Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 GNU/Linux operativni sistem

Go down 
AutorPoruka
I am a Muslim
novi dzematlija
novi dzematlijaKomentarNaslov komentara: GNU/Linux operativni sistem   Thu Nov 13, 2008 7:55 pm

- Da li ste ikada sanjali san u kojem je Windows besplatan operativni sistem, da ne postoje trmini "serijal", "aktivacioni kod", "genuine" i slični? Da li ste sanjali da čelnici Microsoft-a na svakom originalnom cd/dvd-u potpišu dozvolu i da možete da instalirate Windows gde i koliko puta želite, da Vam je dozvoljeno da taj isti originalni cd/dvd kopirate, delite, poklanjate prijateljima, rođacima, bilo kome, a ako ste malo iskusniji da Vam je ozvoljeno da menjate i unapređujete operativni sistem, pa preko sledećeg update-a da svi korisnici windowsa preuzmu ta unapređenja?
- Da li ste sanjali da su svi programi rađeni za Windows besplatni, slobodni za neograničeno korišćenje, kopiranje, poklanjanje drugima...? bez upotrebe "patch-eva", "serijala", "crack-ova". Da ne dobijete program u vidu zapakovanog setup fajla, već izvorni kod programa iz kojeg možete da vidite kako je program nastao, takođe pravite izmene i dopune i podelite to sa ostatkom sveta. U slučaju da ste malo veći sanjar, verovatno ste sanjali i da se prilikom instalacije raznih programa sistem neće vremenom sve više zaglupljivati, blokirati i da će deinstalacijom programa biti kompletan program uklonjen, tj. da neće ostati posle brisanja raznih zapisa koji će samo usporavati sistem još više. U tom snu ste verovatno videli da ne postoji zaseban instaler za svaki program, već se svi programi instaliraju istim principom i preko jednog glavnog update-a preuzimate nadogradnje ne samo za sistem, nego i za svaki program koji imate instaliran čim se za njega pojavi neki update. Da jednostavno iz jednog prozora pregledate bazu sa par hiljada besplatnih, slobodnih programa svih mogućih namena, bazu redovno osveženu najnovijim verzijama...
- Kada je bezbednost u pitanju, verovatno ste razmišljali kako bi bilo lepo da je windows mnogo bolje zaštićen od upada na računar, da možete bezbedno da surfujete Internetom bez bojazni da ćete zakačiti virus koji bi Vam narušio privatnost, obrisao važne podatke ili jevnostavno onemogućavao normalno korišćenje računara...
- Da li ste zamišljali vizuelno okruženje koje u nekim momentima oduzima dah, podrazumevano (default) okruženje naspram kojeg Vista Aero izglea kao vežba na času likovnog... Da li ste sanjali potpuno lokalizovano okruženje na Vašem jeziku, kada su upitanju i operativni sistem i programi za njega? Pored toga, ukoliko koristite neki program koji nema srpski prevod, da imate mogućnost da isti sami lokalizujete i time pomognete ostalim korisnicima naše nacionalnosti.
- Ovakvih pitanja ima mnogo, ali se uglavnom svi odgovori svode na isto:

Sa Windowsom o tome možetmo samo da sanjmo.


- Ubuntu je distribucija iz GNU/Linux familije. Operativni sistem i programi za njega su pod GPL licencom i sličnim licencama koje se samo u sitnim detaljima razlikuju.
- Ubuntu distribuciju karakteriše "The Ubuntu promise", tj obećanje koje je dato korisnicima Ubuntu Linux-a, koje glasi:

* Ubuntu će uvek biti besplatan, uključujući sva izdanja i sigurnosne nadogradnje (updates).
* Ubuntu dolazi sa punom komercijalnom podrškom iz Canonical-a i stotina kompanijaširom sveta.
* Ubuntu uključuje najbolje prevode i pristupnu infrastrukturu koju zajednica slobodnog softvera može da ponudi.
* Ubuntu CD-vi sadrže samo slobodne softver aplikacije, podstičemo Vas da koristite slobodan softver i softver otvorenog koda, poboljšavate ga i prosledite dalje


- Skoro svaki program za Windows ima jednu ili više alternativa za Linux. Proverite jednu od lista alternativa. Ukoliko je neko vezan za pojedini program koji radi samo pod Windowsom, može proveriti da li neki od emulatora (i onaj koji nije emulator) može da Vam omogući instalaciju i korišćenje takvog programa pod Linuxom. Najrasprostranjenije se koristi aplikacija WINE, sa bazom od preko 1.000 Windows programa koji se preko njega mogu instalirati na Linux.
- Odavno je prošlo vreme kada je rad u Linuxu podrazumevao dobro poznavanje progamskog jezika i rad u konzoli (slično MS-DOS-u). Sada je tu prihvatljivo (user-friendly) okruženje sa radnom površi (desktopom), ikonicama, prozorima, folderima... I to ne bilo kakvo okruženje. Aplikacija Compiz Fusion dolazi sa novim Ubuntu 8.04 preinstalirana i zadužena je postizanje mnoštva efekata u radnom okruženju.

Ovdje možete besplatno naručiti Ubuntu CD: https://shipit.ubuntu.com/

ili free download Ubuntu 8.10 Desktop (the latest version): http://www.ubuntu.com/getubuntu/download
Na vrh Go down
I am a Muslim
novi dzematlija
novi dzematlijaKomentarNaslov komentara: Re: GNU/Linux operativni sistem   Sat Nov 29, 2008 5:56 pm

Da li ovdje neko možda koristi neki od linux operativni sistema? Ja sam pored windows xp instalirao i
linux ubuntu 8.10 i stvarno moram reći da sam zadovoljan ovim operativnim sistemom.
Preporučio bih svima da pored nekog od windows operativnog sistema instalirate i ovaj ubuntu
desktop edition, mislim da se nećete pokajati.

Evo pogledaj te samo kako izgleda desktop na linux-ubuntu:
https://www.youtube.com/watch?v=_9m2CLx2-SM
Na vrh Go down
 
GNU/Linux operativni sistem
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Informatika-
Idi na: