Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 VIŠE DRŽAVNO TUŽILAŠTVO PODIGLO OPTUŽNICU ZBOG SMRTI PORODILJE ALMERE FETIĆ U JANUARU PROŠLE GODINE

Go down 
AutorPoruka
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: VIŠE DRŽAVNO TUŽILAŠTVO PODIGLO OPTUŽNICU ZBOG SMRTI PORODILJE ALMERE FETIĆ U JANUARU PROŠLE GODINE   Fri Nov 28, 2008 9:24 pm

Tri ljekara pred sudomVIŠE DRŽAVNO TUŽILAŠTVO PODIGLO OPTUŽNICU ZBOG SMRTI PORODILJE ALMERE FETIĆ U JANUARU PROŠLE GODINE


Podgorica - Više državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv jednog ginekologa i dva hirurga Kliničkog centra u Podgorici zbog smrti porodilje Almere Fetić i njenog novorođenčeta krajem januara prošle godine.
Prema saopštenju tužilaštva, optužnica je podignuta protiv ginekologa Gorana Lazarevića, koji se tereti za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći i hirurga Ranka Mirovića i Dragoljuba Kastratovića zbog krivičnog djela „teško djelo protiv zdravlja ljudi“.


Najavljujući iniciranje istražnog postupka početkom maja ove godine, iz državnog tužilaštva je saopšteno da su tri ljekara napravila propuste jer nijesu spriječili krvarenje koje je trajalo 13 sati nakon operacije, niti su primijenili dodatne dijagnostičke metode.
Dr Kastratović sinoć je kazao “Vijestima” da je u slučaju Fetićeve ušao u salu na poziv kolege Mirovića koji je od njega zatražio mišljenje nakon što je već oformljena ekipa obavlila operaciju.
- Ja sam pošten čovjek i profesionalac, nijesam bio u operativnom timu, niti sam znao o čemu se radi. Pacijentkinja je bila smještena na ginekologiji, gdje je i operisana. Rečeno mi je da je uginuo plod, a ona je krvarila. Ljekar Mirović koji se tu zatekao i koga su pozvali, bio je u sali. Mirović me pozvao i vidio sam da je riječ o krvarenju koje se ne može hirurškim metodama spriječiti - objasnio je Kastratović.


On tvrdi da je njegova odgovornost u konkretnom slučaju bila ta što je tada bio šef hirurgije.
- Da sam procijenio da išta mogu da uradim, u tom trenutku, ušao bih u salu jer sam operisao hiljade ljudi. Dešavaju se takve situacije, u tom slučaju sam čist pred bogom i pred sobom. Šta sam mogao da uradim? – izjavio je dr Kastratović.

Podgorički hirurg ističe da on i njegov kolega Mirović zajedno imaju 50 godina staža, da su humanisti, te da svoj posao rade profesionalno.
- Meni je žao te nesrećne žene, što je tako završila ali u tom trenutku ništa se nije moglo učiniti. Da se moglo, naravno da bih ušao u salu kao hiljadu puta prije toga. Onima koji su nas doveli u ovu situaciju, neka služi na čast, a vjerovatno ću poslije ovoga pokušati da se maksimalno distanciram od svega - rekao je dr Kastratović.


“Vijesti” su juče kontaktirale Hiruršku klinuku, na kojoj radi dr Ranko Mirović, ali nijesu uspjele da stupe u kontakt sa njim, kao ni poslije više poziva na mobilni telefon.
Zahtjev za pokretanje istrage uslijedio je nakon što je stigao nalaz Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Begradu.

- Prema nalazu i mišljenju Sudsko-medicinskog odbora, smrt Almere Fetić je nastupila usljed iskrvavljenja iz rascjepa krvnog suda u lijevom zatrbušnom prostoru, koje u toku hirurške intervencije nije identifikovano. Rezultati vještačenja nedvosmisleno upućuju na zaključak da je do smrti došlo zbog ovog propusta i neprimjenjivanja dodatne dijagnostičke metode radi utvrđivanja izvora krvarenja, koje je nakon hirurške intervencije trajalo 13 sati, te da se smrtni ishod mogao spriječiti da ovi propusti nijesu učinjeni – objašnjeno je u saopštenju o slučaju Fetićeve, objavljenom na veb sajtu tužilaštva u maju ove godine.


Pozivajući se na nalaz beogradskog instituta, tada je saopšteno da je uzrok smrti njene bebe nedostatak kiseonika.
Fetićeva je bila u osmom mjesecu trudnoće, kada je krajem januara 2007. zatražila pomoć i smještena u Klinički centar. Narednog dana utvrđeno je da je plod uginuo, tako da je hitno izvršen carski rez. Nekoliko časova nakon intervencije, Almera Fetić je preminula.
U saopštenju kolegijuma Ginekološko-akušerske klinike, koje se oglasilo tek nakon što je informacija o smrti Fetićeve objavljena u medijima, tvrdilo se kako su "ispoštovane sve medicinske doktrine, od prijema do smrtnog ishoda".Vuković: Lazarević je nevin

Branilac doktora Lazarevića, advokat Vlado Vuković rekao je sinoć “Vijestima” da je prema stanju iz istrage tužilaštvo, očigledno na osnovu nalaza Sudsko-medicinskog odbora iz Beograda, podiglo optužnicu protiv njegovog klijenta. Vuković je istakao da je u istražnom postupku nesumnjivo dokazano da je dr Lazarević blagovremeno postupao u slučaju Fetićeve, a da je očigledno zatajio neko zadužen za laboratorijske analize.
- I vještačenjem je utvrđeno da je Lazarević svoj posao obavio po svim standardima medicinske struke zbog čega očekujem da će se na glavnom pretresu dokazati njegova nevinost - smatra Vuković.

D. BABOVIĆ


vijesti

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
 
VIŠE DRŽAVNO TUŽILAŠTVO PODIGLO OPTUŽNICU ZBOG SMRTI PORODILJE ALMERE FETIĆ U JANUARU PROŠLE GODINE
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Politika,vijesti,aktuelnosti-
Idi na: