Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 NOVA HIDZRETSKA GODINA

Go down 
AutorPoruka
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: NOVA HIDZRETSKA GODINA   Sun Dec 28, 2008 6:18 pm

Danas, dolaskom akšama nastupa 1. muharrem 1430. Hidžretske godine, a prvi dan Nove hidžretske godine je sutra, 29. decembra.


Šta je islamska nova godina?


Islamska nova godina je prvi dan mjeseca muharrema (islamski kalendar je lunarni kalendar i traje 354 dana – u uporedbi sa gregorijanskim kalendarom, islamska godina se vraća unazad 11 dana svake godine). Taj dan označava hidžru 622. godine, kada je Poslanik Muhammed, a.s., sa svojim ashabima preselio iz Mekke u Medinu i uspostavio prvu islamsku državu – idealno islamsko društvo u svim aspektima života. Bio je to jedinstven događaj u historiji svijeta.
Lična hidžra: U Kur'anu, Allah koristi riječ „hidžra“ za odlazak iz lošeg mjesta ili lošeg ponašanja u dobro mjesto ili ponašanje –muslimani u tome vide i kako im njihovo vjerovanje pomaže da ostave za sobom loš način života da bi živjeli boljim životom.

Početak islama kao zajednice:

Ovaj datum označava početak islama kao zajednice u kojoj su duhovni i svjetski život bili potpuno integrisani. To je bila zajednica inspirisana Objavom od Boga i potpuno poslušna Bogu. Hidžra je značila potpunu predanost vjernika volji Allahovoj, jer su ljudi ostavljali za sobom sve što im je bilo drago, uključujući i svoje porodice, bogatstvo, domove i roditelje. To je bilo moguće samo za one koji su imali čvrsto vjerovanje i predanost islamu.
Odlaskom od vlastitog plemena, Poslanik, a.s., pokazao je da je lojalnost plemenu ili porodici beznačajna u odnosu na vezivanje u islamu. Muslimanska zajednica rasla je vremenom, ujedinjavajući mnoga plemena. Poruka islama proširila se na cijelom arapskom poluotoku.


Kako provesti ovu novu godinu?(dio hutbe Nezima Halilovića Muderrisa, održane 26. decembar 2008. god.)

Svaku novu muslimansku godinu, pa i ovu, iskoristimo u iskrenijem robovanju Allahu, dž.š. i izvršavanju naših obaveza, čineći iskrenu tevbu za ono što smo učinili od grijeha u proteklom periodu. Svaka naredna godina je godina u kojoj smo bliže našim kaburima, a dalje od naših dunjalučkih dvoraca i u kojoj nam je ostalo manje rizka i prava na korištenje dunjalučkih dobara. Imajmo na umu da će nam Azrail, melek smrti, možda doći kada mu se najmanje budemo nadali! Zato se pripremajmo za polaganje računa, činjenjem dobrih djela, izbjegavanjem svega onoga što je haram, pokuđeno ili sumnjivo i ne približavajmo se Allahovim, dž.š., granicama (hududima)!

O vrijednosti posta mjeseca muharrema, kao i obavljanja noćnog namaza, govori slijedeći hadis:

Prenosi Ebu Hurejre, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Najbolji post poslije ramazana je post mjeseca muharrema, a najbolji namaz poslije farz namaza je noćni namaz!"(prenosi Muslim)

Zato se trudimo da u predstojećem mjesecu muharremu što više postimo, klanjamo nafile, dijelimo sadaku i upućujemo iskrene dove našem Gospodaru!

Braćo i sestre! Neka Nova hidžretska godina bude godina odluke da ćemo u njoj iskreno robovati svome Gospodaru i da se nećemo bojati prijekora prijekornika! Neka ona bude godinom uspravljanja Ummeta i vraćanja njegova ponosa i časti!

Molim Allaha, dž.š., da nas učvrsti na putu islama, da nam pomogne da sačuvamo svjetlo islama, da nas ne iskuša nasiljem nasilnih vladara i ne iskuša nas onim što nećemo moći podnijeti, da nam bude milostiv na Sudnjem danu i da nas uvede u džennete u društvu sa: poslanicima, šehidima i dobrim ljudima!


http://www.islambosna.ba/index.php/vijesti/vijesti-iz-bosne-/1599-posjetiocima-islambosne-estitamo-hidretsku-novu-godinu

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
 
NOVA HIDZRETSKA GODINA
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Muhabeti,druzenje i upoznavanje-
Idi na: