Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 ARHIVA VIJESTI...

Go down 
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12  Next
AutorPoruka
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Mon Aug 25, 2008 6:48 pm

Ma za njih mi uopste nije ni cudo ,jer su oni svoju vjeru odavno pretvorili u igru i zabavu .

Nego mene cudi i zabrinjava stanje kod muslimana koji su poceli u stopu da ih prate pa tako organizuju i nekave izbor za mis marame . Kao da je zena muslimanka izlozbena roba pa je trebaju sad zagledivati i procjenjevati njenu ljepotu kojekavi ziriji zalosno ali tako je.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Mahnoor
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Mon Aug 25, 2008 7:01 pm

ma i nako su necasne sestre neka rade sta im volja!
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Mon Aug 25, 2008 7:35 pm

Na vrh Go down
Sultanija
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: U ZADNJOJ TREĆINI RAMAZANA U SARAJEVU VELIKI SKUP HOMOSEKSUALACA   Tue Aug 26, 2008 5:55 pm

U ZADNJOJ TREĆINI RAMAZANA U SARAJEVU VELIKI SKUP HOMOSEKSUALACA


Po prvi put ove godine i to u zadnjoj trećini mjeseca ramazana, od 24. do 28. septembra, u Sarajevu će se održati veliki skup homoseksualaca, odnosno festival pedera pod zvaničnim nazivom ''Queer Sarajevo Festival''. Organizator ovog festivala je bosanskohercegovačko Udruženje Q

Kaže Allah, dželle šanuhu: ''I Luta – kad reče narodu svome: 'Zašto činite razvrat koji niko prije vas na svijetu nije činio? Vi sa strašću prilazite muškarcima, umjesto ženama. Ta vi ste narod koji sve granice zla prelazi!''' (Prijevod značenja El-E'araf, 80-84). ''Zašto vi, mimo sav svijet, sa muškarcima općite, a žene svoje, koje je za vas Gospodar vaš stvorio, ostavljate? Vi ste ljudi koji svaku granicu zla prelazite.'' Rekoše oni: "Ako se ne okaniš, o Lute, bit ćeš sigurno prognan." "Ja se gnušam toga što vi radite!", reče on, "Gospodaru moj, sačuvaj mene i porodicu moju kazne za ono što oni rade!" (Prijevod značenja Eš-Šu'ara,165-169).


Ni za jedan grijeh Allah, dželle šanuhu, ne upotrebljava tako ružne atribute kao za homoseksualizam. To je dvostruki grijeh i prema Allahu, dželle šanuhu, i prema ljudskoj prirodi. Bliži se sveti mjesec ramazan, mjesec milosti i oprosta. Bosanskohercegovački muslimani, kao i ostali muslimani u svijetu, raduju se dolasku ramazana.Lezbijke i pederi


Pa ipak, ramazanska radost mogla bi biti pomućena neviđenom provokacijom koju za ovaj sveti mjesec planiraju izvesti bosanskohercegovački pederi. Naime, po prvi put ove godine i to u zadnjoj trećini mjeseca ramazana u Sarajevu će se održati veliki skup pedera, odnosno festival pedera pod zvaničnim nazivom ''Queer Sarajevo Festival''. Organizator ovog festivala je bosanskohercegovačko Udruženje Q. Na zvaničnoj internetskoj stranici ovog udruženja stoji objašnjenje zašto se u Sarajevu organizira festival pedera i lezbijki: ''Zbog čega organiziramo Queer Sarajevo Festival? Bosna i Hercegovina je tradicionalno i patrijarhalno društvo u kojem je bilo kakva ‘različitost' po pitanju seksualnosti i/ili identiteta nepoželjna. LGBTTIQ (lezbijke, pederi, biseksualci, transrodci, transeksualci, interseksualci i queer) osobe nisu adekvatno predstavljene u javnom prostoru, često su tretirane u medijima kroz senzacionalizam, uz upotrebu uvredljivog jezika. Većina 'mainstream' kulturnih događaja (filmski, pozorišni festivali itd.) ne uključuju queer tematiku. Ovakva situacija ostavlja LGBTIQ populaciju u nevidljivom i marginaliziranom položaju, bez ikakve podrške za promjenu i akciju. Vjerujemo da se ovakva situacija može promijeniti putem prezentiranja queer kulture, teorije i aktivizma kroz umjetnost na Queer Sarajevo Festivalu. Queer Sarajevo Festival bit će prostor u kojem će se izazvati i preispitati ove heteronormativne i patrijarhalne vrijednosti, posebno one skoncentrirane oko pitanja identiteta i seksualnosti, viđenih u kontekstu roda, spola i seksualne orijentacije. Queer Sarajevo Festival bit će slobodan prostor, zasnovan na principima samodefiniranja, samoidentifikacije, individualnosti i slobode izbora.'' Na ovoj četverodnevnoj manifestaciji remećenja muslimanskih svetinja, sarajevski pederi i lezbijke ponudit će, uz pomoć svojih gostiju, raznovrstan program promocije homoseksualizma. ''Tu smo da vam kroz filmove, izložbe, performanse, tribine konačno otkrijemo šta znači 'queer' i šta znače sva ta LGBTTIQ slova. Gledat ćete, slušat ćete, učestvovat ćete u životnim pričama lezbijki, gej, trans, intersex, queer osoba, punim suza, smijeha, nadanja, ljubavi, prijateljstva, borbe, strahova, pobjeda i ponosa'', kažu u Udruženju Q.


Izlaganje muške golotinje


Od festivalskog programa izdvajamo izložbu ''Na strani'' gdje će Udruženje Q i fotoreporter magazina ''Gracija'' Irfan Redžović predstaviti portrete ''dvadeset građana i građanki BiH, različitih identiteta – lezbijki, gejeva, pedera, trans, Ft M, queer friendly, gej heteroseksualnih itd. osoba, koje otvaraju Festival svojim javnim coming outom i ličnom porukom šta izlazak u javnost za njih znači. Dolaze iz Mostara, Sarajeva, Tuzle, Banje Luke. Kada je riječ o filmovima koji će biti prikazani, organizatori još uvijek ne otkriva o kojim filmovima je riječ, već najavljuju nekakvo iznenađenje posjetitelja. Vjerovatno će tu biti i erotskih homoseksualnih filmova. Također, organizator krije kakvi će biti performansi. Ono što se sa sigurnošću može reći jeste da će mnogi fotografi i umjetnici izlagati svoja djela među kojima će biti erotske fotografije muških manekena. Bit će tu i sado-mazo instalacija i drugih nemoralnih i razvratnih iživljavanja.

Treba napomenuti da kao uvod u sarajevski festival pedera već nekoliko mjeseci u Sarajevu traju zatvorene projekcije filmova. Svaka projekcija uključuje po jedan dokumentarni, umjetnički i/ili kratki film koji prikazuje različite aspekte svakodnevnog života lezbijki i pedera.

Nema sumnje da je ''Queer Sarajevo Festival'' samo najava ili ispitivanje terena kao priprema organiziranja gej parade u glavnom gradu Bosne i Hercegovine koja bi se možda mogla održati već iduće godine. Također, teško se oteti sumnji da u Udruženju Q nisu znali da će u vrijeme održavanja njihovog festivala biti ramazanski post. Prije će biti da su baš namjerno izabrali ramazanski post, da u tom za muslimane svetom mjesecu ispitaju puls, kako to oni kažu, bosanskohercegovačkog tradicionalno patrijarhalnog društva koje ne prihvata homoseksualizam kao normalno društveno ponašanje. Iako je pederski lobi u svijetu, a izgleda i u BiH, veoma jak, iako se svako ko se usudi javno iznijeti protivan stav nametanju tih nemoralnih društvenih pojava odmah proglasi ekstremistom, nadamo se da bosanskohercegovački muslimani nikada neće prihvatiti homoseksualne društvene vrijednosti. A razlog je jednostavan.

U jednoj predaji koju prenosi Abdullah ibn Abbas, radijallahu anhuma, stoji da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: ''Ono čega se najviše bojim za vas jeste homoseksualizam. Allah je prokleo onoga ko bude činio ono što je činio Lutov narod, Allah je prokleo onog ko bude činio ono što je činio Lutov narod i Allah je prokleo onog ko bude činio ono što je činio Lutov narod.'' A u drugoj predaji koju bilježi Et-Tirmizi, Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: «Allah neće ni pogledati na Sudnjem danu u čovjeka koji spolno opći s muškarcem...''


Pederi, njihovi donatori i promotori


Donatori sarajevskog festivala pedera su Ambasada Kraljevine Holandije u BiH, Ambasada Švicarske u BiH i Heart and Hand Fund iz Sjedinjenih Američkih Država. Medijski pokrovitelji spomenute manifestacije su magazin DANI (Senad Pećanin je stručnjak da namiriše na kojim se projektima može ubiti dobra lova), BH Radio 1 (žalosno je što će novac od radio-televizijskih pretplata koje plaćaju i muslimani biti trošen na ramazansko promoviranje homoseksualaca), Radio Sarajevo i eFM Studentski radio.

Piše: Ezher Beganović
Izvor: SAFF
Na vrh Go down
Sultanija
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Aug 26, 2008 6:01 pmNa javnoj prezentaciji, koja će biti održana 25. septembra publici će se predstaviti gosti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Kosova...

Prvi Sarajevo Queer Festival bit će održan od 24. do 28. septembra, u organizaciji Udruženja Q za promicanje i zaštitu kulture, identiteta i ljudskih prava queer osoba.

Prvi Queer Sarajevo Festival predstaviće historiju i savremene tendencije lezbejskog, gej, trans i queer pokreta u zemljama bivše Jugoslavije, saopćeno je iz Udruženja Q.

Na Festivalu će biti riječi o motivacijama, inspiracijama, strahovima, izazovima, pobjedama i razočarenjima iz aktivističkih i ličnih perspektiva.

Na javnoj prezentaciji, koja će biti održana 25. septembra publici će se predstaviti gosti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Kosova, koji su inicirali ili osnovali prve gej i lezbejske inicijative i organizacije u svojim zemljama.

Na ovom festivalu sudjelovat će i predstavnici organizacije Queer Beograd Kolektiv, Queer Zagreba, Trans grupe samopodrške i LGBT Gayten.

Nakon diskusija bit će upriličene projekcija regionalnih dokumentarnih filmova o Paradama ponosa u Beogradu, Ljubljani i Zagrebu, prvom Queer Beogradu, te premijerno prikazivanje dokumentarnog filma "Bura u Ljubljani", rediteljice Dane Budisavljević.

Avaz


Na vrh Go down
Mahnoor
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Aug 26, 2008 6:04 pm

Allah ih unistio!!!

neznam vise sta da kazem, jer postajemo sve gori i gori!!
Nije cudo da ce gorivo Dzehennema ljudi i kamenje biti!
Na vrh Go down
kekii
novi dzematlija
novi dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Aug 26, 2008 7:07 pm

zaista zalosno...
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Aug 26, 2008 7:44 pmDa te sramota reci odakle si ....
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Aug 26, 2008 9:35 pm

Alah ih unistio!

Pogan jedna prljava pokvarena hoce svoj razvrat i nemoral da javno sire i propagiraju fujjjj.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Mahnoor
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Aug 26, 2008 9:57 pm

Neka rade na ovoj zemlji sta hoce ali nece za dugo, mjesto za njih spremito! A ruzno i bolno je to mjesto!

a jesil vidjela Lejla na vjestima kako su ''ucenjaci'' (kh kh) objavili da u Kuranu nigdje nepise da
zena mora da nosi maramu!!
Joj kako mrzim to njihovo pametovanje.. sve pokusavaju samo da odkriju zenu muslimanku!
Ali nece uspjeti Allah ih ponizio i na ovom i na onom svijetu! AMIN!!!!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Aug 26, 2008 10:13 pm

Nista nisam gledala gdje ,koji i kakvi su to ''ucenjaci''?

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Mahnoor
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Aug 26, 2008 10:36 pm

http://www.nu.nl/news/1717469/10/%27Koran_vrouwvriendelijker_dan_gedacht%27.html

a najgore mi je kad procitam ''hoofdoekjes'' ccccccc kao da je neki rubac a ne marama!
nije negativan ovaj tekst, samo mi zapalo to za oko da marama nije obavezna za zenu .. ah staces im
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Aug 26, 2008 11:05 pm

Pa sta ocekivato od onih koji daju sebi za pravo da izjednacavaju Bibliju i Kur'an.

Nego kad je bilo na vijestima evo ja bas gledam NOSjournaal i nista ne vidjeh.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Wed Aug 27, 2008 4:50 pm


_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Wed Aug 27, 2008 5:15 pm

Jesu smijesni

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
kekii
novi dzematlija
novi dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Zapaljen mesdžid   Thu Aug 28, 2008 12:18 am

27.08.2008. god., u jutarnjim časovima, zapaljen je mesdžid u selu Donje Goševo, Medžlis Islamske zajednice Novi Pazar. Džemat Donje Goševo je u sastavu džemata Jošanica na čelu sa imamom Ifet ef. Aličkovićem.

Ifet efendija je sa predsjednikom džematskog odbora, odmah nakon dobijene informacije, obišao već izgorjeli vjerski objekat i na licu mjesta zatekao Adema Zilkića i Hasiba Suljevića u pratnji osoba koje su poznate javnosti kao učesnici svih incidentnih situacija u posljednjih deset mjeseci, posebno onih ispred Altun alem džamije i prilikom polaganja kamen temeljca za izgradnju Medrese u Tutinu.

Tom prilikom je verbalno i fizički napadnut imam Ifet ef. Aličković i predsjednik džematskog odbora Mahit Sadiković. Takođe je napadnut i novinar Glasa islama mr. Refik Sadiković.

Ovi događaji su još jedna potvrda da paravjerska tvorevina ne odustaje od izazivanja incidenata i sukoba, uprkos činjenici da se nalazimo u mubarek danima, uoči mjeseca Ramazana.

Od nadležnih policijskih organa očekujemo sprovođenje istrage u cilju utvrđivanja uzroka požara u ovom vjerskom objektu, kao i zaštitu službenika, imovine i pripadnika Islamske zajednice u Srbiji.
Na vrh Go down
Sultanija
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Thu Aug 28, 2008 1:36 am

Ovako nesto je zalosno procitati bila kad ,a narociti pred ove muraek dane.
Ko god da je to uradio da Bog da se zapailio sam .

Molim Velikog Allaha dz.s. Svemoguceg i Jednog
da nas uputi na pravi put i vrati s puta koji vodi u propast i koji ce izazvati
Njegovu srdzbu na nas.Moli Boga Jednoga da ujedini sve muslimane da se jedni
o drugim brinu kao sto bi braca i sestre i trebali.Amin.
Na vrh Go down
Sultanija
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Obilježena godišnjica masakra kod Tržnice koji je počinila srpska teroristička organizacija VRS   Thu Aug 28, 2008 7:37 pm


Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, delegacije Kantona i Grada Sarajevo, općina Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo i Novi Grad položile su danas cvijeće na mjesto masakra u ulici Mula Mustafe Bašeskije 4 (sjeverni ulaz u Gradsku tržnicu), u znak sjećanja na 43 poginula sugrađanina. Masakr se dogodio prije 13 godina, kada je teže i lakše ranjeno još 84-oro Sarajlija. Tog tragičnog dana agresorska granata kalibra 120 mm ispaljena s agresorskih položaja na Trebeviću pala je i eksplodirala među skupinom građana koji su ispred Gradske tržnice kupovali namirnice za preživljavanje.

"Ovo je, nažalost, jedno od mnogih mjesta gdje su nevine Sarajlije izgubile život, ostali ranjeni, invalidi, gdje su brojne sarajevske porodice unesrećene, i mi kao ljudi kratkog pamćenja trebamo da obilježimo ovaj dan da bismo pokazali da nećemo zaboraviti", kazao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Trebamo pokazati da nećemo zaboraviti ne samo naše borce koji su poginuli u ratu ili postali invalidi nego i civilne žrtve rata, a to su obične Sarajlije, obični ljudi koji su išli trbuhom za kruhom, pokušali da prežive još jedan dan, i koji su nastradali od zločinaca, kazao je Komšić dodavši da je obaveza svih nas da se sjetimo svega onoga što se tada dešavalo.

Komšić je novinarima kazao da je kao "čovjek koji je izgubio najbliže članove porodice" kada je vidio Radovana Karadžića u Haagu bio zadovoljan, ali da očekuje da i Ratko Mladić također stigne u Haag te da njih dvojica budu osuđeni.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine KS-a Ivica Šarić je kazao da se na mjestu strašnog zločina treba sjetiti nevinih žrtava i opomenuti žive.

"Svjedoci smo vremena kada se izjednačava agresor i žrtva, kada se negira gotovo sve ono najgore što se dešavalo u agresiji na BiH. Naša dužnost je spriječiti da se to zaboravi, jer zaborav je veliki grijeh, a zaborav je i saučesnik u zločinu. Ali zato ne dozvolimo da nama prevlada mržnja jer bi nas izjednačila s onima od kojih se želimo razlikovati. Ne učimo mržnji našu djecu, učimo ih istini, vrijednosti slobode, jednakosti, čuvanju svoga i poštivanju tuđeg, i da i oni ne zaborave šta se desilo na današnji dan, kako se ne bi ponovilo", kazao je Šarić.


Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac je naglasila da je "važno da Sarajevo ne zaboravlja svoju gorku prošlost, da se prisjeća dana kada su stradali naši sugrađani i da im na ovakav način odaje počast".

Prije 13 godina od agresorske granate na tom mjestu živote su izgubili: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus- Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglić, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.

Polaganju cvijeća prisustvovale su i porodice poginulih sugrađana te građani Sarajeva.
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Salman Ruždi i Adem Zilkić Osudili povlačenje knjige Dragulj Medine   Thu Aug 28, 2008 8:07 pm

Na odluku izdavača da povuče knjigu Dragulj Medine iz prodaje i reakciju Islamske zajednice na njeno objavljivanj, oglasili su se mnogi analitičari, eksperti i stručnjaci iz oblasti religije u zemlji i svijetu. Ono što je zanimljivo je i reakcija dvojice ljudi koje je objavio list „Blic“ u današnjem izdanju. Vođa paravjerske tvorevine kojom je pokušano otimanje Islamske zajednice, bio je sličan u svom reagovanju sa britanskim piscem Salmanom Ruždijem koji je bio preteča svima koji ljagaju islam i Poslanika a.s.

Zilkić je na vrlo perfidan način ocijenio da je reakcija Islamske zajednice pretjerana i da je protiv cenzure umjetničkih djela. Salman Ruždi je izrazio svoje žaljenje što je američka izdavačka kuća „Rendom Haus“, koja je objavljivala njegove sporne knjige „Satanski stihovi“, odbila da objavi Dragulj Medine.
Svakako da je prepoznatljiva retorika ovih ljudi, koja ujedno oslikava prirodu njihovog duha, naišla na osudu vjernika čaja ubjeđenja su povrijeđena. Ono što će ostati zapisano crnim slovima u istoriji muslimana Bošnjaka je da se ime jednoga od njih spominje uz ime zloglasnog Salmana Ruždija.


http://www.islamskazajednica.org/

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Fri Aug 29, 2008 4:54 pm

Amin Ya Rabbi !
Na vrh Go down
rose
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Fri Aug 29, 2008 7:02 pm

subhanallah, tuzno

ovaj ifet efendija je cini mi se onaj sto je jedno vrijeme pisao na sandzak24, ifet_ef koliko se secam ...

da nam Allah pomogne a nece On promijeniti nase stanje dok mi sebe ne promijenimo...
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Fri Aug 29, 2008 7:53 pm

Jeste to je taj Ifet efendija bio se malo javio bio na sandzak24 u vezi novonastale situacije samo nije nista konkretno napisao sta se stvarno desilo .

Da Allah olaksa i podari najbolji izlaz iz novonastale situacije. Amin!

Sto se tice Zilkica on je vec ionako poznat po svojim incidentima u svetom nam mjesecu Ramazanu tako da me od njega vise nista i ne cudi .Zao mi je samo sto te takve spodobe narusavaju ugled muslimana i IZ .

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Sultanija
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Fri Aug 29, 2008 8:27 pm

Ovo ce samo dovesti do podjele naroda i novih problema .
Zalosno je to totalno.
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Fri Aug 29, 2008 8:29 pm

Pa to ocito i jeste namjera pocinioca i obnih koji stoje iza njih razdor i sukobi medju bosnjacima.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
kekii
novi dzematlija
novi dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: NOVI NAPADI NA IZ U PRIJEPOLJU   Sat Aug 30, 2008 2:48 pm

U noći 29. avgusta, oko 19:30 časova, u džamiji u naselju Luke fizički je napadnut imam džamije i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Prijepolje, Samir-ef Tandir. „Kada sam došao kod džamije, primijetio sam dosta uniformiranih lica. Oni su me odvraćali da uđem u svoju džamiju. Kada sam ušao, vidio sam poznata lica koja su me već napadala. Primijetio sam i lice koje je stajalo na mom mjestu u mihrabu. Pri pokušaju da priđem, odmah su me napali. Prvi me je udario bivši predsjednik Medžlisa, Sabahudin Fazlić. Odmah zatim me sa svih strana napala grupa njegovih rođaka i poznatih delikvenata. Izbacili su me iz džamije, dok su mog brata i dalje tukli. Policija je sve to mirno posmatrala“, dodaje Samir-ef. Tandir.

Kako saznajemo, lice koje je ušlo u džamiju je Lokman Kurtanović iz pešterskog sela Baljen, opština Tutin. Ovo je još jedan u nizu fizičkih napada na službenike Islamske zajednice u Prijepolju. Pošto je iz svoje džamije u naselju Zalug nasilno izbačen Almir-ef. Talović, gdje je dovedeno lice iz Ribarića kod Tutina, sada se to pokušava i sa Samir-ef. Tandirom. Situacija u Prijepolju je vrlo napeta, a vjernici su ogorčeni onim što im čine i priređuju ljudi okupljeni oko Ugljaninove stranke na čelu sa Nadirom Dacićem iz Sjenice i Rifatom Plojovićem iz Novog Pazara. Takođe ih iritira rad organa reda, koji licemjernim odnosom i pristrasnošću doprinose produbljivanju krize. Posebno je zabrinjavajuće što se u predramazanskim danima narušava harmonija i mir vjernika.
Na vrh Go down
takvaran
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Sat Aug 30, 2008 6:02 pm

Ovo nije prvi put da se ovo desava u ovom dzematu...
Veceras sam planiro u ime Allaha dz.s. ici u ovu dzamiju na jaciju pa cu vas izvestiti o svim detaljima.
Nebi me zacudilo da bude zakljucata vecearas subhnAllah...
Ovako je bilo i u Zalugu i na kraju je zakljucase dok nisu doveli svog coveka za imama.
Na vrh Go down
Sultanija
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Sat Aug 30, 2008 7:31 pm

Kako narod taj ne vidi da se s njima samo igraju i da ih zele da zavide.
Pa Srbi to jedva cekaju da se sami izmedu sebe pobiju da oni ruke ne
prljaju.Da nas Bog sacuva i na pravi put uputi.Ovo je bas zalosno ,zar
ni Ramaza nista vise ne znaci ...zar im ni to srca nemoze da omeksa i
da se malo udare u glave te i razmisle ...Zalosno nemam rijeci druge.
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Sat Aug 30, 2008 7:51 pm

Seki znas i sama sta je sve uradio Fikret Abdic za vrijeme rata u BiH borio se zajedno sa cetnicima protiv nase armije pa pogledaj osudjen je ali on jos uvijek ima svoje pristalice .Toliko godina je proslo od tada sve se zna sta je radio ali nekim ljudima opet to ne smeta da ga slijede .Tako ti je i sa ovim jadnicima i bijednicima,izdajicama cetnickim slugama ne znam vise kako bi ih nazvala okupljenih oko Adema Zilkica.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Sultanija
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Sat Aug 30, 2008 8:42 pm

Lejla (citat):
Seki znas i sama sta je sve uradio Fikret Abdic za vrijeme rata u BiH borio se zajedno sa cetnicima protiv nase armije pa pogledaj osudjen je ali on jos uvijek ima svoje pristalice .Toliko godina je proslo od tada sve se zna sta je radio ali nekim ljudima opet to ne smeta da ga slijede .Tako ti je i sa ovim jadnicima i bijednicima,izdajicama cetnickim slugama ne znam vise kako bi ih nazvala okupljenih oko Adema Zilkica.

Da bas tako dobro kazes na tog zlikovca sam i zaboravila
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Sat Aug 30, 2008 10:11 pm

I ja sam odmah pomislila na tog Ifeta, al' hajd' rekoh nije on jedini Ifet.

Zhalosno sta se radi, pa se cudimo sto ratovi, genocidi, pederske parade... Dok mi oci vadimo, treci koristi "guzhvu" , ali problem je sto se ni tad ne osvijestimo...

Samo da ne bude kao shto je Allah dz.sh. rekao da mozhe unistiti jedan citav narod i zamijeniti ih boljima. Nase stanje nije zalosno nego sramotno, i to samim tim sto smo mi glavni i potencijalni krivci. Vallahi za dobrobit ummeta, ja bih i voljela da se to desi. Vise je nevaljalih nego "valjalih", ali, izdvajat se nemeremo.
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Smail Tarić ubijen kao nezgodan svjedok   Sun Aug 31, 2008 9:02 pm

Smail Tarić ubijen kao nezgodan svjedok

Dva dana prije nego što će biti usmrćen u Beogradu, bio u Zvorniku zajedno s nabildanim mladićem iz Srbije...

Smrt Smaila Tarića iz Sakara u Malom Zvorniku, kojem je nakon ubistva najprije odrubljena glava, a ostatak tijela zapaljen, dovodi se u vezu sa švercom oružjem određenih kriminalnih grupa iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Za njegovo ubistvo srbijanska policija osumnjičila je i uhapsila Velibora Bakića i Miloša Ramića.

Često dolazio

- Poznajem Tarića od malih nogu, a poznavao sam mu i majku koja je prošle godine umrla. Posljednjih godina Tarić, koga smo zvali Tara, prelazio je često u Zvornik, posebno nakon što su se Bošnjaci počeli vraćati. Bio je prepoznatljiv po svojim tetovažama. Ne bih rekao da se drogirao jer sam ga često sretao i nije djelovao kao osoba koja uzima drogu, premda sam ga i dva dana prije njegovog nestanka vidio u društvu nepoznatog nabildanog mladića, obrijane glave, najvjerovatnije da je iz Srbije, s kojim je došao u Zvornik. Tražili su od nekih ljudi čamac da navodno nešto prevezu iz Zvornika u Mali Zvornik - kazao je naš izvor iz Zvornika.

Pronađen eksploziv

Većina onih koji su poznavali Tarića, navodi naš izvor, smatra da je on ubijen kao nezgodan svjedok u švercu oružjem nekolicine kriminalnih grupa, koji se obavlja preko Drine.

- Znamo da se Tarić dovodi u vezu s izvjesnim Mujom koga svi poznajemo po nadimku Patašon, a koji je prije više od dva mjeseca uhapšen na granici između Srbije i BiH kada mu je policija u vozilu pronašla 13 pištolja. Mujo se, koji je inače porijeklom iz Zvornika, prije dvije godine vratio iz Australije i živio je na relaciji Loznica - Zvornik, a nakon hapšenja nalazi se u zatvoru u Šapcu. Zna se da je u stanu jedne žene u Malom Zvorniku, koja se također dovodi u vezu s Tarićem, pronađen eksploziv, što sve ukazuje na to da je trgovina postojala, samo je pitanje ko su ljudi koji su bili pokrovitelji svega, a o kojima je Tarić sigurno znao mnogo - naglašava naš sagovornik.

Inače, među Bošnjacima u Malom Zvorniku nakon ubistva Smaila Tarića zavladao je neviđen strah. Poslije smrti majke Tarić je živio sam.
Na vrh Go down
takvaran
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Mon Sep 01, 2008 11:37 pm

Kako sam i rekao da cu napisati sta se ovih dan desava u dzematu Luke....
Samir ef. Tandir je te veceri izbacen od strane nekolicine ljudi.... ti ljudi su doveli nekog novog hodzu.....
Polovina dzamata koja je podrzavala ef.Tandira se podjelila po ostalim dzematima.
Ja sam jedan od dzemetalija koji podrazava starog ef....sa jos oko desetak ljudi smo presli u drugi dzemat Vakuf....
Sta ce dalje biti samo Allah dz.s.
Toliko za sad videcemo insAllah za ubuduce.
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: ZAŠTO SAM PRIHVATILA ISLAM   Wed Sep 03, 2008 1:04 pm

ZAŠTO SAM PRIHVATILA ISLAM


Moje preobraćanje počelo je kada sam jedne prilike došla na forum da provociram muslimanske ideje... Donosimo vam priču o Dragani iz Sombora, koja je prešla na islam.

Vjera ne ostavlja prostor za pitanja i sumnju. Važno je u njoj naći utočište i odgovore. Svi se rađamo u određenoj tradiciji, kulturi i naslijeđenoj vjeroispovjesti, kojoj ćemo samo pripadati - sami odlučujemo i dobro je da je tako. Donosimo vam priču o Dragani iz Sombora, koja je prešla na islam. Muslimana se ranije bojala, a njeno opredjeljenje i nije baš najbolje prihvaćeno.

Dragana, donedavno pravoslavka po vjeroispovijesti, odrasla je u pravoslavnoj porodici i do prije dvije godine pomalo je čak i zazirala od muslimana.

- U mojoj porodici svi su pravoslavci, ali nisu baš previše religiozni. Zapravo sam ja bila najreligioznija u porodici, pa čak do te mjere da sam insistirala da se krstim, iako moji roditelji nisu bili za to. Od malih nogu sam se na svoj način molila Bogu i tada sam znala samo za pravoslavlje i crkvu. Naravno, za mene je to bio jedini ispravan način vjerovanja. Uopće nisam imala namjeru da istražujem o islamu. Čak su u mojoj porodici imali otpor prema muslimanima, tako da sam i ja pomalo i zazirala od njih, plašila sam ih se - priča Dragana.

Kako prema islamu niko nije ravnodušan, ili ga voli ili ga se boji, ona kaže da je bila od onih drugih.

Sve počelo od foruma

- Moje preobraćanje počelo je kada sam jedne prilike došla na forum da provociram muslimanske ideje, poput svetog rata - Džihada. Međutim, tu sam dočekana na moje veliko iznenađenje vrlo smireno, strpljivo, čak mudro. Iako sam ja bila veoma oštra i neprijatna, nisam dobila očekivanu reakciju, čak suprotno. Tada sam se ja ustvari postidjela same sebe i svojih namjera. Iskreno, njihova smirenost je bilo prvo što me privuklo - nastavlja.

Iako je imala loše i ružno mišljenje o muslimanima, dok je sa ženama muslimankama razgovarala preko telefona, shvatila je da su one sve suprotno od onoga što je mislila o njima.

- One su vrlo pametne, imaju širinu poimanja mnogih stvari, veoma su smirene, blage, a u isto vrijeme i izuzetno mudre. Dalje me fasciniralo kako oni prakticiraju vjeru onako kako je to propisano, bez ikakvih iskrivljenih pretenzija. Počela sam postavljati sve više pitanja i s početka sam ipak bila malo skeptična spram svega toga. Borila sam se protiv toga misleći da je nemoguće da je islam istina, da može išta drugo biti istina osim moje vjere.

Ali kako kaže, čitajući Kur'an spoznala je pravu, autentičnu istinu.

- Ni u jednom harfu niti slovu ništa nije promijenjeno do dana današnjeg, niti će biti, za razliku od prethodnih objava, koje su izgubile autentičnost zbog izmjena koje su ljudi vremenom dodavali i oduzimali. Kada sam čitala Bibliju, znala sam da ima puno verzija, ali nisam znala da postoji posljednja knjiga koja je pečat svim ostalim. Na ovaj način ja sam samo nadgradila svoje hrišćanstvo.

Jednom je pitala sveštenika da joj objasni Sveto trojstvo, na šta je on odgovorio da je to sveta tajna. Ona smatra da pravoslavlje, za razliku od islama, nema odgovore na mnoga pitanja.

- Imamo razne obrede i niko mi nikada nije znao objasniti pozadinu toga, zašto mi te obrede vršimo, dok sam u islamu za sva pitanja našla prihvatljive i istinite odgovore.

Da bi preobratila svoju vjeru, trebala je izgovoriti šehadet u prisustvu dva svjedoka, ali pošto nije imala nikoga od muslimana, ona je to uradila sama u svojoj kući. Zatim je preko godinu dana učila o islamu, a knjige je dobijala preko foruma od sestara u vjeri.

- Prošle godine sam u Islamskoj zajednici i zvanično prihvatila islam. Onda sam počela dolaziti u Sarajevo, gdje budem po nekoliko dana kod svojih sestara u vjeri.

Iako nije bila sigurna da li ispravno klanja, Dragana je to ispočetka radila kako zna.

- Prije godinu dana sam se našla s jednom sestrom i ona me je odvela u Begovu džamiju da klanjam u pravom džematu. Znala sam napamet šta se izgovara, ali nisam bila sigurna da li ispravno radim sve pokrete, tako da sam tada i to naučila.

Zaštita od muškaraca

Dragana smatra da je pokrivanje pokoravanje Božijoj naredbi, ali i vrsta zaštite od muškaraca, te izbjegava izlaziti na ulicu bez marame. Iako ima neobično ime za muslimanku, Dragana kaže da u islamu obaveza imena ne postoji, te da je to izmišljeno.

- Ovdje smo navikli na turska i arapska imena, ali smatram da muslimanska imena uopće ne moraju biti turskog ili arapskog porijekla. Ja sam svoje ime zadržala, ali sam morala odabrati ime u islamu, tako da mi je islamsko ime Esma. Voljela bih da se ljudi naviknu da čak i jedna Dragana može biti muslimanka.

Njeni roditelji nisu to baš najbolje prihvatili, kaže. Tata je bio više iznenađen, ali mama se nikako ne miri s tim i svi misle da je to neka od njenih životnih faza.

Na molbu roditelja, koji žele sačuvati mir i dobre odnose sa svojom okolinom, u Somboru Dragana ne nosi maramu, te kaže da joj je to razlog više da dođe živjeti u Sarajevo, jer želi biti okružena ljudima koji žive kao ona.

Njeno prihvatanje druge vjere nailazilo je na razne otpore, pa je tako bilo komentara da joj to ne treba u životu, dok su je neki čak i podržali, ali potajno se nadajući da će je to brzo proći.

- U početku je tu bilo malo zaziranja, ali sada me već sasvim normalno gledaju. Tamo, čak veće probleme imaju muslimanke iz pravih muslimanskih porodica. Bilo je i pogrdnih komentara od Srba na forumima tipa da muslimani mene nikada neće prihvatiti, da sam izdala svoju vjeru, ali ja ih razumijem jer oni to rade iz čistog neznanja. Znam kako je njima, jer sam bila u svemu tome, ali oni ne znaju kako je meni.

Želim se udati za muslimana

Dragana islam vidi kao način života i kaže da sebe uskoro vidi u braku s čovjekom koji je također musliman.

- Nemoguće je da opstanem u islamu drugačije, muž mora biti vođa i jedino obostranim vjerovanjem i poštovanjem istih običaja i obreda brak može uspjeti.

Ona završava sanitarno-ekološki fakultet u Somboru gdje trenutno živi sa svojim roditeljima, a krajem godine planira doći u Sarajevu da živi sa svojim sestrama u vjeri.

Tekst je preuzet iz magazina "Azra"...

mimber.ba

Allah te nagradio seko
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Wed Sep 03, 2008 3:39 pm

da te Allah,dz.s., nagradi

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Sultanija
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Polupana stakla i vrata Sefer-begove džamije   Sun Sep 07, 2008 6:30 pm


Za sada nepoznate osobe su u noći sa 6. na 7.septembar polupale stakla, oštetile zid i oskrnavile Sefer-begovu džamiju u Banjoj Luci.
Na objektu je primjetna veća materijalna šteta, a pretpostavlja se da su u ovom vandalizmu korištene kamenice.

Na tom se vandali nisu zaustavili, već su nedaleko od tog mjesta porušili i ogradu koja je postavljena oko mjesta na kojem je nekada bila banjalučka Arnaudija džamija.

Sve ovo se dogodilo u vrijeme ramazanskog posta, što je dodatno potreslo Bošnjake, te predstavnike Islamske zajednice Banja Luka.

I pored svega upućen je poziv bošnjačkim vjernicima da ostanu dosljedni u svom duhovnom miru u ramazanskom postu.

O ovom posljednjem, kao i nekoliko ranijih manjih napada na imovinu Islamske zajednice u Banjoj Luci obaviještena je policija, koja vodi istragu.

Sefer-begova džamija, poznatija kao Seferija džamija pod Pećinama, obnovljena je 2004. godine, a nakon što je u posljednjem ratu, kao i druge banjalučke džamije porušena.

(FENA)
Na vrh Go down
kekii
novi dzematlija
novi dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Sun Sep 07, 2008 8:56 pm

da ih Allah kazni za nedjela njihova ko god je to uradio
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Sun Sep 07, 2008 9:06 pm

Allah ih uputio !
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: IZ IRAKA, ALI U AFGANISTAN   Thu Sep 11, 2008 1:46 pmGeorge W. Bush u utorak je objavio plan za povlačenje oko 8.000 američkih vojnika iz Iraka do februara iduće godine, uz istodobnu najavu slanja pojačanja u Afganistan.

"U idućih nekoliko mjeseci dovest ćemo kući oko 3.400 pripadnika snaga za potporu. Do novembra ćemo povući marinski bataljon (1.100 vojnika) koji je sada u pokrajini Anbar, a u febrauru 2009. još jedna borbena brigada kopnene vojske dolazi kući. To je oko 8.000 američkih vojnika koji se vraćaju bez zamjene", rekao je američki predsjednik George W. Bush.

U govoru koji je održao u Nacionalnom vojnom univerzitetu u Washingtonu, Ratnoj školi za časnike oružanih snaga, Bush je naglasio da će poboljšanje stanja u Iraku omogućiti "tiho povećanje" broja američkih jedinica u Afganistanu, gdje je ojačao talibanski pokret a nasilje je u porastu.

Odluka o smanjenju kontigenta u Iraku, gdje je trenutačno oko 146.000 američkih vojnika, donesena je na preporuku najviših zapovjednika američkih snaga, uključujući generala Davida Petraeusa i Združenog stožera, rekao je Bush, dodajući da Petraeus najavljuje i dodatna smanjenja snaga u prvoj polovini 2009.

Smanjivanje snaga u Iraku, iako po opsegu manje od očekivane kako se ne bi ugrozio ostvareni sigurnosni napredak, obilježava jednu od Bushevih posljednjih odluka o ratu koji je odredio njegova dva predsjednička mandata.

Bush je istaknuo da je razina nasilja u Iraku sada na najnižoj tački od proljeća 2004. godine.

"Pogibija civila je manje, broj sektaških ubistava je manji, samoubilačkih napada je manje a normalni život se vraća u zajednice širom Iraka", rekao je.

Napominjući da je "neprijatelj i dalje opasan", Bush je istaknuo napredak u borbenoj spremnosti iračkih snaga, te doprinos koalicijskih snaga u Iraku s više od 140.000 vojnika iz 41 zemlje, koliko ih je služilo u Iraku. Nabrojao je poimence one savezničke zemlje koje su imale gubitke u Iraku.

Podsjetivši da su Sjedinjene Države ove godne već poslale 3.500 dodatnih vojnika u Afganistan, kao i da je više savezničkih zemalja poslalo pojačanja, Bush ja rekao da je "za obnovu osnovne sigurnosti u Afganistanu potrebno više jedinica". U Afganistanu je danas oko 31.000 američkih vojnika, 50 posto više nego prije dvije godine.

Najavio je da će u novembru jedan marinski bataljon koji je trebao stići u Irak, umjesto toga biti upućen u Afganistan. Brigada kopnene vojske, s više hiljada vojnika, krenut će u Afganistan u januaru 2009.

Američki je predsjednik izrazio žaljenje što u borbama američkih i koalicijskih snaga s talibanima dolazi do "slučajnih pogibija civila", te istaknuo kako je predsjedniku Hamidu Karzaiju obećao veću američku saradnju s afganistanskom Vladom kako bi se zaštitili nevini civili.

"Talibanima i Al Qaidi neće biti dopušteno da se vrate na vlast. Teroristi će doživjeti istu sudbinu koju sada prolaze u Iraku, oni će biti poraženi", rekao je Bush.

Broj američkih snaga u Iraku, zajedno s raspravom o tome koliko ih se i kojom brzinom treba povući, jedno je od središnjih pitanja predsjedničke utrke između demokrata Baracka Obame, koji zagovara plan povlačenja iz Iraka u 16 mjeseci, i republikanca Johna McCaina, koji se protivi određivanju rasporeda za povlačenje.

Položaj Busheve administracije dodatno kompliciraju zahtjevi iračkog premijera Nourija al Malikija za potpunim povlačenjem američkih snaga do 2011. godine, dok dvije zemlje još pregovaraju o budućnosti američke vojne prisutnosti u Iraku.

(Hina)
Na vrh Go down
Sultanija
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Rasim Delić osuđen na 3 godine zatvora   Mon Sep 15, 2008 11:46 pm

Haški tribunal izrekao je danas kaznu od tri godine zatvora
bivšem komandantu Glavnoga štaba Armije Republike Bosne
i Hercegovine Rasimu Deliću.

Na osnovu kaznene odgovornosti nadređenoga, Delić je optužen
za zločine koje su počinili pripadnici odreda El-Mudžahid od juna
1993. do septembra 1995. godine. Sudac je rekao kako je Delić
već 488 dana u pritvoru tribunala i to će mu vrijeme biti uračunato
u kaznu.

Tužilac je za Delića tražio 15 godina zatvora, a odbrana oslobađajuću presudu.
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Sep 16, 2008 6:13 am

Znaci ostaje mu jos manje od godine ipo...

Nemam rijechi... mnogo se shta deshavalo i u nasim redovima ( nesloga, zavist, ljubomora... )
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Sep 16, 2008 3:51 pm

Dodik: ICTY izgubio legitimitet kod Srba


Očigledno je da njihove presude bacaju novo sjeme razdora među narode u BiH, kazao Dodik...
15.09.2008. 16:38
Predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik istakao je da je Haški tribunal presudom bivšem komandatu Armije BiH Rasimu Deliću još jednom pokazao da je pravda za srpske žrtve iz rata u BiH pred tim sudom zaista nedostižna.

Dodik je u izjavi za Srnu istakao da je ova presuda urušila i minimum povjerenja u pravičnost Haškog tribunala, koji je praktično izgubio sav legitimitet kada je riječ o srpskom narodu.

"Ne želimo da preuzimamo ulogu onih koji sude, niti da sporimo nezavisnost i pravo Haškog tribunala u donošenju odluka, ali kako je moguće da se gotovo svim optuženim iz RS sudi po komandnoj odgovornosti, a da komandant Armije BiH nema komandnu odgiovornost", ocijenio je premijer Srpske.

Dodik je naveo da nije jasno ni kako je Biljana Plavšić, koja nije komandovala i izdavala naređenja u proteklom ratu, osuđena na 11 godina, a da komandanta Armije BiH, sa svom odgovornošću koju je imao, osude na tri godine zatvora.

Prema njegovim riječima, umjesto da pravičnim suđenjima i odgovarajućim presudama Haški tribunal daje doprinos pomirenju na ovim prostorima, očigledno je da njihove presude bacaju novo sjeme razdora među narode u BiH.

"Slike odsječenih srpskih glava obišle su svijet. Pozivamo taj isti svijet da upita sudije Haškog tribunala da li su tri godine zatvora koliko su presudili Rasimu Deliću dovoljna kazna za stravične prizore mudžahedinskih zločina, koji su počinjeni u zoni odgovornosti Armije BiH, kojom je komadovao Delić", naglasio je Dodik.

Haški tribunal osudio je danas bivšeg komandanta Glavnog štaba Armije BiH Rasima Delića na tri godine zatvora za zločine koje su počinili pripadnici odreda "El mudžahid" od juna 1993. do septembra 1995. godine.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Bakone Moloto rekao je da je Delić proglašen krivim, jer nije preduzeo potrebne i razumne mjere da kazni pripadnike odreda "El mudžahida".

Autor: SRNA
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Sep 16, 2008 3:52 pm

Citat :
ICTY izgubio legitimitet kod Srba

Oplakah majko moja

Srbi okrecu ledja Evropi i svijetu, stete velike
Na vrh Go down
Sultanija
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Sep 16, 2008 9:03 pm

Kako srece samo da su ih Rasim ,bosanska vojska i muhadzedini poubijali sviju
pa da se sad rahat zivi ,ovako samo provociraju uvijek ,sire lazi i prosipaju svoju
mrznju.
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Nađena grobnica s 362 tijela srebreničkih žrtava !   Thu Sep 25, 2008 5:14 pmGrobnica je pronađena u mjestu Kamenica pokraj Srebrenice i deseta je po redu u kojoj se nalaze tijela ubijenih Srebreničana

Forenzičari su u mjestu Kamenica pored Srebrenice ekshumirali iz masovne grobnice ostatke 362 tijela žrtava masakra koji se dogodio 1995. godine.

Murat Hurtić potvrdio je da je riječ o tijelima ubijenih Srebreničana i objasnio kako su bosanski Srbi pokolje napravili na tri lokacije u blizini Srebrenice, a tri mjeseca nakon masakra njihove ostatke prenijeli u novu masovnu grobnicu u Kamenici.

- Tijela su dobro očuvana jer su prvotno ležala u glini – rekao je Murtić i dodao kako su pronašli 145 tijela i 217 ostataka bez svih kostiju.

To je deseta po redu masovna grobnica sa žrtvama iz Srebrenice, zbog čega se cijelo to područje naziva ''dolinom smrti''. Bosanski su Srbi tijela micali iz originalnih grobnica u okolna mjesta kako bi pokušali prikriti zločin.

Smatra se da su krivci za genocid bjegunac Ratko Mladić i nedavno uhićeni Radovan Karadžić jer su hladnokrvno odobrili smaknuća osam tisuća bosanskih muslimana. To je ujedno najveće krvoproliće nakon Drugog svjetskog rata.

javno.com
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Jednoglasno priznata nezavisnost Kosova   Fri Oct 10, 2008 10:56 pm

VLADA CRNE GORE


Jednoglasno priznata nezavisnost Kosova

Vjerujemo da će ova odluka Vlade Crne Gore i Vlade Makedonije, tim prije što je donose dvije zemlje koje imaju bliske, najprijateljskije odnose sa Srbijom, biti shvaćena kao naša najbolja želja da pomognemo u rješavanju ovog pitanja koje opterećuje i Srbiju i region, kao i njegovu stabilnost i prosperitet, i da će značiti naš doprinos za ubrzanje evropske integracije Zapadnog Balkana


Podgorica, 9. oktobra - Crnogorska vlada je na današnjoj sjednici jednoglasno donijela Odluku o priznanju Republike Kosovo koja je u skladu sa ustavnom nadležnošću Vlade da odlučuje o priznanju drugih država . Vlada , kojom je predsjedavao premijer Milo Đukanović, usvojila je i zajedničku izjavu vlada Crne Gore i Makedonije o istovremenom priznanju. Kosovsko rukovodstvo večeras će biti obaviješteno o odluci crnogorske vlade.

Odluka o priznanju Kosova, koja nije iznenađenje ni za crnogorsku, ni za širu javnost, temelji se na zaštiti i promovisanju nacionalnih i državnih interesa Crne Gore i njenih građana, na liniji ubrzanja procesa i napretka Crne Gore u evropskim i evroatlantskim integracijama, kazao je nakon sjednice Vlade šef crnogorske diplomatije Milan Roćen. Odluka je do kraja usklađena sa strateškim spoljnopolitičkim prioritetima, koje je utvrdila Vlada Crne Gore. Naši primarni prioriteti su i razvoj dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje i jačanje stabilnosti i bezbjednosti regiona. Kosovo je prije svega politička realnost, a naš je najveći interes da imamo stabilnost na našim granicama, čime smo se, takođe, rukovodili donoseći jednu ovakvu odluku, objasnio je Roćen. Sa najviših adresa u Crnoj Gori stalno smo isticali da ćemo se u odnosu na ovo teško pitanje odrediti vođeni našim strateškim evropskim i evroatlantskim ciljevima. Vlada Crne Gore je takođe uzela u obzir i preovlađujuće stavove ključnih svjetskih zemalja, članica EU i NATO, i njihove procjene da je ovakav potez važan doprinos bezbjednosti i stabilnosti regiona i njegovom napretku u integracijama. Kao zemlja koja želi da bude članica EU i NATO, Crna Gora mora poštovati i ozbiljno uzimati u obzir spoljnu politiku, bezbjednosne procjene i stavove ove dvije organizacije. Ovim se Crna Gora odgovorno odnosi prema svojim opredjeljenjima i planovima da u što skorije vrijeme aplicira za članstvo u EU i da obezbijedi poziv u program NATO – MAP.

Pri donošenju ove Odluke, Vlada je uzela u obzir stavove EU iskazane u zaključcima usvojenim od strane Savjeta za opšte i spoljne poslove EU od 12. februara 2007. i 18. februara 2008, kao i Evropskog savjeta 14. decembra 2007, kojima je EU pokazala privrženost razvoju Kosova i jačanju stabilnosti i bezbjednosti Zapadnog Balkana. EU je takođe jednoglasno odlučila da u cilju promocije društvenog i ekonomskog razvoja Kosova uputi policijsku i misiju vladavine prava – Euleks na Kosovo, kao i da imenuje Specijalnog predstavnika EU za Kosovo. Tim zaključcima zemljama članicama EU je ostavljeno da se samostalno odrede prema priznanju nezavisnosti Kosova. Takođe, podsjećanja radi, zvaničan stav Crne Gore u odnosu na Kosovo, od samog početka, bio je principijelan, jasan i konstruktivan. Zalagali smo se za mirno, sporazumno rješenje Prištine i Beograda, uz posredovanje međunarodne zajednice. Ishod tog procesa je svima poznat, kao što je poznat i stav EU i Generalnog sekretara UN da status kvo na Kosovu nije bio održiv. Dakle, Crna Gora ni jednim svojim potezom nije uticala na razvoj situacije na Kosovu, niti je na bilo koji način doprinijela radikalizaciji kosovskog problema. Naprotiv. Pažljivo smo pratili razvoj događaja nakon proglašenja nezavisnosti Kosova. Nijesmo žurili sa određenjem prema odluci kosovskog parlamenta. Radili smo na daljem učvršćenju unutrašnje stabilnosti u Crnoj Gori. Odnosili smo se krajnje odgovorno i prema izbornim procesima u Srbiji, koji su rezultirali pobjedom demokratskih proevropskih snaga, što je od kapitalnog značaja ne samo za evropsku perspektivu Srbije, već i regiona, i za ukupnu regionalnu stabilnost. U međuvremenu, i Kosovo je pokazalo da želi da da svoj doprinos stabilnosti u regionu, i da želi da sarađuje i sa susjedima, i sa međunarodnom zajednicom, u cilju pune implementacije preuzetih obaveza. Cijenimo napore kosovskog rukovodstva koji su na toj liniji. Posebno cijenimo veoma konstruktivnu ulogu Beograda prema ovom delikatnom i teškom pitanju za Srbiju, koja preduzima sve napore da svoju poziciju artikuliše u diplomatskoj ravni, i da svoje interese štiti mirnim, političkim sredstvima, po najvišim demokratskim standardima.

Roćen je objasnio da odluka crnogorske vlade polazi od spremnosti Kosova, iskazane u skupštinskoj Deklaraciji o nezavisnosti da u potpunosti implementira obaveze iz Sveobuhvatnog predloga Specijalnog izaslanika UN za rješenje statusa Kosova i da se razvija kao multietničko, demokratsko društvo, da štiti prava svih zajednica i promoviše njihovo učešće u političkom i procesu donošenja odluka; da poštuje Povelju UN, Helsinški završni akt i da sarađuje sa Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju u Hagu, da razvija dobrosusjedske odnose, uključujući i prijateljske odnose i saradnju sa Srbijom u cilju pomirenja. U Deklaraciji je takođe pozdravljeno međunarodno prisustvo na Kosovu i njihova supervizija preuzetih obaveza u skladu sa Rezolucijom 1244, uključujući i međunarodno civilno prisustvu EU kroz Misiju EU za vladavinu prava (Euledž) i vojno prisustvo NATO (KFOR).

Na pitanje zašto se čekala Makedonija, Roćen je odgovorio da je i do sada bilo primjera da dvije, tri ili više zemalja zajedno donesu odluku o priznanju Kosova. Vjerujemo, takođe, da će ova Odluka Vlade Crne Gore i Vlade Makedonije, tim prije što je donose dvije zemlje koje imaju bliske, najprijateljskije odnose sa Srbijom, biti shvaćena kao naša najbolja želja da pomognemo u rješavanju ovog pitanja koje opterećuje i Srbiju, i region, kao i njegovu stabilnost i prosperitet, i da će značiti naš doprinos za ubrzanje evropske integracije Zapadnog Balkana. Da postoji ikakva naznaka ili prognoza da će odluka međunarodnog suda oko ocjene nezavisnosti Kosova nešto promijeniti, Crna Gora ne bi žurila sa odlukom. Ukoliko odluka Suda bude drugačija, Crna Gora će biti među prvima članicama UN koja će to poštovati, kazao je Roćen.Ništa nijesmo uradili iza leđa Srbiji


- Ništa Crna Gora nije uradila iza leđa Srbije, kazao je Roćen. Naprotiv. Očekujemo da će Srbija razumjeti da je ova Odluka motivisana našim interesima, kao što i sama u vođenju svoje ukupne politike, i u odnosu na ovo, za Srbiju bolno i osjetljivo pitanje, polazi od sopstvenih državnih i nacionalnih interesa. Izražavamo nadu da će i rukovodstvo i javnost Srbije razumjeti da ovo nije odluka protiv Srbije, jer Crna Gora nikada nije bila niti će biti protiv Srbije. Vjerujemo da će naši odnosi ostati bliski i prijateljski, cementirani zajedničkom evropskom perspektivom, utemeljeni na tradicionalno isprepletanim istorijskim vezama, u interesu zajedničkog dobra i srećnije budućnosti naših naroda i država. Crna Gora će ostati čvrsto posvećena razvoju i unapređenju najboljih odnosa sa Srbijom.Priznanje 48 zemalja


Od proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo 48 zemalja - 22 od 27 članica EU , 22 od 26 članica NATO, 31 od 47 članica Savjeta Evrope, 33 od 56 članica OEBS, kazao je Roćen. Priznale su ga i sve članice G–7, podsjetio je on.Očekujemo razumijevanje crnogorske javnosti


Nadamo se da će ovaj potez Vlade, prije svega, na pravi način razumjeti većinska javnost u Crnoj Gori, da će građani razumjeti da je to u njihovom najboljem interesu, u interesu učvršćenja međunacionalnog sklada, i bržeg otvaranja bliske evropske perspektive, a samim tim boljeg i srećnijeg života za sve naše ljude, kazao je Roćen. Vjerujemo da će građani razumjeti da je to od dalekosežnog, trajnog značaja za zaštitu vitalnih, nacionalnih i državnih interesa Crne Gore.Nikom nećemo dozvoliti da ugrozi mir i bezbjednost


Legitimno je pravo svakog da ispoljava mirnim protestima stavovove o bilo kom, a ne o ovako značajnom pitanju kao što je Kosovo. Za sve drugo i u Crnoj Gori će važiti kao što važi u svim organizovanim i normalnim državama, kazao je Roćen, odgovarajući na pitanje da li ova odluka može ugroziti bezbjednost . Nećemo međutim dozvoliti da bilo ko iz bilo kojih političkih razloga ugrozi mir i bezbjednost građana Crne Gore i stabilnost.

Veoma respektujemo emocije iskrenih ljudi oko ovog pitanja, ali postoje i oni koji iz političkih razloga potenciraju ovo pitanje. Bojim se da postoje različiti motivi i pobude koji su doveli Kosovo danas tu gdje jeste i Srbiju u ovu situaciju. Vjerujem da će oni znati da prepoznaju šta je čiji cilj i motiv. Političko poigravanje sa emocijama kratkoročno nekome može podići rejting, ali ... Uvijek je onaj ko se poigravao na taj način platio ceh, ocijenio je Roćen.


Mr.Milović

pobjeda

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Muslimanska parada u New Yorku   Mon Oct 13, 2008 6:07 pm

Juce odrazana Muslimanaska parada, na Madison aveniji.

AAminAA: komentar modifikovan dana: Mon Oct 13, 2008 7:25 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Mon Oct 13, 2008 6:13 pm

Vidite li Bosansku zastavu Masha'Allah
Na vrh Go down
Mahnoor
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Mon Oct 13, 2008 6:13 pm

mashAllah!!
Allahu Ekber Allahu Ekber!!!

vidi ima i Bosanaca
Bas mi srce zaigra kad ovako vidim!
preljepo vidjeti kako na ulici klanjaju.
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Mon Oct 13, 2008 6:25 pmNa vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Mon Oct 13, 2008 6:30 pm

Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   

Na vrh Go down
 
ARHIVA VIJESTI...
Na vrh 
Stranica 9/12Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12  Next

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Politika,vijesti,aktuelnosti-
Idi na: