Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 Pokrivanje zhena - Zashto ?

Go down 
Idi na stranicu : 1, 2  Next
AutorPoruka
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Thu May 29, 2008 10:11 pmSvaki propis koji je Allah swt naredio ljudima treba sagledati u potpunosti da bi shvatili smisao, značaj, kao i vrijednost tog propisa. Tako npr. jedna cigla u našim očima nema neku vrijednost ni ljepotu, ali ugrađena u jednu lijepu građevinu ona dobija na ljepoti i vrijednosti. Ili ako u ruci držimo jednu laticu ruže, ona nam ne može biti kao cijeli cvijet, jer je otrgnuta od svoje cjeline. Tako je i sa propisima u islamu.Ako posmatramo neki propis islama odvojeno (kao što rade na Zapadu) on nam ne može pružiti svoju pravu veličinu i ljepotu, jer je odvojen od cjeline, baš kao i ona cigla ili latica ruže. Takav je slučaj i sa propisom pokrivanja žene. Na žalost veliki broj muslimana slijedi tumačenje Zapada, koji nakaradno tumači ovaj propis odvojeno od njegove cjeline - islama. Ovakvo tumačenje ljudima pruža sliku, koja gledana prozapadnim očima izgleda ovako: žena je ponižena, izolovana, roba manje vrijednosti i slične bljuvotine koje se upućuju na adresu islama i muslimana. A da li je zaista tako? Da bi to objasnili poslužićemo se dokazima. Postavićemo neka pitanja i uz Allahovu swt pomoć ćemo pokušati dati odgovor, kao npr. :Zašto pokrivanje žene? Šta je to žena dobila, a šta izgubila sa ovim propisom? Da li je pokrivanje ženu učinilo poniženom, nazadnom i slično? Da bi dobili adekvatne odgovore na sva ova i slična pitanja moramo sagledati neke činjenice, a to su: kakav je bio status žena prije islama, a kakav u islamu, te kakav status žene imaju na Zapadu, a kakav imaju u islamu. Da bi, dakle razumjeli šta je to žena dobila sa pokrivanjem za trenutak ćemo se vratiti u historiju (kažu da je historija učiteljica života) i pogledamo kakav je status imala žena kod pojedinih naroda:
Kod Grka - žena je bila ponižena, smatrali su je nečistom, nije imala nikakva prava (nije mogla upravljati sa novcem, imetkom i sl.). Prodavali su je i kupovali kao robu i sl.
Kod Rimljana - smatrali su da nema dušu i mučena je najsvirirepijim metodama (polivana je vrelim uljem, vezali su je za stubove i sl.)
Kod Kineza - smatrali su je robom, muž je imao pravo da je proda ili da je živu zakopa, a kad bi joj muž umro postajala bi svojina njegovih roditelja...
Kod Indijaca - u njihovom zakoniku stoji: "Trpljenje, vjetar, smrt, pakao, otrov i vatra nisu gori od žene." Kod njih nakon smrti muža, žena nije imala pravo da živi i živu su je spaljivali zajedno sa tijelom njena muža.
1
Kod Jevreja - smatraju ženu prokletstvom, a kad dobije menstruaciju ne sjedaju s njom, niti jedu s njom, niti ona smije dotaknuti išta (da ne bi ,kako oni misle postalo nečisto), dok je neki čak izoluju dok joj ne prođe taj period.
Kod kršćana - jedan njihov svećenik je rekao: "Žena je zlo bez kojeg se ne može, ona je ljupka i privlačna. Ona je veliki problem,maskiran i ofarban raznim bojama."
Za ilustraciju kakav je bio položaj žena kod kršćana, navešćemo par primjera.
Francuzi su 586. godine održali konferenciju s ciljem da istraže i otkriju da li je žena čovjek ili ne i da li ima dušu ili nema, a ako je ima da li je ljudska ili životinjska. Na kraju je ipak odlučeno da je ona ljudsko biće, ali je stvorena da služi čovjeku. Nakon francuske revolucije pa sve do 1938. godine, bio je zakon koji je tvrdio da su maloljetna djeca i žene ludaci. Engleski parlament, za vrijeme Henrika VIII izdao je zabranu čitanje Biblije ženama jer su smatrali ženu nečistom. Engleski zakon je sve do 1805. g. dozvoljavao muskarcu da proda svoju ženu za 6 penija (pola silinga), tako da je jedan čovjek 1931. g. prodao svoju ženu za čitavih 500 funti, ne znajući da je taj zakon poništen i zaradio deset mjeseci zatvora. Ovo je bilo kod "očeva" današnje civilizacije, kod onih koji se žestoko bore i "plaču" za ženama muslimankama. Što se tiče današnjeg, da li se išta promjenilo? Vidimo da danas mnogi dižu svoje glasove za veća prava žene muslimanke, a da li za to imaju razloga? Da nisu možda oni ti koji trebaju prvo pomesti ispred svojih vrata, pred kojima imaju gomile smeća i nepotrebnih stvari, pa tek onda gledati ispred tuđih vrata i dvorišta. Zapravo kakav je status žene na Zapadu danas? Svi znamo da se oni diče kako su "oni oslobodili ženu i dali joj ravnopravan položaj u društvu", dok je žena muslimanka "ponižena i obespravljena." Ali da bi dali konačan sud trebamo pogledati očima realnosti i sagledati tu slobodu i ravnopravnost. Po procjenama statističara godišnje se izvrši na milione porođaja djevojaka iz nemoralnih veza (90 % su djevojke ispod 18 godina), a o abortusima da ne govorimo, jer te cifre dostižu milione. Pa je li to ta sloboda i ravnopravnost za koju se borila žena i za kojom toliko čezne? Pored bluda, koji se na Zapadu toliko proširio kao neka zaraza, proširile su se i zarazne polne bolesti. Da se podsjetimo riječi Allahova Poslanika saws koji je rekao: "Kada se u nekom narodu proširi nemoral, Allah swt mu pošalje zarazne bolesti." Pa zar su SIDA i nemoral ta sloboda i ravnopravnost za kojom čezne žena Zapada?!
Žena na Zapadu je prisiljena da radi (čak i teške fizičke poslove), jer muškarac je ne želi kao ženu, već kao partnera u poslu. Tako ulica i TV postaju glavni vaspitači njihove djece.

(Da ne bi ovo pogrešno shvatili i rekli: "Treba raditi, a ne pokriti se, sjediti u kući i nista ne raditi."- islam dozvoljava ženi da radi, ali joj je prioritetna zadaća odgoj djece). Na Zapadu se takođe sa porastom nemorala povećavaju i razvodi brakova, a ima onih koji misle da je brak propast i da je bolje živjeti u nemoralnim vanbračnim odnosima. Žena je toliko ponižena, a da to ona i ne primjećuje. Na račun golih ženskih tijela se zarađuju milioni dolara, tako da se ne proda ni jedan traktor a da tu nije oskudno obučena žena. I to je ta "sloboda i ravnopravnost" na Zapadu. Pitam se, zašto toliko dižu prašinu oko žena muslimanki, koje eto nose mahrame i "ponižene su", kad je kod njih žena jedno jadno stvorenje koje iskorištavaju za svoje prljave ciljeve.
Sada, da vidimo kakvo je to "jadno" stanje kod muslimanki, šta to muslimanka ima u islamu. Samo radi podsjećanja: Predislamski Arapi su toliko "voljeli" žene da su čak žensku djecu živu zakopavali u vrući pustinjski pjesak. Dolaskom islama žena dobija ona prava koja su joj nepravdno oduzimana vijekovima. Kažu oni koji poznaju islam i status žene u islamu: "Onaj koji živi sa muslimanima primjetiće da žena uživa visoko mjesto u islamskom društvu, koje je ženi sačuvalo dostojanstvo, čestitost i ljudskost." Poznata spisateljica Ani Rud u časopisu "ESTREM MEL" je objavila sljedeće: "Eh da su naše zemlje kao muslimanske, gdje postoji čestitost, stidljivost i čistoća života. :"(Znači da u njenoj zemlji toga nema.)
A sada da pokušamo dati odgovor s početka teksta, nakon što smo vidjeli kakav je status imala žena prije islama i u neislamskim zemljama, tačnije na Zapadu. Mnogi (ne)muslimani postavljaju pitanja kao npr: Zašto se žena mora pokrivati u islamu? Zašto mora skrivati svoje ukrase od drugih? Ako ne sagledamo propis u cjelosti, daćemo pogrešan odgovor,ali ako ga sagledamo, zaključićemo sljedeće: ovaj propis koji je Allah swt propisao za ženu muslimanku je čast za nju koji je čuva od poniženja da ne bi postala samo tijelo i ništa više. Takođe to je najbolja brana koja čuva moral jednog društva i prije svega dostojanstvo žene muslimanke. Svojim pokrivanjem žena čuva sebe od poniženja, a ujedno čuva ostatak društva, jer ako sagledamo historiju vidjećemo da su velika carstva i države propale onda kada se pojavio razvrat u njima. (Sjetimo se Rimskog Carstva, Osmanskog Carstva i dr). Danas je veliki broj muslimanki otkriveno, pa se vrtoglavom
brzinom povećava broj abortusa i zaraznih bolesti, veliki broj djece ne zna ko su im roditelji, jer su rođena iz nemoralnih veza i sl. Čovjek se nije time zadovoljio već se spustio na još niže grane, ispod životinjskih, pa se upušta i
3
u homoseksuakizam. Statistike pokazuju da su socijalni problemi bluda i vanbračne djece daleko veći tamo gdje je veliki broj otkrivenih i razgolićenih žena i gdje se često mješaju muškarci i žene.
Za ovaj problem Ledi Kuk kaže: "To je veliki problem koji žena posebno osjeti, jer nju čovjek s kojim je zatrudnila ostavi samu da se bori sa poteškoćama života, da osjeti ponižavanje i ugnjetavanje i da se muči sa trudničkim poteškoćama."
Zbog toga Onaj koji je naredio ovaj propis ženama, nije ih htio vidjeti poniženim, niti da ih unazadi, već je dao ženi onu vrijednost i čast koju zaslužuje. Na kraju: Djevojko, pogledaj ovaj tekst i priznaj sebi da si vrijednija od bočice mirisa. Daleko si vrijednija od dubokog izreza na haljini ili grudima. Daleko si vrijednija od karmina na usnama ili šara na tvom licu. Daleko si vrijednija od zvižduka koji te prate dok takva hodaš po ulicama svog grada. Tvoja vrijednost i tvoja ljepota je ljepota tvoje duše i tvoga poštenja. Priznaj sebi da si bar jednom pomislila kako je glup tvoj izlazak u zadimljene kafiće i kao je glupa ta sva tvoja procedura ispred ogledala za nekoga koji u tebi vidi korist kroz zadovoljenje svojih prljavih strasti, a ne biće koje osjeća i voli. Stavi tačku i reci sebi da niko nije vrijedan tvoje ličnosti i tvoga morala i okreni leđa dosadašnjem životu. Pruži ruku svojoj sestri pod hidžabom i odlučno reci onima koji lažu na islam, a koji žele širenje razvrata i nemorala: "Zavežite vi neznalice! Šta hoćete od nas? Zar nismo bile ponižene i zlostavljane prije islama? Islam nas je uzdigao na visoke stepene u društvu. Nećemo slijediti one koji ne žele od nas ništa drugo no naše tijelo."
MOLIM ALLAHA DA TI DADNE SVIJETLO KOJE ĆE TE IZVESTI IZ TMINE ZAPADNE (NE)CIVILIZACIJE.
Onaj ko ovo procita s razumjevanjem, mislim da ce mu biti jasno kakvo je pravo zene u islamu.
Nasa posljednja dova je, Elhamdulillahi rabil alemin-Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova.
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Thu May 29, 2008 11:31 pm

Islam je Allahova savrsena vjera koja ce ostati nepromijenjena do Sudnjeg dana. Prema tome mi se trebamo prilagoditi islamskim propisima a ne pokusavati te propise prilagodjavati vremenu i svojim prohtjevima. Niko nikog nema pravo tjerati u vjeru ,ali zato za one koji su u vjeri postoje propisi po kojima ce uredivati svoje zivote.

U vjeri nema prisiljavanja - Pravi put se jasno razlikuje od zablude! Onaj ko ne vjeruje u šejtana, a vjeruje u Allaha - drži se za najčvršću vezu, koja se neće prekinuti. - A Allah sve čuje i zna.KUR'AN ( 2 : 256)
Tako da to sto je danas 21 vijek ne pije bas vodu . Sve sto je bilo vjera za vrijeme Poslanika,s.a.v.s., to ce biti vjera sve do Sudnjeg dana a sto tada nije bilo vjera nece biti nikada vjera.

Allahu je prava vjera jedino - islam. KUR'AN(3 : 19)

A onaj koji želi neku drugu vjeru osim islama, neće mu biti primljena, i on će na onome svijetu nastradati. KUR'AN ( 3 : 85)


Tako da ono sto je vazilo tada to isto vazi i sada. Sjetitimo se hrabre zene muslimanke Sumejje,r.a., prvog sehida u islamu. I ona je osjecala bol i ona je isto patila,ali ona nije poklekla nije trazila opravdanja i olaksice za sebe. Ona je gledala svojim ocima kako joj muce muza i sina ali nije poklekla nju je ubio Ebu - Dzehl tako sto je probo spolni organ kopljem. I ona je patila a ne samo ona i njen muz je isto ubijen i jos mnogi muslimani,ali su bili ustrajanji i nisu se tek tako predavali vec su umirali za sehadet. A mi danas trazimo opravdanje u tome sto je drugo vrijeme sto ljudi u nasoj sredini nisu bas naklonjeni islamu.Slabo nam je to opravdjanje .Mi smo muslimani i mi se trebamo razlikovati od nemuslimana!Mi se trebamo pridrzavati Allahovih zakona a ne ljudskih nevjernickih zakona.Prece je Allahovo zadovoljstvo od zadovoljstva ljudi.

Ni Jevreji, ni Hrišćani neće biti tobom zadovoljni sve dok ne prihvatiš vjeru njihovu. Reci: "Allahov put je jedini pravi put!" A ako bi se ti poveo sa željama njihovim, nakon Objave koja ti dolazi, od Allaha te niko ne bi mogao zaštititi niti odbraniti. KUR'AN (2 : 120)
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Thu May 29, 2008 11:34 pm

Hidzab je znak imana

Kada naredjuje hidzab, Uzviseni Allah se obraca vjernicama, sto znaci da su vjernice one koje nose hidzab. Hidzab je prvi znak njihova imana. Kod Aise r.a. su usle zene iz plemena Temim, a bile su odjevene u prozirnu odjecu, pa im se ona obratila: "Ako ste vjernice, onda to sto ste vi obukle nije odjeca vjernica, a ako, pak, niste vjernice, onda uzivajte u takvoj odjeci". (El-Kurtubi, 14/244)

Zaista, nije lahko nositi hidzab pored svih nevolja koje vrebaju danasnju muslimanku. Hidzabu se opiru, hidzab proganjaju, hidzab optuzuju, a muslimanka ga, i pored svega toga, nosi. Radi hidzaba se gine, ali se radi hidzaba i u Dzehennem ide. Zato je on znak vjere, zato, sve muke, iskusenja i napade mogu izdrzati samo odlucne vjernice, koje se ne boje nicijeg prjekora.

On razdvaja cvrste vjernice od labilnih i neodlucnih, on razdvaja prijateljice, ali on i spaja prijeteljice. One su zaista veliki mudzahidi. Proci Becom ili Berlinom pod mahramom i biti izvrgnut riziku nasrtanja na cast, zaista je veliki dzihad. Pod vrelinom sunca u tramvaju, krcatom ljudi, trpjeti psovke i dobacivanje sarajevskih huligana, mogu izdrzati samo jake i Allahu drage vjernice. Zato je hidzab znak imana.
Hfz. mr. Senaid Zaimovic

Text preuzet sa stranice www.n-um.com
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Thu May 29, 2008 11:35 pm

PITANJE: Gdje se u časnom Kuranu ženi naređuje da se pokrije?....

ODGOVOR: Ako pitanje glasi : "Da li se u Kur'anu naređuje pokrivanje žene?", onda odgovor glasi: Da u Kur'anu se narešuje pokrivanje žene. U suri El-Ahzab u 59-tom ajetu. Pokrivanje žene muslimanke se, također, zaključuje iz 31-vog ajeta sure En-Nur i 33-trećeg ajeta sure El-Ahzab. Nema razilaženja među islamskim učenjacima kroz stoljeća islama da je obaveza pokrivanja žene potvrđena Kur'anom, kao obavljanje namaza.

Ako neko kaže: "Kur'an nije podrobno precizirao način samog pokrivanja, već ga općenito naređuje, pa šta da činimo?" Ogovor glasi: Kur'an, također, nije podrobno pojasnio način obavljanja namaza, hadždža, davanje zekata itd. Zato je obligatna dužnost svih muslimana da se vrate na Poslanikovu, s.a.v.s., praksu da bi znali ove pojedinosti i detalje, a Allah najbolje zna
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Thu May 29, 2008 11:36 pm

Džemat - Kada silovana žena grešku za nanjeti joj zulum poène tražiti kod sebe, time po drugi put biva poražena. Kada muslimani za diskriminaciju èija su žrtva na Zapadu poèinju tražiti kod sebe onda je to u nekim sluèajevima poèetak procesa koji može imati pozitivne rezultate. Ali kada bivaju napastvovani zbog svoje same pojave onda je to pokazatelj da diskriminatorima fali koja daska u glavi. Opravdavanje ovakvog rasizma postala je glavna preokupacija raznih foliranata ‚migracione pozadine’ koji su u njemaèkom društvu stekli neki status i kojeg takvim nastupima po svaku cijenu žele saèuvati.
Helem, nekoliko njih su se izjasnili na koji naèin da se muslimanke uspješno integrišu u njemaèko društvo – putem odbacivanja hidžaba.

„Hidžab je simbol ugnjetavanja žene. Ko od žena zahtjeva da pokriju kosu i glavu, pravi ih seksualnim objektom,“ rijeèi su Ekin Deligöz, koja sjedi u Bundestagu ispred stranke Zelenih. U realnosti je stvar suprotna; upravo odbijanje definisanja žene kao seksualnog objekta, bilo je kod mnogih odluèujuæi korak da uopšte pokriju kosu hidžabom; ali Ekin zna šta ne-muslimanska publika želi èuti.
U svom dramatiènom apelu Ekin nastavlja: „Pristignite u moderno vrijeme! Budite dio Njemaèke! Vi ovdje živite, pa skinite hidžab! Pokažite da imate ista graðanska-, i ljudska prava kao i muškarci!“

U isti rog puše i Lale Akgün koja sjedi u Bundestagu ispred socijalnih demokrata: „Moderni islamski teolozi kažu da hidžab nije propis vjere. Nije se grijeh pojaviti bez hidžaba na ulici.“ U njezinom apelu ne postoji moguænosti izbora tih žena. Oslobaðanje od patrijarhata ugnjetavem diktata ‚modernizma’. Fine li alternative!
Da i ona održava sliku muslimana kakva se nalazi u glavama veæina Njemaca, po kojoj nošnja hidžaba nije lièna odluka muslimanke nego njezine muške rodbine, ogleda se u rijeèima: „Mi vas podržavamo! Ne dopustite da vas na bilo šta tjeraju!“

Mehmet Daimagüler, koji je se na stranicama džemat.org-a, pojavio sa izjavom da je film „gegen die Wand“ više uradio na „približavanju Turske EU nego 40 godina pregovora“, takoðer bi da skida hidžab sa glava. Svaka žena treba da razmisli jer se „nošnjom hidžaba svjesno ograðuje od društva.“ Liberalni Turèin ima poruku i za „one muškarce koji inzistiraju na nošnji hidžaba žena: nosite vi heftu dana hidžab i osjetite na svojoj koži kako je živjeti sa tim.“ Èime je priznao da problem uopšte nije kod pokrivenih muslimanki, nego kod onih koji ne prihvataju takve kao dio njemaèke svakodnevnice.

Da li su se Turci približili svom cilju ‚ulazak u zapadni krug civilizacije’ ukidanjem arapskog pisma i fermanskoj zabrani nošnje hidžaba? Odnosno da li se Japan od iste udaljio kada je zadržao svoje pismo i tradiciju?
Možda se pomenuti politièari pozabave ovim relacijama. Na kraju krajeva potjeèu svi iz Turske i na ta pitanja bi ponajbolje mogli dati odgovor.
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Thu May 29, 2008 11:37 pm

Preneseno sa letka Aktivne Islamske Omladine


OSVIJESTI SE SESTRO MUSLIMANKO!!!

Ono sto nam se desilo prije nekoliko godina, a desava se i u ovom vremenu samo na drugi nacin, od velikog broja poginulih, omalovazavanja ljudskog dostojanstva, gubljenje nasih dobara i imetaka, rusenje kuca i privrednih postrojenja i jos veliki broj nesreca koji su nas zadesile, sve je to bio rezultat nasih postupaka koji su se ogledali u udaljavanju od Allahove vjere i pravog puta, te krsenju Allahovih odredbi i zabrana.
Uzviseni Allah s.v.t. kaze u Svojoj Mudroj Knjizi:
“ Kakva god vas nesreca zadesi, to je zbog grijehova koje ste zaradili, o On mnoge i oprosti.” (Es –Sura, 30.)
I veli Uzviseni:
“ A onaj ko okrene glavu od Moje Knjige, taj ce teskim zivotom zivjeti i na Sudnjem danu cemo ga slijepim ozivjeti.” (Ta – Ha, 124.)

Jedan od glavnih razloga prosirenosti velikih poroka i grijeha medu nasim muslimanima danas, jeste uspjeh nevjernika i munafika da izvedu muslimanke iz njihovih kuca otkrivene i u kratkoj i prozirnoj – izazovnoj odjeci.
Sa durge strane, uspjeli su da medu iste te muslimanke,na raznovrsne nacine i koristeci sva moguca sredstva, proture ideju i da ih ubijede da je mahrama tj. Islamski nacin oblacenja, koju je Uzviseni Allah s.v.t. strogo naredio isto kao i namaz, sporedna stvar i da nije stroga duznost i da se takav nacin oblacenja ne uklapa u savremene standarde zivljenja.

SESTRO MUSLIMANKO:

1.Hidzab – mahrama, nije stvar tvog slobodnog izbora, da ga obuces ili skines kad god ti to zazelis, nego je to stroga obaveza koju je Uzviseni Allah s.v.t., naredio i propisao svim vijernicama. U povodu ove obaveze i duznosti objavljeni su mnogi Kur’anski ajeti poput:

“O Vjerovijesnice, reci zenama svojim, i kcerima svojim, i zenama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako ce se najlakse prepoznati i nece napastovane biti. A Allah prasta i samilostan je.” ( El-Ahzab, 59.)

“A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; ineka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi ista osim onog sto je ionako spoljasnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje." (En- Nur, 31.)
Stoga ti nije dozvoljeno da se suprostavis i oglusis o ovu jasnu bozansku naredbu ukoliko vjerujes u Allaha s.v.t. i Sudnji dan. Jer Uzviseni Allah veli:
“ Kada Allah i Poslanik Njegov nesto odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo da po svom nahodenju postupe. A ko Allaha i Njegova Poslanika ne poslusa, taj je sigurno skrenuo s pravog puta.” ( El - Ahzab, 36.)

2. Hidzab za tebe, ustvari, predstavlja oazu u ciji ces se hlad sklonuti, a nikako ne predstavlja mracni zatvor kako to predstavljaju sejtani ljudski i dzinski, pa se dobro pripazi njihovih spletki i zavjera jer si ti skupocjeni i rijetki dragulj. Oni, uistinu, od tebe zele ukrasti cednost, stid i cistocu.

3. Hidzab ne predstavlja mehanicko i formalno pokrivanje glave niti prekrivanje tijela, nego je to naziv jednog skupa propisa koji su direktno vezani za tvoj status, sestro muslimanko, u sklopu Bozanskog, Islamskog sistema. Ove propise je odredio i propisao Uzviseni Stvoritelj sa ciljem da budu tvoj neprobojni stit koji te cuva od ljudskih vikova i zvijeri, atakode da bude zid koji ce cuvati drustvo od mogucih smutnji koje proizilaze iz pojave nemoralne zene.

Izazov i smutnje izopacenih zena: Nemoralna zena, koja se ponasa suprotno propisima Uzvisenog Allaha, ostace zauvjek najvecasmutnja za drustvo i ljudsku zajednicu upoce. Zbog toga je Allahov Poslanik s.a.v.s. posebno upozorio na ovu opasnost rekavsi:
“ Poslije mene nije ostalo vece iskusenje, koje je najstetnije za ljude, od zena.” (Muttefekun alejhi)
Od Ibn Mes’uda r.a., se prenosi: Allahov Poslanik s.a.v.s., je rekao:
“ Zena je avret – Stidna, pa kada izade napolje odmah je sejtan posmatra. Uistinu, zena je najbliza Allahui Njegovoj milosti dok je u prostorijama svoje kuce.” (Tirmizi i Taberani)

Ucenjaci vele: “Sve dok je zena u svojoj kuci sejtan ne zudi i ne nastoji da muskarce zavodi njome, a kada izade iz kuce, sejtan usmjerava ljudske poglede ka njoj i oni je zazele, jer ona je zaista najveca klopka i zamka za njih.”
Stoga je, sestro muslimanko, tvoje prihvacanje i pridrzavanje hidzaba, zastita tebi a i drustvu od smutnji i iskusenja koje podsticu i populariziraju nasi neprijatelji.
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Thu May 29, 2008 11:38 pm

Neke druge vrijednosti hidzaba:

1.Hidzab je iman – istinsko vjerovanje; U svakom ajetu koji govori o hidzabu i u kojima se strogo naredjuje ova obaveza, Uzviseni Allah s.v.t. se obraca izricito vjernicama – mu’minkama a ne msulimankama. Allahov Poslanik s.a.v.s. takodzer, kada je govorio o hidzabu uvijek se obracao vjernicama. Kada je jedna skupina zena usla kod majke pravovjernih Aise r.a. na sebi su imele prozirnu odjecu, pa im je ona rekla: “ ukolikose smatrate vjernicama, uistinu ovo nije odjeca vjernica, a ukoliko se ne smatrate takvima onda uzivajte u njoj.”

2.Hidzab je ta’at – pokornost Allahu s.v.t. i Njegovom Poslaniku s.a.v.s. Rezultat i nagrada pokornosti je uspjeh i sreca na dunjaluku i vjecno uzivanje na ahiretu. Veli Uzviseni Allah:
“A onaj ko se Allahu i Poslaniku Njegovu bude pokoravao – postici ceveliku pobjedu.” (El –Ahzab,71.

3.Hidzab je cistoca; Uzviseni Allah veli:
“ A ako od njih nesto trazite, trazite to od njih iza zastora. To je cistije i za vasa i za njihova srca.” ( El- Ahzab, 53.)
Islam je upravo dosao da ocisti ljudska srca od svakojakih bolesti te da ocisti drustvo od svih vrsta poroka i fesada.

4.Hidzab je pocast i prekrivac za zenu, jer je ona, kao sto smo predhodno spomenuli, avret koji se treba pokriti i strogo je zabranjeno njeno otkrivanje, a sta tek reci o njenom ukrasavanju, kicenju koje direktno utice na zavodenje i smutnju. Dakako da je to jos strozije zabranjeno i da je veci grijeh.
5.Hidzab se u potpunosti uklapa sa urodenom osobino stida kod zenskih osoba, osobinom kojom se svaka muslimanka treba okititi u sto vecoj kolicini, jer „stid je dio imana“ kako je to istakao Allahov Poslanik s.a.v.s. u hadisu kojeg biljezi Hakim. Otkrivanje i razgolicavanje vodi samo zlu i propasti pojedinca a i siredrustvene zajednice.


Zla i nesrece razgolicavanja su mnogobrojne, a neke od njih su:

1.Jedna od odlika munafikluka- licemjerstva; Allahov Poslanik s.a.v.s. je rekao:
“Najbolje od vasih zena su one koje su ljubazne, blage, koje radjaju i koje su bogobojazne. A najgore od vasih zena su one koje su otkrivene i razgolicene, ohole i uobrazene,i one su zaista licemjerke.” (Bejheki i Ebu Ne’im)

2. Veliki grijeh prema Uzvisenom Allahu koji za sobom povlaci Boziju srdzbu i proklestvo. Allahov Poslanik s.a.v.s. je rekao:
”Pred kraj dunjaluka bice od mog Ummeta zena koje cebiti itkrivenih glava, razgolicene i oblacit ce prozirnu odjecu a glave ce im izgledati poput devinih grba. Prokunite ih, jer su one zaista proklete.” (Ahemd, Hakim)

3. Otkrivanje predstavlja vjersku zaostalost i vracanje u dahilijjetsko doba kako to veli Uzviseni :
”I ljepotu svoju ne pokazujte kao u davno pagansko – dzahilijjetsko doba.” (El- Ahzab, 33.)

4. Nemoral i veliki porok- grijeh; Dosla je ashabijka Umejme r.a. kod Allahovog Poslanika s.a.v.s. da mu da prisegu na Islam, pa joj je on rekao:
”Od tebe trazim da Allahu sitk ne cinis, ne krades, zinaluk ne cinis, ne ubijas svoje dijete, da svojim rukama i nogama ne cinis velike grijehe, da ne narices i da se ne otkrivas i ne pokazujes svoje ukrase- tijelo kao u pagansko doba.” (Ahmed i Nesai)
Stoga dobro razmisli o tome, Allah ti se smilovao sestro, kako je Allahov Miljenik s.a.v.s. usporedio otkrivanje sa najvecim grijesima koji zasigurno vode u propasti svakog pojedinca koji ih cini.

5. Otkrivanje i razgolicenost je jedno od najjacih i najefikasnijih zidovskih oruzja za sirenje nemorala i raznovrsnih poroka medju ljudima. A sve to u cilju slabljenja otpora njihovim podmuklim napadima na svijest, kulturne, vjerske i nacionalne vrijednosti naroda i njihov krajnji cilj je apsolutna kontrola nad njima.
Njihov veliki uspjeh u sirenju raskalasenosti i nemorala, na svjetskoj razini, proizveo je nekoliko veoma opasnih pojava kao sto su:

a) Moralni pad, gubljenje standardnih vrijednosti i uvodenje novih nemoralnih vrijednosti, ogromno povecanje raznovrsnih zlocina i krivicnih prijestupa, rasirenost najodvratnijih oblika seksualne izopacenosti koja je prouzrokovala pojavu mnogih opakih i neizljecivih bolesti poput side i drugih.

b)Rusenje porodicnih veza i nezainteresiranost muskaraca za stupanje u brak-kao jedne ozbiljne institucije, sto sa sobom povlaci veliki broj neudatih zena.

c)Gubljenje zenskog dostojanstva i njena izlozenost mnogobrojnim napadima i maltretiranjima od strane muskarca. Zensko tijelo je postalo jeftina roba u cijelom svijetu koja se upotrebljava u raznim prilikama, sto predstavlja najvece ponizenje za nju.
Nasi neprijatelji su dobro spoznali da je moralno kvarenje muslimanke najopasnije i njaubojitije oruzje pomocu kojeg mogu pokusati rusenje Islama kao univerzalnog zivotnog sistema, stoga jos od proslig stoljeca sistematski planiraju kako skinuti mahramu sa glava muslimanki. Britanski premijer Gladston je rekao: “Da bi smo oslabili moc Islama neophodno je da skinemo hidzab- mahramu sa glava muslimanki, kako bi njome pokrila Kur’an(tj. Da ga ne primjenjuju u smome zivotu).”

Zato, moja sestro u vjeri, osvijesti se iz svog nemara i uspavanosti. Pripazi na zamke i opasnosti koje okruzuju i tebe i nas. Ne budi sredstvo pomocu kojeg se rusi Islam i njegove plamenite vrijednosti i ne budi jedno od sredstava nasih dusmana za sirenje nemorala i izopacenosti, a da to i ne osjecas. Okreni se vjeri Islamu, tewbi i istigfaru ukoliko u tebi ima imalo imana, morala i dotojanstva.
Pokusaj da svoje vrijeme provodis u pokornosti svome Gospodaru, tako ces pokriti svoje ukrase i kosu koju ti je On podario. Ucini to dok jos nije prekasno, jer sta znas kad ce doci tovj smrtni cas, moze to biti danas ili sutra. Sta si pripremila za susret sa svojim Stvoriteljom i Gospodarom? Kako ces se opravdati za svoje grijehe i prijestupe spram Allaha kada te On bude ispitivao’ kako ces se spasiti od vjecne dzehennemske patnje; jesi li sposobna da vjecno podnosis strahovite i teske patnje?

Sestro muslimanko, podsjecam te na rijeci Uzivsenog Allaha:
“Kad se vjernici Allahu i Poslaniku Njegovu pozovu, da im on presudi, samo reknu: “Slusamo i pokoravamo se!”- oni ce uspjeti. Oni koji se Allahu i Poslaniku Njegovu budu pokoravali, koji se Allaha budu bojali i koji od Njega budu strahovali- oni ce postici ono sto budu zeljeli.” (En-Nur,51.-52.)

Budi od iskrenih i pravih vjernica koje zude da izvrsavaju odredbe i naredenja svoga Stvoritelja i Gospodara, i ne osvrci se na rijeci ljudi i njihovo ismijavanje i omalovazavanje vjerskih vrijednosti i onih koji ih prakticiraju. Dobro se pripazi rijeci i obicaja mnogih muslimanki: Kasnije cu klanjati, kasnije cu se pokriti, jer to su sejtanske rijeci i vesvese kojima on zavodi ljude. Znaj da svaki mamenat koji provedes napolju otkrivena i time podstices muskarce da te posmatraju i ucine druge vece grijehe, ti cinis grijeh prema Allahu i snosis dio grijeha muskaraca koji te pozudno posmatraju ili pozele neke druge jos grijesnije radnje. Dobro razmisli o Allahovim rijecima:
”One koji vole da se o vjernicama sire bestidne glasine ceka teska kazna i na ovom i na onom svijetu; Allah sve zna a vi ne znate.!” (En-Nur,19.)
Allahov Poslanik s.a.v.s. je rekao:
”Svaka zena koja se namirise a zatim prode pored ljudi i oni osjete njen miris, je bludnica. Svako oko koje u nju pogleda cini blud.” (Nesai i Ibn Huzejme)
Mi se, uistinu, plasimo da ti ne budes od onih koji vole da se sire grijesi, pa da te zadesi teska patnja. Ukoliko odaberes grijeh, on ce te odvesti u vjecnu propast, a ukoliko odabers pokornost Allahu ne osvrci se na rijeci drugih, jer obveseljavamo te da ces za sve to imati nagradu od tvog Stvoritelja i Njegovo zadovoljstvo i pomoc ukoliko budes ustrajna.
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Thu May 29, 2008 11:39 pm

HIDŽAB – ISLAMSKO ODIJEVANJE ŽENE


1. Zašto je Uzvišeni Allah dželle šanuhu (dž. š.) ženama propisao hidžab, propisno oblacenje koje podrazumijeva pokrivanje cijelog tijela žene osim lica i šaka? Uzvišeni Allah dž. š. je vjernicama propisao hidžab iz sljedecih razloga: a) Allah dž. š. kaže: "O vjerovjesnice, reci ženama svojim, i kcerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako ce se najlakše prepoznati pa nece napastvovane biti. A Allah prašta i samilostan je" (al-Ahzab, 59). Zato je odjeca muslimanke njeno odlicje i simbol, po cemu se raspoznaje medju svim drugim ženama, jer ako se ona izjednaci u razgolicavanju, ne bi se prepoznala niti razlikovala. Dakle, hidžab nju odlikuje i štiti od svakog koji je navodi na zlo i nemoral. b) iz bojazni od fitneta (smutnje) jer žena svojim kindjurenjem, šminkanjem i uljepšavanjem sama sebe dovodi a kušnju da skrene s puta krijeposti i cestitosti, što spada u najvece uzrocnike zla i fesada na zemlji; c) kako bi žena bila zašticena i kako ne bi išcezao stid, jedan od sastavnih dijelova imana, vjerovanja. Žena se oduvijek navodila kao uzor stida ("stidnija od mlade u djerdeku"), a išcezavanje stida upucuje na manjkavost ženinog vjerovanja i izlazak iz okvira prirode, fitreta, a kojoj je stvorena; d) kako Ijude ne bi dovodila u iskušenje da skrenu sa staze morala i poštenja, osobito ako je žena lijepa; e) kako bi se razlikovala od muškaraca, jer kada se ne bi razlikovala od njih u ponašanju i oblacenju, ne bi se nimalo stidjela u susretu s njima, što vodi velikoj smutnji, fitnetu. Jednom prilikom je vjerovjesnik Muhammed alejhisselam izišao iz džamije pa je, primijetivši da su se žene pomiješale s ljudima, rekao: "Ostanite iza ljudi, nemate pravo da idete sredinom puta, držite se njegovih krajeva". Otada su se žene držale krajeva puta do to mjere da je njihova odjeca zapinjala za ogradu.

2. Šta je ženi dozvoljeno da otkrije od svoga tijela? Znaj, draga sestro, da ženi nije dozvoljeno da otkrije išta više osim lica i šaka. Ostale dijelove tijela ona je obavezna pokriti, jer Uzvišeni Allah dž. š. veli: ". . . i neka pokazuju od svojih ukrasa sumo ono što je ocevidno (vanjsko)!" Ibn Abbas, jedan od Resulullahovih a.s. ashaba (drugova) protumacio je ovaj ajet rekavši da u ono što je vanjsko i oèevidno spadaju samo lice, šake i prstenje.

3. Koji su uvjeti islamskog hidžaba, propisnog oblacenja?
a) Da pokriva cijelo tijelo žene osim lica i šaka. Allahov Poslanik a.s. je rekao: "Žena je avret" tj. treba sva da bude pokrivena uz spomenute izuzetke. Ovaj hadis prenosi Tirmizi.
b) da sam hidžab, odjeca žene, ne bude ukrašena, nakindjurena, izazovnih boja koje privlace poglede muškaraca. Uzvišeni Allah dž.š. kaže: "... i neka pokazuju od svojih ukrasa samo ono što je ocevidno (van jsko) ".
"I nemojte se razgolicavati (otkrivati) kao u prvo džahilijjetsko (predislamsko) doba."
c) da hidžab ne bude proziran, kako se ispod njega ne bi nazirali dijelovi tijela; d) da hidžab bude širok i prostran kako ne bi ocrtavao dijelove tijela; e) da hidžab ne bude namirisan ili naparfemisan, jer Allahov Poslanik a. s. kaže:
"Koja god se žena namiriše, pa prode pokraj ljudi i ovi osjete njezin miris postaje za njih kao ona koja je nemoral poèinila".
f) da hidžab ne slici odjeci muškarca, jer Ebu Hurejre prenosi da je Allahov Poslanik a.s. prokleo covjeka koji oblaci žensku odjecu i ženu koja oblaci mušku odjecu. Ovaj hadis prenosi Ebu Davud i drugi. Allahov Poslanik a.s. je takoder rekao: "Tri osobe nece uci a Džennet niti ce Allah dž.š. na Sudnjem danu u njih gledati: dijete neposlušno prema roditeljima, razgolicena žena koja se poistovjecuje s ljudima (tj. oblaci mušku odjecu) i covjek koji ne vodi racuna o moralu svoje porodice."
g) da hidžab ne slici odjeci nemuslimanki, jer Allahov Poslanik a.s. veli: "Ko se poistovjeti s jednim narodom on je od njih (tj. pripada njima)." Ovaj hadis prenosi Ahmed.
h) da hidžab ne bude od odjece kojom se želi isticanje medu ljudima, svejedno bila to odjeca skupocjena pa se oblaci iz ponosa ili pak bezvrijedna, loša i pokrpana, pa se oblaèi radi isticanja zuhda, pokornosti odn. poniznosti, ili dvolicnjaštva.

4. Kome žena može pokazati svoje ukrase, odnosno pred kim se može otkriti?
Žena se može otkriti samo pred osobama koje su navedene a sljedecem kur'anskom ajetu: "To mogu samo muževima svojim, ili ocevima svojim, ili ocevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braci svojoj, ili sinovima brace svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se cuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite. Neka ukrase svoje ne pokazuju drugima!"

5. Kada je žena dužna da obuce hidžab?
Žena je dužna da nosi hidžab, tj. da se propisno obuèe kada postane punoljetna tj. nakon prve menstruacije. Medjutim, dužnost je roditelja da svoju kcerku navikavaju na hidžab od malih nogu kako bi ga, kada joj postane obavezan, lakše prihvatila.

6. Da li su žene vjerovjesnika Muhammeda a. s. nosile hidžab?
Da, žene poslanika Muhammeda a.s. bile su pokrivene tj. nosile su hidžab. U dvjema vjerodostojnim hadiskim zbirkama, Buharijevoj i Muslimovoj, prenosi se da je Aiša - radijallahu anha - rekla: "Allahov poslanik Muhammed a.s. bi klanjao sabah (u džamiji a džematu) gdje bi bile prisutne i neke žene, vjernice, prekrivene i zamotane u svoje ogrtace. Potom bi se one vracale svojim kucama prije nego li se potpuno razdani tako da ih niko ne bi prepoznao". Dakle, hidžab, pokrivanje, je bio obicaj Poslanikovih žena, kao i žena njegovih ashaba, koji predstavljaju najodabraniji dio njegova ummeta, najplemenitijeg naroda kod Uzvišenog Allaha dž.š., koji su bili najuzvišenijeg morala i odgoja, najpotpunijeg imana i djelovanja. Oni za nas predstavljaju najljepši uzor, jer Allah dž.š. je njima bio zadovoljan kao što je zadovoljan onima koji ih na najljepši naèin slijede i oponašaju.

7. Da li je nošenje hidžaba ibadet, pokornost Allahu?
Da, nošenje hidžaba je ibadet. jer se time odaziva naredbi Uzvišenog Allaha dž.š. koji u Kur'anu azimu šanu kaže: "O, vjerovjesnice! Reci ženama i kcerkama svojim i ženama vjernika neka spuste niza se ogrtace (haljine) svoje".

8. Da li je razgolicavanje i nepropisno oblacenje muslimanke grijeh prema Allahu dž. š. i Njegovom Poslaniku?
Da, nepropisno oblacenje i razgolicavanje muslimanke je grijeh! Uzvišeni Allah dž. š. kaže: "I reci vjernicama neka obaraju svoje poglede i neka cuvaju svoja stidna mjesta i neka pokazuju od svojih ukrasa samo ono što je oèevidno (vanjsko). I neka spuste svoje ogrtace niza se..." (Nur, 31).
Žena koja se nepropisno odijeva, koja dakle otkriva svoj avret i razgolicuje se nece Allahu dž.š. ništa naškoditi. Ona ce nauditi samo sebi, jer Allahov Poslanik a.s. veli: "Svi sljedbenici moga ummeta ce uci u Džennet osim onoga koji odbije". - Ko je taj koji odbija? - upitaše ashabi. "To je onaj ko mi se bude pokoravao (tj. moje upute slijedio); uci ce u Džennet, a onaj ko me ne bude slijedio (tj. bude se o moje upute ogriješio) on je odbio (tj. odbio je poslušnost meni i nece uci a Džennet)" odgovori Allahov Poslanik.

9. Koje su štete i ružne posljedice razgolicavanja i nepropisnog odijevanja žene? Štetne posljedice nepropisnog odijevanja muslimanke su velike i mnogohrojne! Spomenimo neke:
a) širenje moralne anarhije u društvu; b) omogucavanje spuštanja Allahove dž.š. srdžbe opæom kaznom; c) iskvarivanje morala ljudi, a osobito omladine i pubertetlija kao i njihovo navodjenje na put nemorala i zabranjenih djela; d) rušenje porodicnih veza, gubljenje povjerenja i širenje razvoda braka; e) trgovanje ženom kao sredstvom za propagandu, uživanje i razonodu.

10. Ovo je pitanje upuceno tebi osobno, sestro muslimanko, nakon što si procitala ovih devet pitanja i odgovora i nakon što si spoznala važnost hidžaba. Da li se slažeš da treba da nosiš hidždb?
Sama odgovori na ovo pitanje.


Salem ef. Cecunjanin
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Thu May 29, 2008 11:41 pm

Kako se odijevati

Pitanje:
Dali je dozvoljeno zeni da nosi hlace pred (drugim)zenama?

Odgovor:

Da bi odjeca bila prihvatljiva sa islamskog stanovista mora ispunjavati sljedece uvjete:

1. da pokriva cijelo tijelo koje se tretira kao avret,
2. da nije providna i prozirna,
3. da ne bude tako tijesna da ocrtava pojedine dijelove tijela i istice izazovna mjesta,
4. da zene ne oblace odjecu karakteristicnu za muskarce ni muskarci specificno zensku odjecu,
5. da ne bude odjeca koja je karakteristicna za pripadnike nekih drugih vjerskih skupina i zajednica i
6. da ne bude odjeca koju obicno nose nadmene, uobrazene i ohole osobe.

Treba naglasiti da islam ne zabranjuje nosenje lijepe, kvalitetne, skladne, stilski dotjerane i uredne odjece ni muskarcima ni zenama. Naprotiv, to je pozeljno, pohvalno i primjereno ponasanje. Islam osudjuje zapustenost, neurednost i nebrigu prema izgledu tijela, odjece, obuce i ukupnog zivotnog ambijenta. Brojni su hadisi u kojima Poslanik, a.s., osudjuje pojedine ljude koji su se pojavljivali u drustvu zapusteni, neuredni, nesredjeni i neprikladno odjeveni. Tako je jedne prilike vidjevsi covjeka kako hoda nepocesljane kose rekao: "Zar on nema bas nista cime bi se pocesljao?" (Hadis je zabiljezio Malik u Muvettau)

Za drugoga, koji je nosio prljavu odjecu, rekao je: "Pa zar ne moze nabaviti nista cime bi oprao svoju odjecu?" (Ebu Davud) Poslanik s.a.v.s., primijetio je na jednom covjeku pohabanu odjecu, pa ga je upitao: "Imas li kakva imetka?" Imam - odgovori mu covjek. "Kakva imetka?" - priupita ga Poslanik, a.s. "Svakovrsnog imetka kojeg mi je podario Allah" - odgovori on. "Pa kad ti je Allah dao imetka, neka se onda vidi trag Allahove milosti i darezljivosti prema tebi" - rece mu Poslanik, a.s. (En-Nesai)

Iz gore recenoga, mozemo zakljuciti da islam posve realno posmatra covjeka, muskarca i zenu, uvazavajuci sve njihove kvalitete i vrijednosti, ali uzimajuci u obzir i sve njihove porive, slabosti, nedostatke i nepredvidljivosti. Otuda se i propisi koji regulisu pitanje odijevanja, pokrivanja i otkrivanja tijela muskarca i zene opcenito, a posebno onih dijelova koji spadaju u avret, karakterisu pojacanim oprezom i restriktivnoscu, a sve u cilju cuvanja moralne cistote i cednosti pojedinaca, porodice i drustva.

Rezime svega ovoga bi bio da svaki vjernik koji vodi racuna o svojoj vjeri nece sebi dozvoliti da drugi gledaju u njegov avret, kao sto ni on nece gledati u avret drugih zena, a svaka vjernica koja voli Allaha i koja zeli uci Dzennet nece sebi dozvoliti da drugi strani muskarci gledaju u nju sa pozudom niti ce se otkrivati i pokazivati svoje ljepote nikome osim svome zakonitom muzu.

Odgovor pripremio prof. Jasmin Djanan
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Thu May 29, 2008 11:42 pm

PITANJE: Pročitao sam da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, prokleo muškarce koji se poistovjećuju sa ženama i žene koje se poistovjećuju s muškarcima pa me intersuje zašto mnogi muškarci nose dugu odjeću (haljine) u arapskim zemljama, Indoneziji, Maleziji
itd.


ODGOVOR : Islam nije propisao specifičnu odjeću za svoje sljedbenike, nego je samo propisao kakva ta odjeća treba biti u pogledu pokrivanja tijela, s tim što je svilu zabranio muškarcima. Dakle, sve narodne tradicije i načini odijevanja ljudi u svijetu mogu biti islamska odjeća, s tim što tu odjeću treba skrojiti tako da pokriva tijelo po propisu, da na toj odjeći nema likova i znakova koji su islamom zabranjeni i da ta odjeća ne bude specifična za određenu grupu nemuslimana, kao što je odjeća specifična za vjerske službenike nemuslimana itd. Iz prethodnog možemo zaključiti da pitanje poistovjećivanja muškaraca sa ženama ili obratno zavisi od sredine u kojoj čovjek živi. Prema tome, ako bi stranac koji prakticira islam došao u Bosnu u odjeći koja je kod nas specifična za žene, bio bi dužan tu odjeću promijeniti iako je takva odjeća u njegovoj zemlji, po islamu, dozvoljena. Doduše, u ovo naše doba svijet poznaje običaje i tradicije u odijevanju drugih naroda tako da je teško tvrditi da je npr. odjeća koju nose Saudijci ili Malajci poistovjećivanje sa ženama, pošto je općepoznato kako se muškarci odijevaju u Saudiji i u Maleziji u svečanim prilikama, a i ta njihova odjeća se, ipak, razlikuje od haljina koje nose naše žene.

Dr. Šukrija Ramić
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Thu May 29, 2008 11:42 pm

Da li muslimanka moze nositi pantalone sa dugom tunikom i da li moze u
tome klanjati? - Da li postoje hadisi u kojima Poslanik Muhamed s.a.w.s.
proklinje zene koje cupaju obrve?


Odgovor:

Jedan od uvjeta ispravnosti hid.aba jeste da bude dovoljno .irok, dugačak i
neproziran. Ukoliko se pantalone pokriju dovoljno debelom, .irokom i dovoljno
dugačkom tunikom dozvoljeno je .eni da u takvoj odjeći klanja i da izlazi van
kuće. Tunika, dakle, treba pokrivati
čitavo tijelo od ramena do no.nih članaka.
Da, postoji hadis u kome Poslanik s.a.v.s. proklinje .ene koje namjerno i bez
opravdanog razloga čupaju svoje obrve. Hadis prenosi Ebu Davud. Kod nekih
.ena obrve su sastavljene .to nije prirodno i .to se smatra deformacijom. U tom
slučaju dozvoljeno im je počupati dio koji sastavlja obrve. Sve ostalo nije. Također,
dozvoljeno je uklanjati i dlačice sa lica koje inače nisu odlika .enskog lica. .ena
Ebu Ishaka je do.la Ai.i r.a. i upitala je: . Da li je dozvoljeno da .ena, radi svoga
mu.a, odstranjuje dlaćice sa lica? . Ai.a r.a. je odgovorila: .Odstrani od sebe
neprijatnosti koliko god mo.e... (Fethul-Bari, komentar hadisa Ibn Mes’uda iz knjige
El-Libas, poglavlje El-mutenamisat).

hfz. Mr. Senaid Zajimovic bošnjakinja.net
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Thu May 29, 2008 11:43 pm

Pitanje: Da li žena dok je u kući može nositi tijesnu i providnu odjeću, imajući u vidu da meleki izlaze iz sobe kad se žena otkrije?

Odgovor: Ukoliko je žena sama sa svojim mužem može nositi odjeću koju želi vodeći računa da ne oblači odjeću koja je štetna po zdravlje. Što se tiče odlaska meleka kad se žena otkrije (primjer Hadidže, r.a, kad je Džibril, a.s, došao Muhammedu, s.a.v.s.) to se odnosi na situaciju kada je žena u intimi sa svojim mužem i to ne znači da je ženi grijeh otkriti svoje tijelo kada je niko ne vidi od ljudi kojima je haram da je tako otkrivenu vide. Ukoliko postoji mogućnost da je, dok je u kući, vidi muška osoba koja joj je mahrem, pokriće sve dijelove tijela koji moraju pred mahremom biti pokriveni (tu se ubrajaju i muška djeca koja su došla u fazu da mogu opisati njene fizičke osobine), a ukoliko postoji mogućnost da je vidi muška osoba koja joj nije mahrem, pokrit će sve osim lica i šaka. Dakle, bilo da je u kući ili van kuće za ženu, u pogledu pokrivanja, važe ista pravila, jer pokrivanje je propisano da bi žena zaštitila svoje stidne djelove tijela od pogleda ljudi kojima nije dozvoljeno da te dijelove njena tijela vide.

dr. Šukrija Ramić
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Thu May 29, 2008 11:44 pm

Da li postoji zabrana da žene nose dvodjelnu odjeću (košulju i suknju) ili to mora biti džilbab?

Kada se žena pojavljuje na javnom mjestu, dakle na mjestu na kom je mogu vidjeti muškarci koji joj nisu mahrem, bitno je da njena odjeća pokriva sve što je žena dužna pokriti, da odjeća nije tijesna toliko da bi se ocrtavalo tijelo, da nije providna, da nije specifična za nemuslimane i da nije specifična za muškarce. Također, treba izbjegavati odjeću koja skreće pažnju. činjenica je da se sve to najlakše postiže upravo džilbabom. Međutim, bilo koja odjeća koja ispunjava pomenute uslove je dovoljna, a Allah, dž.š, najbolje zna.


Dr. Šukrija Ramić
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Thu May 29, 2008 11:45 pm

PITANJE:Kakav je tretman onoga ko se izruguje zenama (djevojkama )koje nose Serijatom propisani hidzab i pokrivaju lice i sake?


ODGOVOR:
Onaj koji se izruguje muslimanu ili muslimanki zbog tga sto se pridrzavaju Serijata,nevjernik je,bez obzira dali se izrugivao muslimanki zbog hizaba ili se izrugivao zbog neceg drugog.Ovo se temelji na hadisu koji prenosi Abdullah ibn Omer, a u kojem stoji da je neki covjek prilikom Bitke na Tebuku na jednom skupu rekao :Nisam vidio nikog poput nasih karija(ucenih) da je popasnijeg stomaka, lazljivijeg jezika i strasljivijeg srca prilikom bitke''. Na to jedan covjek rece:"Lazes ti si munafik.Ja cu o ovome obavijestiti Allahovog dz.s Poslanika s.a.v.s ''. I to je cuo Allahov Poslanik s.a.v.s., i o tome je sisla objava.Abdullah ibn Omer rekao je''. ''Vidio sam tog covjeka kako se drzi za zadnji kolan deve Allahovog Poslanika s.a.v.s., i odvraca je od kamenja i kaze :''Allahov Poslanice ,mi smo samo razgovarali i zabavljali se . ''Allahov Poslanik s.a.v.s.,mu na to odgovori :''Zar se niste Allahu i rijecima Njegovim i Poslaniku Njegovu rugali? Ne ispricavaj te se ! Jasno je da ste nevjernici,a tvrdili ste da ste vjernici.Ako nekima od vas i oprostimo,druge cemo kazniti zato sto su krivci''.(Et-Tevba,65.-66.)Tako je Allahov Poslanik s.a.v.s.,cin izrugivanja ovog covjeka vjernicima stavio u ravan sa ruganjem Allahu,dz.s.,i Njegovim rijecima i Poslaniku.
Allah ukazuje na ono sto je ispravno.

STALNA KOMISIJA ZA FETVE


Preuzeto iz knjige :
Fetve o zenskim pitanjima
fetve sakupio Muhammed el-Musnid
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Thu May 29, 2008 11:46 pm

Nosenje odjece svijetlih boja:
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Sat May 31, 2008 8:03 pm

Zasto sam zavoljela hidzab by Yvonne Ridley

Politicari i mediji vole promocije o opresiji zene u islamu, oni o tome govore i pisu, a da uopste i ne razgovaraju s pokrivenim zenama.Oni uopste ne maju ideju kako je muslimanka zena zasticena i postovana prema islamskim nacelima od 1400 godina, unazad.Ipak, pisajuci o tradiciji, kao sto su rane udaje u muslimanskim porodicama, obrezivanje zenske djece, prisiljenih brakova oni pogresno vjeruju da imaju znanje o onom o cem pisu.Zaista mi je dosta vise price kako su zene muslimanke u Saudijskoj Arabiji takav jedan primjer, jer je zenama tamo zabranjeno da voze.Iako, ovo sto se desava u Saudijskoj Arabiji nema nikakve veze sa Islamom, oni ipak krive Islam.Molim vas ne mojte mijesati tradiciju i Islam.

Pitali su me da pisem: kako je dozvoljeno muskarcu da tuce svoju zenu u Islamu.Zao mi je, ali to nije istina.Naravno, mnogi koji vole kritikovati Islam navodice kuranske ajeta ili hadise o tome, ali obicno je sve to izvadeno iz konteksta, samo onaj dio koji njima pase.Ako muz podigne samo jedan prst na svoju zenu, on ne smije ostaviti otisak na njenom tijelu.Drugim rijecima, mogli bi reci, ne tuci svoju zenu.

Osvrnimo se malo na veoma interesantne statisticke podatke.Prema podacima National Domestic Violence Hotline, cetiri miliona amerikanki je podrvgnuto ozbiljnom nasilju od svojih partnera.Vise nego tri zene svaki dan su ubijene od svojih muzeva ili momaka...to je skoro 5,500 zena ubijenih od 9/11.

Nekome ovi brojevi mogu doci kao sok, za tako "civilizovanu naciju", ali. da nebi zvucalo previse uobrazeno zelim napomenuti: nasilje nad zenama je globalni problem.Muskarci koji upraznjavaju silu, ne dolaze iz jedne organizacije, kako politicke tako i religiozne.Cinjenice su da jedna od tri zene u svijetu je fizicki zlostavljena, prisiljavana na nezeljeni seks ili zlostavljanja na druge nacine u svom zivotu.Nasilje nad zenama prevazilazi religiju, bogastvo, klase, kulturna obiljezja i boju koze.

Sve do objave Islama zene su tretirane kao gradani drugog reda.Cinjenica je, mi zene imamo jos uvijek problem na Zapadu gdje muskarci misle da su glavni.Ove se izrazava svakodnevno od cistacice do zene koja tokom svojih karijere dodu do samog vrha.Ovo se podjednako odrazava na nase plate, promocije itd.

Zene na zapadu jos uvijek se tretiraju kao roba, gdje su seksualne usluge u porastu.Zenska tijela su postala trgovina medija.Ovo je drustvo u kojem silovanje, seksulano i fizicko zlostavljanje zena je nesto sasvim uobicajeno.Drustvo u kojem ravnopravnost zene i muskarca je samo iluzija.Drustvo gdje zenska moc ili njen uticaj je uglavnom povezan sa velicinom njenih grudi.

Prije sam pokrivene zene smatrala, tihe i podtlacene.Sada ih vidim kao veoma talentirane, iskusne, zene pune zivota cije sestrinstvo zapadni feminizam potiskuje u beznacajnost.Moje misljenje se kompletno promijenilo poslije, zaista zastrasujuceg iskustva, kada sam uhapsena u Septembru 2001 u Afganistanu, noseci veo.

Tokom 10 dana mog zatocenistva, ja sam obecala da cu procitati Ku'an i procuvati Islam, ako me puste na slobodu.Totalno neocekivano, zaista su me na to obecanje pustili.Obecanja sam odrzala, ali i kao novinarka ja sam ipaki odlucila da naucim sto vise o Islamu. Ja nisam zrtva stokholmskog sindroma.Zrtve tog sindroma se povezu sa otmicarima.Tokom mog zarobljenistva, ja sam proklinjala, pljuvala, galamila i odbijala cak i hranu da jedem sto su mi davali.Ne znam koje bio sretniji kad su me pustili, oni ili ja.

Mislila sam da citanje Kur'ana ce biti kranje jednostavno.Ali, ja sam se iznenadila kad sam otkrila koliko se spostovanjem govorilo o pravima zene, njenom obrazovanju i njenom ugledu.Muslimanke s ponosom kazu da su domacice i supruge.

Allahov Poslanik salla Allahu alejhi we sellem je rekao: da je najvaznija osoba u kuci majka, majka i majka.Isto tako on je rekao: da je Dzennet pod majcinim nogama.Koliko zena dospije na prvo mjestu u medijima, na sami vrh samo zato sto je majka? Sve sam vise imala postovanja za zene koje su odlucile da ostanu kuci i odgajaju svoju djecu, kao i za one sestre koje su odlucile da rade i imaju svoje karijere.

Onda sam pocela da citam o nasljedstvu, porezu, imovine i razvodima.Holivudski advokati vjerovatno su odavde dobili inspiraciju.Smijesno je koliko medij napravi zanimljivo kada neka pop ili tv zvijezda sklopi vjencani ugovor.Zene u Islamu su imale vjencane ugovore od prvog dana.One mogu odluciti hoce li ostati kuci ili ce jos uz to raditi, i sve sto zarade je njihovo, dok je muzeva duznost da uzdrzava familiju.

Sve sto su feministkinje zene zeljele jos tokom 70, zenama muslimankama bilo je dostupno jos prije 1400 godina.

I nakon ovog svega, opet su neki opsjednuti hidzabom.Za mene je to veoma jednostavno, to je moje poslovno odijelo.To vam kaze, da sam ja muslimanka i prema tome, ja ocekujem postovanje.

Naravno, bankar u Washingtonu ce vam reci da on nosi poslovno odijelo u toku njegovog radnog vremena.Niko mu nece reci obuci farmerice i majicu, nego to se podrazumjeva.


Ali, u Britanijij, Jack Straw ima problem sa nikabom, to je njemo nepristupacna barijera za komunikaciju, kojeli gluposti.Kao sto su slicne stvari rekli i ministri vlade Gordon Brown i John Reid.Obadvojica ovih ljudi dolaze iz Skotske, gdje muskarci oblace suknje!!!!

Bojim se da je islamofobija postala glavno utociste racistickih hulja.Ali, kukavicki i podmukli napadi, koji su prouzrokovani vecinom od muskaraca, ne mogu biti prihvaceni kod muslimankih, kao sto nebi trebali biti prihvaceni ni kod drugih zena.

Nekoliko puta sam posjecivala Afganistan,nakon 2001 i mogu vam reci, zene s karijerom se ne pojavljuju ispod rusevina u Kabulu.Sestre u Afganistanu bi zeljele da ih Zapad ostavi na miru i da prestanu sa tom opsesijom zene pod nikabom."Netreba meni karijera, nadite posao mom muzu prvo.Pokazite mi kako ja da svoju djecu saljem u skolu bez straha da ce ih neko kidnapovati.Dajte nam komad hljeba na stolu i vratite nam stabilnost i sigurnost", to su rijeci jedne sestre.

Mlade muslimanke vide hidzab i nikab kao politicki simbol, i naravno dio religije.Neke tvrde da je to njihov nacin pokazivanja svijetu da odbacuju zapadnjacki nacin zivota, kao sto su: pijenje, seks prije braka, droga itd.

Superiornost u Islamu se postize bogobojaznoscu, ne kroz poziciju, bogastva, seksa ili ljepote.Sada mi recite sta je sloboda.Da vas neko cijeni i postuje za vas karakter, razum ili velicinu vaseg grudnjaka ili suknje.

Procitajte sljedece i onda mi recite koje civilizovan, a ko nije.1992 Pat Roberston je izjavio sljedece:

"Feminizam podstice zene da ostavljaju svoje muzeve, da ubijaju svoju djecu, da se bave magijom, unistavaju kapitalizam i postaju lezbejke".

To je jedan Amerikanac koji zivi u pred islamsko doba, koji treba da se modernizuje i civilizira.Ljudi kao on nose velove i mi trebamo da strgnemo taj veo fanatizma, da bi ljudi mogli vidjeti Islam za ono sto jeste.

Yvonne Ridley

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
rose
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Hidzab - Kruna svake vjernice   Wed Jun 11, 2008 10:43 am

Esselamu alejkum ...

Otvorih ovu temu, jer ce mi trebat do nedelje materijal o Hidzabu. Mogu to da budu neki "stihovi", ili neki video(na nasem jeziku) ili neka kratka recitacija za male devojcice. Uglavnom, sve sto imate a ide uz ovu temu, please, postirajte! da vas Allah nagradi.


Ja sam dosad ovo nasla:

Kazu joj, "Oh, jadna djevojko, tako si lijepa, znas,
Steta je sto pokrivas ljepotu svoju."
Ona se samo osmjehne i dostojanstveno odgovori,
"Ova ljepota koju imam samo je jedan dio mene.

Ovo tijelo koje imam, nijedan stranac nema pravo vidjeti.
Ova duga odjeca, ova mahrama koju nosim, jesu dokaz moje cednosti.
Vjera je vaznija od mode, zar se ne biste slozili?"

Kazu joj, "Djevojko, zar ne znas da je ovo Zapad i da si slobodna?
Ne moras biti potlacena, postidjena svoje zenstvenosti."
Ona samo mahne glavom i kaze tako sigurno,
"Pogledajte novine i casopise,
i ljude lazima ofarbanih lica i laznih osmijeha?
Njihova odjeca i kratke suknje nisu za mene.
Vi to nazivate slobodom, a ja anarhijom."

Ovaj hidzab,
Ovaj znak poboznosti,
Je cin vjere, simbol,
Za cijeli svijet da vidi.
Jednostavan dio odjece, da joj sacuva dostojanstvo.
Pa skinite koprenu sa srca da vidite srce cistote.
Skinite koprenu sa srca i potrazite srce cistote.
Ja sam zena muslimanka
Slobodno me pitajte zasto
Kada koracam
Koracam ponosno
Kada govorim
Ja ne lazem

Ja sam zena muslimanka
I ne mozete vidjeti cijelo moje tijelo
Ali ono sto treba da cijenite
Jeste da je moj izbor slobodan

Nisam skrhana depresijom
Nisam prevarena ili zlostavljana
Ne zavidim drugim zenama
I sigurno nisam zbunjena

Cesto buljite kada prolazim
Ne razumijete moj hidzab
Ali mir i snagu ja sam nasla
Jer sam svakom muskarcu jednaka!

Ja sam zena muslimanka
Molim vas, nemojte me zaliti
Jer Allah me je doveo do istine
I sada sam konacno slobodna!
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Fri Jun 13, 2008 12:42 am

Zasto mi branite hidzab_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Fri Jun 13, 2008 12:45 am

Halali seko ja tek sad vidjeh ovu temu,vidjecu ako budem mogla nesto da nadjem inshAllah.

Hidzab

https://www.youtube.com/watch?v=_-3vGP52ogw

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Fri Jun 13, 2008 12:55 am

Evo ja sam nasla jednu pricu ako je od pomoci

Moj Hidzab

... Nisam bas naisla na podrsku svojih roditelja iz razloga sto ih je strah za moju sigurnost. Ali kada malo razmislim uvijek je u zivotu postojao neki razlog prepreka za ostvarenje tog mog dugodisnjeg nijeta: prvo komunizam, ili sam "previse mlada za to", ili " kako ces takva na fakultet u Americi", ili "kako ces naci posao za hidzabom", i sada zadnje" Amerikanci ce te gledati kao teroristu i izgubices posao". Dakle uvijek ce postojati neki dunjalucki razlog, koji nije ni priblizno vrijedan koliko je vrijedno udovoljiti Allahu i ne osjecati se licemjerno...

Selam Alejkum draga braco i sestre u islamu. Nakon dugo odgadjanja, konacnno sam se pokrila i mogu vam reci da je to jedan veliki izazov u americkom gradu u kojem su se srusile one velike zgrade. Nisam bas naisla na podrsku svojih roditelja iz razloga sto ih je strah za moju sigurnost. Ali kada malo razmislim uvijek je u zivotu postojao neki razlog prepreka za ostvarenje tog mog dugodisnjeg nijeta: prvo komunizam, ili sam "previse mlada za to", ili " kako ces takva na fakultet u Americi", ili "kako ces naci posao za hidzabom", i sada zadnje" Amerikanci ce te gledati kao teroristu i izgubices posao". Dakle uvijek ce postojati neki dunjalucki razlog, koji nije ni priblizno vrijedan koliko je vrijedno udovoljiti Allahu i ne osjecati se licemjerno. Dakle konacno sam napravila jos jedan korak naprijed ka usavrsavanju svog imana(Allah najbolje zna), i molim Svoritelja, da sve sto radim u zivotu radim radi njegove milosti i njegovog zadovoljstva. Molim Allaha da me isto tako podrzi u ovom nijetu, i postedi me iskusenja i isto tako molim Allaha da i ja i sva moja braca i sestre imaju hajira u ovom mom postupku. Lijepo je hodati Velikom americko metroplom, biti aktivna zena muslimana, i u isto vrijeme udovljiti Allahu. Eto zavrsila sam i fakultet, i nasla sam posao i nisu me jos izbacili, naprotiv cijene moju odluku, a to ko me gleda kao teroristu i nije toliko ni bitno, jer se haman ne osvrcem. Ljudi su u biti jako ignorantni i povrsni, i da nije hidzab opet bi me sudili po necemu. Zato, molim Allaha da nam svima osvijetli put istine i pravde, i da nam ojaca korake na dunjaluku i na ahiretu. Amin! Dakle braco i sestre i vas bih zamolila da mi uputite iskrenu dovu da opstanem u ovom drustvu u svom potpunom liku muslimanke i u dusi i u vanjstini. Amin! Imate iskren selam od mene!
Sestra sa foruma Bosnjakinja.net

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Emetullah
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Fri Jun 13, 2008 1:08 am

Sa svojom ljepotom, bolja si i od sunca. Sa svojom skromnošću, ljepša si od miska. Sa svojom milošću, vrijednija si od kiše. Pa čuvaj vjerom svoju ljepotu, svoju skromnost čuvaj zadovoljstvom i svoju čestitost hidžabom. Sjeti se da tvoji ukrasi nisu zlato, srebro i dijamanti. Tvoj ukras je rekat na sabah - namazu, zeđ za vrijeme posta, milostinja za koju niko osim Njega ne zna, tople suze sto brisu grijehe, padanje ničice iz pokornosti prema Allahu i stid pred Gospodarem u tenutku kada te nadvlada nagon za činjenjem grijeha. Okiti se ukrasom bogobojaznosti, jer ti si najljepša zena na svijetu, pa čak i ako je tvoja odjeća otrcana.
Na vrh Go down
Emetullah
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Fri Jun 13, 2008 1:09 am

Ona bijese sjajni dragulj koji vlasnik dobro pazi,

al postade prašnjav kojeg svaka noga gazi.

Nekad žena bijese biser sto ga čvrsta školjka krije,

pa ga zato zbog čistoće niko taknut mogao nije.

Žena biješe vrijedno blago, a sad posta trošna roba,

koja tijelo svakom nudi.

Nekad žena bijese majka što islamu djecu uči,

a sad posta brate problem koji ovaj ummet muči.

O ti sestro nemarna, zbog čega si stvorena,

islam čvrsto prihvati, svoju vrijednost povrati.
Na vrh Go down
Emetullah
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Fri Jun 13, 2008 1:10 am

Hidžab čisti srca vjernika i vjernica i sprječava svaku moguću smutnju koja moze proisteći našom nepažnjom.
Činjenica je da srce ne poželi ono sto oči ne vide.Ako oči gledaju, postoji mogućnost da i srce poželi.
Srce je čistije kad oko ne gleda u ono što mu je zabranjeno.Tad su veoma male realne mogućnosti za pojavu smutnje.
Dakle, pokrivanje tijela vodi čistoci duše,odnosno u ženi i muškarcu razvija visoke moralne osobine,sto, na kraju utiče, na opći moral društva.Hidžab je jak čuvar i veliki zaštitnik. Skidanjem hidžaba se skida štit,a kad njega nema otvorena su vrata smutnji.
Ima li išta čistije i krjeposnije od muslimanke koja pokriva svoje tijelo ?
Ima li išta ljepše i srcu milije od susreta na ulici grupe djevojaka pokrivenog tijela ?!
Zar nam takav prizor nije drag ?
Zar to nije simbol čistoce i čednosti
.
:flower:
Na vrh Go down
Emetullah
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Fri Jun 13, 2008 1:11 am

Allah, dž.š., učinio je nošenje hidžaba obaveznim zbog velike mudrosti i nemjerljivih koristi, a neke od njih su:
Čuvanje časti
Hidžab je šerijatski štit koji čuva čast, te otklanja bilo kakve uzroke koji dovode do sumnje i nereda. Čistoća srca
Hidžab je pobornik koji poziva ka čistoći srca vjernika i vjernica, i stub je pobožnosti i veličanje svetosti, a istinu je rekao Allah, dž.š.: ''To je čišće za vaša, a i njihova srca.''

Plemenito ponašanje (ahlak)
Hidžab poziva ka plemenitom ponašanju, čednosti, sramežljivosti, poštenju i stidu, a odvraća od svega nečistog što vodi ka neredu i smutnji.
Obilježje čednosti
Hidžab je šerijatsko obilježje čednih i poštenih žena koji ih čini kreposnim i časnim, a udaljava ih od nereda i smutnji, kao što kaže Uzvišeni: ''Po tome će se vjernice najlakše prepoznati i neće uznemiravane biti.''
Očitovanje čednosti vanjštinom dokaz je unutrašnje čistoće, i zaista je čednost kruna žene, a čednost uvijek sa sobom donosi blagostanje.
Dokidanje šejtanskih spletkarenja
Hidžab štiti ženu od uznemiravanja onih čija su srca bolesna. Udaljava je od nemoralnih pogleda. Također štiti čovjeka i njegovu čast. Zaštita je od nemoralnih optužbi i skrnavljenja časti.
Čuvanje stida
Stid je svojstven ljudima i nema pravog života bez njega, a Allah, dž.š., ga daje kome hoće od Svojih robova, kao počast. Stid je dio imana, a hidžab je sredstvo kojim se stid čuva, pa ako nema hidžaba, nema ni stida.
Sveopća društvena korist
Hidžab je sveopća društvena korist koja umanjuje miješanje muškaraca i žena.
Imunitet za blud i liberalizam
Hidžab je imunitet za blud i liberalizam, tako da ženu čuva od slobodoumnih i nemoralnih osoba.
Obilježje bogobojaznosti
Žensko tijelo je stidno mjesto (avret), a hidžab ga prekriva, te je tako obilježje bogobojaznosti. Kaže Uzvišeni: ''O sinovi Ademovi, dali smo vam odjeću koja će pokrivati stidna mjesta vaša, ali odjeća bogobojaznosti, to je ono najbolje.''
Čuvanje revnosti u vjeri
Gospodaru naš, pokrij stidna mjesta naša i stidna mjesta vjernica.

Bekr b. Abdullah Ebu Zejd

preuzeto sa Darulkuran
Na vrh Go down
Emetullah
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Fri Jun 13, 2008 1:17 am

ZASTO DA SE POKRIJEM?

Ovo je dobro pitanje na koje postoji divan odgovor! Allah nam je naredio izvršavanje svega što je dobro za nas i zabranio nam izvršavanje svega što je loše za nas. Allah naređuje svakoj ženi muslimanki da se pokrije kada izlazi iz sigurnosti svoje kuće i kada je u prisutnosti muškaraca koji su joj strani. Znači pokrivanje je izvor velikog dobra za tebe -ženo muslimanko- iz mnogih razloga. Neki od tih razloga su:

1 .Stičes Allahovo zadovoljstvo. Pokoravaš se naredbama tvoga Gospodara pokrivajući se i time možes očekivati velike nagrade za uzvrat.

2 .Hidžab je Allahova zaštita tvoje prirodne ljepote. Previše si dragocjena da bi se “reklamirala” svakom muškarcu.

3 .Hidzab je Allahovo očuvanje tvoje čestitosti.

4 .Allah čisti tvoje srce i misao kroz pokrivanje.

5 .Allah kroz tvoj Hidžab uljepšava tvoj vanjski i unutarnji izgled. S vana tvoj hidzab reflektira nevinost, čistoću, skromnost, stidljivost, mir, zadovoljstvo i pokornost tvome Gospodaru. Iznutra kultiviraš isto.

6 .Allah kroz tvoj Hidžab daje definiciju tvojoj ženstvenosti. Ti si žena koja poštuje samu sebe. Allah hoće da te drugi poštuju, ali isto tako moraš i samu sebe da poštujes.

7 .Allah kroz hidžab uzdiže tvoj ponos. Kada te stran muškarac pogleda, on te poštuje jer vidi da poštujes samu sebe.

8 .Allah štiti tvoju čast 100% kroz pokrivanje. Muškarci te ne gledaju, ne prilaze ti i ne razgovaraju sa tobom na senzualan način. Naprotiv, oni te visoko uzdižu i to samo kroz jedan njihov pogled.

9 .Allah ti daje visok položaj kroz hidžab. Uzdignuta si a ne ponižena jer si pokrivena a ne gola.

10 .Allah demonstrira tvoju jednakost žene muslimanke kroz Hidžab. Tvoj Gospodar ti je dao jednaku vrijednost kao i muškarcu, i daje ti dom predivnih prava i slobode. A ti očitavas zahvalnost ovih unikatnih prava kroz tvoje pokrivanje.

11 .Allah definira tvoju ulogu žene muslimanke kroz Hidžab. Ti si ustvari neko sa važnim odgovornostima. Ti si reflekcija aktivne a ne besposlene žene. Pokazuješ svoju direkciju i svoj cilj kroz pokrivanje. Ti si žena koju ljudi shvataju ozbiljno.

12 .Allah objašnjava tvoju nezavisnost kroz pokrivanje. Ti daješ čisto do znanja da si pokorna sluga Najvišeg Gospodara. Ne pokoravaš se nikome drugom i ne pratiš ni jedan drugi put. Nisi rob nijednom muškarcu, niti si rob ni jednoj naciji. Ti si slobodna i neovisna od ljudsko -stvorenih sistema.

13 .Allah ti daje slobodu kretanja i izražaja kroz pokrivanje. Omogućeno ti je da se krećes i komuniciraš bez straha da će te neko maltretirati. Tvoj hidžab daje ti neobičnu sigurnost.

14 .Allah želi, o ženo muslimanko, da te ljudi tretiraju sa ljubaznošću. A upravo hidžab dovodi do toga da se muškarci prema tebi najbolje ponašaju.

15 .Allah želi da sačuva tvoju ljepotu samo za jednog muškarca -tvoga muža-.

16 .Allah ti pomaže u uživanju uspješnog braka kroz pokrivanje. Zbog toga što rezerviraš svoju ljepotu samo za svoga muža, njegova ljubav prema tebi raste, on te više i više cijeni i poštuje.Tako da tvoj hidžab vodi prema uspješnom i dugotrajnom braku.

17 .Allah dovodi do mira i stabiliteta u društvu-kroz tvoj hidžab! Da, ovo je zaista tačno! Muškarci ne dovode društvo u propast kroz ilegalne (vanbracne) veze, jer ih pogled na tebe -zeno muslimanko-smiruje. Kada te pogleda,muškarac se osjeća smireno, a ne kao da je stavljen na kušnju. Znači žena muslimanka koja se pokriva je počasćena, a ne obečašćena, časna, a ne ponižena, oslobođena, a ne zarobljena,čista, a ne uprljana, nezavisna,a ne rob, zaštićena, a ne prepuštena samoj sebi, poštovana, a ne ismijavana,sigurna,a ne nesigurna, pokorna, a ne velika griješnica, zastićeni biser, a ne gledana kao prostitutka….. Draga sestro muslimanko! Pođi sa nama prema kapijama Dženneta! Ispuni svoje obaveze prema Allahu, obuci svoj ukras-svoj hidžab, i požuri prema Džennetu radeći samo dobro. Dosad se sigurno slažes da pokrivanje sadrži puno beneficija -mora biti- jer Allah nam naređuje samo ono što je dobro…. i vjeruj mi sestro, dobro je pokoravati se tvome Gospodaru……. “Njih nagrada u Gospodara njihova čeka: edenski vrtovi kroz koje će rijeke teći, u kojima će vječno i zauvijek boraviti; Allah će biti njima zadovoljan, a i oni će Njime biti zadovoljni. To će biti za onoga koji se bude bojao Gospodara svoga.” (Sura Al-Bayyinah, 8 )
Na vrh Go down
Emetullah
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Fri Jun 13, 2008 1:22 am

POKRIVANJE ŽENE - ZAŠTO?Svaki propis koji je Allah swt naredio ljudima treba sagledati u potpunosti da bi shvatili smisao, značaj, kao i vrijednost tog propisa. Tako npr. jedna cigla u našim očima nema neku vrijednost ni ljepotu, ali ugrađena u jednu lijepu građevinu ona dobija na ljepoti i vrijednosti. Ili ako u ruci držimo jednu laticu ruže, ona nam ne može biti kao cijeli cvijet, jer je otrgnuta od svoje cjeline. Tako je i sa propisima u islamu.Ako posmatramo neki propis islama odvojeno (kao što rade na Zapadu) on nam ne može pružiti svoju pravu veličinu i ljepotu, jer je odvojen od cjeline, baš kao i ona cigla ili latica ruže. Takav je slučaj i sa propisom pokrivanja žene. Na žalost veliki broj muslimana slijedi tumačenje Zapada, koji nakaradno tumači ovaj propis odvojeno od njegove cjeline - islama. Ovakvo tumačenje ljudima pruža sliku, koja gledana prozapadnim očima izgleda ovako: žena je ponižena, izolovana, roba manje vrijednosti i slične bljuvotine koje se upućuju na adresu islama i muslimana. A da li je zaista tako? Da bi to objasnili poslužićemo se dokazima. Postavićemo neka pitanja i uz Allahovu swt pomoć ćemo pokušati dati odgovor, kao npr. :Zašto pokrivanje žene? Šta je to žena dobila, a šta izgubila sa ovim propisom? Da li je pokrivanje ženu učinilo poniženom, nazadnom i slično? Da bi dobili adekvatne odgovore na sva ova i slična pitanja moramo sagledati neke činjenice, a to su: kakav je bio status žena prije islama, a kakav u islamu, te kakav status žene imaju na Zapadu, a kakav imaju u islamu. Da bi, dakle razumjeli šta je to žena dobila sa pokrivanjem za trenutak ćemo se vratiti u historiju (kažu da je historija učiteljica života) i pogledamo kakav je status imala žena kod pojedinih naroda:
Kod Grka - žena je bila ponižena, smatrali su je nečistom, nije imala nikakva prava (nije mogla upravljati sa novcem, imetkom i sl.). Prodavali su je i kupovali kao robu i sl.
Kod Rimljana - smatrali su da nema dušu i mučena je najsvirirepijim metodama (polivana je vrelim uljem, vezali su je za stubove i sl.)
Kod Kineza - smatrali su je robom, muž je imao pravo da je proda ili da je živu zakopa, a kad bi joj muž umro postajala bi svojina njegovih roditelja...
Kod Indijaca - u njihovom zakoniku stoji: "Trpljenje, vjetar, smrt, pakao, otrov i vatra nisu gori od žene." Kod njih nakon smrti muža, žena nije imala pravo da živi i živu su je spaljivali zajedno sa tijelom njena muža.

1

Kod Jevreja - smatraju ženu prokletstvom, a kad dobije menstruaciju ne sjedaju s njom, niti jedu s njom, niti ona smije dotaknuti išta (da ne bi ,kako oni misle postalo nečisto), dok je neki čak izoluju dok joj ne prođe taj period.
Kod kršćana - jedan njihov svećenik je rekao: "Žena je zlo bez kojeg se ne može, ona je ljupka i privlačna. Ona je veliki problem,maskiran i ofarban raznim bojama."
Za ilustraciju kakav je bio položaj žena kod kršćana, navešćemo par primjera.
Francuzi su 586. godine održali konferenciju s ciljem da istraže i otkriju da li je žena čovjek ili ne i da li ima dušu ili nema, a ako je ima da li je ljudska ili životinjska. Na kraju je ipak odlučeno da je ona ljudsko biće, ali je stvorena da služi čovjeku. Nakon francuske revolucije pa sve do 1938. godine, bio je zakon koji je tvrdio da su maloljetna djeca i žene ludaci. Engleski parlament, za vrijeme Henrika VIII izdao je zabranu čitanje Biblije ženama jer su smatrali ženu nečistom. Engleski zakon je sve do 1805. g. dozvoljavao muskarcu da proda svoju ženu za 6 penija (pola silinga), tako da je jedan čovjek 1931. g. prodao svoju ženu za čitavih 500 funti, ne znajući da je taj zakon poništen i zaradio deset mjeseci zatvora. Ovo je bilo kod "očeva" današnje civilizacije, kod onih koji se žestoko bore i "plaču" za ženama muslimankama. Što se tiče današnjeg, da li se išta promjenilo? Vidimo da danas mnogi dižu svoje glasove za veća prava žene muslimanke, a da li za to imaju razloga? Da nisu možda oni ti koji trebaju prvo pomesti ispred svojih vrata, pred kojima imaju gomile smeća i nepotrebnih stvari, pa tek onda gledati ispred tuđih vrata i dvorišta. Zapravo kakav je status žene na Zapadu danas? Svi znamo da se oni diče kako su "oni oslobodili ženu i dali joj ravnopravan položaj u društvu", dok je žena muslimanka "ponižena i obespravljena." Ali da bi dali konačan sud trebamo pogledati očima realnosti i sagledati tu slobodu i ravnopravnost. Po procjenama statističara godišnje se izvrši na milione porođaja djevojaka iz nemoralnih veza (90 % su djevojke ispod 18 godina), a o abortusima da ne govorimo, jer te cifre dostižu milione. Pa je li to ta sloboda i ravnopravnost za koju se borila žena i za kojom toliko čezne? Pored bluda, koji se na Zapadu toliko proširio kao neka zaraza, proširile su se i zarazne polne bolesti. Da se podsjetimo riječi Allahova Poslanika saws koji je rekao: "Kada se u nekom narodu proširi nemoral, Allah swt mu pošalje zarazne bolesti." Pa zar su SIDA i nemoral ta sloboda i ravnopravnost za kojom čezne žena Zapada?!
Žena na Zapadu je prisiljena da radi (čak i teške fizičke poslove), jer muškarac je ne želi kao ženu, već kao partnera u poslu. Tako ulica i TV postaju glavni vaspitači njihove djece.


(Da ne bi ovo pogrešno shvatili i rekli: "Treba raditi, a ne pokriti se, sjediti u kući i nista ne raditi."- islam dozvoljava ženi da radi, ali joj je prioritetna zadaća odgoj djece). Na Zapadu se takođe sa porastom nemorala povećavaju i razvodi brakova, a ima onih koji misle da je brak propast i da je bolje živjeti u nemoralnim vanbračnim odnosima. Žena je toliko ponižena, a da to ona i ne primjećuje. Na račun golih ženskih tijela se zarađuju milioni dolara, tako da se ne proda ni jedan traktor a da tu nije oskudno obučena žena. I to je ta "sloboda i ravnopravnost" na Zapadu. Pitam se, zašto toliko dižu prašinu oko žena muslimanki, koje eto nose mahrame i "ponižene su", kad je kod njih žena jedno jadno stvorenje koje iskorištavaju za svoje prljave ciljeve.
Sada, da vidimo kakvo je to "jadno" stanje kod muslimanki, šta to muslimanka ima u islamu. Samo radi podsjećanja: Predislamski Arapi su toliko "voljeli" žene da su čak žensku djecu živu zakopavali u vrući pustinjski pjesak. Dolaskom islama žena dobija ona prava koja su joj nepravdno oduzimana vijekovima. Kažu oni koji poznaju islam i status žene u islamu: "Onaj koji živi sa muslimanima primjetiće da žena uživa visoko mjesto u islamskom društvu, koje je ženi sačuvalo dostojanstvo, čestitost i ljudskost." Poznata spisateljica Ani Rud u časopisu "ESTREM MEL" je objavila sljedeće: "Eh da su naše zemlje kao muslimanske, gdje postoji čestitost, stidljivost i čistoća života. :"(Znači da u njenoj zemlji toga nema.)

A sada da pokušamo dati odgovor s početka teksta, nakon što smo vidjeli kakav je status imala žena prije islama i u neislamskim zemljama, tačnije na Zapadu. Mnogi (ne)muslimani postavljaju pitanja kao npr: Zašto se žena mora pokrivati u islamu? Zašto mora skrivati svoje ukrase od drugih? Ako ne sagledamo propis u cjelosti, daćemo pogrešan odgovor,ali ako ga sagledamo, zaključićemo sljedeće: ovaj propis koji je Allah swt propisao za ženu muslimanku je čast za nju koji je čuva od poniženja da ne bi postala samo tijelo i ništa više. Takođe to je najbolja brana koja čuva moral jednog društva i prije svega dostojanstvo žene muslimanke. Svojim pokrivanjem žena čuva sebe od poniženja, a ujedno čuva ostatak društva, jer ako sagledamo historiju vidjećemo da su velika carstva i države propale onda kada se pojavio razvrat u njima. (Sjetimo se Rimskog Carstva, Osmanskog Carstva i dr). Danas je veliki broj muslimanki otkriveno, pa se vrtoglavom
brzinom povećava broj abortusa i zaraznih bolesti, veliki broj djece ne zna ko su im roditelji, jer su rođena iz nemoralnih veza i sl. Čovjek se nije time zadovoljio već se spustio na još niže grane, ispod životinjskih, pa se upušta i

3
u homoseksuakizam. Statistike pokazuju da su socijalni problemi bluda i vanbračne djece daleko veći tamo gdje je veliki broj otkrivenih i razgolićenih žena i gdje se često mješaju muškarci i žene.

Za ovaj problem Ledi Kuk kaže: "To je veliki problem koji žena posebno osjeti, jer nju čovjek s kojim je zatrudnila ostavi samu da se bori sa poteškoćama života, da osjeti ponižavanje i ugnjetavanje i da se muči sa trudničkim poteškoćama."

Zbog toga Onaj koji je naredio ovaj propis ženama, nije ih htio vidjeti poniženim, niti da ih unazadi, već je dao ženi onu vrijednost i čast koju zaslužuje. Na kraju: Djevojko, pogledaj ovaj tekst i priznaj sebi da si vrijednija od bočice mirisa. Daleko si vrijednija od dubokog izreza na haljini ili grudima. Daleko si vrijednija od karmina na usnama ili šara na tvom licu. Daleko si vrijednija od zvižduka koji te prate dok takva hodaš po ulicama svog grada. Tvoja vrijednost i tvoja ljepota je ljepota tvoje duše i tvoga poštenja. Priznaj sebi da si bar jednom pomislila kako je glup tvoj izlazak u zadimljene kafiće i kao je glupa ta sva tvoja procedura ispred ogledala za nekoga koji u tebi vidi korist kroz zadovoljenje svojih prljavih strasti, a ne biće koje osjeća i voli. Stavi tačku i reci sebi da niko nije vrijedan tvoje ličnosti i tvoga morala i okreni leđa dosadašnjem životu. Pruži ruku svojoj sestri pod hidžabom i odlučno reci onima koji lažu na islam, a koji žele širenje razvrata i nemorala: "Zavežite vi neznalice! Šta hoćete od nas? Zar nismo bile ponižene i zlostavljane prije islama? Islam nas je uzdigao na visoke stepene u društvu. Nećemo slijediti one koji ne žele od nas ništa drugo no naše tijelo."
MOLIM ALLAHA DA TI DADNE SVIJETLO KOJE ĆE TE IZVESTI IZ TMINE ZAPADNE (NE)CIVILIZACIJE.

Onaj ko ovo procita s razumjevanjem, mislim da ce mu biti jasno kakvo je pravo zene u islamu.

Nasa posljednja dova je, Elhamdulillahi rabil alemin-Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova.
Na vrh Go down
Emetullah
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Fri Jun 13, 2008 1:24 am

jel ti dosta rose il hoces jos :flower:
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Fri Jun 13, 2008 8:23 am

Imaju jos one dvije teme o hidzabu ovdje na forumu, pa cemo ih sve spoiti u ovu jednu pa ce onda valjda biti dosta .

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Fri Jun 13, 2008 2:18 pm

Es selamu alejkum

Dzezzak Allah Khajr sestre
Na vrh Go down
Emetullah
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Fri Jun 13, 2008 4:16 pm

Amin we ijjaki ukhti :flower:
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Fri Jun 13, 2008 6:44 pm

Emetullah (citat):
jel ti dosta rose il hoces jos :flower:


MashAllah seko da te Allah, dz.s. nagradi za trud inshAllah :flower:

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Emetullah
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Fri Jun 13, 2008 7:23 pm

Deset glavnih izgovora muslimanki koje ne nose hidžab

Razlog zbog kojeg je Allah s.w.t. učinio pokrivanje obavezom ženama, jeste kako bi zaštitio njenu čednostu, te kako bi sačuvao njenu čast i njen iman. Zanemarivanje ove Allahove naredbe je jedan od razloga da su se ljudske zajednice udaljile od Allaha s.w.t. i skrenule s njegovog pravog puta. Sva hvala pripada Allahu s.w.t., Njegovoj moći i veličanstvu. Molim Allaha s.w.t. da podari oprost našem Poslaniku s.a.w.s., koji nam je pokazao put do Allahovog zadovoljstva i do dženneta. Ovo je jedini pravi put kojeg okružuje čestitost sa svih strana, i koji se odlikuje najvišim moralnim vrijednostima. Ovo je staza kojom koračaju dvije polovice ljudskog roda, muškarci i žene, idući ka jednom zajedničkom cilju, zadovoljstvu i sreći, kako na ovom tako i na onom svijetu.

Razlog zbog kojeg je Allah s.w.t. učinio pokrivanje obavezom ženama, jeste kako bi zaštitio njenu čednostu, te kako bi sačuvao njenu čast i njen iman. Zanemarivanje ove Allahove naredbe je jedan od razloga da su se ljudske zajednice udaljile od Allaha s.w.t. i skrenule s njegovog pravog puta.

Jedan od jasnih pokazatelja koji ukazuje na ozbiljnost ovog problema jeste rasprostranjenost žena, koje ne samo da otkrivaju svoja tijela, nego prave čitave izložbe svoje ljepote i ukrasa. Nažalost, da se primijetiti da je ova pojava raširena i na prostorima, ne samo sa velikom, nego čak i većinskom muslimnskom populacijom. Sve ovo nas navodi da se zapitamo koji su to uzroci koji su doveli do ovakog žalosnog udaljavanja?

Iz ovog pitanja je proizašlo jedno novo pitanje, a to je, zašto su muslimanke ostavile hidžab po strani. Ovo isto pitanje smo postavili grupi muslimanki koje ne praktikuju hidžab i iz njihovih odgovora izvukli deset glavnih izgovora, kojima žene muslimanke pribjegavaju, kada se od njih traži razlog njihovog nepokrivanja.

Opravdanje broj 1: Još uvijek nisam ubijeđena u obavezu nošenja hidžaba.


Ako upitamo ovu sestru da li je ubijeđena u ispravnost islama kao religije, ona će odgovoriti potvrdno, i kao posljedicu toga, posvjedočit će da nema drugog Boga osim Allaha, i da je Muhammed s.a.w.s. njegov poslanik. To znači da je one uvjerna da je islam jedini ispravan sistem vjerovanja i jedini zakon po kojem čovjek treba da živi svoj život.

Ako je onda upitmo da li je hidžab obaveza propisana ženama od strane Allaha s.w.t., sestra koja je iskrena u svom nijjetu i koja se interesovala po ovom pitanju, s nijjetom da spozna samo istinu, će odgovoriti "Da". Allah s.w.t., u čije božanstvo one ne sumnja, u svojoj knjizi joj je naredio da nosi hidžab, kao što joj je i voljeni Poslanik s.a.w.s., u čije poslanstvo ona vjeruje, u hadisu objasnio obavezu nošenja hidžaba.

Kako nazivamo insane koji tvrde da vjeruju u Allaha s.w.t. i Njegovu objavu, a koji se ne pokoravaju onome što su Allah i Njegov poslanik naredili? Oni zasigurno nisu iz one skupine ljudi o kojoj Allah s.w.t. u Kur'anu kaže:

Kad se vjernici Allahu i Poslaniku Njegovu pozovu, da im on presudi, samo reknu: "Slušamo i pokoravamo se!" - Oni će uspjeti.

Ako je ova sestra ubijeđena u islam kako onda nije ubijeđena u naredbe koje ova vjera povlači za sobom?

Izgovor broj 2: Ubijeđena sam u obavezu pokrivanja ali mi majka ne dopušta da se pokrijem, stoga ako je ne poslušam zaradit ću džehennem.

Onaj koji je najbolje ukazao na neispravnost ovakvog opravdanja je najsavršenije Allahovo s.w.t. stvorenje, naš voljeni Poslanik s.a.w.s, od kojeg se prenosi da je rekao:

Nema pokornosti Allahovim stvorenjima kroz nepokornost Allahu s.w.t. (Ahmed)

Roditelji, a posebno majka zauzimaju posebno i uzvišeno mjesto u islamu. Koliko posebno, najbolje govori činjenica da Allah s.w.t. u Kur'anu naređuje poslušnost roditeljima odmah nakon pokornosti Njemu. Allah s.w.t. je u Kur'anu rekao:

I Allahu se klanjajte i nikoga Njemu ravnim ne smatrajte! A roditeljima dobročinstvo činite… (4:36)

Pokornost roditeljima je neograničena, što znači da smo obavezni uvijek poslušati roditelje, osim u slučaju kada bi poslušnost roditeljima značila neposlušnost Allahu s.w.t. Dokaz za ovo jesu Allahove s.w.t. riječi:

A ako te budu nagovarali da drugog Meni ravnim smatraš, onoga o kome ništa ne znaš, ti ih ne slušaj… (31:15)

Biti neposlušan roditeljima onda kada od tebe traže da počiniš grijeh, ne smije te spriječiti da nastaviš da se i dalje prema njima ophodiš s ljubavlju i poštovanjem. I Allah nam to naređuje.

i prema njima se, na ovome svijetu, velikodušno ponašaj, a slijedi put onoga koji se iskreno Meni obraća; (31:15)

Nakon svega gore pomenutog, kako onda možeš, draga sestro, biti pokorna svojoj majci a nepokorna Allahu s.w.t. koji vas je obje stvorio, i tebe a i tvoju majku?

Izgovor broj 3: Moje radno mjesto mi ne dozvoljava da praktikujem hidžab
Ova sestra pripada jednoj od dvije vrste ljudi: ili je iskrena i poštena, ili je lažljivica koja želi da sa svojim "hidžabom" bude upadljiva pojava blještavih boja, koja će biti u skladu s prostorom i vremenom.

Najprije ćemo odgovoriti iskrenoj sestri. Zar nisi svjesna naredbe, draga sestro, prema kojoj ženi muslimanki nije dozvoljeno da napusti svoju kuću, ukoliko njena odjeća nije u skladu sa Allahovim propisima. Suvišno je spomenuti da je dužnost svake muslimanke da poznaje ove propise. Ako si imala vremena da naučiš o toliko mnogo ovozemaljskih stvari, kako onda možeš zanemariti znanje koje ti može biti od koristi na Sudnjem Danu i koje te dakako može spasiti Allahove s.w.t. kazne. Zar Allah s.w.t. u Kur'anu nije rekao:

… Pitajte sljedbenike Knjige ako ne znate (16:43)

Stoga, draga sestro traži znanje koje će ti omogućiti da ispravno upotpuniš i ovu od Allaha propisanu obavezu.

Ako moraš izaći vani , ne izlazi osim (po propisu) pokrivena, jer samo tako možeš postići Allahovo zadovljstvo a šejtanovo poniženje. Ne zaboravi da grijeh, koji ćeš počiniti time što ćeš izaći dotjerana i otkrivena, je mnogo važniji od stvari koju nalaziš dovoljno važnom da zbog nje počiniš haram.

Draga moja sestro, ako si zaista iskrena i odlučna u svom nijjetu, inšaallah, naći ćeš hiljade i hiljade pruženih ruku kako ti nude svoju pomoć, a Allah s.w.t. je taj koji će ti učiniti život lakšim.Pa zar nije Allah taj koji je rekao:

To je savjet za onoga koji u Allaha i u onaj svijet vjeruje - a onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći
i opskrbiće ga odakle se i ne nada; onome koji se u Allaha uzda, On mu je dosta. (65: 2-3)

Što se tiče sestre koja spada u onu drugu kategoriju, jedino što možemo reći je sljedeće: Čast i položaj u društvu su propisani od strane Allaha s.w.t. a ne nešto što se može postići dotjerivanjem odjećom i blještavim bojama, te praćenjem posljednjih trendova. Ne, naprotiv, jedino poslušnost Allahu s.w.t, njegovom poslaniku Muhammedu s.a.w.s., te čvrsto pridržavanje Allahovih zakona, od kojih je jedan i hidžab, ti mogu to donijeti. Poslušaj riječi svoga Gospodara s.w.t.:

Najugledniji kod Allaha je onaj koji ga se najviše boji, Allah, uistinu, sve zna i nije Mu skriveno ništa. (49:13)

Radi stvari od kojih ćes imati koristi, i koje će ti donijeti Allahovo zadovoljstvo i koje će ti otvoriti vrata dženneta, a pripiši manju vrijednost dunjaluku i ovodunjalučkim bogatsvtima.

Izgovor 4: Jako je vruće u mojoj zemlji da se jedva izdržati može. Kako bi mi onda bilo ako bih se još i pokrila.

Najbolji prijemjer za ovo jesu Allahove riječi:

"Ne krećite u boj po vrućini!" Reci: "Džehennemska vatra je još vruća!" - kad bi oni samo znali! (9:81)

Draga sestro, kako samo možeš porediti vrućinu u svojoj zemlji i vrućinu džehennemske vatre?

Znaj draga sestro da te je šejtan uhvatio u jednu od svojih zamki, kako bi te odveo od vrućine ovog svijeta a doveo do vrućine džehennema. Oslobodi se iz njegove mreže i gledaj sunčevu toplotu kao Allahovu blagodat a ne kao neku nesreću. Sunce treba da nas podsjeća na jačinu Allahove kazne, koja će u većini slučajeva biti mnogo gora i mnogo jača nego toplota koju osjećamo na ovom svijetu. Vrati se Allahovoj naredbi i žrtvuj ovosvjetsku ugodnost i raskoš za put koji vodi ka spasenju od džehennemske vatre, a o kojoj Allah s.w.t. kaže:

u njemu svježine neće osjetiti, ni pića okusiti,
osim vrele vode i kapljevine (78:24-25)

Iz ovoga se da zaključiti da je put do dženneta okružen mukom i nevoljama, dok je put do džehennema okružen iskušenjima, strašću i prohtjevima.

Izgovor broj 5: Bojim se da ću se otkriti nakon što se pokrijem, s obzirom da sam vidjela mnoge sestre koje su to isto uradile.

Draga sestro, ako bi svako primijenio ovakvu logiku i ovakav način razmišljanja, onda bi svi, prije ili kasnije, ostavili ovaj din u njegovoj cjelosti. Ostavili bi namaz iz bojazni da neće biti u stanju da klanjaju nekada sutra. Ne bi postili mjesec ramazan jer bi se bojali da će propustiti post nekada poslije, itd, itd. Zar ne vidiš kako te šejtan još jednom uhvatio u svoju mrežu kako bi te odvratio od Allahovog puta, jedinog pravog puta?

Allah s.w.t. voli neprekidnu pokornost pa maker ona bila mala ili preporučena, tj. da nije fard. Šta je onda sa onim radnjama koje su potpuna obaveza, tj. fard, kao što je npr. hidžab? Prenosi se da je Poslanik s.a.w.s rekao:

Najomiljenije djelo Allahu s.w.t. je ono koje je stalno, pa makar bilo i malo.

Zašto nisi pokušala otkriti šta je to što je navelo te iste muslimanke da se otkriju, kako bi se i sama mogla sačuvati ovakvih iskušenja? Zašto nisi potražila način da dođeš do istine i pravog puta, sve dok ne budeš u stanju da se i sama čvrsto držiš za njih? Jedan od tih načina jeste dova upućena Allahu s.w.t. da učini tvoje srce čvrstim, baš kao što je i Poslanik s.a.w.s. molio Allaha. Također, namaz je jedan od načina što potvrđuje i ajet u Kur'anu u kojem je Allah s.w.t. kaže:

Pomozite sebi strpljenjem i molitvom, a to je, zaista, teško, osim poslušnima (2:45)

Drugi način kako bi osoba pronašla pravi put, tj. put istine, jeste pridržavanje islamskih zakona, a samo jedan od tih zakona jeste hidžab.

Ako se čvrsto držiš jednog cilja, koji je u ovom slučaju džennet i Allahovo zadovoljstvo, nakon što okusiš slatkoću vjere, teško da ćeš doći u situaciju da zapostaviš Allahove s.w.t. naredbe, nakon što se čvrsto počneš držati istih.

Izgovor 6: Ukoliko nosim hidžab onda me niko neće oženiti, stoga nošenje hidžaba ću odložiti do udaje.

Svaki muž koji želi da mu supruga bude otkrivena i dotjerana u javnosti, uprkos Allahovoj s.w.t. jasnoj naredbi, prije svega i nije pravi muž. To je muž koji nema nimalo osjećaja da zaštiti ono za što Allah s.w.t. smatra da treba da bude zaštićeno. To je muž koji ti neće pomoći da zaradiš džennet ili pak da izbjegneš džehennem. Porodica koja je zasnovana na nepokornosti Allahu s.w.t i njegovom nezadovoljstvu, tj. koja je zasnovana na činjenu harama, je porodica za koju postoji šansa da joj Allah da bijedu i nesreću, kako na ovom svijetu tako i na ahiretu. Allah s.w.t. je rekao:

A onaj ko okrene glavu od Knjige Moje, taj će teškim životom živjeti i na Sudnjem danu ćemo ga slijepim oživiti. (20:124)

Brak je Allahov blagoslov i milost koju će Allah s.w.t. podariti svakom onome kome On hoće. Koliko mnogo muslimanki nose hidžab a udate su, a koliko mnogo ima onih koje nisu pokrivene a udate nisu? Iskren cilj, kao što je u ovom slučaju brak, se u islamu ne može postići kroz iskvarena sredstva. Ukoliko je jedan cilj častan i pošten, jedino kako može biti ostvaren jeste na častan i pošten našin. Kaže se da u islamu postoji pravilo koje kaže: sredstva za postizanje ciljeva su u skladu sa pravilima naumljenih ciljeva.

Na kraju ono što možemo zaključiti jeste da braku, koji je zasnovan na haramu i na neposlušnoti jedinom Gospodaru, nedostaje Allahov blagoslov.
Na vrh Go down
Emetullah
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Fri Jun 13, 2008 7:24 pm

Izgovor 7: Ne nosim hidžab zato što je Allah s.w.t. u Kur'anu rekao:
…i o blagodati Gospodara svoga kazuj! (93:11)

Kako mogu pokriti ono s čim me je Allah s.w.t. obdario kao što su moja ljepota i moja svilenkasta kosa?

Ovakva sestra se pridržava Allahove knjige i njenih naredbi, dokle god se te iste naredbe i propisi poklapaju sa njenim ličnim željama i prohtjevima. Ona ostavlja po strani naredbe onda kada joj ne odgovaraju. Ako ovo nije istina zašto onda ova sestra ne slijedi i ne pokorava se ajetu u kojem Allah s.w.t. jasno kaže:

…i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, (24:31)

kao i ajet u kojem se kaže:

O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastovane biti. A Allah prašta i samilostan je. (33:59)

Ovakvim govorom, draga sestro, sama si za sebe donijela zakon, tj. usudila si se da sebi odobriš ono što je Allah s.w.t. striktno zabranio, a to je uljepšavanje i otkrivanje (vani, op. sestra). Razlog za ovo jeste nedostatak želje da se povinuješ Allahovim s.w.t. zakonima. Najveća Allahova milost kojom nas je obdario jeste iman (vjera), i hidaajah (uputa). A biti upućen znači ispunjavati Allahove propise, tj. znači biti pokriven. Zašto onda draga sestro ne pokažeš i ne pričaš o ovom najvećem blagoslovu kojim te je počastio Allah s.w.t.

Da li ima veće milosti od upute?

Izgovor 8: Svjesna sam da je hidžab fard, međutim pokrit ću se onda kada me Allah uputi da to uradim.

Pitamo ovu sestru šta će uraditi i šta će poduzeti dok je Allah ne uputi na pravi put? Allah s.w.t. svojom mudrošću je napravio način i sredstvo da se postigne svaki željeni cilj. Zato bolesnik uzme lijek kako bi ozdravio, a putnik koristi vozilo ili životinju kako bi stigao do željnog odredišta…

Da li si draga sestro nastojala da potražiš istinu, i da li si upotrebljavala ispravna sredstva kako bi postigla željeni cilj. Neka od tih sredstava su: iskreno upućena molba Allahu s.w.t. kao što se u Kur'anu kaže:

na Put onih kojima si milost Svoju darovao (1:6)

zatim, družeći se sa bogobojaznim sestrama, jer one su te koje ti ponajbolje mogu pomoći da dođes na pravi put, te da se naučiš bojati Allaha. A samo je Allah s.w.t. taj koji upućuje na pravi put.. Družeći se sa sestrama, vrlo je vjerovatno da bi počela ispunjvati Allahovie naredbe a uz to i počela nositi hidžab. Draga sestro ako si zaista ozibljna i iskrena u traženju Allahovog puta, onda nemaš opravdanja za njegov nenalazak, jer postoji toliko načina da se taj put pronađe. A zaista samo Allah upućuje na pravi put.

Izgovor 9: Nije još vrijeme za hidžab. Još uvijek sam mlada za pokrivanje. Pokrit ću se kada ostarim i kada obavim hadž.

Melek smrti, draga sestro, je ispred tvojih vrata, čekajući Allahovu naredbu da ti svakog trenutka oduzme život. Allah s.w.t. u Kur'anu kaže:

Svaki narod ima svoj kraj, i kad dođe njegov kraj, neće ga moći ni za tren jedan ni odložiti ni ubrzati. (7:34)

Smrt, sestro, ne pravi razliku između starog i mladog, što znači da može doći u vrijeme tvoje najveće neposlušnosti Allahu s.w.t., tj. u vrijeme kada si nepokrivena, bestidno izlažući svoju ljepotu i svoje ukrase. Umjesto što si grješna i što činiš haram, ono što treba da radiš jeste da se takmičiš u poslušnosti Allahu s.w.t., zajedno s ostalim Allahovim robovima, kako bi zaradila Allahov oprostu na Sudnjem Danu kao i džennet koji je širine nebesa i zemlje zajedno.

Nadmećite se da u Gospodara svoga zaslužite oprost i Džennet, prostran koliko su nebo i Zemlja prostrani, (57:21)

Sestro, ne zaboravi na Allaha, inače će on zaboraviti tebe, time što ćeš biti uskraćena Njegove milosti, kako na dunjaluku tako i na ahiretu. Ne ispunjavajući pravo svoje duše da bude pokorna samo Allahu, zapostavljaš svoju sopstvenu dušu.

Allah s.w.t. je u Kur'anu rekao:

I ne budite kao oni koji su zaboravili Allaha, pa je On učinio da sami sebe zaborave; to su pravi grješnici. (59:19)

Pokrij se moja sestro u svojoj mladosti kako bi izbjegla Allahovu kaznu na Sudnjem danu. Allah s.w.t. će te pitati kako si provela svoju mladost kao i svaki drugi trenutak svoga života.

Prestani da nagađaš šta će biti za nekoliko godina i ne oslanjaj se na pretpostavke. Ne možeš garantovati ni za sutra, pa kako onda da garantuješ šta će biti za godinu, dvije, deset.

Izgovor 10: Bojim da ako se pokrijem bit ću označena kao pripadnik neke oraganizacije ili grupe.

U islamu postoje samo dvije grupe ili partije, i obje je Allah s.w.t. spomenuo u svojoj uzvišenoj knjizi, Kur'anu časnom.

Prva grupa jeste ona kojoj je Allah s.w.t. propisao pobjedu, zato što se pokorava Allahu i njegovim naredbama, i zato što se drži podalje od onoga što je Allah s.w.t. jasno zabranio. Druga grupa je grupa prokletog šejtana koji je neposlušan Najmilostivijem i koji pravi nered na zemlji. Kada se čvrsto pridržavaš Allahovih zakona i naredbi, a jedna od njih sigurno jeste hidžab, automatski postaješ član uspješne partije, one kojoj je Allah s.w.t. obećao pobjedu. Kada se uljepšavaš i izlažeš svoju ljepotu i ukrase tuđim pogledima, znači da si putnik na brodu šejtana i njegovih prijatelja, među kojima su nevjernici, lažljivci i licemjeri, nikog goreg ni zamisliti ne možeš.

Pa zar ne vidiš draga sestro da od Allaha ideš ka šejtanu, mijenjajući time dobro za zlo? Okreni se draga sestro i umjesto šejtanu potrči ka Allahu, slijedeći samo Njegov put.

"Zato požurite Allahu, ja sam vam od Njega da vas javno upozorim; (51:50)

Hidžab je oblik ibadeta koji ne treba da bude podložan mišljenjima ljudi i njihovom zadovoljstvu. Ljudi nisi ti koji donose zakone, jer jedini Zakonodavac je Allah.

Moj savjet tebi, draga sestro, jeste da težiš samo ka Allahovom zadovoljstvu kako bi bila uspješna kako na ovom tako i na onom svijetu. Drži se čvrsto Allahovih zakona i slijedi primjer majki svih vjernika kao i ostalih sahabijki (r.a.).

Tvoje tijelo je izložba na šejtanovom tržištu, zavodeći srca muškaraca. Frizure, uska odjeća koja ocrtava svaki dio tvoga tijela, kratke suknjice koje pokazuju tvoje noge, te dekorativna i mirišljiva odjeća, sve ovo izaziva ljutnju kod Milostivog a pruža zadovoljstvo šejtanu. Svaki dan koji prođe, a ti si u ovakvom stanju, te samo još više udaljava od Allaha s.w.t, a dovodi bliže šejtanu. Svaki dan, kletve i ljutnja su uperene u tebe dok se ne pokaješ. Svaki dan te približava smrt dok melek spremno čeka da ti oduzme dušu.

Svako živo biće će smrt okusiti! I samo na Sudnjem danu dobićete u potpunosti plaće vaše, i ko bude od vatre udaljen i u Džennet uveden - taj je postigao šta je želio; a život na ovome svijetu je samo varljivo naslađivanje. (3:185)

Popni se na voz pokajanja draga sestro, prije nego što prođe i tvoju stanicu. Duboko razmisli šta se dešava danas prije nego što dođe sutra. Razmisli draga sestro sada, prije nego što bude i suviše kasno.

Dr. Huwayda Ismaeel
Al-Bayaan Magazine
Na vrh Go down
Emetullah
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Fri Jun 13, 2008 7:34 pm

''ZATVORILE SU SE OCI, OTISLI SU SVI...''

"Zatvorile su mi se oči, otišli su svi..."-vasijjet Draga sestro, ti koja slijediš sunnet Allahovog Poslanika s.a.v.s., tebi o neznana mu'minko, tebi ovo pišem... Poslušaj moj savjet i prenesi ga ostalim sestrama... Primi vasijjet od sestre koja te voli i brine o tebi... Dobro pripremi razum da ga pravilno shvatiš... O čedna muslimanko, o ti koja želiš spas pročitaj riječi savjetnika koji ti želi pomoći...

Draga moja sestro mu'minko, neznana sestro, ti o kojoj ne znam gotovo ništa, a ustvari znam sve... Mila sestro moja, dokle mislimo ovako lutati vapeći za srećom, tamo gdje postoji samo njena fatamorgana?! Zar misliš, o sestro moja, da će ovaj dunjaluk vječno trajati, pa gomilaš bogatsvo, gazeći preko leševa da bi ostvarila svoj cilj? Jesi li svjesna da će danas, sutra od nas ostati samo gomila kostiju i truhleži? Znaš li da ćeš neizbježno postati glavna poslastica na jelovniku crva i drugih insekata, da će tvoj glamurozni izgled levisica, šminka, obnažena tjelesa biti lešine?

Sestro u islamu poslušaj šta biva nakon smrti: „Zatvorile su mi se oči,otišli su svi... Razišli se nakon očajanja i požurili da kupe ćefine. Otišao je onaj ko je bio ...

najpreći da kupi ćefine, ode do onoga ko kupa mrtvace da me ogasuli... Pa mi je došao jedan od njih, skinuo mi odjeću ostavivši me nagu i samu... Polio me vodom i ogasulio me tri puta poljevajući, te pozvao ljude sa ćefinima... Obukli su mi odjeću koja nema rukava, a moja putna oprema postao je hanat kada su me namirisali. Položli su me u mihrab i stali iza imama pa je klanjao, a zatim me ispratio...

Klanjali su mi namaz koji nema ruku'a a ni sedžde i upućivali dove da mi se Allah s.w.t. smiluje...“ Sestro moja koliko imaš propusta među svijetom a Allah je prema tebi blagodaran i milostiv! Pročitaj stihove koja sam pisala da ti pomognem, ne samo tebi nego i sebi, kada ti iman oslabi, kada osjetiš da toneš, sjeti se ove sestre koja se o tebi brine pročitaj ove stihove i dovi za mene i tebe: ... kada ti se zatvore oči, kada duša počne protiv tebe da svjedoči, kada ostaneš sama u zemlji crnoj, tada ti neće pomoći izgled tvoj! ... tvoje tijelo je trpeza crvima, tvoja kosa je hrana njima, imetak tvoj dva kubna metra zamijeniće, dva kubna metra mraka i samoće! ...u tom strahu najvećeg mraka, nemaš momka, prijatelja čak ni zraka, ostaćete sam ti i djela tvoja samo ćeš za njih moći reći:“Ona su moja“. ...tada ti je od pomoći namaz tvoj sa hidžabom je spasenje u muci toj, nikab, duge haljine za tebe su spas od minića, suknjica nestaje ti glas. ...imaš ovaj život i smrt jednu samo a uživanja ostavi za dženneta tamo. kloni se harama i nadaj se sreći, jer ćeš samo djelima firdeus steći...

Zato, Allahova dž.š. robinjo, pripremi za sebe dostojno mjesto prije smrti, prije nego što ti se sveže jezik. Požuri sa pokajanjem, bez oklijevanja, jer zaista je ono zaliha za dobročinitelja. Živi kako misliš da je dobro u hladu velelijepih dvoraca... Dolazit će ti sve što budeš željela i ujutro i navečer. A kada duše do grkljana dopru...i prsa počnu hroptati, tada ćeš sigurno znati da si bila u zabludi...
Na vrh Go down
Emetullah
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Fri Jun 13, 2008 7:39 pm

HIDŽAB - DESET PITANJA I ODGOVORA O ODIJEVANJU ŽENE

Zašto je Uzvišeni Allah dželle šanuhu (dž. š.) ženama propisao hidžab, propisno oblačenje koje podrazumijeva pokrivanje cijelog tijela žene osim lica i šaka?

Isam Farouk Haddad

POSVETA

Ovu brošuru poklanjam svakome tko želi spoznati značaj hidžaba, islamskog odijevanja žene; svakoj muslimanki, udatoj ženi ili djevojci; svakoj vjernici koja, radi Allahovog dželle šanuhu zadovoljstva, želi da se odijeva u skladu s islamskim propisima smatrajući ih vlastitom obavezom.

Molimo Allaha, plemenitog Stvoritelja i Gospodara našeg, da ovu brošuru učini korisnom i blagoslovljenom. Molimo Ga da nas učini od onih čijim je riječima i djelima zadovoljan! A On je Dobročinitelj, Milostivi!

Autor

HIDŽAB. ISLAMSKO ODIJEVANJE ŽENE


1. Zašto je Uzvišeni Allah dželle šanuhu (dž. š.) ženama propisao hidžab, propisno oblačenje koje podrazumijeva pokrivanje cijelog tijela žene osim lica i šaka?

Uzvišeni Allah dž. š. je vjernicama propisao hidžab iz sljedećih razloga:
a) Allah dž. š. kaže:"O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastvovane biti. A Allah prašta i samilostan je" (al-Ahzab, 59). Zato je odjeća muslimanke njeno odličje i simbol, po čemu se raspoznaje među svim drugim ženama, jer ako se ona izjednači u razgolićavanju, ne bi se prepoznala niti razlikovala. Dakle, hidžab nju odlikuje i štiti od svakog koji je navodi na zlo i nemoral.

b) iz bojazni od fitneta (smutnje) jer žena svojim kinđurenjem, šminkanjem i uljepšavanjem sama sebe dovodi a kušnju da skrene s puta krijeposti i čestitosti, što spada u najveće uzročnike zla i fesada na zemlji;

c) kako bi žena bila zaštićena i kako ne bi iščezao stid, jedan od sastavnih dijelova imana, vjerovanja. Žena se oduvijek navodila kao uzor stida ("stidnija od mlade u đerdeku"), a iščezavanje stida upućuje na manjkavost ženinog vjerovanja i izlazak iz okvira prirode, fitreta, a kojoj je stvorena;

d) kako Ijude ne bi dovodila u iskušenje da skrenu sa staze morala i poštenja, osobito ako je žena lijepa;

e) kako bi se razlikovala od muškaraca, jer kada se ne bi razlikovala od njih u ponašanju i oblačenju, ne bi se nimalo stidjela u susretu s njima, što vodi velikoj smutnji, fitnetu. Jednom prilikom je vjerovjesnik Muhammed alejhisselam izišao iz džamije pa je, primijetivši da su se žene pomiješale s ljudima, rekao:"Ostanite iza ljudi, nemate pravo da idete sredinom puta, držite se njegovih krajeva". Otada su se žene držale krajeva puta do te mjere da je njihova odjeća zapinjala za ogradu.

2. Šta je ženi dozvoljeno da otkrije od svoga tijela?


Znaj, draga sestro, da ženi nije dozvoljeno da otkrije išta više osim lica i šaka. Ostale dijelove tijela ona je obavezna pokriti, jer Uzvšieni Allah dž. š. veli: ". . . i neka pokazuju od svojih ukrasa sumo ono što je očevidno (vanjsko)!" Ibn Abbas, jedan od Resulullahovih a.s. ashaba (drugova) protumačio je ovaj ajet rekavši da u ono što je vanjsko i očevidno spadaju samo lice, šake i prstenje.

3. Koji su uvjeti islamskog hidžaba, propisnog oblačenja?


a) Da pokriva cijelo tijelo žene osim lica i šaka. Allahov Poslanik a.s. je rekao: "Žena je avret" tj. treba sva da bude pokrivena uz spomenute izuzetke. Ovaj hadis prenosi Tirmizi.

b) da sam hidžab, odjeća žene, ne bude ukrašena, nakinđurena, izazovnih boja koje privlače poglede muškaraca. Uzvišeni Allah dž.š. kaže: "... i neka pokazuju od svojih ukrasa samo ono što je očevidno (vanjsko) ".
"I nemojte se razgolićavati (otkrivati) kao u prvo džahilijjetsko (predislamsko) doba."

c) da hidžab ne bude proziran, kako se ispod njega ne bi nazirali dijelovi tijela;

d) da hidžab bude širok i prostran kako ne bi ocrtavao dijelove tijela;

e) da hidžab ne bude namirisan ili naparfemisan, jer Allahov Poslanik a. s. kaže: "Koja god se žena namiriše, pa prođe pokraj ljudi i ovi osjete njezin miris postaje za njih kao ona koja je nemoral počinila".

f) da hidžab ne sliči odjeći muškarca, jer Ebu Hurejre prenosi da je Allahov Poslanik a.s. prokleo čovjeka koji oblači žensku odjeću i ženu koja oblači mušku odjeću. Ovaj hadis prenosi Ebu Davud i drugi. Allahov Poslanik a.s. je takoder rekao: "Tri osobe neće ući a Džennet niti će Allah dž.š. na Sudnjem danu u njih gledati: dijete neposlušno prema roditeljima, razgolićena žena koja se poistovjećuje s ljudima (tj. oblači mušku odjeću) i čovjek koji ne vodi računa o moralu svoje porodice."

g) da hidžab ne sliči odjeći nemuslimanki, jer Allahov Poslanik a.s. veli: "Ko se poistovijeti s jednim narodom on je od njih (tj. pripada njima)." Ovaj hadis prenosi Ahmed.

h) da hidžab ne bude od odjeće kojom se želi isticanje među ljudima, svejedno bila to odjeća skupocjena pa se oblači iz ponosa ili pak bezvrijedna, loša i pokrpana, pa se oblači radi isticanja zuhda, pokornosti odn. poniznosti, ili dvoličnjaštva.

4. Kome žena može pokazati svoje ukrase, odnosno pred kim se može otkriti?

Žena se može otkriti samo pred osobama koje su navedene u sljedećem kur'anskom ajetu:"To mogu samo muževima svojim, ili očevima svojim, ili očevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braći svojoj, ili sinovima braće svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se čuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite. Neka ukrase svoje ne pokazuju drugima!"

5. Kada je žena dužna da obuče hidžab?

Žena je dužna da nosi hidžab, tj. da se propisno obuče kada postane punoljetna tj. nakon prve menstruacije. Međutim, dužnost je roditelja da svoju kćerku navikavaju na hidžab od malih nogu kako bi ga, kada joj postane obavezan, lakše prihvatila.

6. Da li su žene vjerovjesnika Muhammeda a. s. nosile hidžab?

Da, žene poslanika Muhammeda a.s. bile su pokrivene tj. nosile su hidžab. U dvjema vjerodostojnim hadiskim zbirkama, Buharijevoj i Muslimovoj, prenosi se da je Aiša - radijallahu anha - rekla: "Allahov Poslanik Muhammed a.s. bi klanjao sabah (u džamiji u džematu) gdje bi bile prisutne i neke žene, vjernice, prekrivene i zamotane u svoje ogrtače. Potom bi se one vraćale svojim kućama prije nego li se potpuno razdani tako da ih niko ne bi prepoznao". Dakle, hidžab, pokrivanje, je bio običaj Poslanikovih žena, kao i žena njegovih ashaba, koji predstavljaju najodabraniji dio njegova ummeta, najplemenitijeg naroda kod Uzvšienog Allaha dž.š., koji su bili najuzvišenijeg morala i odgoja, najpotpunijeg imana i djelovanja. Oni za nas predstavljaju najljepši uzor, jer Allah dž.š. je njima bio zadovoljan kao što je zadovoljan onima koji ih na najljepši način slijede i oponašaju.

7. Da li je nošenje hidžaba ibadet, pokornost Allahu?


Da, nošenje hidžaba je ibadet. jer se time odaziva naredbi Uzvišenog Allaha dž.š. koji u Kur'anu azimu šanu kaže: "O, vjerovjesniče! Reci ženama i kćerkama svojim i ženama vjernika neka spuste niza se ogrtače (haljine) svoje".

8. Da li je razgolićavanje i nepropisno oblačenje muslimanke grijeh prema Allahu dž. š. i Njegovom Poslaniku?

Da, nepropisno oblačenje i razgolićavanje muslimanke je grijeh! Uzvišeni Allah dž. š. kaže: "I reci vjernicama neka obaraju svoje poglede i neka čuvaju svoja stidna mjesta i neka pokazuju od svojih ukrasa samo ono što je očevidno (vanjsko). I neka spuste svoje ogrtače niza se..." (Nur, 31).
Žena koja se nepropisno odijeva, koja dakle otkriva svoj avret i razgolićuje se neće Allahu dž.š. ništa naškoditi. Ona će nauditi samo sebi, jer Allahov Poslanik a.s. veli: "Svi sljedbenici moga ummeta će ući u Džennet osim onoga koji odbije". - Ko je taj koji odbija? - upitaše ashabi. "To je onaj ko mi se bude pokoravao (tj. moje upute slijedio); ući će u Džennet, a onaj ko me ne bude slijedio (tj. bude se o moje upute ogriješio) on je odbio (tj. odbio je poslušnost meni i neće ući a Džennet)" odgovori Allahov Poslanik.

9. Koje su štete i ružne posljedice razgolićavanja i nepropisnog odijevanja žene?

Štetne posljedice nepropisnog odijevanja muslimanke su velike i mnogohrojne! Spomenimo neke:
a) Širenje moralne anarhije u društvu; b) omogućavanje spuštanja Allahove dž.š. srdžbe općom kaznom; c) iskvarivanje morala ljudi, a osobito omladine i pubertetlija kao i njihovo navođenje na put nemorala i zabranjenih djela; d) rušenje porodičnih veza, gubljenje povjerenja i širenje razvoda braka; e) trgovanje ženom kao sredstvom za propagandu, uživanje i razonodu.

10. Ovo je pitanje upućeno tebi osobno, sestro muslimanko, nakon što si pročitala ovih devet pitanja i odgovora i nakon što si spoznala važnost hidžaba. Da li se slažeš da treba da nosiš hidžab?

Sama odgovori na ovo pitanje. :flower:
Na vrh Go down
rose
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Fri Jun 13, 2008 11:02 pm

Selam alejkum!

da vas Allah Uzviseni nagradi najlepsom nagradom, amiin !

hvala vam sestre moje! :pusa:
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Fri Jun 13, 2008 11:16 pm

rose (citat):
Selam alejkum!

da vas Allah Uzviseni nagradi najlepsom nagradom, amiin !

hvala vam sestre moje! :pusa:ve ijjake

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
rose
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Fri Jun 13, 2008 11:25 pm

Sestro, mala ispravka.. nemoj mi zameriti

kad kazes zenskom rodu, sestri .. onda , amin we ijjaki
a bratu, amin we ijjake


Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Fri Jun 13, 2008 11:34 pm

Ko mi je to pametan

Thanks sister :hijab:

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
shadowless
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Sat Jun 14, 2008 11:38 pm

KOJU VOLIŠ MAJKO

Koju ću curu majko prositi
da bi se njome mogla ponositi.

Idi sine pričaj sa babom
za mamu je cura sa hidžabom.

Dal' je za tebe cura prava
krupnih očiju a kosa plava.

Idi sine pričaj sa babom
za mamu je cura sa hidžabom.

Da li želiš da sin tvoj bira
djevojku koja gitaru svira.

Idi sine pričaj sa babom
za mamu je cura sa hidžabom.

Reci mi majko još ovog časa
voliš li curu vitkoga stata.

Idi sine i zaprosi
mu'minku koja hidžab nosi.
Na vrh Go down
Nermina
novi dzematlija
novi dzematlijaKomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Sat Jun 14, 2008 11:40 pm

Es-selamu alejkum,

da i vama proslijedim ovaj tekst:

Amerikanka
Submitted by Nyk on Sun, 2008-06-08 17:26.


Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu! Neka je Allhov selam
na Vjerovjesnika ovog ummeta.

Zovem se Valentina, porijeklom sam Amerikanka. Rodjena sam i odrasla u
Americi. To je zemlja u kojoj zive ljudi razlicitih vjerskih
uvjerenja. Nisam rodjena kao muslimanka i nikada se nisam interesirala
za islam. Moji roditelji su izrazito protiv ove vjere. Islam im se ne
svidja i nemaju namjeru menjati vjeru...

Otac poseduje brojne kompanije sirom svjeta, a majka mu pomaze u
poslovima. Njegov ekonomski savjetnik mu je ponudio da otvori
predstavnistvo na Bliskom istoku, jer je ova oblast dobra za posao.

Nakon neobicnog truda i nagovora otac je pristao otici u jednu arapsku
zemlju kako bi izvidio situaciju. Zadivio se. I ja sam bila sa njim.
Ostali smo skoro mjesec i po. Tu smo upoznali i neke Arape. Meni se
svidjela njihova iskrenost, lijepo ophodjenje i moral. Govorili su
mojim jezikom. Iz postovanja prema njima kazala sam ocu da zelim da me
pdouce njihovom jeziku kako bih bila bliza onome sto govore.

I stvarno, pocela sam uciti arapski, vidjela sam da je on puno ljepsi
od mog jezika. Upoznala sam divne prijateljice. Doslo vrijeme da
napustimo ovu zemlju koja nam je ukazala pocast i dobrodoslicu. Jedna
prijateljica mi je dala poklon i zamolila me da ga ne otvaram dok ne
napustim zemlju. Poslusala sam je.

Nakon dva dana otisla sam kod nekih Arapa kako bih vjezbala arapski
jezik i spoznala njegove tajne. Tako sam ga za veoma kratko vrijeme
dosta dobro naucila. Upisla sam se na Institut za ucenje arapskog
jezika. Kada god bih nesto saznala zeljela bih jos vise.

U sred svega ovoga, sjetila sam se poklona koji mi je dala ona
djevojka. Vratila sam se kuci, potrazila ga i nasla.B ila je to knjiga
Poslanikovog zivotopisa. Pocela sam je citati, tako mi Boga plakala
sam vidjevsi ljepotu njegovog ophodjenja prema ljudima, bilo da su
muslimani ili ne. Posebno me zadivila njehgova ljubav prema Hatidzi
kako je volio i kako se nije ozenio drugom zenom za vrijeme njena
zivota. Takodjer mi se svidjela i ona supruga koja je puno pomagala
muza i bila uz njega sve do smrti. Nisam mogla vjerovati da postoji
ovakva blagost i njeznost.

Cim je svanulo, zurno sam se uputila u jedan islamski centar trazeci
vise o Allahovom Poslaniku. Susrela sam se sa ljudima lijepog
ophodjenja i dobro su me primili. Za nekoliko dana, sam se vratila u
centar i pitla uposlene:

- Sta da ucunim kako bih postala muslimanka?

- Prvo trebas izgovoriti sehadet, a zatim se okupati. Mi cemo te
poduciti kako da uzmes abdest i klanjas.

Nisam cekala ni jednog trenutka. Obznanila sam prihvatanje islama,
naucila uzimati abdest i klanjati namaz. Od tog dana sam pocela
klanjati, a sve iz ljubavi prema Poslaniku s.a.v.s. Bila sam na
vrhuncu srece, takvu ljepotu nikad nisam osjetila. Nisam htjela
obavjestiti roditelje o svom postupku, jer je to moje pravo. Ali,
obzirom da zelim da i oni uzivaju u lijepim trenucima poput mene i
nakon dubokog razmisljanja, odlucila sam im kazati.

Zestoko su se suprostavili i pokusali me ubjediti da odustanem. Rekla sam im:

- Dajte mi vjeru koja donosi ovoliko napredka.

Puno smo raspravljali ali mi nisu mogli odgovoriti na ono u sto sam
bila uvjerena. Na karju sam pobjedila I rekli su mi:

- To je tvoja licna sloboda.

Ubrzano sam otisla na pijacu zavrsiti put koji sam zapocela, kupiti
hidzab. Stvarno sam obukla hidzab i osjetila veliku radost, jer sam se
osjecala cisto i cedno. Ovo mi je trebalo dugo vremena. Hvala Allahu
to sam nasla sada prije smrti.

Obuzme me velika tuga i bol kada vidim neke muslimane kako preziru
svoju vjeru i stide je se. Zasto? Zasto, kada se Jevreji i Krscani ne
stide svoje vjere i ako su u zabludi? Zbog cega se ti stidis kada si
na ociglednoj istini? Mnoge djevojke ne nose islamsku odjecu, stide je
se. Zbog cega? Ona je simbol napretka i uzvisenosti. Ko god te
pogleda, gleda te sponosm i uvazavanjem, zavidi ti na odjeci i zeli
biti na tvom mjestu.

Sestro, pozivam te da obuces hidzab, jer je to najljepse. Nemoj
slijediti zapad koji te zeli razoriti i unistiti otrovnim idejama. Sve
ovo je rat koji te nastoji udaljiti od velicanstvene vjere. Nemojte im
to dozvoliti.

Vratite se svojoj vjeri, jer ste mnogo jaci i oni vas smatraju hiljadu
puta snaznijim. To je ono sto ih plasi. Nemojte dozvoliti da vas zapad
prevari. To je flasificirana civilizacija puna prljavstina,
deformacija i dusevnih bolesti. Oni poseduju sve, osim sigurne i
smirene duse, zbog toga su u njih brojni zlocini i samoubistva.

Ovo pismo upucujem svakom muslimanu i muslimanki koji brinu o vjeri
zleci se vratiti islamu, drze se njegovog propisa i klone zabrana kako
bi postigli srecu i zadovoljstvo Uzvisenog Allaha.

Molim Allaha da vas ucvrsti u divnoj i velicanstvenoj vjeri u kojoj
nema nedostataka i mahana, jer je ona potpuna ispunjena miloscu i
pravdom, cega je lisena vecina religija.

Brate, sestro, molim vas vartite se islamu i osjetit cete srecu i uspijeh.

Promijenila sam ime...sada sam Hatidza. Nosim ime Poslanikove s.a.v.s.
supruge. Nadam se da ce Allah to prihvatiti od mene. Nadam se da cu
biti poput nje, kao sto se nadam da ce Allah biti zadovoljan mnome i
bracom muslimanima.
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Sat Jun 14, 2008 11:56 pm

Hidzab je moj izborOvo je reagovanje jedne sestre muslimanke, bivse krscanke, na jedan clanak u svedskim novinama "Extra Östergötland". Procitala sam jedan clanak, u jednom od prijasnjih brojeva vasih novina, u kojem je pisano o hidzabu i o tome kako su to ljubomorni muskarci -muslimani izmislili. Ja sam muslimanka oko 5,5 godina i to je bio moj izbor, niciji drugi. Jednu stvar koju, izgleda, mnogi ne mogu da razumiju jeste...

da covjek ne moze biti musliman ako ne vjeruje u Boga, poslanike i da je Muhammed ( Allah swt mu podario najbolje mjesto u dzennetu) Boziji Poslanik. Ako inasn ne vjeruje u to srcem, pa to je Allahu poznato. Ne znam zasto si ti, koji si napisao ovaj tekst o hidzabu, uopste pisao o necemu o cemu nemas znanja. Da pridjes jednoj muslimanki i da je pitas da li je bila natjerana da stavi hidzab, ja ti garantujem da bi dobio negativan odgovor.

Ja, sama, nosim hidzab i to je moj izbor i moje pravo! Niko me nije natjerao na nesto, ja sam muslimanka zato sto ja to zelim biti. Bog upucuje koga On hoce, to je to. Moje pitanje tebi je: "Smatras li da se i casne sestre pokrivaju zato sto su ih ljubomorni muskarci natjerali na to?!" Kao sto je tvoj izbor da pokazujes svoju kosu, tako je moj izbor da pokrivam svoju, zar ne?

Zaista zelim da vi, koji imate uske poglede, razmislite prije nego date izjave o necemu sto ne poznajete i nemate znanja. Ja sam jako ponosna sto sam muslimanka i jako sam ponosna sto nosim hidzab.

Yasmin

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Sat Jun 21, 2008 10:31 pm

Zasto mi branite hidzab


http://n-um.com/?q=node/1343/play

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Mahnoor
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Tue Jun 24, 2008 6:33 pm

Posto je ovo tema o hidzabu da vas pitam..
dali vama smeta kad vas kjafirke pocnu da ispitivaju o kosi?

Juce ja sjedim sa jednom starijom zenom i ona meni tvrdi kako nigdje nepise da je hidzab obaveza. SubhanAllah.. to meni tako ide na zivce kad mi one pocnu pametovati.
Govori kako je slusala nekog engloskog hodzu koji je rekao da nigdje u Kuranu nepise da zena mora da pokriva kosu. Ya Rabb!!!
Ja joj fino navela ajet, i objasnila joj, i ona jos nekuzi zasto ja se nosim ovako kako se nosim. na hajr, da ih Allah uputi
Na vrh Go down
Haris
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Tue Jun 24, 2008 6:41 pm

Mene nervira kod naroda to što će slušati nekog hodžu iz Turske, Engleske, bla bla bla, a ne može sebi odvojiti 5 minuta, da otvori Mushaf koji treba da ima u kući. No, to nije do truda, to je samo da hoće da sluša ono što njoj paše.
Na vrh Go down
Mahnoor
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Tue Jun 24, 2008 6:47 pm

Upravu si. al de ti dokazi kjafirima. a tako i nasim dzahilima, kad ti pocnu da pametuju da je vjera u srcu.
Na vrh Go down
Haris
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Tue Jun 24, 2008 6:52 pm

Ma ni sami to ne vjeruju, već im je to ona slamka da se za nju hvataju kad nemaju izlaza. A kad bi bilo od ćafira pa i naših imao ženu/djevojku ili "vice versa" pa kad od nje ne bi nikad ni trun pažnje dobio, čisto sumnjam da bi vjerovao kad bi mu rekla: "Ja tebe volim u srcu, ali to ne pokazujem." Da je uhvati sa drugim, ne bi spavao dok je istukao ne bi, a ovamo prosipa priču: "Vjera je u srcu", ili: "Islam je strog" Nije islam strog nego je takav džahil mlakonja, pa ne može da ga se uhvati.
Na vrh Go down
Mahnoor
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Tue Jun 24, 2008 7:01 pm

Dobar primjer.
a sto se hidzaba tice, upadne smo mi njima uvjek al ljeti nekako extra.
Vidim u tramvaju kako me zalosno gledaju. bas nedavno ja sa jaranicom sjedim i primjetimo da gledaju u nas.. kad ce ti ona meni ''jel tebi vruce'' rekoh nije a tebi? kaze ma nije ni meni''
poce jedan covjek da se smije skuzio na sta smo ciljele
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Tue Jun 24, 2008 7:02 pm

Mahnoor (citat):
Posto je ovo tema o hidzabu da vas pitam..
dali vama smeta kad vas kjafirke pocnu da ispitivaju o kosi?

Juce ja sjedim sa jednom starijom zenom i ona meni tvrdi kako nigdje nepise da je hidzab obaveza. SubhanAllah.. to meni tako ide na zivce kad mi one pocnu pametovati.
Govori kako je slusala nekog engloskog hodzu koji je rekao da nigdje u Kuranu nepise da zena mora da pokriva kosu. Ya Rabb!!!
Ja joj fino navela ajet, i objasnila joj, i ona jos nekuzi zasto ja se nosim ovako kako se nosim. na hajr, da ih Allah uputi

Samo joj fino reci da hodze ne izdaju fetve i da se i oni trebaju upravljati prema Kur'anu, sunnetu i uchenima u nashem ummetu. Jah, veliko zvanje hodza ! Neuk je nash narod, misli ako je neko zavrshio 4 razreda medrese, da je ulema postao subhan'Allah !

tsk tsk tsk

Nego kad smo kod vrucine , upitaj ti njih:" Jeli lakshe izboriti se sa ovom vrucinom, ili dzehennemskom kojoj je ova toplota samo 70-ti dio ?"


AAminAA: komentar modifikovan dana: Tue Jun 24, 2008 7:05 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Mahnoor
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   Tue Jun 24, 2008 7:04 pm

Ah draga Amina, rekla sam ja njoj! al de ti govori onom ko nema upute.
il pricao teletu il njima
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: Pokrivanje zhena - Zashto ?   

Na vrh Go down
 
Pokrivanje zhena - Zashto ?
Na vrh 
Stranica 1/2Idi na stranicu : 1, 2  Next

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Islam-
Idi na: