Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 Uloga žene na polju Da'we

Go down 
AutorPoruka
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Uloga žene na polju Da'we   Fri Aug 29, 2008 10:28 pm

Uloga žene na polju Da'we

Autor: Imâm ´Abdul-´Azîz bin Bâz
Izvor: Min Aqwâl Samâhat-ish-Shaykh ´Abdul-´Azîz bin Bâz fîd-Da´wah, str. 98-99

Kao što je nužnost muškarcu da čini Da'wu, poziva na dobro i odvraća od zla, također je to i za ženu. To je nešto na što tekstovi Plemenitog Kur'ana i čisti Sunnet Poslanika Muhammeda (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) ukazuju, a što su i učenjaci objasnili.

Zato će žena, kao i čovjek, pozivati Allâhu, pozivati dobru i odvraćati od zla na način kako je to Šerijat propisao. Dakle, ne smije dopustiti da je ponižavajući govor i ismijavanje koje se usmjerava prema njoj, učini uznemirenom i nestrpljivom tako da napusti Da'wu. Zapravo, mora biti tolerantna i strpljiva. Iako bi je ljudi ponižavali i izrugivali joj se, mora uzeti u obzir pokazivanje vrlina i lijepog uzora.

Treba se pokriti pred stranim muškarcima i izbjegavati da se miješa s njima. Kada čini Da'wu, mora biti oprezna i čuvati se onoga što joj je zabranjeno. Ako će činiti Da'wu muškarcima, može to činiti samo s potpunim Hidjâbom, i bez osamljivanja. Ako čini Da'wu ženama, radit će to na mudar način. Treba biti pravedna i iskrena s čistim karakterom i lijepim ponašanjem. Ovo mora raditi kako joj ne bi bilo rečeno:

"Zašto ne promjeniš prvo sebe?”

Žena ne smije nositi na sebi nešto što će pokazati njenu ljepotu ili šarm niti smije govoriti na zavodan način. Ovo je zabranjeno i stvara probleme među ljudima. Ono šta treba raditi je da se koncentrira da čini Da'wu na jedan način koji neće naštetiti vjeri niti njezinom ugledu.

Žena Muslimanka ima visok položaj u Islâmu i velik utisak na život svih muslimana. Ako žena prati uputu Kur'ana i Sunnet poslanika Muhammeda (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam), imat će glavnu ulogu u obučavanju i vaspitanju pravednog i čistog društva. Ovo je zato što ova dva izvora čine da se svi muslimani čuvaju da ne upadnu u zabludu i odstupanja. Zabluda i odstupanje među ljudima se dešava samo zato što su skrenuli sa Allâhovog puta i onoga što su Njegovi poslanici i vjerovjesnici prenijeli. Poslanik (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) je rekao:

"Ostavio sam vam dvije stvari. Nećete zalutati sve dok ih se budete pridržavali. To je Allâhova Knjiga i Sunnet Njegovog Poslanika.” [1]

Važnost žene kao majke, supruge, sestre i kćerke te njezina prava i dužnosti su spomenuta u Kur'anu. Sunnet poslanika Muhammeda (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) detaljira ovo pitanje. Kada je doživio prvi susret s Djibrîlom (´alayhis-salâm) u Hiri, Khadîdja (radhiya Allâhu ´anhâ) je bila ta čiji je jedinstveni odnos imao najveći utjecaj u smirivanju Poslanika (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam).

"Umotaj me! Umotaj me! Bojim se.”

Onda je ona rekla:

"Raduj se! Allâh ti nikada neće nanijeti štetu. Ti si taj koji obilazi rodbinu, koji stalno govori istinu i pomaže druge. Ti si taj koji daje siromašnim, ljubazan si prema gostima i pomažeš one kojima je pomoć potrebna.” [2]
_______________________________________________________________________________________________
[1] Mâlik. Autentičan po al-Albânîju.

[2] Al-Bukhârî i Muslim.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
 
Uloga žene na polju Da'we
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Drustvo-
Idi na: