Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 Imena Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem

Go down 
AutorPoruka
Haris
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Imena Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem   Sat Jan 31, 2009 7:49 pm

Imena Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem

Mnoštvo imena govore o veličini onoga čija ona jesu. Imena Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, imaju veličanstvena značenja. A njegovo najveličanstvenije i najpoznatije ime jeste Muhammed. Allah ga je tim imenom nazvao u Kur'anu kad je rekao: Muhammed je Allahov poslanik, a njegovi sljedbenici su strogi prema nevjernicima, a samilosni među sobom. (El-Feth, 29)

Muhammed nije roditelj nijednom od vaših ljudi, nego je Allahov poslanik i posljednji vjerovjesnik. (El-Ahzab, 40)

A onima koji vjeruju i dobra djela čine i vjeruju u ono što se objavljuje Muhammedu – a to je Istina od Gospodara njihova – On će preko rđavih postupaka njihovih preći i prilike njihove će poboljšati. (Muhammed, 2)

Muhammed je samo poslanik, a i prije njega je bilo posalnika. Ako bi on umro ili ubijen bio, zar biste se stopama svojim vratili? Onaj ko se stopama svojim vrati neće Allahu nimalo nauditi, a Allah će zahvalne sigurno nagraditi. (Alu Imran, 144)

To je najčasnije ime Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Hassan b. Sabit, radijallahu anhu, u svojoj poeziji upravo govori o ovome, pa kaže:

I On mu odabra ime da bi ga njime počastio,
Jer, Gospodar Arša je Hvaljeni,
a on (Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem) je - Muhammed (hvaljeni, hvale dostojan)

Ove stihove je zapravo, prvi izgovorio Ebu-Talib. Međutim, Hassan b. Sabit ih je uvrstio u svoju kasidu (hvalospjev) o Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem.

Ahmed: Jedno od njegovih imena je i Ahmed. To je ime kojim ga je nazvao Isa, alejhis-selam, donoseći radosnu vijest o skorom dolasku Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Allah, subhanehu ve teala, nam o tome govori u suri Es-Saff, pa kaže: "...i da vam donesem radosnu vijest o poslaniku čije je ime Ahmed." (Es-Saff, 6)

El-Mutevekkil: I ovo je jedno od njegovih imena, kao što se to pripovijeda u hadisi-kudsijju, kojega prenosi Abdullah b. Amr. b. As, radijaallahu anhuma. Govoreći o opisu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u Tevratu, kaže se u ovom hadisi-kudsijju: "... a ti si Moj rob i poslanik, i ja sam ti dao ime El-Mutevekkil..." (Hadis bilježi imam El-Buhari)

Njegova imena se također spominju u hadisu kojeg prenosi Džubejr b. Mut'im, radijallahu anhu, a u kojem kaže: "Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da govori: Ja imam više imena: Ja sam Muhammed, Ahmed, El-Mahi kojim Allah zatire nevjerstvo, El-Hašir, tj. onaj koji će biti prvi proživljen. Ja sam i El-Akib, nakon kojeg neće doći više niko (niti jedan poslanik od Allaha, subhanehu ve teala)" (Sahihul-Buhari, 4/162 i 6/62; Sahihu-Muslim, 4/1828, br. hadisa 2354)

U hadisu kojeg prenosi Ebu-Musa el-Eš'ari, radijallahu anhu, stoji: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nam je rekao neka svoja imena. Neka smo zapamtili, a neka nismo. Rekao je: Ja sam Muhammed, Ahmed, El-Mukfi, El-Hašir, Nebijjut-tevbeti (Poslanik koji se mnogo kaje, mnogo čini tevbu), Nebijjur-rahmeti (Poslanik koji je poslan kao milost)." (Sahihu-Muslim, 4/1828, 1829 br. hadisa 2355)

Značenje njegovog imena Muhammed: To je ime koje je izvedeno od imenice el-hamd (zahvala). U principu, ime Muhammed (hvale dostoji, hvaljeni) je particip pasivni imenice el-hamd (zahvala, hvala). On sadrži pohvalu onoga koji je hvaljen, a zatim i ljubav prema njemu, poštovanje i uvažavanje. Ovo ime je izvedeno na oblik mufe'al (druga vrsta glagola u arapskom jeziku), a taj oblik upućuje na mnoštvo (mnogo je dostojan hvale i poštovanja). Prema tome, Muhammed je onaj kojega ljudi mnogo i stalno hvale, ili koji je dostojan velike i stalne hvale i poštovanja. (Ibn-Kajjim el-Dževzi, Dželaul-efham fis-salati ves-selamu ala hajril-enam, str. 277, verifikacija: šejh Mešhur ibn Hasan Selman)

A imena El-Mahi, El-Hašir i Al-Akib su pojašnjena u prethodno spomenutom hadisu kojeg prenosi Džubejr ibn Mut'im, radijallahu anhu.

Došao vam je Poslanik, jedan od vas, teško mu je što ćete namuke udariti, jedva čeka da pravim putem pođete, a prema vjernicima je blag i milostiv. (Et-Tevba, 128)

Prema knjizi: "Suština svjedočenja da nema boga osim Allaha i da je Muhammed Njegov poslanik," Rabia et-Tavil, preveo na bosanski: Omer Spahović, Sarajevo, 2008, str. 175-179
Na vrh Go down
 
Imena Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Islam-
Idi na: