Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 ABORTUS - ZLOČIN PREMA DJETETU

Go down 
AutorPoruka
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: ABORTUS - ZLOČIN PREMA DJETETU   Thu May 29, 2008 9:28 pm

ABORTUS - ZLOČIN PREMA DJETETU

Abortus - evo kako izgleda -VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=P7JE1QV8YYU

Jedna od najvaznijih odlika islama jeste sto on podstice na ocuvanje i odbranu covjekovog zivota. Zato je u islamu predvidjena najstrozija kazna za onog koji prolije krv nevinog muslimana. Poznato je da kod Allaha, dzelle sanuhu, kap nevino prolivene mu’minske krvi znaci vise nego li rusenje Ka’be od strane nevjernika. Tako islam posvjecuje posebnu paznju ocuvanju zacetog djeteta u majcinoj utrobi i zabranio je bilo kakvu vrstu njegova ostecivanja ili unistavanja. S druge pak strane, islam podstice na radjanje djece i formiranje novih, jacih i mnogobrojnih islamskih generacija. Allah, dzelle sanuhu, je trudnicama obecao nagradu i sevap koje je samo za njih pripremio. U jednom hadisu Poslanik, sallallahu zalejhi ve sellem, kaze: "Zar neka od vas, koja je trudna sa svojim muzem, a zadovoljan je s njom, da ne bude zadovoljna da ima nagradu kao onaj koji posti i bori se na Allahovom putu. A kada je porodicni bolovi obuzmu, niko ni na nebesima ni na Zemlji ne zna sta joj je od nagrade pripremljeno." Da li igdje postoji ovakva nagrada? Ne, to postoji samo u islamu.

Abdullah ibnil-Omer je vidio jednog covjeka kako na vratu nosi svoju majku. Primjetivsi Abdullaha covjek ga upita: "Sine Omerov, da li sam ovim postupkom uspio uzvratiti dobro majci koje je ucinila prema meni?" "Ne, ni koliko jedan porodjajni bol, a Allah ce te nagraditi zbog te sitne stvari."

Sestro koja vjerujes u svoga Gospodara, znaj da je zivot djeteta u utrobi majke zagarantovan Serijatom, jer plod predstavlja zivo bice i na osnovu toga se zabranjuje njegovo unistenje, bilo ono od oba roditelja, ili samo od majke. Takodje je haram unistenje djeteta koje je zaceto na nezakoniti nacin (zinalukom) i nije dozvoljeno njegovo ubijanje, jer je ono zivo ljudsko bice koje nema grijeha. U vrijeme Resulullaha, sallallahu 'alejhi ve sellem, jedna udata zena je ucinila zinaluk (blud). Resulullah, sallallahu 'alejhi ve sellem, je zabranio unistenje njenog djeteta koje je zaceto na nezakonit nacin i naredio je da se njegova majka brine za njega sve dok dijete ne ojaca i pocne samo jesti. Nakon pruzene paznje prema djetetu, Resulullah, sallallahu 'alejhi ve sellem, je naredio da se izvrsi kamenovanje nad njegovom majkom koja je ucinila zinaluk.

Studija o abortusu zahtijeva pojasnjenje i navodjenje hadisa na tu temu, pojasnjenje nenamjernog i namjernog unistenja djeteta, jer se serijatski stav razlikuje od jedne do druge situacije. Neka islamska ulema i pripadnici pravnih serijatskih skola kategoricno zabranjuju namjerni abortus, neobracajuci paznju na zivot (koliko je vec dugo plod u utrobi majke) zacetog djeteta, jer sa samom oplodnjom uspostavljen je novi zivot koji nosi nasljedne osobine roditelja koje su samo Allahu, dzelle sanuhu, poznate.

Abortus se zabranjuje jer se njime unistava ono sto vec postoji, a postojanje djeteta pocinje od samog trenutka kada je materica prihvatila plod u sebe, odnosno njene pripreme za novi zivot. Unistenje tog ploda je zlocin, a kada taj plod postane zakvacak (zalekah) i komad mesa (mudgah) zlocin biva veci, a kada se udahne dusa u taj plod onda zlocin biva jos vecim, a da ne govorimo o njegovom ubistvu nakon rodjenja.
Neka ulema donosi svoj stav po pitanju abortusa i njegovoj zabrani nakon 42 noci zivota ploda na osnovu hadisa u kojem kaze Resulullah, sallallahu 'alejhi ve sellem: "Kada se navrsi 42 noci nakon oplodnje, Allah, dzelle sanuhu, posalje meleka koji ga oblikuje, dajuci mu sluh, vid, kozu, meso i kosti, a zatim kaze: "O Gospodaru, musko ili zensko?" I tvoj Gospodar odredi sta hoce, a melek zapise. Zatim kaze: "O Gospodaru, koji je njegov edzel (cas smrti)." I tvoj Gospodar kaze sta hoce, a melek zapise. Zatim kaze: "O Gospodaru, koji je njegov rizk (opskrba)?" I tvoj Gospodar odredi sta hoce, a melek zapise. Zatim melek izadje sa stranicom, ne dodaje nista na ono sto mu je naredjeno, niti oduzima."

Iz ovog hadisa se razumije da udahnuce duse u plod biva nakon sest hefti, tj. 42 noci, te je ulema koja uzima ovaj hadis kao dokaz zabranila abortus nakon 42 noci zivota ploda. Neka ulema za svoj stav uzima podlogu u hadisu kojeg prenosi Ibn-Mes’ud, radijallahu zanhu: "Zaista u stvaranju vasem boravite u utrobi majke cetrdeset dana, zatim toliko budete zakvacak (zalekah), zatim toliko budete komad mesa (mudgah), zatim Allah posalje meleka, pa mu naredi cetiri rijeci i on zapise njegov rizk, njegov edzel, da li je nesrecan ili srecan, zatim udahne u njega..." (Buhari)

Ovaj hadis je u skladu sa ajetom: "Mi smo zaista covjeka od biti zemlje stvorili, zatim ga kao kap sjemena na sigurno mjesto stavili, pa onda kap sjemena ugruskom ucinili, zatim od ugruska grudu mesa stvorili, pa od grude mesa kosti napravili, a onda kosti mesom zaodjenuli, i poslije ga kao drugo stvorenje ozivljujemo, pa neka je uzvisen Allah, najljepsi stvoritelj!" (Kur’an, XXIII/12,14 )

Ova ulema smatra da dusa biva udahnuta nakon cetvrtog mjeseca, tj. nakon 120 noci, te su donijeli fetvu o zabrani namjernog abortusa nakon tog perioda. Takodje je jedan broj uleme uzeo oba spomenuta hadisa kao podlogu za donosenje svog stava po pitanju abortusa uzimajuci u obzir slanje meleka vise puta. Oni su zabranili namjerni abortus nakon udanuca duse. Tom njihovom stavu se niko ne protivi od islamske uleme, tako da se namjerni abortus nakon udahnuca duse kategoricno zabranjuje.

Sto se tice pitanja abortusa prije udahnuca duse, veoma mali broj islamske uleme dozvoljava abortus u tom periodu i to pod odredje-nim uslovima koje Serijat precizno odredju-je. Oni smatraju da je abortus dozvoljen uz opravdani razlog koji je vezan za majku, dijete ili porodicu, kao u slucaju da trudnoca predstavlja opasnost po zivot majke koja je osnova zivota djeteta, a dijete je ogranak. Zato se ne zrtvuje osnova zbog ogranka i to prihvata Serijat, zdrav razum, moral, medicina i zakon. Takodje, abortus se dozvoljava u slucaju da se medicinski ustanovi velika nesposobnost djeteta koja ce mu otezavati zivot, kao i njegovoj porodici, u skadu sa pravilom "Stetnost se otklanja prema mogucnostima", s tim sto medicinski tim pouzdanih lijecnika muslimana (ne jedan lijecnik) treba da to potvrdi. Na osnovu spomenutog kazemo da je u osnovi namjerni abortus haram i njegova zabranjenost se povecava sa povecanjem zivota zacetog djeteta.

Po islamskom zakonu, nad osobom koja unisti plod nakon udahnuca duse treba izvrsiti kaznu ubistva, jer je bespravno i namjerno izvrsila ubistvo nad drugim. Takodje se ista kazna izvrsava nad osobom koja je sa nijjetom unistenja ploda u utrobi majke udarala u stomak trudnice i na taj nacin ubila dijete.

Osoba koja nenamjerno unisti plod, bio to otac, majka ili neko drugi, duzan je dati sadaku u iznosu 212,5 grama zlata ili 1785 grama srebra. Nakon toga, ta osoba je duzna osloboditi roba muslimana, a ako ne nadje onda je duzna postiti dva mjeseca, dan za danom, trazeci oprosta od Allaha. Allah, dzelle sanuhu, kaze: "...Onaj ko ubije vjernika nehotice, mora osloboditi ropstva jednog roba, vjernika i predati krvarinu porodici njegovoj, oslobodjen je krvarine jedino ako oni oproste..." (Kur’an, IV/92 )

Na kraju nuzno je spomenuti ono sto pisu novine, casopisi i ono sto cujemo od pretpostavljenih. Procenat abortusa kod Bosnjaka u Republici Bosni i Hercegovini je veoma visok, a u nekim periodima je iznosio 25 slucajeva na dan (ve la havle ve la kuvvete illa billah). Taj procenat je mnogo manji kod Srba i Hrvata. Pored njihove brojnosti oni pozivaju ka radjanju, a jedan od primjera toga je i poznati srbijanski umjetnik (naivac) Milic od Macve, koji je uputio poziv svim crkvama i organizacijama za pruzanje pomoci i davanju dobrovoljnih priloga porodicama koje imaju vise djece kako bi podstakao Srbe na radjanje. Po tom programu bi, kako pise beogradski "Nin" bila davana pomoc tim porodicama u narednih pet godina. Time se zele nadoknaditi zivoti stradalih u ratu i ojacati Srbi kako bi ocuvali svoju brojnost na Balkanu. Milic je svoj zahtjev uputio svim zemljama sirom svijeta kako bi bio podrzan u svojim namjerama, dok mi i pored naseg malog broja u odnosu na one koji su nas unistavali i koji nas i danas ubijaju, nismo ni korak poduzeli ka necemu takvom. Zaboravili smo da nam islam zabranjuje abortus, da nas poziva ka braku i radjanju. Kaze Resulullah, sallallahu 'alejhi ve sellem: "Zenite one koje mnogo vole (i poduzimaju sve da zadovolje svoga muza) i koje mnogo radjaju, ja cu se ponositi vasom brojnoscu medju drugima na Sudnjem danu." To se moze postici ranijom zenidbom, radjanjem vise djece, sprecavanjem abortusa.

Poznato nam je, danas kao nikada, koliko smo okruzeni dusmanima. Nas opstanak na nasoj zemlji i u nasoj domovini Bosni i Hercegovini je povezan sa nasom povezanoscu sa vjerom, kao i sa nasom snagom i brojem kada se sretnemo sa neprijateljem. Sedamdesetih godina ovog stoljeca na sastancima rukovodioca "bratstva i jedinstva" upucivani su pozivi za unistenjem "muslimanskog uha" jos u utrobama. Njihovi planovi za unistenjem muslimana su jos stariji i dobro nam poznati, pa da li da i mi sami sprovodimo njihove planove ili cemo se vratiti svojoj Knjizi i uciniti iskreno pokajanje za sve sto smo do sada ucinili.
Pise: Salih Kurdi
Prijevod: Muhamed Djuliman
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ABORTUS - ZLOČIN PREMA DJETETU   Sun Jun 01, 2008 7:33 pm

Svijet doziva rode


DANAS JE MEĐUNARODNI DAN DJECE: NA PLANETI SE GODIŠNJE OBAVI 55 MILIONA NAMJERNIH ABORTUSA

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije svake godine se u svijetu obavi oko 55 miliona namjernih abortusa. Protivnici abortusa bi tu statistiku „preveli“ i rekli da se svakog minuta „ubije“ u prosjeku oko stotinu djece.
Kada je Crna Gora u pitanju, do tačnih podataka je teško doći zbog neprijavljenih abortusa u privatnim ordinacijama.
„U Crnoj Gori prekid trudnoće se obavlja u domovima zdravlja, opštim bolnicama i klinici, kao i u registrovanim privatnim ordinacijama. Iako su privatne ordinacije u obavezi da dostave podatak o broju obavljenih abortusa oni to, na- žalost, ne čine. Institut za javno zdravlje Crne Gore radio je studiju vezanu za abortuse za period od 2000. do 2004. godine i, prema podacima kojima raspolažu, došli su do zaključka da je u Crnoj Gori zapažen pad broja abortusa. Pitanje je jedino koliko je taj podatak 'reprezentativan'“, kazala je za „Vijesti“ načelnica Službe za ginekologiju i akušerstvo u Opštoj bolnici u Nikšiću dr Tamara Mijušković.
Prema podacima Instituta za javno zdravlje, 2000. godine u Crnoj Gori je obavljeno 3.406, a 2003. nešto manje, odnosno 2.488 abortusa.
„Ohrabruje podatak da je 40 odsto abortusa urađeno zbog medicinskih indikacija. Kada je bračno stanje žene u pitanju, 93 odsto onih koje su uradile abortus su udate, dok se 2,5 odsto djevojaka mlađih od 18 godina odlučilo na prekid trudnoće“, istakla je dr Mijušković.
U razvijenim zemljama, kaže ona, abortus je samo metod nakon neuspjele kontracepcije, dok je u nerazvijenim zemljama najčešće zamjena za kontracepciju.
„Abortus je u terminologiji za nas ginekologe samo jedna postkontracepcijska metoda prekida trudnoće, jedan od načina kontrole rađanja. Iako se na nas ginekologe zbog toga često gleda sa podozrenjem, mi smo samo izvršioci onoga što naš zakon propisuje i odobrava“, istakla je dr Mijušković.
Prekid do 22. nedjelje trudnoće naziva se abortusom, dok je sve preko toga prijevremeni porođaj.
Prekid do desete nedjelje stare trudnoće, uz laboratorijske nalaze i krvnu grupu, obavlja se u domu zdravlja ili u bolnici. Za stariju trudnoću traži se dozvola komisije koju čine ginekolog, internista, psiholog i socijalni radnik.
„Bilo da su u pitanju medicinski ili socijalni razlozi za prekid trudnoće starije od deset nedjelja traži se odobrenje komisije koja procjenjuje, vodeći računa o zdravlju žene i djeteta, da li je prekid opravdan ili ne. Pretežno su u pitanju medicinski razlozi, razne anomalije kod žene ili poremećaji kod djeteta, dok su rijetki slučajevi da se ženi dozvoli prekid trudnoće zbog socijalnih problema. Tada je najčešći razlog kasnije prijavljeno silovanje“, kazala je dr Mijušković.
Ona je objasnila da se plod do desete nedjelje trudnoće smatra embrionom, nakon desete nedjelje riječ je o fetusu, dok je poslije 16. nedjelje u pitanju „kompletno živo biće“.
Abortus sa sobom nosi i razne komplikacije, kako one rane, tako i kasne.
„Rane komplikacije koje se mogu desiti tokom intervencije, zavise od pacijentkinje, njene patologije i fiziologije, kao i od načina rada i sredstava koja se koriste. One su veoma rijetke, dok su kasnije komplikacije, bilo da su u pitanju produžena krvarenja ili zapaljenski procesi, češće. I ove komplikacije zavise od same pacijentkinje, ali i od uslova u kojima se radi, kao i od osobe koja obavlja abortus. Može doći i do raznih promjena u sluzokoži materice koje kasnije mogu dovesti i do steriliteta“, kazala je dr Mijušković.


Često se dešavalo, ističe ona, da žene nakon razgovora sa ginekologom odustanu od abortusa. Imala je i pacijentkinje, koje su ustale sa stola i promijenile odluku na zadovoljstvo svih.
„Možete zamisliti kako se lijepo osjeća ginekolog koji vodi trudnoću koja je trebalo da se završi abortusom“, naglašava dr Mijušković.
Iako su kontraceptivna sredstva jeftina, žene se i dalje odlučuju na abortus. Kažu – lakše je i jeftinije. Zdravlje i ne pominju.
Sa lokalnom anestezijom u državnim zdravstvenim ustanovama abortus košta 15 eura, dok je onaj sa opštom anestezijom „skuplji“ i iznosi 43 eura.

Nužno zlo

„Kao žena mislim da odluka o rađanju treba da bude na ženi, jer je ona ta koja nosi plod u svojoj utrobi. Nijesam za abortus, jer smatram da djeca treba da se rađaju, ali postoje slučajevi kada je taj nemili čin opravdavan“, kazala je predsjednica Sigurne ženske kuće „Nora“ Vesna Sekulić.
Uz odobrenje štićenica, Vesna je navela nekoliko slučajeva kada je abortus „bio nužno zlo“.
„Imali smo ženu koja je pobjegla iz Bosne, koja je više puta silovana i koja je, kako je sama priznala, jedva čekala da se oslobodi „te neprijatnosti iz utrobe“. Otišla je kod nadriljekara koji joj je uklonio plod u poodmakloj trudnoći, a ona zbog svega toga ima velike traume i ne želi više nikakav kontakt sa muškarcima“, ispričala je Sekulić.
Da abortusi nijesu češći kod neobrazovanih žena Vesna se poslužila primjerom jedne penzionerke, intelektualke, koja je imala 14 abortusa.
„Njen muž nije želio da koristi nikakvu zaštitu, a ona, zbog zdravstvenih razloga, to nije smjela. Za svaku neželjenu trudnoću muž je nju krivio, tako da mu na kraju nije rekla za svaki put kada je abortirala. Zbog svega toga, kao i zbog nemogućnosti da sama odlučuje o trudnoći, ona se svaki put osjećala da je silovana u braku“, kazala je Sekulić.
Ona ističe da su česti slučajevi da žena abortira kada sazna da nosi žensko dijete, a za prekid trudnoće se na nagovor roditelja odlučuju i maloljetnice.

Jokić: Pobačaj je za crkvu čedomorstvo

I dok borci za ženska prava abortus proglašavaju prekretnicom u životu žene koja je konačno dobila mogućnost da sama odlučuje o svom tijelu, crkva je veliki protivnik uništavanja jedne od svetih tajni – začeća.
.„Ranije se za abortus ili čišćenje, kako ga još groznije nazivaju, koristio izraz čedomorstvo. To je pravi naziv za čin koji predstavlja ubijanje čeda. Zato je ono i bilo sankcionisano kao i svako drugo ubistvo“, kaže starješina Saborne crkve Sveti Vasilije Ostroški u Nikšiću Slobodan Jokić.
On podsjeća na činjenicu da se svi ljudi rađaju slobodni, a da se „abortusom ukida sloboda jednog ljudskog bića“.
„Gdje je tu pravo djeteta da bude rođeno? Znam da će mnogi reći, a gdje je pravo i sloboda žene da abortira. Međutim, ne treba zaboraviti da svaka sloboda nije bezgranična i da ne možemo uvijek koristiti sve što nam je dato“, smatra on.
„Crkva nikada nije bila, niti će biti, za legalizaciju abortusa“, kategoričan je bio Jokić, ističući da u Starom zavjetu stoji da je „svaka žena koja spriječi rađanje djeteta bila sankcionisana“.
Kod njega su, reče, dolazile žene koje je „progonilo saznanje da su ubile svoje djete“ i koje su imale ozbiljne psihičke posljedice, ali i žene koje nijesu osjećale nikakvu grižu savjesti, već su „hladno saopštavale da će ponovo abortirati, ako to bude bilo potrebno“.

Sv. MANDIĆ

vijesti

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
elTewhid
aktivni dzematlija
aktivni dzematlijaKomentarNaslov komentara: Re: ABORTUS - ZLOČIN PREMA DJETETU   Mon Jun 30, 2008 12:46 am

Lejla (citat):
ABORTUS - ZLOČIN PREMA DJETETU

Abortus - evo kako izgleda -VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=P7JE1QV8YYU

Jedna od najvaznijih odlika islama jeste sto on podstice na ocuvanje i odbranu covjekovog zivota. Zato je u islamu predvidjena najstrozija kazna za onog koji prolije krv nevinog muslimana. Poznato je da kod Allaha, dzelle sanuhu, kap nevino prolivene mu’minske krvi znaci vise nego li rusenje Ka’be od strane nevjernika. Tako islam posvjecuje posebnu paznju ocuvanju zacetog djeteta u majcinoj utrobi i zabranio je bilo kakvu vrstu njegova ostecivanja ili unistavanja. S druge pak strane, islam podstice na radjanje djece i formiranje novih, jacih i mnogobrojnih islamskih generacija. Allah, dzelle sanuhu, je trudnicama obecao nagradu i sevap koje je samo za njih pripremio. U jednom hadisu Poslanik, sallallahu zalejhi ve sellem, kaze: "Zar neka od vas, koja je trudna sa svojim muzem, a zadovoljan je s njom, da ne bude zadovoljna da ima nagradu kao onaj koji posti i bori se na Allahovom putu. A kada je porodicni bolovi obuzmu, niko ni na nebesima ni na Zemlji ne zna sta joj je od nagrade pripremljeno." Da li igdje postoji ovakva nagrada? Ne, to postoji samo u islamu.

Abdullah ibnil-Omer je vidio jednog covjeka kako na vratu nosi svoju majku. Primjetivsi Abdullaha covjek ga upita: "Sine Omerov, da li sam ovim postupkom uspio uzvratiti dobro majci koje je ucinila prema meni?" "Ne, ni koliko jedan porodjajni bol, a Allah ce te nagraditi zbog te sitne stvari."

Sestro koja vjerujes u svoga Gospodara, znaj da je zivot djeteta u utrobi majke zagarantovan Serijatom, jer plod predstavlja zivo bice i na osnovu toga se zabranjuje njegovo unistenje, bilo ono od oba roditelja, ili samo od majke. Takodje je haram unistenje djeteta koje je zaceto na nezakoniti nacin (zinalukom) i nije dozvoljeno njegovo ubijanje, jer je ono zivo ljudsko bice koje nema grijeha. U vrijeme Resulullaha, sallallahu 'alejhi ve sellem, jedna udata zena je ucinila zinaluk (blud). Resulullah, sallallahu 'alejhi ve sellem, je zabranio unistenje njenog djeteta koje je zaceto na nezakonit nacin i naredio je da se njegova majka brine za njega sve dok dijete ne ojaca i pocne samo jesti. Nakon pruzene paznje prema djetetu, Resulullah, sallallahu 'alejhi ve sellem, je naredio da se izvrsi kamenovanje nad njegovom majkom koja je ucinila zinaluk.

Studija o abortusu zahtijeva pojasnjenje i navodjenje hadisa na tu temu, pojasnjenje nenamjernog i namjernog unistenja djeteta, jer se serijatski stav razlikuje od jedne do druge situacije. Neka islamska ulema i pripadnici pravnih serijatskih skola kategoricno zabranjuju namjerni abortus, neobracajuci paznju na zivot (koliko je vec dugo plod u utrobi majke) zacetog djeteta, jer sa samom oplodnjom uspostavljen je novi zivot koji nosi nasljedne osobine roditelja koje su samo Allahu, dzelle sanuhu, poznate.

Abortus se zabranjuje jer se njime unistava ono sto vec postoji, a postojanje djeteta pocinje od samog trenutka kada je materica prihvatila plod u sebe, odnosno njene pripreme za novi zivot. Unistenje tog ploda je zlocin, a kada taj plod postane zakvacak (zalekah) i komad mesa (mudgah) zlocin biva veci, a kada se udahne dusa u taj plod onda zlocin biva jos vecim, a da ne govorimo o njegovom ubistvu nakon rodjenja.
Neka ulema donosi svoj stav po pitanju abortusa i njegovoj zabrani nakon 42 noci zivota ploda na osnovu hadisa u kojem kaze Resulullah, sallallahu 'alejhi ve sellem: "Kada se navrsi 42 noci nakon oplodnje, Allah, dzelle sanuhu, posalje meleka koji ga oblikuje, dajuci mu sluh, vid, kozu, meso i kosti, a zatim kaze: "O Gospodaru, musko ili zensko?" I tvoj Gospodar odredi sta hoce, a melek zapise. Zatim kaze: "O Gospodaru, koji je njegov edzel (cas smrti)." I tvoj Gospodar kaze sta hoce, a melek zapise. Zatim kaze: "O Gospodaru, koji je njegov rizk (opskrba)?" I tvoj Gospodar odredi sta hoce, a melek zapise. Zatim melek izadje sa stranicom, ne dodaje nista na ono sto mu je naredjeno, niti oduzima."

Iz ovog hadisa se razumije da udahnuce duse u plod biva nakon sest hefti, tj. 42 noci, te je ulema koja uzima ovaj hadis kao dokaz zabranila abortus nakon 42 noci zivota ploda. Neka ulema za svoj stav uzima podlogu u hadisu kojeg prenosi Ibn-Mes’ud, radijallahu zanhu: "Zaista u stvaranju vasem boravite u utrobi majke cetrdeset dana, zatim toliko budete zakvacak (zalekah), zatim toliko budete komad mesa (mudgah), zatim Allah posalje meleka, pa mu naredi cetiri rijeci i on zapise njegov rizk, njegov edzel, da li je nesrecan ili srecan, zatim udahne u njega..." (Buhari)

Ovaj hadis je u skladu sa ajetom: "Mi smo zaista covjeka od biti zemlje stvorili, zatim ga kao kap sjemena na sigurno mjesto stavili, pa onda kap sjemena ugruskom ucinili, zatim od ugruska grudu mesa stvorili, pa od grude mesa kosti napravili, a onda kosti mesom zaodjenuli, i poslije ga kao drugo stvorenje ozivljujemo, pa neka je uzvisen Allah, najljepsi stvoritelj!" (Kur’an, XXIII/12,14 )

Ova ulema smatra da dusa biva udahnuta nakon cetvrtog mjeseca, tj. nakon 120 noci, te su donijeli fetvu o zabrani namjernog abortusa nakon tog perioda. Takodje je jedan broj uleme uzeo oba spomenuta hadisa kao podlogu za donosenje svog stava po pitanju abortusa uzimajuci u obzir slanje meleka vise puta. Oni su zabranili namjerni abortus nakon udanuca duse. Tom njihovom stavu se niko ne protivi od islamske uleme, tako da se namjerni abortus nakon udahnuca duse kategoricno zabranjuje.

Sto se tice pitanja abortusa prije udahnuca duse, veoma mali broj islamske uleme dozvoljava abortus u tom periodu i to pod odredje-nim uslovima koje Serijat precizno odredju-je. Oni smatraju da je abortus dozvoljen uz opravdani razlog koji je vezan za majku, dijete ili porodicu, kao u slucaju da trudnoca predstavlja opasnost po zivot majke koja je osnova zivota djeteta, a dijete je ogranak. Zato se ne zrtvuje osnova zbog ogranka i to prihvata Serijat, zdrav razum, moral, medicina i zakon. Takodje, abortus se dozvoljava u slucaju da se medicinski ustanovi velika nesposobnost djeteta koja ce mu otezavati zivot, kao i njegovoj porodici, u skadu sa pravilom "Stetnost se otklanja prema mogucnostima", s tim sto medicinski tim pouzdanih lijecnika muslimana (ne jedan lijecnik) treba da to potvrdi. Na osnovu spomenutog kazemo da je u osnovi namjerni abortus haram i njegova zabranjenost se povecava sa povecanjem zivota zacetog djeteta.

Po islamskom zakonu, nad osobom koja unisti plod nakon udahnuca duse treba izvrsiti kaznu ubistva, jer je bespravno i namjerno izvrsila ubistvo nad drugim. Takodje se ista kazna izvrsava nad osobom koja je sa nijjetom unistenja ploda u utrobi majke udarala u stomak trudnice i na taj nacin ubila dijete.

Osoba koja nenamjerno unisti plod, bio to otac, majka ili neko drugi, duzan je dati sadaku u iznosu 212,5 grama zlata ili 1785 grama srebra. Nakon toga, ta osoba je duzna osloboditi roba muslimana, a ako ne nadje onda je duzna postiti dva mjeseca, dan za danom, trazeci oprosta od Allaha. Allah, dzelle sanuhu, kaze: "...Onaj ko ubije vjernika nehotice, mora osloboditi ropstva jednog roba, vjernika i predati krvarinu porodici njegovoj, oslobodjen je krvarine jedino ako oni oproste..." (Kur’an, IV/92 )

Na kraju nuzno je spomenuti ono sto pisu novine, casopisi i ono sto cujemo od pretpostavljenih. Procenat abortusa kod Bosnjaka u Republici Bosni i Hercegovini je veoma visok, a u nekim periodima je iznosio 25 slucajeva na dan (ve la havle ve la kuvvete illa billah). Taj procenat je mnogo manji kod Srba i Hrvata. Pored njihove brojnosti oni pozivaju ka radjanju, a jedan od primjera toga je i poznati srbijanski umjetnik (naivac) Milic od Macve, koji je uputio poziv svim crkvama i organizacijama za pruzanje pomoci i davanju dobrovoljnih priloga porodicama koje imaju vise djece kako bi podstakao Srbe na radjanje. Po tom programu bi, kako pise beogradski "Nin" bila davana pomoc tim porodicama u narednih pet godina. Time se zele nadoknaditi zivoti stradalih u ratu i ojacati Srbi kako bi ocuvali svoju brojnost na Balkanu. Milic je svoj zahtjev uputio svim zemljama sirom svijeta kako bi bio podrzan u svojim namjerama, dok mi i pored naseg malog broja u odnosu na one koji su nas unistavali i koji nas i danas ubijaju, nismo ni korak poduzeli ka necemu takvom. Zaboravili smo da nam islam zabranjuje abortus, da nas poziva ka braku i radjanju. Kaze Resulullah, sallallahu 'alejhi ve sellem: "Zenite one koje mnogo vole (i poduzimaju sve da zadovolje svoga muza) i koje mnogo radjaju, ja cu se ponositi vasom brojnoscu medju drugima na Sudnjem danu." To se moze postici ranijom zenidbom, radjanjem vise djece, sprecavanjem abortusa.

Poznato nam je, danas kao nikada, koliko smo okruzeni dusmanima. Nas opstanak na nasoj zemlji i u nasoj domovini Bosni i Hercegovini je povezan sa nasom povezanoscu sa vjerom, kao i sa nasom snagom i brojem kada se sretnemo sa neprijateljem. Sedamdesetih godina ovog stoljeca na sastancima rukovodioca "bratstva i jedinstva" upucivani su pozivi za unistenjem "muslimanskog uha" jos u utrobama. Njihovi planovi za unistenjem muslimana su jos stariji i dobro nam poznati, pa da li da i mi sami sprovodimo njihove planove ili cemo se vratiti svojoj Knjizi i uciniti iskreno pokajanje za sve sto smo do sada ucinili.
Pise: Salih Kurdi
Prijevod: Muhamed Djuliman


MashAllah za temu, jako korisna
Na vrh Go down
svjetlost duse
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ABORTUS - ZLOČIN PREMA DJETETU   Sun Jul 06, 2008 2:18 am

@Lejla sestro stvarno po prvi put vidim ovako nesto a i uopste nisam znala kako izgleda Abtreibung..stvarno katastrofa...stvarno jadna mala neduzna deca...a dobar je text ovaj
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ABORTUS - ZLOČIN PREMA DJETETU   Wed Nov 12, 2008 10:39 pm

Zivotu da, Abortusu ne

Jedno pismo nerodjenog djeteta


https://www.youtube.com/watch?v=N2vC2aGLC_s&feature=related

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ABORTUS - ZLOČIN PREMA DJETETU   Thu Nov 13, 2008 12:16 am


_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ABORTUS - ZLOČIN PREMA DJETETU   Thu Nov 13, 2008 12:37 am

Allah je najveci. Misle oholi da sve stoji u njihovim rukama, a ne znaju hudi da ce ih to odvesti u vatru. Allah kaznio sve one koje to urade iz cejfa, a nikad se i ne pokaju.
Na vrh Go down
_Mersy_
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ABORTUS - ZLOČIN PREMA DJETETU   Fri Dec 05, 2008 3:12 am

ja nikad nebi mogla abortirati nema sanse nego zeli da ima djecu a nemogu da imaju a oni koji mogu da imaju djecu ne zele zalosno
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ABORTUS - ZLOČIN PREMA DJETETU   Sun Jan 11, 2009 4:59 pm

Troje djece i devet abortusa nakon 20 godina bez poroda


Najgore žene su tada otvarale usta i nazivale me pogrdnim imenima „praznoutrobnicom“, „bezdjetkom“ i mnogim drugim. Mom mužu su savjetovali da oženi drugu, da ne ostane bez poroda. Nije htio, priča Sabrija

Teže su mi pale 20 godina koliko sam u braku provela bez djece nego sadašnjih 80. Čini mi se, najgore žene su tada otvarale usta i nazivale me pogrdnim imenima „praznoutrobnicom“, „bezdjetkom“ i mnogim drugim. Sve je to boljelo. Mom mužu su savjetovali da oženi drugu, da ne ostane bez poroda. Nije htio. A mene je boljela i njegova bol koja je, saznala sam to mnogo kasnije, u njemu tinjala, ali je nije izgovarao. Ne dao Bog nikome tih 20 pustih godina patnje, priča sedamdesetosmogodišnja Sabrija Baković iz Plava.
Udala se kad joj je bilo 14 godina za druga iz djetinjstva. Zajedno su rasli, igrali se, čuvali stoku.
-Stalno mi je donosio bombone i čokolade, pa sam imala običaj da mu kažem: „Ti hoćeš da mi čitav život bude sladak“. Jednog dana smo odlučili da se uzmemo. Bio je od mene godinu stariji i nijesam sigurna da smo potpuno bili svjesni šta je to brak, ali smo znali da želimo da ostatak života provedemo zajedno. Poticala sam iz najimućnije porodice u kraju, a on iz siromašne. Moji su bili protiv tog braka, ali mi je otac prije nego što sam pobjegla, ipak, krišom dao smotuljak u kom je bio novac. Isto je činio i narednih godina pa sam nekako uvijek imala, nikad mi ništa nije falilo, prisjeća se Sabrija.
Sa suprugom je, kaže, lijepo živjela... Gotovo da se nikad nijesu posvađali. Tu sreću i mir narušavalo je postepeno prvih 20 godina braka u kojima nijesu imali porod.
-Današnji brakovi se raspadnu nakon samo godinu dana, ako postoji i najmanji problem, a naš je odolijevao svemu. Čuvala ga je ogromna ljubav. Obilazili smo brojne ljekare širom bivše Jugoslavije, često mi je na tim pregledima bilo neprijatno, ali željela sam dijete. I nakon 20 godina braka to se i dogodilo. Nijesam mogla da vjerujem, pa prvih nekoliko mjeseci nikome ništa nijesam pričala o tome. Imala sam utisak da rastem od sreće, kaže Sabrija.
Kad je dobila prvijenca Adnana, u svim ugostiteljskim objektima u Plavu pilo se besplatno. Porodica je zaklala 19 ovaca da počasti goste koji su neprestano dolazili da čestitaju prinovu. Uz Bakoviće se radovala čitava varošica.


-Punih godinu dana praktično ni sekund nijesam trenula. Non- stop sam bdjela nad kolijevkom u kojoj je Adnan, spavao plašeći se da mu se nešto ne dogodi. Kao da sam njegovim rođenjem dobila još jedan život, još jedno srce i dušu. Rodila sam ga s 34 godine i nijesam imala nijednu sijedu u glavi, a nakon godinu dana potpuno sam osijedjela. Majčinska briga je uzela danak, priča Sabrija koja je poslije Adnana dobila još sina i kćerku, a nakon njih abortirala devetoro djece.
-Sva moja djeca imala su prilikom rođenja po pet- šest kilograma, bila su krupne bebe. Zato su mi, valjda, abortusi bili daleko teži od porođaja. Uprkos tome što sam jedva dočekala da dobijem djecu, bila sam strog i pravedan roditelj. Željela sam da ih dobro vaspitam da odrastu u čestite ljude. Vjerujem da sam uspjela u tome. Nijedno od njih troje me nikad nije povrijedilo. Čini mi se da sam, ipak, uvijek najviše voljela Adnana. To su primijetila i druga djeca pa su često znala da mi kažu da se prema njima ponašam kao da su od druge majke, kazala je Sabrija.


Kaže da je njen suprug po Adnanovom rođenju počeo da pije. Tada su počele i njihove prve svađe.
-Punih godinu dana nakon rođenja prvog djeteta u kuću su nam non- stop dolazili gosti da proslave našu dugoočekivanu radost. Nazdravljajući svakom od njih, mom mužu kao da je prešlo u naviku da pije. To me je nerviralo pa sam znala da ga ukorim kako je trebalo da pije prije nego što smo dobili djecu, a ne da se propije pred stare dane. On mi je odgovarao da je ranije bio prazan i da nije imao razloga da popije i proslavi. Tako sam saznala koliko su ga razdirale dvije decenije bez poroda, kaže Sabrija.
Ostala je bez supruga prije nekoliko godina. Svu ljubav usmjerila je prema djeci. Njen životni san bio je gotovo ispunjen.
-Dvoje mlađe djece dobili su svoj porod. Strepjela sam za Adnana. Plašila sam se da ću umrijeti, a da neću u naručje uzeti unuče od njega. Međutim, prije dvije godine i on se oženio i dobio sina. Sada mogu u miru da napustim ovaj svijet, riječi su kojima je Sabrija Baković zaključila razgovor za naš nedjeljnik.Zbog krađe podijelila otkaze radnicimaSabrijini sugrađani u šali kažu da je ona šef marketinga RTV „Glas Plava“ koju drži njen mezimac. Adnan to ne osporava i kroz smijeh kaže „majka se pita za sve, ne može je niko prevariti“.
A primjer koji Sabrija navodi, potvrđuje da je zaista tako...
-Adnan je bio u Americi pa sam vodila računa o programu koji se emituje i, naravno, o finansijama. Jednog jutra pođem da uzmem pazar od prethodnog dana i učini mi se da nešto nije u redu. Nijesam reagovala, jer sam željela da budem sigurna. Uzela sam papir i olovku i stavljala crte za svaku čestitku koja se emitovala. Uveče prebrojim crte, pa ujutru pođem po pare. Ponovo manje. Pokažem radnicima da sam bilježila koliko je čestitki bilo, a oni mi uzvrate da sam se zabrojila. Dobro, pomislim ja, i odem kući. Tog dana stavim kasetu i snimam. Sjutradan ponovo u radio. Radnici ponovo tvrde da nijesam u pravu. Dam im kasetu da preslušaju i sami prebroje čestitke i koliko novca bi trebalo da mi daju. Zanijemili su od iznenađenja, a ja sam im, naravno, podijelila otkaze, priča ova visprena starica.Bolje zdrava napolju, nego isprebijana u kućiSabrijin recept za vitalnost je „što manje sjekiracije u životu“.
-Žena treba da odćuti i otrpi kako ne bi dolazilo do svađa koje samo unose pometnju i nervozu. Kad bi se moj muž pijan vratio, često znala da pobjegnem iz kuće, jer bolje zdrava napolju nego isprebijana unutra. I sve to prođe. Djeca su jedino u šta treba ulagati. Ako ih dobro vaspitate, učinićete svoj život daleko vrjednijim i dočekaćete lijepu i laku starost, kaže Sabrija.
V. Ratković

http://www.revijad.cg.yu/?nivo=3&rubrika=4&datum=2008-12-17&brojms=338&clanak=713

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: ABORTUS - ZLOČIN PREMA DJETETU   

Na vrh Go down
 
ABORTUS - ZLOČIN PREMA DJETETU
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Drustvo-
Idi na: