Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 TekabelAllahu minna we minkum

Go down 
AutorPoruka
takvaran
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: TekabelAllahu minna we minkum   Tue Sep 30, 2008 9:35 am

Es selamu alejkum we rahmetullahi we barekatuhu braco i sestre

Nije junak onaj ko pobijedi drugoga, junak je onaj ko savlada samog sebe. Danas je dan radosti i pobjede onih koji su uz ramazan svome tijelu uskratili slast jela i pića, onih koji su ukrotili svoje strasti i čuvali jezik od ružna govora; onih koji su protekle dane u postu provodili i tako se odazvali Božijoj zapovijedi.
Današnji Bajram je dan radosti postača ali i cjelokupan život čovjeka može imati vrijednost bajrama jer Poslanik a.s. kaže: ''Vjernik ima pet bajrama: dan koji provede bez grijeha, dan smrti ukoliko umre sa imanom, dan prelaska sirat-ćuprije, dan ulaska u Džennet i dan susreta sa svojim Gospodarom.''
Sjetimo se arapse izreke koja kaže: Lejsel-'idu limen lebisel-džedid innemal-'idu limen ta'atuhu tezid, što znači Nije bajram ili slavlje onome ko obuče novo odjelo za bajram, nego je slavlje za onoga čija se pokornost Allahu povećala. Taj treba da se raduje uz bajram, a ostali treba da grizu prste iz žaljenja za propuštenim.
U danima Bajrama zijaretimo svoju rodbinu i komšije, te pružimo ruku onome ko je nama okrenuo leđa.

Nemojmo propustiti priliku da u ovim mubarek danima zijaretimo naša mezarja i da se učenjem Fatihe sjetimo svojih umrlih, I blizine smrti svakome od nas.

Najveći emanet mjeseca ramazana je Lejletu-l-Kadr, noć u kojoj smo spoznali da samo s Kur'anom u srcu i u desnoj ruci i s knjigom u lijevoj ruci možemo biti jaki, smjeli, odlučni, ustrajni i nepobjedivi.
Bajram je skup svih radosti koje smo doživljavali u ovom najodabranijem mjesecu.
Ovu ćemo radost podijeliti sa svojim najdražim, kako bi se svuda veselje osjetilo i da bi se na svakom mjestu čuo selam. Jer selam je mir i spas. Selamom iskazujemo svoje najljepše želje i najiskrenije namjere.
O vjernici! Živite svi u miru, i ne idite stopama šejtanovim. On vam je zaista neprijatelj otvoreni. (El-Bekare, 208.)
Ezan je poziv na spas, selam je poziv na mir, a bajram je poziv na radost.
Kako, prenosi Taberani, Resulullah, a.s., je rekao: "Uljepšavajte vaše bajrame tekbirima (Allahu ekber), tahmidom (El-hamdu lillah) i takdisom (Subhanellahi ve bi hamdihi subhanellahi-l-‘azim)."
Allah je najveći! - to su riječi koje mu'mine vode do osjećanja svoje lične, unutrašnje, duhovne slobode, koju doživljavamo kao Allahov dar i milost. Svako djelo, svaka riječ, svaka misao, postaje trajna, vrijedna i plodonosna, tek onda ako u sebi sadrži riječi: Allahu ekber!
Tekbir koji se svakodnevno uči, a posebno u bajramskim danima i noćima, daje mu'minima snagu, ulijeva povjerenje i sigurnost u njihova srca. Napajajući se na izvorima Kur'ana i Sunneta, vjernici se ne predaju pred teškoćama i iskušenjima, nego pokazuju da su uvijek, do smrti spremni slijediti Allahov put. Oni koji izgovaraju, priznaju i vole riječi Allahu ekber, samo nam takvi istinu govore, samo nas oni neće izdati i ostaviti, samo takvi neće iznevjeriti islamske ideale, i samo i jedino oni zaslužuju naše povjerenje. Allahu ekber su riječi koje vode teškim, ali i radosnim i pobjedonosnim putevima života. Neka se tekbira niko ne boji. Gdje ima tekbira, tu ima više dobra, morala, slobode, humanosti i plemenitosti.
Bajram uljepšava, učvršćuje i jača naše rodbinske veze.
Muhammed, a.s., kaže: "Rodbina je dio Allahove milosti. Allah kaže: Ko te bude obilazio i pomagao, Ja ću ga pomoći, a onome ko prekine rodbinske veze, Ja ću mu pomoć uskratiti." (Buhari)
Roditelji i djeca, braća i sestre, rodbina i rođaci, kroz bajramske čestitke i zijarete dokazuju da nisu, niti smiju zaboraviti jedni na druge, i da nisu zaboravili na obaveze i dužnosti koje im Islam propisuje.
Podijelimo bajramsku radost i sa svojim komšijama, pokažimo u narednim danima, svu ljepotu, veličinu i vrijednost bošnjačkog komšiluka. U našim krajevima dobar komšija vrijedi onoliko koliko cijeli imetak.Veselimo se draga braćo, u bajramskim danima i sa svojim pravim prijateljima, a to su oni koji nam dobro žele, i koji nas na dobro upućuju.

Allah, dž.š., kaže: Onome ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, mi ćemo dati da proživi lijep život, a doista ćemo ih nagraditi boljom nagradom, nego što su zaslužili. (En-Nahl, 97.)
Zato, draga braćo, neka bajram bude naša radost, koju ćemo podijeliti sa svojom rodbinom, komšijama i prijateljima.
Izvršavajmo islamske dužnosti i u ostalim mjesecima i svakodnevno potvrđujmo svoju odanost Allahu, dž.š., i Njegovom poslaniku Muhammedu, a.s.

I na kraju, ispratimo ovaj mubarek Ramazan riječima: El-veda‘u, el-veda‘u, ja šehre ramadan! Opraštamo se, opraštamo se od tebe o mjeseče milosti oprosta i dobročinstva. Mi nismo u potpunosti svjesni tvojih vrijednosti i počasti, o mubarek mjesecu, ja šehre ramadan! Rastajemo se, rastajemo, rastajemo se od tebe, o mjeseče teravih namaza, ibadeta, i učenja Kur'ana.
Molimo Uzvišenog Allaha da naše ramazanske ibadete ukabuli, ubroji i upiše u naša dobra djela, i da nam pomogne da živimo kao mu'mini, i da emanet dini islama prenesemo na buduće generacije.
Uzvišeni Allahu!
Daruj nam Svoju milost, obaspi nas Svojim oprostom, pruži nam Svoju pomoć, poduči nas istini i daj da budemo od onih koji vole istinu, govore istinu i rade po istini. Učini da radimo samo ono čime Ćeš Ti biti zadovoljan. Premilostivi Allahu, ako mi zaboravimo Tebe nemoj Ti zaboraviti nas,

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN
Esselam alejkum dragi moji !
Na vrh Go down
takvaran
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: TekabelAllahu minna we minkum   Tue Sep 30, 2008 9:38 am

Na vrh Go down
takvaran
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: TekabelAllahu minna we minkum   Tue Sep 30, 2008 9:40 am

Na vrh Go down
Haris
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: TekabelAllahu minna we minkum   Tue Sep 30, 2008 11:50 am

Amin, minna ve minkum!

I od mene jedno veliko: BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!
Na vrh Go down
Mahnoor
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: TekabelAllahu minna we minkum   Tue Sep 30, 2008 4:46 pm

TekabelAllahu minna we minkum!
Na vrh Go down
Ismail
novi dzematlija
novi dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: TekabelAllahu minna we minkum   Tue Sep 30, 2008 5:18 pm

Bajram Serif Mubarek Olsun svim muslimanima a posebno vama i vasim familijama i da vam dragi Allah dz. s ukabuli Ramazanski post.
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: TekabelAllahu minna we minkum   Wed Oct 01, 2008 5:48 am

Amin na dove

Na vrh Go down
rose
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: TekabelAllahu minna we minkum   Wed Oct 01, 2008 3:10 pm

Bajram Serif Mubarek Olsun!
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: TekabelAllahu minna we minkum   

Na vrh Go down
 
TekabelAllahu minna we minkum
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Muhabeti,druzenje i upoznavanje-
Idi na: