Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 Najmlađi nosioc idžaze (lanca prenosilaca kiraeta) iz Bosne i Hercegovine

Go down 
AutorPoruka
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Najmlađi nosioc idžaze (lanca prenosilaca kiraeta) iz Bosne i Hercegovine   Mon Aug 18, 2008 7:20 pm


Najmlađi nosioc idžaze (lanca prenosilaca kiraeta) iz Bosne i Hercegovine
Dvanaestogodišnji mladi hafiz Abdullah Porča iz Sarajeva, rođen 1996-te godine

u porodici koja slovi za kuću hafiza u Bosni i Hercegovini pored toga što je sa najboljom ocjenom odličan položio hifz pred komisijom vrsnih učaća i hafiza Kur´ana u Medini gradu Allahovog poslanika Muhammeda alejhis-selam nakon posebnog stručnog ispita dobio je idžazu iz oblasti kiraeta - učenja i poučavanja Kur´ana sa veoma jakim senedom - lancem- prenosilaca u kojem su najčuveniji učenjaci i imami kiraeta kroz istoriju Islama kao što je imam hafiza i hudžetul kurrai Ibnul Džezeri, hafiz Ebu Amr Osman b. Seid Ed-Dani, šejh Tahir b. Galbun, šejhovi karija Misira Ahmed b. Muhammed Selmuneh i Ebu Abdullah Muhammed b. Ahmed Es-Saig i imam Abdurrahman El Bagdadi, Šejhul Islam Ebu Jahja Zekerijja el-Ensari, istaknuti šejh Abdurrahman El-Edžhuri, imam Eš-Šatibi i Ebu Davud Sulejman b. Nedžah. Lanac prenosilaca seže sve do ashaba Posljednjeg poslanika Muhammeda alejhi-s-salatu ve-s-selam Osmana b. Affana, Alije b. Ebi Taliba, Abdullaha b. Mesuda, Zejd b. Sabita i Ubejj b. Kaba koji su direktno preuzeli učenje od Allahovog Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem.Predavanje idžaze nekome još od davnina predstavlja poseban oblik garancije i diplome o osposobljenosti nekoga u pogledu neke grane nauke i sposobnosti dotičnog da druge tome poučava. Kada je riječ o Kur´anu onda su uslovi mnogo strožiji i odgovornost i čast samim tim veća. Bilo je pravo oduševljenje u ulemanskim krugovima Medine da dijete od dvanaest godina iz Bosne i Hercegovine dobije idžazu kojom stiče pravo da poučava druge i prenosi lanac prenosilaca dalje. To je najmlađi slučaj poznat i u tamošnjim krugovima, jer se radi o posebnoj sposobnosti, a i odgovornosti koja se ovim prenosi na nekoga. Odmah je predložen za poseban program pripremljen za hafize hadisa kojeg se istog trena svojski prihvatio.

Ovakav izuzetan uspjeh na prvom mjestu leži u posebnoj Allahovoj dželle šanuhu nadarenosti nekoga u učenju i pamćenju, a nakon toga trudu i zalaganju kao i sredini u kojoj se nalazi. Muhaffiz-instruktor hifza mladog hafiz Abdullaha je poznati sarajevski hafiz Fadil ef. Porča, dugogodišnji službenik Rijaseta Islamske Zajednice u penziji. Instruktor u kiraetu mu je otac hafiz Muhamed koji je još prije Medrese postao hafiz, a sada doktorira na kuranskim naukama. Očeva mu je majka rahmetli hafiz Nadžija takođe hafiza koja je završila hifz pred poznatim hafizom Semićem iz Visokog još kao djevojka. Njegova tetka hafiz Emina završila je hifz još u osnovnoj školi prije Medrese. Brat mu Hamza i sestra Zejneba takođe su naučili Kuran napamet i sada se spremaju za ispit. Njegove ostale sestre i braća na putu su hifza.
Hafiz Abdullah je najbolji đak u školi, a pored toga što govori arapski jezik kao i svoj maternji, uči njemački i engleski. U glavnom gradu Austrije Beču gdje trenutno živi mladi hafiz Abdullah ovim povodom priprema se velika svečanost. Ovakve primjere treba podržati što je čast i za bošnjake i našu zemlju iz koje potiče dječak, kao i dobar glas o nama u islamskom svijetu. Kažemo: Mašallah. Valjda ćemo u budućnosti imati još ovakvih lijepih vijesti kojima ćemo se radovati, a mladom hafiz Abdullahu želimo i dalje uspjeh i zalaganje.

I reci: " Trudite se! Allah ce trud vas vidjeti, a i Poslanik Njegovi i vjernici, i vi cete biti vraceni Onome koji zna nevidljivi i vidljivi svijet, pa ce vas o onome sto ste radili obavjestiti. (Et-Tevba, 105.)

I na kraju, nasa dova je: Hvala Allahu, Gospodaru svjetova.

Preuzeto sa ihlas.ba

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Najmlađi nosioc idžaze (lanca prenosilaca kiraeta) iz Bosne i Hercegovine   Mon Aug 18, 2008 8:52 pm

Masha'Allah Masha'Allah ! Kome Allah zheli dobro, On ga poduchi vjeri !
Na vrh Go down
 
Najmlađi nosioc idžaze (lanca prenosilaca kiraeta) iz Bosne i Hercegovine
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Razno-
Idi na: