Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 ZIMA-VRT IBADETA

Go down 
AutorPoruka
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: ZIMA-VRT IBADETA   Wed Nov 19, 2008 5:20 pm

Pripremio i preveo: Harmin Suljić

Allah, s.v.t., je Gospodar vremena. Priča o zimi je priča o sezoni poklonjenog ibadeta. Tako da je post u zimskom periodu poput svježeg ili hladnog plijena. Imam Tirmizi u svom Sunenu bilježi predaju od Amira b. Mes’uda, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: ‘’Hladni plijen je post u zimskom periodu.’’ Ebu Hurejre, r.a., rekao je: ‘’Zar nećete da vas uputim na hladni plijen.’’ Pa su rekli: ‘’Naprotiv.’’ On reče: ‘’Post u zimskom periodu.’’ (Šejh Albani je ovaj hadis ocijenio vjerodostojnim)


Kada se kaže ‘’hladni plijen’’, time se misli na lahkoću posta u hladnim i kratkim danima. Ibn Redžeb kaže: ‘’Bdijenje na noćnom namazu u zimskom periodu je ravno postu u toplim ljetnim danima.’’ Od Omera, r.a., prenosi se da je rekao: ‘’Zima je plijen pobožnjaka.’’ U jednoj predaji stoji: ‘’Zima je proljeće za vjernika. Duge su joj noći, pa ih on provodi u namazu, a dani su joj kratki, pa ih on provodi u postu.’’ Ibn Redžeb za ovu predaju kaže: ‘’Zima je proljeće za vjernika jer on uživa u baščama pobožnosti i pokornosti. Njegovo srce uživa u vrtovima olakšanih djela tokom zime.‘’

Od Ibn Mes’uda, r.a., prenosi se da je govorio: ‘’Dobro nam došla zima, u njoj se spušta blagoslov. Noći su joj duge za noćnog namaza, a dani su joj kratki za posta.’’ Hasan el-Basri je rekao: ‘’Lijep li je period za vjernika zima. Noći su joj duge za noćnog namaza, a dani kratki za posta.’’

Iz navedenog se može zaključiti da ako ne može čovjek postiti najvredniji post, a to je Davudov post, onda je pred nama sedmični post ponedjeljka i četvrtka, zatim tri dana od svakog mjeseca, tj. bijeli dani. Međutim, onaj ko ne isposti bijele dane ili srednja tri dana od svakog hidžretskog mjeseca, onda može da isposti tri dana sa početka ili sa kraja tekućeg mjeseca.

Od djela koja će se vrednovati velikom nagradom je abdest u teškim periodima. Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: ‘’Zar ne biste željeli da vas uputim na djelo radi kojeg Allah briše grijehe i podiže stupnjeve?’’ Oni rekoše: ‘’Naprotiv, Allahov Poslaniče.’’ On reče: ‘’Upotpunjavanje abdesta u teških periodima, mnoštvo koračanja prema džamijama i iščekivanje namaza nakon namaza. To vam je poput borbe na Allahovom putu.’’ (Muslim)

Kada se kaže upotpunjavanje abdesta u teškim periodima, time se misli na njegovo usavršavanje obuhvatanjem udova koji se peru u cijelosti, zatim prelazak preko laktova i članaka, te pranje svih dijelova tri puta. Osjećaj poteškoće je zbog hladnoće. Zbog toga je čovjeku preporučeno da se bori protiv sebe u ovakvim trenucima radi nagrade koju će zaslužiti uzimanjem abdesta u ovakvim situacijama. Ali, istovremeno ko zagrije vodu da se abdesti u hladnim danima da bi se time ojačao za ibadet, nema smetnje sa šerijatske strane.

Zima je period noćnog namaza. Allah, s.v.t., kaže: ‘’U noćima su malo spavali.’’ (Ez-Zarijat, 17.) Pobožnjak u zimskoj noći je poput zvijezde. On svojim tijelom bdije i svijetli u noćnoj tmini poput zvijezde na nebu. Mnogi od selefa plakali su na samrtnoj postelji žudeći za noćnim namazom u zimskim noćima. Kada su jednog upitali: ‘’Jel’ plačeš zbog smrti?’ On reče: ‘Tako mi Allaha, ne plačem iz tuge od smrti niti iz želje za vašim dunjalukom. Nego plačem zato što mi je žao žeđi u toplim danima i bdijenja u zimskim noćima.’’

Ebu Hurejre, r.a., podijelio je svoju noć na tri dijela. Od njega se prenosi da je rekao: ‘’Podijelio sam svoju noć na tri dijela. Trećinu klanjam, trećinu spavam i trećinu kada ponavljam hadise Allahovog Poslanika, s.a.v.s.’’

Između ostalog, preporučivali su učenje i nauku u noćnim satima. Ahmed b. El-Furat je rekao: ‘’Često smo slušali od naših šejhova kako su spominjali stvari i metode koje pomažu kod pamćenja. Tako je dugo proučavanje i noćno pamćenje mnogo jače i djelotvornije nego ono u toku dana. Čuo sam Ismaila b. Uvejsa da je rekao: ‘Ako si naumio da nešto naučiš napamet, zaspi, zatim ustani pred zoru, upali svijeću i uči, nakon toga nikada to nećeš zaboraviti, inšallah.’’’

Hatib El-Bagdadi kaže: ‘’Znaj da za pamćenje postoje trenuci o kojima treba voditi računa onaj ko uči. Najodabranija vremena su vrijeme pred zoru, popodnevni trenuci i početak noći. Noćno pamćenje je bolje od onoga u toku dana.’’
Velika je razlika između ovih prethodnika i onih koji svoje noći provode u nemaru i bezvrijednim sjedenjima. Jahja b. Muaz je govorio: ‘’Noć je duga, pa je nemoj skraćivati svojim snom. Islam je lijep, pa nemoj ga uprljati svojim grijesima.’’

Zima je ispunjena berićetom, u njoj se širi Allahova milost. ’’On je Taj koji spušta kišu nakon što su oni nadu izgubili. I On širi Svoju milost. On je Zaštitnik i hvale dostojan.’’ (Eš Šura, 28.)
Allah, s.v.t., opisuje kišu berićetom pa kaže: ‘’Sa neba smo spustili blagoslovljenu kišu te smo dali da procvatu vrtovi i posijano sjeme.’’ (Kaf, 9.)

Onaj čije je srce živo, u svim trenucima spominje Allaha. Enes, r.a., kaže: ‘’Jednom prilikom dok smo bili sa Allahovim Poslanikom, s.a.v.s., spustila se kiša. Allahov Poslanik je raširio svoju odjeću pa je pokisao. Mi upitasmo: ‘Allahov Poslaniče, zašto si to uradio?’ On reče: ‘Ona je doskora bila kod Gospodara.’’’ (Muslim)

U ovom periodu pruža se nova prilika za sve one koji su ljeti griješili. Daje im se prilika za pokajanje. Zima je period zahvale Allahu na svemu onome što posjedujemo od dobara. Naše kuće, stanovi, odjeća, ogrev – sve su to blagodati na kojim se moramo zahvaliti Allahu.

‘’Allah vam je od kuća vaših staništa učinio. Od životinjske kože vam je skloništa učinio kako biste se od hladnoće zaštitili u trenucima kada putujete i kada boravite…’’ (En-Nahl, 80.)

Šejh Abdur-Rahman es-Seadi, Allah mu se smilovao, u komentaru ovog ajeta kaže: ‘’Uzvišeni podsjeća Svoje robove na blagodati koje im je darovao. Time od njih traži da budu zahvalni i da ih takvima priznaju.’’

Ovako musliman realizira smisao ibadeta u svim trenucima i periodima. On Allaha obožava, spominje i doziva. Allahu se kaje i koristi svaki trenutak da učini dobro, jer čovjek ne zna da li će imati drugu priliku. Zato, iskoristite ovu zimu za činjenje dobrih djela!
Na vrh Go down
I am a Muslim
novi dzematlija
novi dzematlijaKomentarNaslov komentara: Re: ZIMA-VRT IBADETA   Thu Nov 20, 2008 7:21 pm

Sestro, da te Allah,dželle šanuhu, nagradi za ovaj text, zaista korisni savjeti kako da se
ovi zimski dani iskoriste za ibadet. Ako se ne varam, ovo si ti također postavila IB forum?
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ZIMA-VRT IBADETA   Thu Nov 20, 2008 7:24 pm

Postavila je ona to jos na moge forume ne samo na IB.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
I am a Muslim
novi dzematlija
novi dzematlijaKomentarNaslov komentara: Re: ZIMA-VRT IBADETA   Thu Nov 20, 2008 7:32 pm

Ne znam za druge forume, ali isto ovo sam pročitao na IB, tamo sam član foruma. Vidim da ovdje ima
dosta forumaša koji tadođer pišu na IB forumu.
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ZIMA-VRT IBADETA   Thu Nov 20, 2008 7:57 pm

Da ima nas nekoliko koji pisemo tamo .

A koji je tebi nik tamo ako nije tajna?

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ZIMA-VRT IBADETA   Thu Nov 20, 2008 8:20 pm

I am a Muslim (citat):
Sestro, da te Allah,dželle šanuhu, nagradi za ovaj text, zaista korisni savjeti kako da se
ovi zimski dani iskoriste za ibadet. Ako se ne varam, ovo si ti također postavila IB forum?

Amin we ijjake akhi

Jeste, postavila sam i na IB , ima nas tamo dosta
Na vrh Go down
I am a Muslim
novi dzematlija
novi dzematlijaKomentarNaslov komentara: Re: ZIMA-VRT IBADETA   Thu Nov 20, 2008 10:35 pm

Moj nick na IB je top secret , možda bi sestra AAminAA mogla znati moj nick na IB?
Kažem možda, jer ne znam da li je sestra sjeća jednog brata koji je na IB pitao što znači
izeka u njenom potpisu?
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ZIMA-VRT IBADETA   Thu Nov 20, 2008 10:37 pm

ahaaaaa pochinje na "S" ?
Na vrh Go down
I am a Muslim
novi dzematlija
novi dzematlijaKomentarNaslov komentara: Re: ZIMA-VRT IBADETA   Thu Nov 20, 2008 10:43 pm

Da, ja sam "s" na IB, tamo koristim nick od prva tri slova skraćeno od moga pravog imena.
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ZIMA-VRT IBADETA   Thu Nov 20, 2008 10:56 pm

Jest more, najkraci nick, to da se ne zamarash tipkajuci
Na vrh Go down
takvaran
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ZIMA-VRT IBADETA   Wed Dec 31, 2008 12:32 am

ZIMSKA SEZONA IBADETA JOŠ TRAJE, ISKORISTIMO JE!


Piše: Fahrudin HaseljićRekao je Hasan el-Basri, rahimehullah: ''Kako je lijepo zimsko doba za mu'mina! Zimske noći su duge pa ih provodi u namazu, dok su dani kratki pa u njima posti.'' Kaže Uzvišeni: ''Oni hitaju da čine dobra djela, i radi njih druge pretiču.'' (El-Mu'minun, 61.) I zaista, zima je godišnje doba koje je velika prilika za one koji žele da se natječu u dobrim djelima. Tim prije što je zima ujedno i sezona školskih raspusta, a i odmora, naročito na selu.
Ovih godina u zimskom periodu je i mjesec muharrem za koji Poslanik, alejhis-salatu ves-selam, kaže: ''Najbolji post poslije ramazana je post u Allahovom mjesecu muharremu.'' (Muslim)

Kratak dan bez ljetne žege prilika je da se kroz post približimo Džennetu i udaljimo od džehennemske vatre. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ''Ko jedan dan isposti na Allahovom putu, Allah će mu lice udaljiti od Vatre na udaljenost od sedamdeset godina.'' (Muslim) Također: ''Ko jedan dan isposti želeći time Allahovo zadovoljstvo zagarantiran mu je ulazak u Džennet.'' (Ahmed)

Uz post, tu je i noćni namaz. Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ''Najbolji namaz nakon obaveznog – farza je noćni namaz.'' (Muslim) Također: ''O ljudi, širite (nazivajte) selam, udjeljujte hranu, čuvajte rodbinske veze i klanjajte noću dok ljudi spavaju, u miru ćete ući u Džennet svoga Gospodara.'' (Ibn Madže) Ako dosad nismo prakticirali klanjati makar dva rekata u zadnjoj trećini noći, sad je velika prilika da se navikavamo, jer su noći dovoljno duge da se naspavamo i uz to jedan dio u namazu provedemo.

Između ostalog, zima je prilika da nam Allah, subhanehu ve te'ala, kroz upotpunjavanje abdesta i odlazak u džamiju u hladnim vremenskim uvjetima pobriše grijehe i poveća stepene. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao je ashabe: ''Hoćete li da vas uputim na ono čime Allah briše grijehe i podiže stepene?'' ''Naravno, Allahov Poslaniče'', odgovoriše. Tada Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ''Upotpunjavanje abdesta u teškim uvjetima, mnoštvo koraka prema džamiji i iščekivanje namaza do namaza, to je ribat (pripravnost za borbu), to je ribat!'' (Muslim)

Ovu zimu možemo ukrasiti i time što ćemo naučiti novu kur'ansku suru, ili ako već nismo, onda naučiti kur'ansko pismo. Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ''Kada god se skupina ljudi sastane u nekoj od Allahovih kuća (džamija) kako bi čitali Allahovu Knjigu i učili je, na njih se spušta smirenost, prekriva ih Allahova milost, okružuju ih meleki i Allah ih spomene među onima koji su kod Njega.'' (Muslim) Ovakva sijela uz druženje sa Allahovom Knjigom napravimo prije svega u krugu svojih porodica. Umjesto gledanjem fudbalskih utakmica i raznih sapunica ukrasimo naša sijela i zijarete učenjem Allahove Knjige!

Ovu zimu možemo obilježiti i učenjem novih dova i zikrova koje do sada nismo prakticirali. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: ''Dova je pravi ibadet.'' (Ebu Davud)

Prilika je i za čitanje knjiga i nadogradnju našeg znanja o vjeri, ali i dunjaluku.

Uistinu ima mnogo načina kako da iskoristimo ove zimske dane i noći, jer vrata dobra su mnogobrojna, ali gdje su oni koji će na njih pokucati?

Većina ljudi, a i veliki broj naše braće i sestara u islamu, duge zimske noći provodi ispred televizijskih ekrana na kojima je, uistinu, malo dobra. Teško je obarati pogled gledajući u ekran jer se oči naviknu na haram, a srca otupe, a malo je i onih koji svoje uši čuvaju od zabranjenih stvari. Pored toga, gledajući razne serije i reklame sebi i svojoj djeci uljepšavamo grješnički način života zaboravljajući riječi Uzvišenog Gospodara: ''I nikako ne gledaj dugo ljepote ovog svijeta koje Mi kao užitak raznim sortama nevjernika pružamo, da ih time na kušnju stavimo, ta nagrada Gospodara tvoga je bolja i vječna. Naredi čeljadi svojoj da obavljaju namaz i ustraj u tome!...'' (Taha, 131.-132.) A pored svega, tu je i gubljenje dragocjenog vremena. Tema teksta nije televizijski program i njegova eventualna korist ili šteta, ali govoreći o iskorištavanju zimskih dana i noći u ibadetu ne možemo a da se ne dotaknemo činjenice da većina muslimana to dragocjeno vrijeme ne samo da ne koristi u onome od čega će imati koristi na ovom i onom svijetu, nego sate i sate provodi pred malim ekranom, što je u najboljem slučaju besposlica. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže:

''Većinu ljudi prevare dvije blagodati (tj. nemarni su prema tim blagodatima): zdravlje i slobodno vrijeme.''

Izvorno se u hadisu kaže ''magbun'' što znači onaj kojeg je lahko prevariti, koji prodaje robu po manjoj cijeni od koje je kupio istu, i upravo ovaj opis odgovara onima koji svoje vrijeme umjesto u velikim ibadetima koriste u onome od čega u najmanju ruku nemaju nikakve koristi.

Oni koji vode brigu o svom slobodnom vremenu i nastoje da se približe svome Gospodaru, sigurno će naći, pored spomenutih, i mnoštvo drugih vrata dobra.

''O vjernici, Allaha se bojte i nastojte da Mu se umilite i na putu Njegovu se borite da biste postigli što želite.'' (El-Maide, 35.)

Molim Allaha, dželle ve 'ala, da učini ahiret našom najvećom brigom i da nas usmjeri ka korištenju vremena u onome čime je On, subhanehu, zadovoljan!

minber.ba
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: ZIMA-VRT IBADETA   

Na vrh Go down
 
ZIMA-VRT IBADETA
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Islam-
Idi na: