvog brata je slagao", time je mislio na rijeci Uzvisenog: "U njemu je lijek za ljude." Ovakvo misljenje zastupa i Ibn Mesud, Ibn Abbas i Hasan El-Basri.

Biljezi Ibn Madze od Ebu Hurejre r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Ko bude jeo med tri puta u svakom mjesecu, nece oboliti od velike bolesti." (Hadis daif)

U drugom hadisu se prenosi da je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Oporucujem vam dva lijeka: med i Kur'an." (Hadis biljeze Ibn Madze i Hakim, hadis je sahih)

Kaze Dzabir r.a.: "Cuo sam Poslanika s.a.v.s. kako kaze: "Ako i u cemu od vasih lijekova ima hajra, onda je to u hidzami (pustanju stetne krvi iz ljudskog tijela) i medu." (Buharija i Muslim)

Kaze Aisa r.a.: "Med je bio najdraze pice Allahovom Poslaniku s.a.v.s." Takodjer se prenosi od Aise r.a. da je Poslanik s.a.v.s. volio halvu i med. (Hadis biljezi Buharija)

Poslanikova s.a.v.s. medicina proistice iz objave od Allaha dz.s. To je bozanski lijek, koji uz Allahovu dozvolu, lijeci ljude od raznih bolesti, dok je ljudska medicina, uglavnom, utemeljena na pretpostavkama i praksi. Najkvalitetniji med je proljecni med, zatim ljetni, pa onda zimski. Svi lijecnici su saglasni da je med najkorisniji lijek za covjeka zbog toga sto u sebi sadrzi tvari za dezinfekciju, jaca tijelo i zeludac i poboljsava apetit. Najvise je od koristi za stare osobe i osobe sa povecanjem sluzi. Prenosi se da je Poslanik s.a.v.s. svaki dan na cesrce pio casu meda pomijesanog s vodom.

Kazu neki islamski ucenjaci: "Allah dz.s. je ucinio u medu lijek za bolesti kao sto je Kur'an ucinio lijekom za dusu od sumnji i nejasnih stvari."

Na kraju molim Allaha dz.s. da nas izlijeci i sacuva od svih bolesti, tjelesnih i duhovnih.

Abdulvaris Ribo
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: POSLANIKOVA MEDICINA   Tue Jul 22, 2008 5:58 pm

ISKUSENJA i POSLANIKOVA MEDICINA ZEMEZEM VODA I HIDZAMA..


Allahov Poslanik je kazao: ''Allah nije dao niti jednu bolest a da za nju nije dao lijek, neko će ga znati, a neko neće, osim jedne bolesti.'' ''Koja je to bolest?'', upitaše. ''Smrt'', odgovori Poslanik. (Hadis je vjerodostojnim ocijenio šejh Albani.)


Nekada je iskušenje blagodat, makar veliko bilo,


A nekim ljudima Allah blagodati šalje da ih iskuša.

PRVI PRIMJER...HIDZAMA
Prije par dana u razgovoru sa prijateljem u Bosni doslovice je ovako rekao

" Dosla mi je zena slovenka,ima 62 god..bolovala je od raka dojke,po struci je doktorica ima svoju poli klinuku u Sloveniji.Saznala je da radim HIDZAME(pustanje krvi na odredenim mjestima po Sunetu Allhovoga Poslanika saws...)..Uradijo sam hidzamu u prisustvu njenoga muza...Poslije izvjesnoga vremena,zvoni telefon..gosp...kaze sve je nestalo,cak sto vise pocela je da se bavi i atletikom..." kraj citata...

Inace brat je imam u jednoj DZAMIJI a po preporuci radi HIDZAME..DRUGI PRIMJER...ZEMZEM VODA

Jednom mom prijatelju, dobrom vjerniku, žena se razboljela od raka. Imali su troje dece. Zemlja mu je, koliko god da je bila prostrana, tijesna postala. Sve mu je bilo tamno. Jedan učenjak ga je savjetovao da klanja noćni namaz, čini dovu u praskozorje, traži operost od Allaha i uči kur'anske ajete na vodu zemzem za svoju suprugu. On je prihvatio taj savjet i bio uporan u ibadetu Allahu. Onda mu Njegova žena je prala tijelo vodom zemzem na kojoj je on učio. Sjedio je s njome od sabah namaza do izlaska sunca i od akšama do jacije-namaza. Zajedno su tražili oprost od Allaha i upućivali Mu dovu. Allah je otklonio bolest od te žene. Izliječio je i dao joj lijepu kožu i kosu, a ona je ostala privržena istigfaru i noćnom namazu.

Neka je hvaljen Onaj koji liječi i ozdravlja. Nema boga osim Njega, niti Gospodara pored Njega.

Zato, sestro/brate, kada se razboliš, požuri Allahu. Traži od Njega oprost. Upućuj Mu dove i čini pokajanje. Raduj se ozdravljenju, jer Allah uslišava molitve, otklanja zlo i nevolje:

''Onaj koji se nevoljniku, kad mu se obrati, odaziva.''

Iz navedenih primjera vidimo vrijednosti ZEMZEM VODE i HIDZAME..brizi muza za suprugu(sto moze da bude i obratno).

Također, islam je vjera koja ne samo da je preporučila da čovjek traga za lijekom, već je naredila čovjeku da se liječi.


To je ispravno poimanje islamskih propisa, jer čovjek prvo treba da poduzme sve što je u njegovoj moći, a zatim da se osloni na svoga Gospodara, da tek tada svoj slučaj prepusti Onome Koji, kada nešto želi, samo kaže: ''Budi'' – i ono bude.

Kako kaze jedan ucenjak shodno jacini imana,dolazi velicina

iskusenja..

NAPOMENA..koji budu citali post da kada se spomene ime MUHAMEDA s.a.w.s ili Poslanik s.a.w.s. da donesu SALAVAT
Na vrh Go down
elTewhid
aktivni dzematlija
aktivni dzematlijaKomentarNaslov komentara: Re: POSLANIKOVA MEDICINA   Tue Jul 22, 2008 6:15 pm

Citat :
Zato, sestro/brate, kada se razboliš, požuri Allahu. Traži od Njega oprost. Upućuj Mu dove i čini pokajanje. Raduj se ozdravljenju, jer Allah uslišava molitve, otklanja zlo i nevolje:

''Onaj koji se nevoljniku, kad mu se obrati, odaziva.''

Vrlo lijep i poucan savjet ali i ovaj Kur'anski ajet Allahu dragi koliko pouka ima u njemu,Allah te nagradio sestro mila.

Onaj koji se nevoljniku, kad mu se obrati, odaziva, i koji zlo otklanja i koji vas na Zemlji namjesnicima postavlja.Zar pored Allaha postoji drugi bog? Kako nikako pouku vi da primite! -En-Naml 62
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: POSLANIKOVA MEDICINA   Tue Jul 22, 2008 7:06 pm

Amin we ijjake

MISVAKOM DO ZDRAVLJA I SEVAPA

Netacne tvrdnje u zapadnoj literaturi. Fadileti upotrebe misvaka i na dunjaluku i na Ahiretu.

Ako je geslo suvremene preventivne stomatologije da je cist zub zdrav zub, definicija mladjeg porijekla, postavlja se pitanje koja su onda najstarija saznanja o preporucenom ciscenju zuba od ostataka hrane, danas definiranog dentalnog plaka, a u cilju ocuvanja zdravlja usta i usne supljine. U tom cilju proucio sam hadise u kojima Muhamed s.a.v.s. preporucuje svojim sljedbenicima upotrebu zubne cetkice - misvaka. Prateci hadis, mozemo odgovorno utvrditi da je misvak prva specijalizirana naprava za ciscenje zuba, osmisljena i preporucena u punom smislu te rijeci i to u sedmom stoljecu krscanske ere.

DESET STOLJECA PRIJE

Ovaj podatak iznosim da bih mu suprostavio podatak koji u svom udzbeniku za studente zavrsnih godina stomatologije iznosi Topic, koji kaze: "Prve namjenske specijalizirane naprave za ciscenje zuba postojale su u Kini pocetkom sedamnaestog stoljeca…". Uvazavajuci da Topic iznosi povijesnu "cinjenicu" koja je vjerovatno citirana i u svim udzbenicima zapadne hemisfere, mozemo odgovorno tvrditi da ovaj podatak ne odgovara naucnoj istini. Istina, a na osnovu hadisa, ustvari glasi: "Prve specijalizirane naprave za ciscenje zuba postojale su kod sljedbenika Muhameda s.a.v.s., Arapa, pocetkom sedmog stoljeca." Dakle naprave za ciscenje zuba su oblikovane i preporucene hiljadu godina ranije nego sto to navodi suvremena strucna stomatoloska literatura. O znacaju higijene zuba u Islamu govore i sljedeca dva hadisa: "Deset je prirodnih stvari (fitret): podrezivanje brkova, pustanje brade, ciscenje zuba misvakom, ispiranje usta, obrezivanje noktiju, pranje zglobova i prijevoja, odstranjivanje dlaka, pranje iza obavljene nuzde i ispiranje usta sa grkljanjem." (Muslim, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai, Ibn Madze i Ahmed) "Kupanje je obaveza svakog petka za svaku odraslu osobu. Isto tako ciscenje zuba misvakom (cetkicom) i uzimanje jaga (parfema) ako bude imao."(Buhari, Muslim, Tirmizi, Nesai, Ahmed i Et-Tajalasi.)

U hadisu: "Da se ne bojim da cu opteretiti svoje sljedbenike, strogo bih im naredio da prilikom svakog namaza ociste zube" (Buhari i Muslim), sugerira se, odnosno preporucuje, svim muslimanima, kojima to nije teret, a da bi zasluzili Boziju milost i ispunili preporuku Bozijeg Poslanika kojeg slijede u ponasanju, da pet puta dnevno u idealnom vremenskom odnosu imaju periode pranja zuba.

NAJVECI MOTIV

U provodjenju oralne higijene suvremena stomatologija sugerira pranje zuba jednom dnevno, uvecer prije spavanja ili maksimalno dva puta dnevno, ujutro i uvecer. Ako je cist zub i zdrav zub, uz uvazavanje genetskih osobenosti, zdravi zubi kod onih koji se pridrzavaju hadisa rezultat su cjelodnevne higijene zuba i stimulacije gingive na cirkulaciju i keratiniziranje. Motivacija pacijenata je primaran faktor uspjesnosti provodjenja mjera oralne higijene. Suvremena preventivna stomatologija sugerira da roditelji poducavaju djecu odrzavanju oralne higijene od trece godine metodom licnog primjera. Analize pokazuju da najveci broj pacijenata ne odrzava oralnu higijenu. Vecina to radi nepotpuno i neredovno. U hadisu Muhameda s.a.v.s. motivacija za odrzavanjem oralne higijene rijesena je na jednostavan nacin, savrsenom ponudom vjernicima koja je najjasnije izrazena u hadisu: "Dva rekjata namaza obavljena uz prethodno pranje zubi misvakom vrijedniji su kod Allaha za sedamdeset puta od namaza koji je obavljen bez takvog ciscenja."(Darekutni i Dejlemi) Kada bismo analizirali samo ponudu u ovom hadisu, motiv je vise nego dovoljan. Namaz se vrjednuje sedamdeset puta vise. Ako je prvo za sto ce vjernici biti pitani na Sudnjem danu pred Bogom Uzvisenim namaz, komentar motivacije bio bi suvisan. Spomenimo i sljedece hadise: "Prenocio sam kod Vjerovjesnika s.a.v.s. i vidio da je istrljao zube misvakom." (Muslim) "Pitao sam Aisu r.a.:" Sta bi Vjerovjesnik prvo poceo raditi kada udje u kucu?", a ona mi je odgovorila: "Prvo bi upotrijebio misvak." (Muslim) "Isperite usta vodom poslije pijenja mlijeka, jer ono sadrzi masnoce." (Buhari, Tirmizi i Ibn Madze) Ibn Dekik preporucuje pranje zuba misvakom svako jutro, odmah iza spavanja, jer se u toku noci natalozi na zube ostatak razlicitih kiselina isparenih iz stomaka. Ova konstatacija, s obzirom na vrijeme u kojem je izrecena, sedmo stoljece krscanske ere, direktno odgovara na danasnju teoriju o hidrolitickom djelovanju kiselih bakterijskih produkata koji su dokazanim ucinkom u nastanku i razvoju zubnog karijesa, a proteolitickim djelovanjem u nastanku i razvoju parodontalne bolesti. Uklanjanje plaka jedanput dnevno, uvece, mora biti dovoljno za predupredjenje karijesa, uz uslov da je potpuno eliminiran plak. Intenzitet ciscenja zuba opada sa rastucom udaljenoscu od sredisnje linije, cime se objasnjava veliki broj karijesa umnjaka.

IZBJEGNIMO NEPRIJATAN ZADAH

Znacajan faktor koji determinira potrebu za odrzavanjem oralne higijene i koji danas iritira mnoge pacijente i potencijalne pacijente je zadah iz usta. Prema literaturi miris iz usta ovisi od doba dana, kolicini izlucene pljuvacke, bakterijske flore usta i oralne higijene. Uzrok koji izaziva neprijatan miris iz usta je, izmedju ostalih, losa oralna higijena zbog koje se skupljaju ostaci hrane na zubima i izmedju njih. Pod uticajem mikroorganizama nastaje dekompoziranje hrane sto rezultira neprijatnim mirisom. Terapija za ovaj problem je uspostavljanje potpune oralne higijene. U hadisu o ovome problemu kaze se da je Vjerovjesnik s.a.v.s. rekao: "Ko je jeo bijeli luk ili crveni luk zbog gladi ili zbog neceg drugog, neka se ne primice nasim dzamijama."(Buhari, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai i Ahmed) Na upit Ebu Ejuba da li je zabranjeno jesti bijeli luk, Muhamed s.a.v.s. odgovara: "Nije, nego ga mrzim zbog njegovog ruznog zadaha." Ciscenje zuba misvakom i ispiranje usta vodom je stalna praksa Muhameda s.a.v.s.. On je to cinio i u danima bolesti i do zadnjih casova svog dunjaluckog zivota. Hamidullah navodi:"…malo poslije toga Muhamedu (s.a.v.s.) je bilo opet lose i nije mogao vise govoriti. U tom casu njegov surjak, sin Ebu Bekra, udje u sobu sa cetkom za zube. Muhamed (s.a.v.s.) baci sada pozudan pogled na cetkicu. Njegova zena Aisa shvati to i opra mu zube na njegovo zadovoljstvo. Neposredno nakon toga Pejgamber je preselio." Poruka Bozijeg Poslanika o potrebi odrzavanja potpune, svakodnevne, higijene usta i zuba, potkrijepljena vlastitim primjerom, prva je definirana preporuka u danas dostupnoj literaturi o neophodnosti odrzavanja oralne higijene kroz ciscenje zuba, masazu zubnoga mesa i ispiranje usne supljine.

Ovo predstavlja temelje preventivne stomatologije. Metode koje nudi savremena preventivna stomatologija, u realizaciji mjera potpune oralne higijene ne mogu poluciti rezultate ostvarive metodama koje je preporucio Muhamed s.a.v.s. u hadisu. Neka je salavat na Bozijeg poslanika Muhameda.Dr. sci. Sead Redzepagic
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: POSLANIKOVA MEDICINA   Tue Jul 22, 2008 7:15 pm

ALOE VERA - POSLANIKOVA PREPORUKA

Muhammed, a. s., je rekao: “Ovo je jedan (aludirajuci na miris spaljenog Aloinog drveta) od blagoslova i užitaka koje ce stanovnici dženneta uživati.” Aloe se u pisanoj historiji prvi put spominje oko 1500. godine pr.n.e.

Zapisi koji potjecu iz ovih vremena spominju jednu svestranu “cudesnu biljku” koja je u današnjem zapadnom svijetu poznata kao Aloe vera. Faraoni su vjerovali u moc ove biljke kao eliksira za dug život. Iz antickih vremena na vazama iz Egipta se dobro vide crteži koji prikazuju ovu biljku. Hipokrat je pisao o ovoj biljci kako lijeci tumor, pospješuje rast kose i lijeci dizenteriju. Zlatne kapi iz Aloe lijece trovanje i opekotine.

Glavni hirurg Napoleona Aloom je lijecio povrede vojnika. Postoje i price o tome da su egipatske kraljice Nefreteti i Kleopatra koristile Alou zbog kozmetickih svojstava. Neki historijski izvori navode da je Aleksandra Velikog Aristotel, njegov tadašnji ucitelj, nagovarao da prije ratnih pohoda posjeti otok Sokotru u Indijskom okeanu i skupi dovoljne kolicine Aloe vere za snagu, ali i lijecenje rana svojih vojnika.
Tek nakon što je savremena znanost iz Aloe vera izdvojila mnoge sastojke, o njoj je konacno i javno progovorila, proricuci joj blistavu buducnost u 21. vijeku. ©ta je to tako cudesno u jednoj biljci da je predmetom znanstvenog proucavanja i štovanja vec 4000 godina?

KAKVA JE TO BILJKA ALOE VERA?

Aloe vera je polupustinjska kaktusolika biljka iz porodice ljiljana. Upravo radi svojih smirujucih i ublažavajucih svojstava, danas se ponajviše koristi kao osnovni djelatni sastojak mnogih proizvoda za zdravlje, ljepotu, te njegu kože i kose. Utvrdeno je da pruža olakšanje i okrepu te pomaže bržem zacjeljivanju rana i opeklina. Najucinkovitija je tek kada njezini sastojci pocnu djelovati u samom tijelu. Na koji nacin, to je još predmetom mnogih istraživanja. Pedeset miliona dolara, koje je americka vlada uložila u istraživanje Aloe vera, potvrduje njezinu vrijednost. Poznato je oko 350 vrsta Aloe. Danas se Aloe najvi¹e uzgaja u Africi, Indiji, Srednjoj Americi...

ZA KOJE BOLESTI MOžEMO KORISTITI ALOU?

Sasvim slobodno možemo reci da ovu cudotvornu biljku možemo koristiti za sve vrste oboljenja, ali i za sprecavanje nekih bolesti ako je preventivno uzimamo. Aloe ima imunobiostimulativno dejstvo na organizam. Posebno se mora naglasiti da stabilizovana Aloe vera spada u nespecificne biostimulatore fizioloških funkcija organizma, što znaci da jaca imunološki sistem, u smislu odbrane od bolesti i omogucuje bolje dejstvo specificnih lijekova u organizmu. Biohemijski sastav Aloe vere pomaže u jednom širokom spektru farmakodinamickih procesa u povoljnom dejstvu, znaci u normalizaciji funkcije organizma i sistemu organa, bez toksicnih dejstava i nuspojava. To je upravo ono što Aloe nama radi u na¹em organizmu.

OPCA DJEJSTVA ALOE VERE

Aloe uspješno lijeci cir na želucu (lat. ulkus), jaca otpornost organizma, preventivno djeluje na nastanak bolesti, djeluje na bolesti imunog sistema (rak, aids...), oslobada organizam od otrova, alkohola i narkotika. Aloe je antioksidans. Djeluje protiv zapaljenja u organizmu, smiruje kašalj i lijeci zapaljenje grla. Aloe djeluje antivirusno (virus herpesa), baktericidno (uništava zarazne klice), fungicidno (uništava gljivice, izuzetno efikasna kod Candida albikans), germicidno (uništava larve), adstrigentno (svojstvo da steže sluzokožu povrijedene kože), analgeticno (umanjuje bolove), stimulativno (popravlja status psihe), laksanantno (reguli¹e stolicu), antidijabeticno (smanjuje nivo šecera u krvi).

NEKI PROIZVODI OD ALOE VERE

Firma FOREVER LIVING PRODUCTS najveci je proizvodac, preradivac i distributer Aloe vere u svijetu. Medu njihove najpoznatije proizvode spadaju: Aloe vera gel, djeluje kod opekotina od suncanja, zaustavljanja krvarenja, alergije, bolova u mi¹icima. Redovno kori¹tenje gela drži u ravnoteži Vašu probavu, a mineralima, vitaminima i aminokiselinama (Aloe vera ima svih 20 aminokiselina) dopunjujete svoju ishranu. Gel Aloe vere cini cuda sa masnom farbanom kosom. Potrebno je samo poslije pranja kosu poprskati gelom i blago ga umasirati u kosu, a zatim, ukoliko je moguce, osušiti kosu zrakom. Ovaj postupak može se ponavljati svakodnevno i bez pranja kose. Aloe berry nectar 34 (egzoticni napitak od gela Aloe vere uz dodatak borovnice i jabuke i ima ¹iroku upotrebu kod cišcenja urinarnog sistema). Aloe activator fleur(52). Aktivator je cista filtrirana Aloe vera (sadr¾i 99,6% Aloe) i koristi se u oftalmologiji i za lijecenje raznih bolesti ociju. ©tavi¹e, dokazano je da Aloe može pomoci kod regeneracije kicmene moždine, što je izuzetno bitna stvar za CNS.
Nakon svega što je o Aloe veri kazala nauka, historija i mnogobrojni strucnjaci ostalo nam je još kazati šta je to za ovo cudo od biljke kazao Poslanik islama Muhammed, a.s., Naime, Aloe vera je bila poznata i u vrijeme Muhammeda, a. s., i ashabi i ashabijke koristili su ovu biljku.

Dokaz za to nam je hadis kojeg prenosi Kajs bin Rafi’ u kojem Allahov Poslanik kaže: “Agava (lat. Aloe vera) i itrastajuci dragušac (lat. Senecio iz porodice Asteraceae) lijekovi su za bolest.” U drugom hadisu Ummu Seleme prenijela je da ju je Allahov Poslanik posjetio nakon što je Ebu-Seleme umro, a taj dan ona je nanijela svjež Aloin sok na lice. Allahov Poslanik, s. a. v. s., upitao ju je : “šta ti se desilo, o Ummu Seleme?" Ona je odgovorila: “To je samo Aloin sok kojeg sam stavila na lice zbog ovlaživanja, o Allahov Poslanice, a on nema mirisa.” On je odgovorio: ”On kontrahira tkiva, i može oštetiti tvoju kožu. Nanesi ga ako hoceš nocu, a ne tokom dana.” Muhammed, a. s., uobicavao je koristiti misvak od Aloina drveta. Masiranje cela i tjemena mješavinom Aloinog i ružinog ulja otklanja glavobolju, žuticu, pomaže lijecenju cireva stomaka, otklanja vlaženje ocnih kapaka i odstranjuje zakrecenje bubrega.

ALOINO VOCE

Džabir ibn Abdullah, r. a., rekao je: ”Brali smo dozrelo voce Aloe s Allahovim Poslanikom, s. a. v. s., a on je rekao: 'Uzimajte pogotovo ono crno jer ono je najbolje." (Prenijeli imami Buhari i Muslim) Abdullah ibn Omer, r. a., prenio je da je Allahov Poslanik, s. a. v. s., ponekad uobicavao spaliti Aloino drvo pomiješano s malo kamfora i mirisao se tim, a potvrdeno je i to da je rekao: ”Ovo je jedan od blagoslova i užitaka koje ce stanovnici dženneta uživati”.

Preuzeto sa: studio-din.com
Na vrh Go down
Ismail
novi dzematlija
novi dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: POSLANIKOVA MEDICINA   Mon May 04, 2009 8:46 pm

Amina,interesuje me da li je u knjizi obradjeno i lijecenje diabetisa(secera)?
Meni je prijatelj prepoprucio ulje corokuta(Crni kumin),ali ne znam kako se to dozira,sa cime se mijesa itd.
Tast mi je tesko bolestan od secera,koji je dobio poslje mozdanog udara,a inzulin mu slabo pomaze.Pa bi mi bilo veoma drago ako bi mi mogla ti,ili neko drugi,reci da li se u knjizi i ta tema obradjuje.
Selam i fala unaprijed.
Ismail
Na vrh Go down
Haris
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: POSLANIKOVA MEDICINA   Tue May 05, 2009 12:12 am

Ismail (citat):
Amina,interesuje me da li je u knjizi obradjeno i lijecenje diabetisa(secera)?
Meni je prijatelj prepoprucio ulje corokuta(Crni kumin),ali ne znam kako se to dozira,sa cime se mijesa itd.
Tast mi je tesko bolestan od secera,koji je dobio poslje mozdanog udara,a inzulin mu slabo pomaze.Pa bi mi bilo veoma drago ako bi mi mogla ti,ili neko drugi,reci da li se u knjizi i ta tema obradjuje.
Selam i fala unaprijed.
Ismail

Ako se snalaziš sa engleskim jezikom, knjiga je dostupna u PDF-u za download, hvala Allahu na tome.
Na vrh Go down
Ismail
novi dzematlija
novi dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: POSLANIKOVA MEDICINA   Tue May 05, 2009 6:17 pm

Hvala Harise,ne snalazim se kao sa Njemackim ali nekako cu protumacit Hvala jos jednom.
Na vrh Go down
Haris
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: POSLANIKOVA MEDICINA   Tue May 05, 2009 6:46 pm

Nema na čemu, brate. Bujrum: http://www.islamhouse.com/p/51834 Nadam se da će ti pomoći.

Ato te tema baš zanima, knjiga se može naručiti, mislim da je cijena 35 KM (+ poštarina). Ali, prvo je ovako razgledaj, za uhar je.
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: POSLANIKOVA MEDICINA   

Na vrh Go down
 
POSLANIKOVA MEDICINA
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Ljepota i zdravlje-
Idi na: