Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 Ko je Isus Hrist u Islamu?

Go down 
AutorPoruka
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Ko je Isus Hrist u Islamu?   Thu Dec 04, 2008 9:12 pm

Ko je Isus Hrist u Islamu?Onaj ko ne vjeruje u Isusa nije musliman, jer osoba koja ne vjeruje u jednog od poslanika ne vjeruje ni u jednog od njih.
Slava pripada samo Allahu. On je Gospodar svega što postoji. Neka je salavat i selam na posljednjeg Poslanka, vođu pravovjernih i na njegovu porodicu, ashabe i one koji slijede njihov primjer dobročinstva do Dana Okupljanja.


Primjeri

Prije nego počnemo, navest ću primjere nekoliko arapskih riječi koje ću upotrebljavati u današnjem predavanju:

Allah-bukvalno znači Bog, Onaj koji je zaslužuje obožavanje;
Kur'an- posljednja objava shodno muslimanskoj tradiciji, posljednja riječ Allahova.
Sala Allahu ‘alejhi we sellem,s.a.w.s.- čut ćete me da izgovaram ovu frazu nakon imena Poslanika, a to znači: neka su Allahov mir i blagoslov na njega.

Predstavljanje

Današnje predavanje će biti obrazovna diskusija. Ali također bit će korisna za nas da naučimo o vjerovanjima jedni drugih, jer su učenjaci, kako bivši tako i sadašnji, rekli- Korijen mržnje je u ignorisanju.
Isus kod muslimana je poznat kao Isa - to ime je Isusu dato u našim rukopisima.
Za muslimane, Isus ili Isa je spasitelj, reformator, Mesija (miropomazani), Riječ Božija, on je podignut na nebo. Mogao je da izliječi bolesne, podigne mrtve, oblikuje nežive stvari i da udahne u njih život Božijom voljom.
Vjerujemo da je onaj ko ne vjeruje u Isusa nije musliman, jer osoba koja ne vjeruje u jednog od poslanika ne vjeruje ni u jednog od njih. Tako da muslimani vjeruju u Isusa i u njegovu objavu. Njegova objava je ista kao i svim ostalim poslanicima. U Kur’anu je rečeno da Bog nikada nije poslao poslanika čovječanstvu sa drugom objavom osim sa upozorenjem - Obožavajte samo Allaha.
Muhammed,s.a.w.s., je rekao: “Više vrijedim od Isaa, sina Merjeminog u ovom životu i kasnije”. Ashabi su ga upitali: “Zašto je to tako, Allahov Poslaniče, s.a.w.s.?” On, s.a.w.s., im odgovori: ”Poslanici su braća, majke su im različite, ali im je vjera ista.” (prenosi Buhari)
Stoga, ovo povlači da onaj koji negira punovažnost jednog od istinitih Poslanika i Vjerovjesnika da on zapravo osporava sve njih. Pojedinac ne može vjerovati u Muhammeda, s.a.w.s, a ne vjerovati u Isa, a.s. Jednako, pojedinac ne može potpuno vjerovati u Isaa, a.s, i ne vjerovati u Muhameda, s.a.w.s. Istinsko prihvatanje jednog poslanika ili vjerovjesnika povlači prihvatanje svih onih koji su došli prije njega i one koje dolaze nakon njega, završavajući sa Muhamedom, s.a.w.s.

Moje današnje predavanje pokrit će 4 glavne tačke:
1.Ko je Marija? - prije sagledavanja Isusa u Islamu, moramo prvo spoznati status Marije u Islamu
2.Bezgriješno začeće
3.Posebne osobine koje su podarene Isusu od Allaha kao dokaz čovječanstvu osnovne božanske objave
4.Muslimanski pogled na “raspeće”, i o onome šta nakon toga dolazi.

1.Merjem (Marija), kćerka Imranova

Jedna od najdirljivijih i naupečatljivijih odnosa majka-sin u Kur’anu jeste o Isau, sinu Merjeminom, a.s. Po prvi i posljednji put u historiji, poslanik nije oslovljen po imenu oca. Štaviše, označen je kao Isus - sin Marijin.
Da bismo procijenilii i razumjeli istinsku vrlinu Isaa, a.s, neophodno je da naučimo o njegovoj majci Merjem, kćerci Imranovoj, a.s.
Marijina majka je bila u poodmakloj starosti kada je zatrudnjela. Molila se Bogu da joj podari posljednje dijete koje može posvetiti Božijoj službi. Kada je začela u poodmaklom dobu, rekla je, kao što se bilježi u Kur’anu:
Allah je odabrao Adema, i Nuha, i Ibrahimovu porodicu, i Imranovu porodicu nad ostalim svijetom - sve porod jedan od drugog - a Allah sve čuje i sve zna.

Kada Imranova žena reče: "Gospodaru moj, ovo što je u trbuhu mome je zavjetujem samo na službu Tebi, pa primi od mene, jer Ti, zaista, sve čuješ i znaš!"
Poslije ona, kada je rodi, reče: "Gospodaru moj, rodila sam žensko"- a Allah dobro zna šta je rodila - "a žensko nije kao muško; nadjela sam joj ime Merjema, i ja nju i porod njezin stavljam pod Tvoje okrilje od prokletog šejtana."

I Gospodar njezin primi je lijepo i učini da uzraste lijepo, i da se o njoj brine Zekerijja.* Kad god bi joj Zekerijja u hram ušao, kod nje bi hrane našao. "Odakle ti ovo, o Merjema?" - on bi upitao, a ona bi odgovorila: "Od Allaha, Allah onoga koga hoće opskrbljuje bez muke." Ali 'Imran, 33-37

Kada se Marijina majka porodila bila je tužna što je rodila žensko dijete. Iz razloga što prema jevrejskoj tradiciji, postoje samo nekoliko vjerskih obreda predanosti Bogu koje mogu obavljati žene. Od 514 djela predanosti, samo 4 može obavljati žena Jevrejka.
Nazvala je dijete Merjem, a što znači “čista”, ili “ona koja je pročišćena”. Allah je prihvatio mladu djevojčicu u Svoju službu, a i izabrao je Zekerijju, ili Zaharija, da bude onaj koji će o njoj brinuti. Zekerijja je jedan od poslanika u Islamu. Izabran je od svih pisara tog vremena, koji su bili sakupljeni i podučeni kako da bace svoja pera u rijeku. Rečeno im je da čije pero bude plovilo nasuprot riječnoj struji taj će biti njen zaštitnik. Zekerijjino pero je plovilo nasuprot rječnoj struji.
O Merjemi, Poslanik, s.a.w.s, je rekao: “Četiri najbolje žene na dunjaluku su: Merjem, kćerka 'Imranova; Asija, žena Faraonova; Hatidža, kćerka Huvejlidova i Fatima, kćerka Muhammedova.
Poslanik, s.a.w.s, također je rekao o Merjem: „Pri rođenju svakog djeteta šejtan ga dodirne, i tada dijete zaplače, osim Merjem i njenog sina.“ (prenose Ahmed, Muslim)

Allah je rekao u Kur’anu:
"I kada meleki rekoše: "O Merjem, tebe je Allah odabrao i čistom stvorio, i boljom od svih žena na svijetu učinio." (Ali ‘Imran, 42)
Stoga, Merjem je izabrana od cijelog čovječanstva da rodi Isa, a.s.
Devetnaesta sura Kur’ana se zove Merjem, i posvećena je njenoj priči i bezgriješnom začeću.

2.Bezgriješno začeće

U Kur’anu, Muhamedu,s.a.w.s, je rečeno da uči priču Merjeminu:

"I spomeni u Knjizi Merjemu: kada se od ukućana svojih na istočnu stranu povukla

i jedan zastor da se od njih zakloni uzela, Mi smo k njoj meleka Džibrila poslali i on joj se prikazao u liku savršeno stvorena muškarca.

"Utječem se Milostivom od tebe, ako se Njega bojiš!" - uzviknu ona.

"A ja sam upravo izaslanik Gospodara tvoga" - rece on - "da ti poklonim dječaka čista!"

"Kako ću imati dječaka" - reče ona - "kad me nijedan muškarac dodirnuo nije, a ja nisam nevaljalica!"

"To je tako!” - reče on. "Gospodar tvoj je rekao: ’To je Meni lahko’, i zato da ga učinimo znamenjem ljudima i znakom milosti Naše. Tako je unaprijed određeno!“ Merjem, 16-21.

Isus je nazvan “riječju Božjom” zbog toga što Allah kaže “Mi” i on jeste. Allah dalje postavlja parabolu između Isusa i Adema - Adem je napravljen od zemlje, nije rođen iz materice žene. Allah kaže:
“Isaov slučaj je u Allaha isti kao i slučaj Ademov: od zemlje ga je stvorio, a zatim rekao: "Budi!" - i on bi”. Ali ‘Imran,59.

Isus nije imao oca. Ali to ne znači da je Isus božanstvo i da je vrijedan obožavanja, zbog toga što je Adamovo postojanje veće čudo od Isusovog.
Allah također kaže u Kur’anu da su Isus i njegova majka postali umorni, i da su im potrebna sredstva za život. Stoga, oni ne mogu biti božanstva.

Priča o bezgriješnom začeću se nastavlja u Kur’anu:

"I ona zanese i bremenita se skloni daleko negdje.I porođajni bolovi prisiliše je da dode da stabla jedne palme. "Kamo sreće da sam ranije umrla i da sam potpuno u zaborav pala!" - uzviknu ona.I melek je, koji je bio niže nje, zovnu: "Ne žalosti se, Gospodar tvoj je dao da niže tebe potok poteče.“ Merjem, 22-24.

Isus je govorio Mariji kao čudo od Boga kako bi joj rekao da se ne treba bojati i da ne treba biti tužna. Marija je podučena da kad se vrati porodici ne odgovara ni na jedno njihovo pitanje. Tako kada su se suočili sa njom, ona je pokazala na dijete. Oni su je upitali: ”Kako može govoriti dijete u kolijevci?” Onda je beba Isus progovorio i rekao:

"Ja sam Allahov rob" - ono reče - "meni ce On Knjigu dati i vjerovjesnikom me učiniti i učiniće me, gdje god budem, blagoslovljenim, i narediće mi da dok sam živ molitvu obavljam i milostinju udjeljujem, i da majci svojoj budem dobar, a neće mi dopustiti da budem drzak i nepristojan.I neka je mir nada mnom na dan kada sam se rodio i na dan kada budem umro i na dan kada budem iz mrtvih ustajao!"

To je Isa, sin Merjemin - to je prava istina o njemu - onaj u koga oni sumnjaju.“
To je priča o bezgriješnom začeću prema onome što nam je rečeno u Kur’anu.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Ko je Isus Hrist u Islamu?   Thu Dec 04, 2008 9:14 pm

3. Posebne osobine Isusove

Bezgriješno začeće je samo jedno od mnogih čuda koje je Allah podario Isusu.
Prema islamskim izvorima, Isus je počeo kao pastir, kao što su i svi poslanici bili prije nego što su primili objavu. Isus je poznavao Toru, i mogao je pisati i čitati još kao malo dijete. Isus je odrastao znajući za svog rođaka Jahju/Jovana Krstitelja. Obojica će zajedno pozivati na obožavanje Boga.
Isus nikad nije rekao - “Obožavajte me”- to nije prikladno nijednom božijem posalniku.
Isus je živio potpuni život, protiv njega su se borili i mrzili ga i grdili različiti neprijatelji, uključujući sve loše navike toga vremena, svi oni koji su željeli moć i status.
Učenjaci tvrde da je svaki Poslanik i Vjerovjesnik poslat sa nekom vrstom dokaza, znaka na osnovu kojih bi njihov narod se odazvao. Tokom vremena Musaa, a.s, magija i iluzija su bile jako raširene i lažno pripisane lažnim božanstvima. Tako da je Allah poslao Musaa sa onim što bi moglo baciti u sjenu faraonove mađioničare. Tokom vremena Isaova, a.s, liječenje bolesnih smatralo se božanskom moći. Allah je stoga poslao Isaa, a.s, i darovao mu jedistvene sposobnosti.
Allah će podsjetiti Isaa na ove sposobnosti na Dan suda, kao što to Allah opisuje u suri Ma’ida, 110-115:

"Kad Allah rekne: "O Isa, sine Merjemin, sjeti se blagodati Moje prema tebi i majci tvojoj: kada sam te Džibrilom pomogao pa si s ljudima, u bešici i kao zreo muž, razgovarao; i kada sam te pismenosti i mudrosti, i Tevratu i Indžilu naučio; i kada si, voljom Mojom, od blata nešto poput ptice napravio i u nju udahnuo, i kada je ona, voljom Mojom, postala ptica; i kada si, voljom Mojom, od rođenja slijepa i gubavca iscijelio; i kada si, voljom Mojom, mrtve dizao; i kada sam od tebe sinove Israilove odbio, kad si im ti jasne dokaze donio, pa su oni među njima koji nisu vjerovali - povikali: ’Ovo nije ništa drugo do prava vradžbina!’
I kada sam učenicima naredio: ’Vjerujte u Mene i Poslanika Moga!’ - oni su odgovorili: ’Vjerujemo, a Ti budi svjedok da smo mi muslimani’.”
A kada učenici rekoše: "O Isa, sine Merjemin, može li nam Gospodar tvoj trpezu s neba spustiti?" - on reče: "Bojte se Allaha ako ste vjernici." "Mi želimo" - rekoše oni - "da s nje jedemo i da naša srca budu smirena i da se uvjerimo da si nam istinu govorio, i da o njoj budemo svjedoci."
Isa, sin Merjemin, reče: "O Allahu, Gospodaru naš, spusti nam s neba trpezu da nam bude blagdan, i prvima od nas i onima kasnijim, i čudo Tvoje, i nahrani nas, a Ti si hranitelj najbolji!"

"Ja ću vam je spustiti" - reče Allah -"ali ću one među vama koji i poslije ne budu vjerovali kazniti kaznom kakvom nikoga na svijetu neću kazniti."

Ovo je najveće čudo koje je Allah podario Isusu. Nakratko ćemo početi da diskutujemo o komplikacijama kako je Isa sačuvan od Jevreja i Rimljana. Ajet, također, pokazuje kako su Jevreji oni koji su tražili Isusovu smrt, a ne Rimljani, takoreći. Ajet, također, pokazuje da su Jevreji oni koji su vjerovali (havarijuni ili učenici) i oni koji nisu vjerovali.

"I kada sam učenicima naredio: ’Vjerujte u Mene i Poslanika Moga!’ - oni su odgovorili: ’Vjerujemo, a Ti budi svjedok da smo mi muslimani’.”

Ovaj ajet jasno pokazuje da Allah upravlja i usađuje uputu u srca pojedinaca. Mnogo je onih koji su odbili istinu nakon što su bili svjedoci već navedenih čudesnih događaja. Uputa je čisto od Allaha, kao što je i dovođenje u zabludu od onih kojima je suđeno da odbace istinu i svijetlo tevhida.

A kada učenici rekoše: "O Isa, sine Merjemin, može li nam Gospodar tvoj trpezu s neba spustiti?" - on reče: "Bojte se Allaha ako ste vjernici."

Iako su vidjeli da ptica od gline biva oživljena, da su slijepi i gubavci izliječeni od svojih boljki, ustajanje mrtvih i mnoga druga čuda, oni su ipak govorili: “Da li tvoj Gospodar može”. Sama sintaksa njihovih riječi implicira da ako tvoj Gospodar ne može da nam spusti trpezu, onda On ne može, a ne da ne želi!

"Mi želimo" - rekoše oni - "da s nje jedemo i da naša srca budu smirena i da se uvjerimo da si nam istinu govorio, i da o njoj budemo svjedoci."

Ponovo slabost njihove vjere je očigledna. Sintaksa njihove izjave implicira da ako si nam rekao istinu i ako si ti zaista poslanik i vjerovjesnik onda tvoj Gospodar će nam spustiti trpezu kao što smo tražili. Inače nisi govorio istinu. Oni priznaju da je njihova vjera slaba. Isa, a.s, stoga priziva Allaha da spusti trpezu:

Isa, sin Merjemin, reče: "O Allahu, Gospodaru naš, spusti nam s neba trpezu da nam bude blagdan, i prvima od nas i onima kasnijim, i čudo Tvoje, i nahrani nas, a Ti si hranitelj najbolji!"

Ovaj zahtjev, ma koliko se činio jednostavnim u poređenju sa drugim čudima koje je radio Isa, a.s, je sasvim druge prirode. Zahtjev učenika je „izazov“ Allahu. Sufijan et Tevri, r.a., tvrdi - “Blagdan znači dan koji moramo označiti danom Tvog obožavanja.”
Selman el Farisi, r.a., je rekao: "Dan koji ćemo obilježavati sjećajući se Tebe."

Allah je rekao:

"Ja ću vam je spustiti" - reče Allah -"ali ću one među vama koji i poslije ne budu vjerovali kazniti kaznom kakvom nikoga na svijetu neću kazniti."

Abdullah bin ‘Amr bin al ‘Aws, r.a., tvrdi: “Tri naroda koja će najviše biti kažnjena na Dan okupljanja bit će: licjemjeri (u doba Poslanika), oni koji su nakon što im je trpeza spuštena uznevjerovali, i faraon i njegove legije.”

4. Muslimanski pogled na raspeće


Isusa je Bog sačuvao za kraj vremena. Allah kaže u Kur’anu:

„i zbog riječi njihovih: “Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahova poslanika!” A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili,već ga je Allah uzdigao Sebi. - A Allah je silan i mudar.” An-Nisa, 157-158.

Jevreji i Rimljani su radosno objavili: ”Ubili smo Mesiju!” Ali, nisu ga oni ubili niti raspeli, spašen je od Boga i uzdignut na nebo.
Allah kaže u suri Ali-‘Imran, 54-58,:

„I nevjernici počeše smišljati spletke, ali ih je Allah otklonio, jer On to umije najbolje.I kada Allah reče: "O Isa, dušu će ti uzeti i k Sebi te uzdignuti i spasiću te od nevjernika i učiniću da tvoji sljedbenici budu iznad nevjernika sve do Smaka svijeta. Meni ćete se, poslije, svi povratiti i Ja ću vam o onome u čemu se niste slagali presuditi: one koji ne budu vjerovali na strašne muke ću staviti i na ovome i na onome svijetu i niko im neće moći pomoći."...A onima koji budu vjerovali i dobra djela činili, On će njima punu nagradu dati. - Allah ne voli nasilnike.Ovo što ti kazujemo jesu ajeti i Qur’an mudri.

Mi, muslimani, vjerujemo da će jednog dana Antihrist doći i da će onda Isus biti spušten s neba i da će ubiti Antihrista, da će živjeti među muslimanima i da će vladati njima. Tokom tog vremenskog perioda zemlja će biti ispunjena pravdom i blagostanjem.

Muhamed,s.a.w.s, je rekao :
„A zatim će se reći zemlji: ‘Pronikni plodovima i okiti se bereketom. Tada će se čitava skupina najesti od jednog šipka i moći će stati u hladovinu njegove kore. U mlijeku će biti bereket. Jedna muža deva zadovoljit će sakupljene ljude, a jedna krava muzara - čitavo pleme; a jedna ovca muzara zadovoljit će mlijekom jedan ogranak plemena. Dok oni budu tako živjeli, Allah će im poslati mirisni vjetar, pa će ih dodirnuti ispod njihovih pazuha i dušu svakog mumina i svakog muslimana uzeti. Samo će ostati najgori ljudi, koji će otvoreno zinaluk činiti, kako to čine magarci, i na njih će se izliti strahote Posljednjeg dana." (prenosi Muslim)

Muhamed, s.a.w.s, je rekao:
„Kako će slavno biti vrijeme kada Isa bude živio među vama, zasadit ćete sjeme na jalovoj stijeni i ono će ponići; neće biti suše; bilje će prekriti zemlju, čovjek će moći da sjedi pored lava i neće mu naštetiti.“ (prenosi Ad-Dejlemi)

Isus će ponovo doći, oženit će se, imaće djecu, živjet će 40 godina među nama. I nakon što on umre Sudnji dan će doći.

Zaključak

Allah, s.w.t., kaže:

“Oni govore: "Milostivi je uzeo dijete!" -
Vi, doista, nešto odvratno govorite!
Gotovo da se nebesa raspadnu, a Zemlja provali i planine zdrobe
što Milostivom pripisuju dijete.
Nezamislivo je da Milostivi ima dijete –
ta svi će oni, i oni na nebesima i oni na Zemlji, kao robovi u Milostivog tražiti utočište!”
Merjem, 88-93.

Allah, s.w.t., kaže:

„Allah nije uzeo Sebi sina, i s Njim nema drugog boga! Inače, svaki bi bog, s onim što je stvorio - radio što bi htio, i jedan drugog bi pobjeđivao. - Hvaljen neka je Allah koji je daleko od onoga što oni iznose!”Al-Mu’minun, 91.

Postoji više sličnosti nego razlika između muslimana i kršćana. Shodno islamskim zakonima, imamo posebna pravila za „sljedbenike Knjige“, koji su slični nama izuzev nekoliko manjih razlika u glavnim područjima dogme. Zaključit ćemo sa sljedećim rječima:

„Reci: "O sljedbenici Knjige, dođite da se okupimo oko jedne riječi i nama i vama zajedničke: da se nikome osim Allahu ne klanjamo, da nikoga Njemu ravnim ne smatramo i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne držimo!" Pa ako oni ne pristanu, vi recite: "Budite svjedoci da smo mi muslimani!", Ali 'Imran,64

Izvor: Islaam.net
Napisao: Jahja Ibrahim
Prevod: Islambosna.ba

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Ko je Isus Hrist u Islamu?   Mon Jan 12, 2009 10:04 pm

Početkom 4. vijeka u Aleksandrijskoj Crkvi razvila se živa kristološka rasprava. Glavni protagonist bio je sveštenik Arije, izuzetno popularan među narodom. Prema njegovom nauku, Sin, premda savršen, bio je tek stvorenje Očevo i Ocu podređen (subordiniran). Tako on nije prihvaćao da bi Otac i Sin bili iste biti (u Aristotelovu značenju grčke riječi ousia, kako ga je prihvatio platonizam i neoplatonizam). U ovome se već jasno vidi uticaj grčke filozofije i njene nomenklature. Stoga Arije nije govorio da je Sin istobitan (homoousios), nego da je sličnobitan (homoiousios) Ocu.

S druge strane, aleksandrijski biskup Aleksandar i Atanazije Aleksandrijski držali su da je Sin istobitan (homoousios) Ocu, te da nije stvoren, nego da je od vječnosti rođen od Oca.

Zbog toga je 321. u Aleksandriji održan sinod kojeg je sazvao Aleksandar, na kojem je osuđen Arijev nauk, a sam je Arije ekskomuniciran. Ipak, to nije zaustavilo širenje arijanizma. Sam Arije nastavio je djelovati u Palestini, pod zaštitom svoga školskog prijatelja, uticajnog Euzebija Nikomedijskog.

Tek u 20. vijeku otkriveni su spisi mjesnog sabora koji je održan pola godine prije Nikejskog sabora u Antiohiji (današnja Antakya u Turskoj). Taj bi se sabor mogao nazvati stvarnom prethodnicom Prvog nikejskog sabora, a na njemu je sudjelovalo 59 biskupa iz Palestine, Arabije, Fenicije i Kapadocije. Vodio ga je biskup Hozije iz Cordobe, koji će imati odlučujuću ulogu i na Nikejskom saboru. Povod ovom saboru bio je izbor novog antiohijskog biskupa, no usto je prihvaćeno i jedno protuarijansko Vjerovanje. Trojica biskupa, sudionika ovog sabora, među kojima i Euzebije Cezarejski, odbili su potpisati odluke sabora, te su privremeno ekskomunicirani s mogućnošću da promijene mišljenje na »velikom i svetom saboru u Anciri« (koji se potom ipak održao u Niceji).

Za održavanje crkvenog sabora i postizanje mira među kršćanima zauzimao se i car Konstantin kako bi na taj način osigurao mir u svome carstvu._________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Ko je Isus Hrist u Islamu?   Sat Jan 24, 2009 10:30 pm

Khalid Yasin citat sa predavanja ...

Nauci krscanstvo za 5 min !


Matej,Mark,Luka i Ivan, ko su biLi oni ??!!!!

ko je matej ko je mark ??
ko je luka ko je ivan ??
kako su oni preziwaju??
kad su pisali jesu li znali, Isa a.s ?
jesu li hodali sa Isaom a.s ??
jesu li jeli sa Isaom a.s,, jesu li pricali sa Isaom a.s ??
DA LI SU UOPSTE POZNAWALI ISA A.S ????
ODGOVOR JE NE NE NE NE NE
"ZAKLJUCENO !!!!!!!!!!!!!!
Najranije koji su pisali, pisali su 40-godina nakon Isaove a.s Smrti, tako da ga nikad nisu ni sreli!!!
A poslednji su pisali 80-godina nakon Isaove a.s smrti, tako da ga ni oni nisu nikada sreli !!!!
Druga stvar je da svi oni su pisali evandjelje po njemu!!!! Kad vi pisete pismo da li se potpisujete
nakon napisanog po njemu ?????!!!!
PO NJEMU JE TRECA STRANKA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ako dzoana ili dzeki, ili bobi ili dzoni su mi rekli nesto, da li cu ja napisati po dzoan,dzeki,bobi ili roni ??
u skladu s njihovim misljenjem.
Ali cetiri osobe nebi napisale pismo i ispred rekle po Dzeki i bez prezimena...
Jer ako bi mi dzeki napisala cek i samo ako bi pisalo njeno ime ja ne bih mogao da unovcim taj cek!!!!
I da sam ja policajac, i da je zaustavim na ulici i ona da ima vozacku dozvolu na kojoj pise samo DZeki,
ona bi isla u zatvor )))

GDJE NA SVIJETU POSTOJI DOKUMENT SA JEDNIM IMENOM SA CETIRI RAZLICITA PISCA...
KOJI NISU SRELI ONOGA O KOME PISU ... GDJE JE TO PRIHVACENO U SVIJETU ?????
NIGDJE NEGO SAMO U bibliji!!!!!!

I crkveni osnivaci, i crkveni pisci, i kriscanski istoricari se svi slazu..da mozda su ta cetiri pisca, imena pisaca-
su samo pseudonimi, jer pisac nikad nebi napisao svoje prvo ime i rekao po njemu..
I postoji velika sumnja da je covjek sa imenom Pavle je napisao knjige od X pa do kraja novog testamenta,
koliko je to knjiga ?!!!!! 16,15,17,18,19 sve knjige od X do poslanice kolosanima, efezanima,korincanima,rimljanima-
i galacanima, sve te knjige napisane od strane koga ? Pavla, jos jedan covjek koji nikad nije hodao,ni pricao, ni sreo,
ni jeo, ni molio se,niti je poznavao ISA a.s Zar to nije nesto ???
EVO IMAMO 4 PISCA I JOS 1 IZMEDJU NJIH SVIJU, KOJI JE NAPISAO SVE KNJIGE NOVOG ZAVJETA.. KOJI NIKADA NIJE
HODAO, NITI JEO, NITI MOLIO, NITI SREO COVJEKA KOJI SE ZVAO ISUS KRIST, ali u njihovim rijecim prvo spominjanje
trojstva dolazi od ISA A.S ili njih ?!! Prvo pominjanje ISA A.S da je bozanstvo ili covjek bog, je doslo od koga ???
OD NJIH !!!!
Prvo pominjanje da je ISA A.S Boziji sin je doslo od koga od njih!!!
ISA A.S NIKADA NIJE REKAO SVOJIM RIJECIMA NISTA TAKVO ALI JESU LJUDI KOJI GA NIKADA NISU SRELI !! KOJI TVRDE
DA SU NAPISALI A NIJE SE ZNALO KOJA SU NJIHOVA PREZIMENA !!!!

A PAVLE USPUT RECENO.. PRIJE NEGO STO JE IMA VIZIJU NA PUTU ZA DAMASK, VIZIJU KOJU JE SAMO ON CUO I VIDIO-
POGODITE STA JE BILO NJEGOVO ZANIMANJE ?????!!!!!!
ZNATE LI STA JE ON BIO PRIJE TOGA ?????!!!!!!!!!!!
ON JE BIO LOVAC NA GLAVE, ""LOVAC KRISCANA, KOJE JE GONIO KAO ZIVOTINJE I VEZIVAO IH I DOVODIO IH GDJE ???,,
U RIM, DA BI BILI POGUBLJENI!!!!
SADA DA JE HITLER NAKON UBIJANJA HILJADE ZIDOVA, NA PUTU PREMA BERLINU REKAO DA JE IMAO VIZIJU DA JE ON
BIO IMENOVAN POSLANIKOM ZIDOVIMA, DA JE NAPISAO 20 KNJIGA I DA SVI ZIDOVI BI TREBALI DA SLIJEDE TE KNJIGE,
DA LI MISLITE DA BI ONI SLIJEDILI TE KNJIGE ??!!! ))))))))))))))
NE RAZUMIJEM KAKO LJUDI NE CITAJU ISTORIJU ?!!!!

Ovo nije sto Khalid kaze!!,, tako da se ne ljutite na mene OVO JE VASE SVETO PISMO,
Ovo je sta ucenjaci biblije kazu!
Ovo je sta vasi crkveni osnivaci kazu !!!
Svi oni se slazu da Pavle se nikada nije sreo sa ISA A.S. ni matej ni mark ni luka ni ivan nikada nisu sreli ISA A.S.
NIti su bili ucenici ISA A.S. ! ! ! Niti su bili setaci niti sugovornici sa ucenicima!! Onisu samo bili Pisci i Istoricari !!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Ko je Isus Hrist u Islamu?   Sun Feb 08, 2009 12:15 am

Čiji sin?

Ima li smisla vjerovati da je Isus, a.s., „Sin Božiji“? Šta zapravo znači „Sin Božiji“?


Da li istinsko spasenje od Boga podrazumijeva kažnjavanje nekog nevinog, bezgrešnog čovjeka, koji bi se kaznio kao da je on sam kriv?Da li je Bogu potrebno da neko podnosi oštru kaznu, čak iako se trudi iz dana u dan.Da li je Isus a.s. rekao ljudima da ga smatraju Bogom ili da ga obožavaju? Hajde da pronađemo odgovore na ova pitanja i druga važna pitanja o prirodi Isusa u kršćanstvu i islamu.

Pogled u Knjige

Za početak, navest ćemo neke primjere poredeći učenja svetih knjiga Svemoćnog Boga.

Sura 39:
Reci: ‘O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv. (53. ajet)

Također, sura 4:
Onaj ko kakvo zlo učini ili se prema sebi ogriješi pa poslije zamoli Allaha da mu oprosti - naći će da Allah prašta i da je Milostiv. (110. ajet)

Sura 2:
O ljudi, klanjajte se Gospodaru svome, koji je stvorio vas i one prije vas, da biste se kazne sačuvali. (21.ajet)

Sura 58:
Ne treba da ljudi koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju budu u ljubavi sa onima koji se Allahu i Poslaniku Njegovu suprotstavljaju, makar im oni bili očevi njihovi, ili braća njihova, ili rođaci njihovi. Njima je On u srca njihova vjerovanje usadio i svjetlom Svojim ih osnažio, i On će ih uvesti u džennetske bašce kroz koje će rijeke teći, da u njima vječno ostanu. Allah je njima zadovoljan, a i oni će biti zadovoljni Njime. Oni su na Allahovoj strani, a oni na Allahovoj strani će, sigurno, uspjeti. (22. ajet)


Novi Zavjet, Biblija

Evanđelje po Marku 6:
10 Zašto me zovete dobrim? , odgovori Isus : Niko nije dobar osim Boga samog!

Evanđelje po Mateji 5:
17 Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego ispuniti. 18 Zaista, kažem vam, dok ne prođe nebo i zemlja, ne, ni jedno slovce, ni jedan potezić iz Zakona neće proći, dok se sve ne zbude. 19 Tko dakle ukine jednu od tih, pa i najmanjih zapovijedi i tako nauči ljude, najmanji će biti u kraljevstvu nebeskom. A tko ih bude vršio i druge učio, taj će biti velik u kraljevstvu nebeskom.

Mateja 7:
21 Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: 'Gospodine, Gospodine!', nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima. 22 Mnogi će me u onaj dan pitati: 'Gospodine, Gospodine! Nismo li mi u tvoje ime prorokovali, u tvoje ime đavle izgonili, u tvoje ime mnoga čudesa činili?' 23 Tada ću im kazati: 'Nikad vas nisam poznavao! Nosite se od mene, vi bezakonici!

Pojedini sveštenici su tvrdili : Ovo se vjerovatno odnosi na mormone ili nekoga drugog. Ne brinite zbog toga.

Marko 1:
35 Gabrijel kaže da će Isus biti „nazvan Božijim sinom“ i da „će mu biti dat Tron Davidov“ da „ bi vladao kućom Jakobovom zauvijek."

Evanđelje po Luki 3:
38 Enoš je bio sin Šetov, i Šet je bio sin Adamov, i Adam je bio sin Boga.

Primjedba: Adam je nabrojan u genealogiji Isusa kao sin Božiji, a ne Isus.

Kasnije, sveštenici pitaju Isusa a.s. da li on tvrdi da je Božiji sin. On im odgovora da su oni ti koji to tvrde: Vi kažete da jesam.

Evanđelje po Ivanu sadrži najveći broj referenci na „Božiji sin“.

Isus, govoreći u trećem licu govori o „Božijem Sinu“.

U Evanđeljima:
Ivan 3:17
Ivan 5:24
Ivan 11:4
Ivan 11:27

Marta, jedna od sljedbenica, naziva Isusa a.s. „Mesija, Sin Božiji“.
Ivan, 20:31, on je nazvan „Mesija, Sin Božiji“.

Ali, stih ne prenosi tačan iskaz : Isus je Sin Božiji i kao takav on je božanstvo ili Bog.


Kur'an


Sura 4:
O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog - hvaljen neka je On! - zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao svjedok. (171. ajet)

Obratite pažnju u Bibliji na učestalo povezivanje između položaja Isusa a.s. kao Mesije i „božanstva“.

Termin „Božiji Sin“ ne može se sam po sebi smatrati dovoljnim da bi proglasilo nešto posebno u vezi sa Isusom a.s., jer je i uopće ovaj termin upotrebljavan za mnogo drugih ljudi kroz Stari i Novi Zavjet.

Vidjeti:
Evanđelje po Luki 3:38

Također, Isaija 62:8 u kojem se na cijeli Izrael odnosi izraz „Sinovi Božji“.

Rimljani 8:14
Pavle nam govori o onima koji su vođeni duhom: Zbog onih koji su vođeni Duhom Boga su sinovi Boga.

Riječ „Mesija“ označava položaj osobe za koju je predviđeno da se pojavi i predvodi narod u pobjedi na ovom svijetu.

Oxford Companion u vezi sa Biblijom tvrdi da su se Jevreji prije Isusa a.s. nadali obećanom vladaru, koji će vladati u vječitoj pravdi, miru i bezbijednosti za „Sinove Izraela“.


Biblija


Isaija 11:
1 Isklijat će mladica iz panja Jišajeva, izdanak će izbit' iz njegova korijena. 2 Na njemu će duh Jahvin počivat', duh mudrosti i umnosti, duh savjeta i jakosti, duh znanja i straha Gospodnjeg. 3 Prodahnut će ga strah Gospodnji.

Jeremija 33:
14 Evo, dolaze dani - riječ je Jahvina - kad ću ispuniti dobro obećanje što ga dadoh domu Izraelovu i domu Judinu; 15 U one dane i u vrijeme ono podići ću Davidu izdanak pravedni; on će zemljom vladati po pravu i pravici. 16 U one dane Judeja će biti spašena, Jeruzalem će živjeti spokojno. A grad će se zvati: 'Jahve, Pravda naša'. 17 Jer ovako govori Jahve: "Nikada Davidu neće nestati potomka koji će sjediti na prijestolju doma Izraelova. 18 I nikada neće levitima i svećenicima nestati potomaka koji će služiti preda mnom i prinositi paljenice, kaditi prinosnice i prikazivati klanice u sve dane.19 I dođe riječ Jahvina Jeremiji: 20 Ovako govori Jahve: Ako možete razvrći savez moj s danom i savez moj s noći, tako da ni dana ni noći više ne bude u pravo vrijeme.

Ezekiel 37:
24 I sluga moj David bit će im kralj i svima će im biti jedan pastir. Živjet će po mojim zakonima, čuvajući i vršeći moje naredbe. 25 Boravit će u zemlji koju dadoh sluzi svome Jakovu, u kojoj življahu oci vaši: u njoj će stanovati oni i njihovi sinovi, i sinovi sinova njihovih dovijeka. I moj sluga David bit će im knez dovijeka. 26 Sklopit ću s njima savez mira; bit će to Savez vječan s njima. Utvrdit ću ih i razmnožiti i postavit ću Svetište svoje zauvijek među njih. 27 Moj će šator biti među njima i ja ću biti Bog njihov, a oni narod moj! 28 I kad Svetište moje bude zauvijek među njima, znat će svi narodi da sam ja Jahve, koji posvećujem Izraela.

Postanak 49:
10 Od Jude žezlo se kraljevsko, ni palica vladalačka od nogu njegovih udaljiti neće dok ne dođe onaj kome pripada - kome će se narodi pokoriti.

Brojevi 24:
17 Vidim ga, ali ne sada: motrim ga, al' ne iz blizine: od Jakova zvijezda izlazi, od Izraela žezlo se diže. On Moabu razbija bokove i svu djecu Šetovu zatire! 18 Edom će njegovim postati posjedom, a Seir zemljom osvojenom. Razvija snagu svoju Izrael, 19 Jakov vlada nad neprijateljima i uništava preživjele iz Ira.

Bog otjelotvoren? NE OVDJE

Biblija


2 Semjuel 7: Natan poslanik (sin Solomona)
12 I kad se ispune tvoji dani i ti počineš kod svojih otaca, podići ću tvoga potomka nakon tebe, koji će se roditi od tvoga tijela, i utvrdit ću njegovo kraljevstvo. 13 On će sagraditi dom imenu mojem, a ja ću utvrditi njegovo prijestolje zauvijek. 14 Ja ću njemu biti otac, a on će meni biti sin. (Novi Zavjet Poslanica Hebrejima se ovdje završava.)

Samuel dalje nastavlja:
14 Ja ću njemu biti otac, a on će meni biti sin: ako učini što zlo, kaznit ću ga ljudskom šibom i udarcima kako ih zadaju sinovi ljudski. 15 Ali svoje naklonosti neću odvratiti od njega, kao što sam je odvratio od Šaula koga sam uklonio ispred tebe.


Poslanica Hebrejima 1:
5 Ta kome od anđela ikad reče: Ti si sin moj, danas te rodih; ili pak: Ja ću njemu biti otac, a on će meni biti sin.
Da li ovo podržava učenje da je Isus a.s. „rođeni Božiji Sin“?


Stari Zavjet Biblija


Psalmi 2:
David govori šta je Bog objavio u vezi Davidovog odnosa sa Bogom:
7 Obznanjujem odluku Jahvinu: Gospodin mi reče: Ti si sin moj, danas te rodih.

Primjedba: Nova Međunarodna verzija kaže da bi se ovaj stih trebao prevoditi na engleski ili grčki jezik ili kao „postao tvojim Ocem“ ili kao „rodio te“.


Novi Zavjet Biblija


Evanđelje po Marku 1:
35 Rano ujutro, još za mraka, ustane, iziđe i povuče se na samotno mjesto i ondje se moljaše
On će biti zvan Sinom Božijim.

Primjedba: Ovdje se ne tvrdi da je „on“ sin, već da će on biti „zvan“ sinom Boga.

Ili da li je on „ onaj koji je miropomazan da propovjeda Dobre Vijesti siromašnima“, kao što je predvidio Isaija, i Mesija, koga je proglasio Gabrijel, sljedbenici Isusa a.s., Isus sam po sebi i ostaci Novog Zavjeta, no on očigledno ne može biti Bog.


Novi Zavjet Biblija


Evanđelje po Ivanu 8:
58 Reče im Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: prije negoli Abraham posta, Ja jesam!

“Ja jesam” je termin koji je upotrebljavao Mojsije a.s. da bi označio Boga.


Novi Zavjet Biblija


Evanđelje po Ivanu 3:
16 Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.

Ovo zapravo ne određuje Isusa a.s. kao Boga, niti kao Mesiju, niti kao Poslanika.

Primjedba: Ovaj stih zapravo je modifikovan kod Džeroma u 4. vijeku.


ARIUS (Rana istorija Crkve) popularnog vođe iz Aleksandrije, Egipat.

On je dokazivao da je Isus a.s. stvoren, a da nije „rođen“.
Optužen je za herezu i njegovi sljedbenici su bili strahovito ugnjetavani od strane Crkve.
Nakon što je stvar „odlučena“ i „potvrđena“ od strane Koncila u Nikeji 325. godine,, kada se usaglašavaju oba vjerovanja, Džerom mijenja izvornu verziju Evanđelja po Ivanu 3:16., mijenjajući riječ "monogenes" (jedinstveni) u "ingenious" (prvorođeni).

Šta su druge „interpretacije“ uradile da raniji Crkveni Oci izmisle kako bi zadovoljili svoje tvrdnje o božanstvu Isusa a.s.?

Dobro pitanje!


Novi Zavjet Biblija


Ivan 10:
38 Ali ako činim, sve ako meni i ne vjerujete, djelima vjerujte pa uvidite i upoznajte da je Otac u meni i ja u Ocu.

Ivan 14:
10 Ne vjeruješ li da sam ja u Ocu i Otac u meni? Riječi koje vam govorim, od sebe ne govorim: Otac koji prebiva u meni čini djela svoja.

Ali, dalje čitajući isto poglavlje stoji:

Ivan 14:
20 U onaj ćete dan spoznati da sam ja u Ocu svom i vi u meni i ja u vama.

Pa kako on živi u svojim učenicima i kako oni žive u njemu? I ako je tako, da li su oni, takođe, Božiji sinovi ili Bogovi?

Drugo dobro pitanje!

1 Ivan 2: (ovo je poslanica koju je pisao drugi Ivan ne Ivan iz Evanđelja ili Ivan Krstitelj)
5 A tko čuva riječ njegovu, u njemu je zaista savršena ljubav Božja. Po tom znamo da smo u njemu. 6 Tko veli da u njemu ostaje, valja mu ići putom kojim je on hodio.

Primjedba: Ovo pokazuje, da življeti „u Bogu“ znači „ poslušnost Božijim zapovijestima i slijeđenju Puta Isusa a.s.

Dva puta je u Novom Zavijetu, Isus a.s. govorio svojim sljedbenicima da se mole govoreći:Kada se molite, recite ovo...

I riječi su vrlo jasne:Božija Volja će biti kako na zemlji tako i u raju.


Biblija


Ivan 17:
22 I slavu koju si ti dao meni ja dadoh njima: da budu jedno kao što smo mi jedno - 23 ja u njima i ti u meni, da tako budu savršeno jedno da svijet upozna da si me ti poslao i ljubio njih kao što si mene ljubio.

Riječ koja je upotrebljavana kroz poglavlja 10 i 17, za jedinstvo ili jedan je ista, "heis", sa značenjem broja jedan. Postoji druga riječ “hen” koja znači jedinstvo u suštini. Ipak, “hen” nije nigdje pronađena u ovim poglavljima.

Zaključak je da ovo je molitva od Isusa a.s. Bogu da svi njegovi sljedbenici imaju isti odnos prema Njemu kakav je on (Isus) imao.

Razumijevanje riječi „jedan“ znači razumjevanje načina na koji je upotrebljena. Naprimjer, čovjek i žena postaju „jedno“ kada stupe u brak. Neko bi mogao reći: „Nadaju se uspijehu„ ili „Jedno smo u sporazumu“.

Predpostavlja se da je Isus a.s. govorio: Ako ste vidjeli mene, vidjeli ste Oca. U samoj Bibliji nalazimo stih gdje Isus a.s. kaže svojim slijedbenicima da ako prihvataju malo dijete, onda su oni takođe prihvatili Isusa a.s. Naravno, on nije mislio na dijete kao Boga ili da je on to dijete.

Kršćani su naučeni još u ranom dobu da čineći dobra djela i služeći druge oni zapravo dozvoljavaju drugima da vide Isusa u njima.

Zašto se tako čvrsto držimo doktrina i nakon spoznaje o neispravnosti i lažnom učenju?

Još jedno dobro pitanje!

Biblija jasno uči da je Isus a.s. čovjek, rođen od žene bez oca, ojačan Duhom Božijim (Gabrijel), koji je poslan od Boga da podučava Djecu Izraela ispravnom shvatanju vjere i ispravnom slijeđenju Njegovih zapovjesti, koje će Bog kao takve prihvatiti od njih i koje su kao takve njihov „put spasenja“.

Još jednom:


Biblija

Ivan 1:
1 U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. Ona bijaše u početku u Boga. Isus a.s. je bio samo „Riječ Božja“.

Kur'an


Sura 4:
O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! (171. ajet)

Vrlo nam je teško priznati da smo dugo godina bili obmannjivani od mnogih vrlo bliskih i nama dragih ljudi. Istina je da nam je neko lagao i to namjerno.

Također je teško razmotriti posljedice gubljenja vjere u doktrinu Crkve, preko straha od gubljenja vjere u Boga potpuno.

Ali postoji čudesna nada, Milost, Samilost i Spas za one koji su došli do ispravnog vjerovanja i koji su slijedili zapovjesti.

Mudrost ili Riječ?

Oxford Companion za Bibliju
Riječi „mudrost“ ili „riječ“ su sinonimi (potpuno iste riječi) kod Jevreja u vrijeme Isusa.


Stari Zavijet Biblija


Mudre izreke 8:
22 Jahve me stvori kao počelo svoga djela, kao najraniji od svojih čina, u pradoba; 23 oblikovana sam još od vječnosti, odiskona, prije nastanka zemlje. 24 Rodih se kad još nije bilo pradubina, dok nije bilo izvora obilnih voda. 25 Rodih se prije nego su utemeljene gore, prije brežuljaka. 26 Kad još ne bijaše načinio zemlje, ni poljana, ni početka zemaljskom prahu; 27 kad je stvarao nebesa, bila sam nazočna, kad je povlačio krug na licu bezdana. 28 Kad je u visini utvrđivao oblake i kad je odredio snagu izvoru pradubina; 29 kad je postavljao moru njegove granice da mu se vode ne preliju preko obala, kad je polagao temelje zemlji, 30 bila sam kraj njega, kao graditeljica

Mudre izreke 3:
19 Jahve je mudrošću utemeljio zemlju i umom utvrdio nebesa; 20 njegovim su se znanjem otvorili bezdani i oblaci osuli rosom.
(Jusuf Estes)


Izvor: bibleislam.com


Prijevod: IslamBosna.ba

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Ko je Isus Hrist u Islamu?   Sun Feb 08, 2009 12:16 am

Apokrifi (skrivene knjige Biblije)

Knjiga Mudrosti I i II

Knjiga Sirahova (također nazvana i “Ecclesiasticus”) čiji je pisac Isus ben Sir, pobožni Jevrej iz Jerusalima, 200 godina prije Krista.

Ovi tekstovi su bili dio Biblije sve do vremena kalvinista i protestantske reformacije (otuda i riječ protest).

Svici koji su pronađeni u Wadi Kumranu i Masadi potvrđuju da su oduvijek bili dio drevne verzije Biblije, ali očigledno da nisu predstavljali nešto sa čim su Protestanti željeli imati posla.

Mudrost iznijeta u Sirahu 24:
1 Mudrost se sama slavi i sred puka svog se hvali. 2 Usta svoja otvara u zboru Svevišnjeg i pred njegovom se moći proslavlja: 3 Izađoh iz usta Svevišnjeg i pokrih zemlju kao magla. 4 Na visinama nebeskim razapeh šator svoj i prijestol moj bi stup od oblaka. 5 Obiđoh sama krug nebeski i prošetah se dubinama bezdana. 6 U vlasti su mojoj valovi morski, i sva zemlja, i svi narodi i puci. 7 Među svima njima tražila sam počinka i na čijoj baštini da se nastanim. 8 Tada mi zapovjedi Stvoritelj sviju stvari i koji me stvori, odredi mjesto za šator moj i reče: 'Nastani se u Jakovu i uđi u baštinu Izraelu.' 9 Prije vjekova, odiskona, on me stvorio i neću prestati dovijeka. 10 Pred njim sam služila u Svetom šatoru i potom se nastanila na Sionu. 11 Dao mi je tako spokoj u milome gradu i vlast mi je u Jeruzalemu. 12 Tako se ukorijenih u slavnom narodu, na dijelu Gospodnjem, u baštini njegovoj.

Knjiga Mudrosti 7:
25 Jer je ona dah sile Božje i čist odvir slave Svemogućeg; zato je ništa nećisto ne može oskvrnuti. 26 Ona je odsjev vječne svjetlosti i zrcalo čisto djela Božjeg, i slika dobrote njegove. 27 Jedna je, a može sve, i, ostajući u sebi, sve obnavlja. Ona prelazi od naraštaja do naraštaja u duše svete i čini od njih Božje prijatelje i proroke.

Da li početak Evanđelja po Ivanu indicira da je Ivan vjerovao da je Bog poslao Duha Isusu a.s., da je to bio Duh Mudrosti, Duh Poslanstva, koji je dolazio svim poslanicima, sa istim zapovijestima i mudrošću?

Zar ne bi trebao Duh Mudrosti da bude sa Bogom od samog stvaranja? Ili je možda Duh bio „Riječ Božija“ koja je objavljenja ili udahnuta od Boga na Početku i onda nastavljena skupa sa Bogom tokom ostatka Stvaranja?


Apokrifna Biblija

Knjiga Mudrosti 7:
22 Mudrosti, Stvaralac svih stvari, me podučio

Da li je Duh Mudrosti mogao biti Sveti Duh koji je razgovarao sa Marijom o začeću djeteta i isti onaj Sveti Duh koji ga je sišao na dan njegovog krštenja?


Biblija


Ivan 1:
32 I posvjedoči Ivan: Promatrao sam Duha gdje s neba silazi kao golub i ostaje na njemu. 33 Njega ja nisam poznavao, ali onaj koji me posla vodom krstiti reče mi: Na koga vidiš da Duh silazi i ostaje na njemu, to je onaj koji krsti Duhom Svetim.

Sve ovo bez sumnje potvrđuje da su pisci Starog Zavjeta i Novog Zavjeta definitivno bili u potrazi za „Mesijom“ ili „izabranim vođom koji će voditi na put spasa u ovom i sljedećem životu“.

Riječ na heberejskom jeziku za „izabranog“ ili „miropomaznog“ je „Mesija“.
Riječ u helenskom grčkom jeziku za „Mesiju“ je „Christos“ (što je postalo Krist).
Riječ u arapskom za isto jeste „Meshiha“.

Da li je Isus a.s. govorio ljudima da se mole njemu ili da se mole sa njim Bogu koji ga je poslao?

Da li je Isus a.s. tvrdio da je Bog?

Da li može termin „Božiji Sin“ zaista da predstavi značenje koje su htjeli da ima pisci Biblije?

Sada sve uporedimo sa saosjećanjem i mudrošću u našim srcima. Koji od dva koncepta ima najviše smisla, Islam ili Kršćanstvo, kada govorimo o Isusu a.s.?

Uporedimo dva učenja i vidjet ćemo šta će nam naša mudrost i zdrav razum reći:

Shodno učenju Islama u Kur'anu i prema riječima posljednjeg Božijeg poslanika Muhameda s.a.w.s., Isus sin Marijin je predskazan. Došao je na zemlju kao beba imajući samo majku, a ne oca. Imao je sposobnost da izvede zapanjujuća čuda sa Allahovom dozvolom, uključujući čak i vraćanje u život mrtvih; on je pokazao svojim sljedbenicima najbolje ponašanje i poslušnost prema Božijim zapovijedima. Prema Bibliji lično se molio i tražio od Svemoćnog Boga da ga spasi sudbine odlaska na križ.

Biblija ukazuje na Isusove molitve na Getsemenu koje su neuslišene, iako je proveo noć u plaču i molitvi: Čašu što mi je dade Otac, zar da je ne pijem?

Ipak, prema Kur'anu, Svemoćni Bog je uslišio njegove molitve. Nije razapet na križ, već je to bila osoba slična njemu, i Svemoćni Bog je sačuvao Isusa a.s., zaštitio ga i on je sa Bogom i vratiće se Posljednjih Dana da predvodi istinske vjernike u pobjedi nad zlom.

Neki su čak i mišljenja da je na križu razapet Juda Tomas Iskariot, isti onaj koji je prodao Isusa i njegove sljedbenike za trideset srebrenjaka
.


Jusuf Estes)


Izvor: bibleislam.com


Prijevod: IslamBosna.ba

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: Ko je Isus Hrist u Islamu?   

Na vrh Go down
 
Ko je Isus Hrist u Islamu?
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Islam-
Idi na: