Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 ARHIVA VIJESTI...

Go down 
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Next
AutorPoruka
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Na meti sam vehabija-Konzul u Nju Jorku Sekulovic upozorava   Tue Nov 11, 2008 7:59 pm

Na meti sam vehabija

Podgorica – Konzul Crne Gore u Njujorku Dragan Sekulović ocijenio je da ga država Crna Gora nije zaštitila od radikalnih pojedinaca u njujorškoj Islamskoj zajednici i van nje koji radikalno zastupaju vehabizam i bošnjaštvo.
“U Islamskoj zajednici i van nje pojedinci, podvlačim pojedinci, radikalno zastupaju vehabizam i bošnjastvo... Na žalost država Crna Gora ili bolje reći aktuelni političari nisu me zaštitili od tih pojedinaca”, navodi se u saopštenju Sekulovića dostavljenog “Vijestima”.
On je ocjenio da onima koji su ga napadali “smeta štošta, a naročito grb Crne Gore”.
“Većina od takvih nijesu državljani Crne Gore, a žele da pospremaju u njoj. Ubijeđen sam da radikalizam i pokušaji homogenizacije na njihovim idejama neće posustati u skorije vrijeme. Poručujem im da se sva obilježja mogu zamijeniti i kaktusom, ali samo u parlamentu Crne Gore”, navodi se u saopštenju.
Urednik internet portala Bošnjaci.net Esad Krcić zatražio je ranije da Crna Gora treba da povuče Sekulovića zbog vrijeđanja Bošnjaka i Albanaca.
Pojedine bošnjačke organizacije iz SAD optužile su Sekulovića da je na sastanku delegacije Vlade Crne Gore i predstavnika IZ, uvrijedio Bošnjake i Albance, navodno ih upoređujući sa teroristima. Sekulović je te tvrdnje negirao, ističući da je proglašen krivim zato što je neko jednu riječ iz njegovog komentara istrgnuo iz konteksta i protumačio na pogrešan način
“Izvinjavam se svima čija ubjeđenja nijesam imao namjeru da povrijedim. Naročito vrijednim Plavljanima i Gusinjanima sa kojima sam se susretao svaki dan. Nikada neću zaboraviti njihova otvorena srca i žuljevite ruke”, kazao je Sekulović.

Bosnjaci.net
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Nov 11, 2008 8:00 pm

Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Najveca dzamija u Evropi   Tue Nov 11, 2008 9:11 pm

U Rusiji najveća džamija Evrope

U Groznome, glavnom gradu Čečenije, južne pokrajine Ruske Federacije, ovih dana je otvorena džamija Ahmeda Kadirova, nazvana prema vjerskom poglavaru (muftiji) i kasnijem predsjedniku te autonomne republike, ubijenom u terorističkom napadu koji su izveli islamistički teroristi.
Foto: AP

“Ova je džamija dokaz da islam nije ugrožen u Rusiji”, ustvrdio je sadašnji predsjednik Ramzan Kadirov, sin ubijenog Ahmeda, prenio je Jutarnji.hr.
(FENA)

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''Dina: komentar modifikovan dana: Tue Nov 11, 2008 9:43 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Nov 11, 2008 9:20 pm

ČEČENIJA: NAJVEĆA DŽAMIJA U EVROPI


Čečenski predsjednik Ramzan Kadirov otvorio je u Groznom najveću džamiju u Europi na svečanosti pod strogim mjerama sigurnosti, koja bi trebala simbolizirati pacifikaciju te republike.
Čečenski predsjednik Ramzan Kadirov otvorio je u Groznom najveću džamiju u Europi na svečanosti pod strogim mjerama sigurnosti, koja bi trebala simbolizirati pacifikaciju te republike.
Rat u Čečeniji počeo je 1999. radi rušenja Rusije, ali je čečenski narod uz potporu savezne središnjice upropastio te planove, izjavio je Kadirov koji se svojedobno svrstao na stranu pobunjenika prije nego što se zauzeo za Kremlj.
Premijer i bivši predsjednik Vladimir Putin, koji je posjetio džamiju prethodnog dana, nada je i potpora cijeloga muslimanskog svijeta, ocijenio je Kadirov (33).
Džamija koja može primiti do 10.000 vjernika nosi ime Ahmada Kadirova, Ramzanova oca, bivšeg muftije i čečenskog predsjednika ubijenog u atentatu u svibnju 2004. Prije nego što se svrstao na stranu Moskve, pozvao je na džihad protiv Rusije.
Mjesto molitve inaugurirano je u prisutnosti više od 2000 uzvanika.
Cjelinu, nazvanu Srce Čečenije, uz džamiju čine i islamsko sveučilište, medresa, islamska knjižnica i studentski dom.


HRT

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Nov 11, 2008 9:30 pm

Misle rusi u suradnji sa domacim izdajicama i placenicima da jednom dzamijom nadoknade porobljenu i porusenu Ceceniju pobijenu muslimansku djecu i zene.

Allah ponizio neprijatelje islama i muslimana .

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Tue Nov 11, 2008 9:33 pm

Grozni,Cecenija:
Otvorena najveca dzamija u Evropi

Džamija Ahmeda Kadirova24SI - U Groznom, glavnom gradu Čečenije, južne pokrajine Ruske Federacije, ovih je dana otvorena džamija Ahmeda Kadirova, nazvana prema vjerskom poglavaru (muftiji) i kasnijem predsjedniku te autonomne republike, ubijenom u terorističkom napadu .
"Ova je džamija dokaz da islam nije ugrožen u Rusiji", naveo je sadašnji predsjednik Ramzan Kadirov, sin ubijenog Ahmeda. Oni su u prvom rusko-čečenskom ratu (1994. - 1996.) bili na strani separatista, ali su se u drugome priklonili Moskvi kako vahabijski ekstremisti ne bi ovladali Čečenijom.


(24sata.info)

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Wed Nov 12, 2008 4:45 pm

New York, 10. novembar: Nije mi namjera da se upuštam u polemiku sa neodgovornim crnogorskim diplomatom koji građane Crne Gore islamske vjeroispovjesti upoređuje sa teroristima, ali hoću javnosti da ukažem na nekoliko neistina koje je u nezavisnom dnevniku «Vijesti» iznio gospodin Dragan Sekulović, konzul u Generalnom konzulatu Crne Gore u New Yorku.

U tekstu, koji je objavljen 8. novembra t.g., konzul Sekulović je rekao da je “bez prava na odbranu, proglašen krivim, zato što je neko jednu riječ iz njegovog komentara istrgnuo iz konteksta i protumačio na pogrešan način”.

Od momenta objave teksta (19. okt.) na web magaznu Bošnjaci.Net sa sastanka crnogorske delegacije i građana CG koji žive u New Yorku (17. okt.), konzul Sekulović se nije pismeno ni usmeno obraćao Islamskoj zajednici Plav-Gusinje u New Yorku, ali ni redakciji Bošnjaci.Net, kako bi se izvinio ili eventualno objavili reagiranje. Koliko nam je poznato, spomenuti diplomata nije se obraćao ni crnogorskim medijima koji su objavili djelove teksta i pismo upućeno gospodinu Milanu Roćenu, ministru MIP-a CG, u čemu je ukazano o nedopustvom ponašanju diplomate (na šta je Ministarstvo izrazilo žanjenje). Ujedno to govori da se nismo ogriješili o konzula koji je proteklih 20-tak dana kovao planove kako da prešuti cijeli slučaj i(li) da se odbrani nakon neciviliziranog došaptavanja u Islamskom centru Plav-Gusinje u New Yorku izjednačavajući nas sa teroristima, što ostali članovi delegacije mogu potvrditi, te ukazati da mu nije dat bilo kakav povod za tako neprimjerno ponašanje. Konzul Sekulović, do momenta kada je na njegovo šaputanje ukazao predsjednik zajednice, koji ga između ostalih čuo, osim upadice na pitanje o nacionalnoj zastupljenosti u DKP-ima «da na ta mjesta trebaju stručni ljudi», cijelo vrijeme je šutio, tako da nismo imali šta «istrgnuti iz konteksta». Vjerovatno je konzul bio preokupiran razmišljanjema šta će došapnuti «bližnjem svome». Nego, konzul Sekulović nakon što je sam rekao da je «prozvan» od strane predsjednika zajednice, koji ga čak nije ni imenovao, ama baš niko ga nije čuo da se izvinio, izuzev ako opet nekome nije poslao crnogorsku diplomatsku notu «došaptavanja».

Želim naglasiti da je gospodin Osman Subašić, zamjenik ministra MUP-a odgovorio na pitanje o diskriminaciji Policijske akademije prema Bošnjacima odmah nakon izlaganja gostiju, a to je bilo u sredina večeri, dok nas je konzul Sekulović nakon neprimjernog šaputanja «zabavljao» sa njegovim tinejdžerskom izletom u Avijatičarskoj školi u Mostaru, što je bilo na kraju večeri i što nije imalo veze sa pitanjem o nacionalnoj zastupljenosti u DKP-ima a niti na ukazano neprimjerno došaptavanje.

Pored ostalog gospodin Sekulović je izjavio da sam ja, Esad Krcić, urednik magazina Bošnjaci.Net: „Bošnjak, rodom iz Zemuna, koji sebe deklariše kao državljanin Bosne i Hercegovine. Moje pitanje je šta je radio na skupu sa državljanima Crne Gore“ - kazao je Sekulović.
Ovo je tipična «istina», tipičnog diplomatskog predstavnika Crne Gore, kao manje-više sve «istine» koje širi zvanična Crna Gora. Doista nije mi namjera da crnogorskog diplomatu učim zemljopisom Crne Gore, ali s obzirom da je bez mog zahtjeva i znanja, i to javno, promijenio mjesto rođenja, a informacije Vaših cijenjenih čitatelja radi, ja, Esad Krcić, urednik magazina Bošnjaci.net, tvrdim – da sam rođen na obali Plavskog jezera u gradiću Plavu. Tamo sam rođen ja, moj otac, djed, pradjed, pra-pradjed... dok sa Zemunom imam veze taman toliko, koliko i Bošnjaci sa «pilotima» spočitanim nam od strane konzula Sekulovića.

Nego, očito da je u New Yorku proteklih dana «dobro» radilo crnogorsko «ušno odjeljenje» te smatram neozbiljnim odgovoriti crnogorskom konzulu o mom «deklarisanju kao državljaninu Bosne i Hercegovine» i posebno «šta sam radio na skupu sa državljanima Crne Gore». Ovakva izjava najbolje govori o crnogorskim vlastodršcima kakav stručan kadar šalju u diplomaciji. Najzad da li to znači, da potpisnik ovih redova nije bio na sastanku da ne bi imao ko zapisati konzulove uvrede?! Varate se konzule!

Iako mi je jako drago što se konzul oglasio, i vrijeme je bilo. Vjerovatno je pomislio da će se po ustaljenoj praksi, šutnjom zataškati slučaj, u što se na njegovu žalost prevario. Ko zna možda je očekivao da mu Bošnjaci i Albanci upute depešu sa porukom: izvinite konzule što ste nas nazvali teroristima!

Najzad, ovakav način ophođenja neka bude između njega i njegovih pretpostavljenih, a mi kao građani i Amerike obratit ćemo se mjerodavnim institucijama ove zemlje od kojih ćemo zatražiti oduzimanje diplomatskih akreditiva.

S poštovanjem,

Esad Krcić,
Gl. urednik Bošnjaci.Net
New York

(Bosnjaci.net)
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Wed Nov 12, 2008 4:46 pm

Vidi ti ovo pseto kako je zakuhalo Bosnjacima u CG

Chuj Bosnjaci zhive u Zemunu
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Wed Nov 12, 2008 6:47 pm

Citat :
Dragan Sekulić, ne sačekavši da završi sa postavljanjem pitanja, dobacio da su “na takva mjesta potrebni stručni kadorovi”,
A onda se cetnik brani ovim rijecima.Kakvo licemjerje i podmuklost .


Citat :
“Izvinjavam se svima čija ubjeđenja nijesam imao namjeru da povrijedim. Naročito vrijednim Plavljanima i Gusinjanima sa kojima sam se susretao svaki dan. Nikada neću zaboraviti njihova otvorena srca i žuljevite ruke”, kazao je Sekulović.

Citat :
“U Islamskoj zajednici i van nje pojedinci, podvlačim pojedinci, radikalno zastupaju vehabizam i bošnjastvo...


MashAllah rodila ga majka pametnoga a sta je mislio da ce zastupati mozda kult ''svetoga Petra Cetinjskoga''.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Wed Nov 12, 2008 7:02 pm

Vidsh bona, to je sve namjerno uradjeno da se uperi prst i na Boshnjake u CG. Fuuj, pseto jedno smrdljivo !!!
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Wed Nov 12, 2008 7:41 pm

Ma stoka pokvarena i nepismena.

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Slovenci uveli "bonton za Bosance"!   Wed Nov 12, 2008 8:24 pm

<tr>
Slovenci uveli "bonton za Bosance"!


Strani radnici jedne od najvećih slovenačkih građevinskih kompanija Vegrad iz Velenja upozoreni su da svoje ponašanje moraju prilagoditi prilikama u Sloveniji i okolini u kojoj se nalaze.

Na vratima kontejnera u kojima stanuju sezonski radnici, većinom iz BiH, osvanula su uputstva da u okolini ne razbacuju smeće i ne uriniraju, piše "Večernji.hr".


Kompanija Vegrad im "objašnjava" da su došli "u sredinu s višim stepenom kulture" i poručuje: "Budite svesni da stanujete u urbanoj sredini i da sebi ne možete dopustiti takvo ponašanje. Naši su susedi visokosituirani ljudi i takve postupke neće još dugo tolerisati".


Iza teksta na obaveštenju potpisan je Vegradov predstavnik Marko Čerkez, koji je novinarima kazao da su radnicima samo savetovali kako da se ponašaju.

Na pitanje zašto im je trebalo reći da su došli u sredinu s višim stepenom kulture, Čerkez je odgovorio: "Pa zaista je tako, zar nije?" Naglasio je i da će kazniti osobu koja je obaveštenje dala medijima.

"Svi smo ovamo došli raditi kao normalni ljudi. Mnogima je to jedini izlaz iz bosanske krize, a ljudi koji su to obaveštenje napisali sigurno nisu upoznati s bosanskom kulturom. Svi smo mi završili srednju školu, u kojoj smo naučili i pravila ponašanja ", kaže jedan radnik.

Predstavnica Vegrada Branka Klavž priznala je da obaveštenje "nije napisano baš najboljim stilom".

"Stanovnike kontejnerskog naselja nismo nameravali da povredimo" , kazala je Klavž i dodala da je Vegrad svestan da su njihovi zaposleni “ključ uspeha kompanije”.

Radnici su novinarima, međutim, rekli da rade od 10 do 12 sati na dan, a mesečno zarade jedva 600 evra. Odbijanje prekovremenog rada se, kažu, kažnjava.

(MONDO)


_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Grenland na atomskoj bombi   Wed Nov 12, 2008 8:28 pm

<tr>
Grenland na atomskoj bombi

Kada se u januaru 1968. godine srušio avion za odbranu američke vojne baze Tul na Grenlandu nastala je panika. Pre svega jer su tamošnji avioni, nezvanično i bez znanja lokalnih vlasti, nosili nuklearno oružje.

Srušeni avion je pronađen, a Pentagon je smirio javnost izjavom da atomske bombe koje je prenosio nisu eksplodirale, da su demontirane i uništene.

Bi-Bi-Si (BBC) je, međutim, intervjuisanjem preživelih pilota aviona i ulaženjem u trag prikrivenim vladinim dokumentima sa kojih je tek nedavno skinuta nalepnica "poverljivo", saznao da je od četiri nuklearne bombe pronađeno tri, prenosi "Politika".

Poslednja je ostala zaleđena i zakopana duboko u ledu Grenlanda. Osim što sadrži uranijum i plutonijum, bomba je, sudeći po nacrtima, veoma osetljiva.

Do aprila iste godine počela je misija potrage za preostalom bombom, u tajnosti, kako detalje ne bi otkrile lokalne danske vlasti.

Misija se pokaza neproduktivnom zbog mnoštva tehničkih problema i dolaska oštre grenlandske zime koja je još više očvrsnula led oko pretpostavljene lokacije bombe. Potraga je prekinuta.

Šta se na kraju desilo sa nestalom bombom? Još se ne zna. Stručnjaci koji su pre 40 godina vodili tim u potrazi za bombaom razočarani su svojim neuspehom, ali se teše da ako oni nisu uspeli da pronađu opasnu napravu, verovatno niko neće moći da dođe do njega.

Prema zvaničnim izveštajima, pretpostavlja se da je radioaktivni materijal do danas rastvoren u ogromnoj vodenoj masi i time je, navodno, postao bezopasan?!

Današnjim stanovnicima Grenlanda je, međutim, potrebno više od pretpostavke.

(MONDO)


_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Federalni vlastodrsci okoncali sastanak svadjom bez dogovora!   Wed Nov 12, 2008 9:34 pm

Federalni vlastodršci okončali sastanak svadjom bez dogovora


"Investiranje u elektroenergetski sektor ne može se rješavati netransparentno, prema stranačkim, privatnim i grupnim interesima", kazao Tihić...


12.11.2008. 15:48


Lideri političkih stranaka vladajuće koalicije u Federaciji i predstavnici izvršne vlasti nisu danas u razgovorima u sjedištu Vlade FBiH postigli dogovor o rekonstrukciji Vlade niti o ulaganjima u elektroenergetski sektor.
Predsjednik HDZBiH Dragan Čović, koji se nije obratio novinarima, otišao je prije završetka sastanka zbog ranije zakazanih obaveza.
Predsjednik SDABiH Sulejman Tihić kazao je da nije postignut dogovor o strateškim partnerima, investicijama u elektroenergetskom sektoru, kao ni dogovor o rekonstrukciji federalne Vlade.

- Predložio sam donošenje zakona o investiranju u elektroenergetski sektor i zakona o privatizaciji "BH telekoma", ali Stranka za BiH nije podržala ovu ideju - kazao je.
Lider SDA je nakon sastanka izjavio da ta stranka podržava reforme javnog sektora, boračke i socijalne zaštite i projekcije budžeta za ovu i narednu godinu, ali da smatra da sve te reforme Vlada neće moći izvesti bez rekonstrukcije.
- Zna se kakav je stav SDA kada je u pitanju investiranje u elektroenergetski sektor, koje iznosi nekoliko desetina milijardi. Smatramo da se to pitanje ne može rješavati na način na koji to radi Federalno ministarstvo energetike, industrije i rudarstva - netransparentno, prema stranačkim, privatnim i grupnim interesima - poručio je Tihić.
Tihić je također rekao da ova stranka smatra da premijer FBiH Nedžad Branković treba da ostane, ali da je potrebno izvršiti rekonstrukciju Vlade.


Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić je, međutim, kazao da ekonomska situacija u ovoj godini nikako nije dobra, a da će u sljedećoj biti još teža.
- Ono što nam može pomoći su investicije. Nažalost, te su investicije zakočene - kazao je Silajdžić, koji je ustvrdio da je s Vladom FBiH sve u redu i da podržava njene elektroenergetske projekte.
Odgovarajući na pitanje ko je zakočio te projekte, Silajdžić je kazao da je to rekao "već dva puta".

- Ova vlada može da radi posao i kao što je sada rekao premijer Branković, njoj su zavezane ruke - kazao je lider Stranke za BiH.
Razgovori o funkcioniranju institucija vlasti Federacije bit će nastavljeni, ali još nije dogovoren datum nove runde razgovora.
dnevniavaz

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
takvaran
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Wed Nov 12, 2008 9:49 pm

Dina (citat):"u sredinu s višim stepenom kulture"Evo je malo smjesno
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Wed Nov 12, 2008 10:08 pm

Jadnici oni mozda bas i vjeruju u to . Po svoj prilici imamo jos jedan nebeski narod na Balkanu a da to nismo ni znali i to sa ''visim stepenom kulture''.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Wed Nov 12, 2008 10:19 pm

Da sam vam pricala,nebi mi vjerovali

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Obama obnavlja lov na Bin Ladena.........   Wed Nov 12, 2008 10:36 pm

Obama obnavlja lov na Bin Ladena


„VAŠINGTON POST“: PRIORITETI NOVOG PREDSJEDNIKA SAD U OBLASTI NACIONALNE BEZBJEDNOSTI BIĆE BORBA PROTIV ISLAMISTIČKOG EKSTREMIZMA


Vašington (Rojters) – Izabrani predsjednik SAD Barak Obama planira da pokuša sa pristupom ratu u Avganistanu koji bi bio više regionalan, uključujući moguće razgovore sa Iranom, objavio je juče „Vašington post“ citirajući Obamine savjetnike za nacionalnu bezbjednost.
Budući predsjednik planira i da nastavi sa predviđenim angažovanjem dodatnih nekoliko hiljada američkih vojnika u Avganistanu, ali i vraćanju na potragu liderom Al Kaide, Osamom bin Ladenom, objavio je ovaj list.
Ipak, Obamin tim je daleko od rješenja kako da Bin Ladena vrati na vrh antiterorističke agende, objavio je „Post“.
Obama je prošle sedmice dobio prvi obavještajni izvještaj na visokom nivou kao budući predsjednik.
Naglašavajući važnost nastavka američkih operacija protiv pokreta talibana koji iz Pakistana napadaju snage SAD u Avganistanu, dolazeća administracija namjerava da podsjeti Amerikance na borbu protiv islamističkog ekstremizma i napada od 11. septembra 2001, navodi se u tekstu.
Savjetnici su za „Vašington post“ rekli kako Obama planira da istakne da je Al Kaida i dalje najviši državni prioritet.
„To je naš neprijatelj“, rekao je za list Obamin savjetnik misleći na Bin Ladena „i trebalo bi da bude naša glavna meta“.
Bušova administracija je Iran, koji se graniči sa Avganistanom, držala na distanci, ali bi ga trebalo imati u vidu pri formulisanju nove strategije za Avganistan, citiran je tekstu vojni zvaničnik SAD.
„Gledajući u budućnost, valjalo bi da imamo nekoga na terenu radi obrade zajedničkih ciljeva“, rekao je zvaničnik „Postu“. Iranci ne žele „sunitske ekstremiste“ na čelu Avganistana ništa više od nas“, rekao je zvaničnik.


Hitna pomoć automobilskoj industriji


Vašington (Beta-AP) - Novoizabrani predsjednik SAD Barak Obama zatražio je od odlazećeg predsjednika Džordža Buša na sastanku u Bijeloj kući da hitno obezbijedi dodatnu pomoć za američku automobilsku industriju, izjavili su juče savjetnici Obame.
Oni su naveli da je on na prekjučerašnjem dvočasovnom sastanku s Bušom rekao da je pomoć američkoj automobilskoj industriji, zbog njenog dalekosežnog značaja, potrebna ne samo zbog pomoći ekonomiji SAD, nego i svijeta.

vijesti

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Wed Nov 12, 2008 11:40 pm

Ovo je on vec odavno i govorio. Treba da se povuchemo iz Iraka, ali da odemo u Afganistan da trazhimo BL....Ovo je njemu bila jedna od glavnih i poznatih fraza na kampanjama .
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Wed Nov 12, 2008 11:48 pmVidi se taj "visoki stepen kulture" po Slovenachkoj ambasadorici u Bosni, te je u pijanom stanju proshla kroz crveno svjetlo i udarila drugo auto, pobjegla sa lica mjesta, a chovjek josh i sad prikovan za krevet.

Da Da.... kultura...zavisi shta ko podrazumijeva pod tim pojmom.
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Porodilju u komi vratili iz bolnice   Thu Nov 13, 2008 9:20 pm

<tr>
Porodilju u komi vratili iz bolnice

Svetlanu Vučković, koja je prekjuče teško povređena u saobraćajnoj nesreći na autoputu kod Smedereva, lekari su za dva dana tri puta prevozili u komatoznom stanju na relaciji požarevačka bolnica - beogradski Urgentni centar. U nesreći je povređeno i njeno troje dece Emina, Radomir i Aleksa, koji se oporavljaju u bolnici.
Svetlana je prekjuče sa teškim povredama prebačena u bolnicu u Požarevcu, gde su je lekari operisali i carskim rezom na svet je donela muško dete. Odmah je upućena na lečenje u Urgentni centar u Beogradu, ali je posle pregleda vraćena u Požarevac. Međutim, juče je ponovo sanitetskim vozilom prevezena u Urgentni centar, gde se i sada nalazi.
Sa nesrećnom ženom u sanitetskom vozilu bila je dr Nevenka Selaković, anesteziolog i reanimatolog.
- Ona je primljena u teškom stanju sa povredama glave, rebara i sumnjom da ima krvarenje u trbuhu. Operacija je protekla bez problema, ali smo tek tokom zahvata videli da je pacijentkinja trudna. Urađen je carski rez i bez izvoda iz anestezije stavili smo je u sanitet i sa celokupnom pratećom opremom za praćenje vitalnih parametara. Do Beograda je bila u stabilnom stanju. Tamo su ustanovlili da nema većih povreda i s obzirom na to da nije bilo mesta i slobodne mašine za disanje, dogovorili smo da je vratimo u Požarevac. Tada je odlučeno da je ponovo uputimo u Beograd ukoliko bude potrebno - ispričala je Selakovićeva.
Dan kasnije, telefon lekara u Urgentnom centru je ponovo zazvonio. Doktorka Mirjana Plemić sa hirurškog odeljenja požarevačke bolnice, gde je povređena Svetlana bila zbrinuta, zatražila je da se ona prebaci na neurohirurgiju Urgentnog centra. Nesrećna žena je tako po treći put stavljena u sanitetsko vozilo i prevezena u Beograd.
Vladan Živković (4 8, njen nevenčani suprug koji je vozio „folksvagen” na koji je naleteo grčki šleper, ogorčen je zbog takvog ponašanja lekara.
- Supruga mi je u nesvesnom stanju, a lekari ne znaju da objasne zašto su je iz Beograda vraćali u Požarevac. Kao da žele namerno da je ubiju - pita se Živković.
Kako „Blic” saznaje, Svetlanino stanje i juče je bilo teško i ima povrede opasne po život. Dr Branko Đurović, načelnik neurohirurgije u Urgentnom centru, kaže za „Blic” da su teško povređenu ženu vratili u Požarevac jer je neurološka ekipa procenila da nema potrebe za operacijom.
- Njoj je u utorak, po prijemu, urađen skener mozga. Procenjeno je da joj je potrebna nega i konzervativna terapija koja podrazumeva infuziju i lekove. S kolegama iz Požarevca dogovoreno je da joj se tamo ponovo uradi CTG sledećeg dana. To je i urađeno, pa je naš dežurni neurohirurg procenio da treba da je dovezu ovde, iako i dalje nema potrebe za hirurškom intervencijom - rekao je dr Đurović.
Načelnik je naveo da prepisana terapija može da se primenjuje u svakom zdravstvenom centru i da nije potrebno da je nadzire neurohirurg. Međutim, ostaje nejasno zbog čega je juče ipak primljena u tu ustanovu. Dr Đurović navodi da je uobičajeno da pacijente kojima nije neophodna operacija vrate u regionalne bolnice. On negira reči anesteziloga iz Požarevca da u bolnici nije bilo mesta.
- Na neurohirurškom odeljenju Urgentnog centra uvek ima mesta. Dnevno imamo od deset do 25 prijema, ali isto toliko pacijenata otpustimo - rekao je dr Đurović.
Povređene je posle udesa u požarevačkoj bolnici primio šef urgentne službe Milanče Vučković i on kaže da su Svetlana i njena ćerka Emina bile u teškom stanju, dok su Radomir i Aleksa imali lakše povrede.
- Emina je odmah prevezena u Beograd, a Svetlana je zadržana zbog sumnje na unutrašnje krvarenje, ali je tokom operacije ustanovljeno da je i trudna. Iz mera predostrožnosti beba je poslata za Beograd, a i Svetlana je upućena u Beograd, odakle je vraćena ponovo kod nas. Ona je imala teške povrede glave, prelom temporalne kosti i potiljačne, prelom rebara, a iz levog uha curila joj je krv. Kod nas nije došla u svesnom stanju, odgovarala je na grube draži, ali nije davala verbalne odgovore - ističe doktor Vučković.
U nesreći kod Mihajlovca od troje dece najteže je stradala 12-godišnja Emina koja ima nagnječenje mozga. Njena braća Radomir (11) i Aleksa (10) su zadobili lakše povrede.
Svetlanina deca Radomir (11) i Aleksa (10) uspešno se oporavljaju u bolnici, dok je Emina i dalje u bolnici u Tiršovoj. Beba se nalazi u inkubatoru u Institutu za neonatologiju i, prema saznanjima „Blica” u stabilnom je stanju.
Svetlana spasavala decu
Vladan Živković, koji je vozio „folksvagen”, juče je došao da obiđe decu u selu Gornji Ribnik kod Trstenika. On tvrdi da je njegova nevenčana supruga Svetlana Vučković bila svesna neposredno nakon nesreće.
- Kamion je naleteo na našu „bubu” i odgurao je u ogradu. Motor se prepolovio. Možda nas je to i spaslo da ne prođemo još gore. Verovatno je kamiondžija uključio aparat za navođenje i zadremao.
Svetlana je pokušavala da ispod lima izvuče ćerku Eminu, kojoj je bila zarobljena glava. Htela je da joj pomogne - priča Vladan.
On dodaje da je jedanaestogodišnji Radomir, koji se nalazi u požarevačkoj bolnici, pre nekoliko godina imao jednu nesreću kada je na njega naleteo automobil. Pored troje povređene dece, Vladan Živković i Svetlana Vučković imaju još petoro. Radmila (7), Nena (5), Nemanja (3) , Snežana (2) i jednoipogodišnja Daliborka su u nedelju ostali kući. O njima sada brine baba Verica.
Kako „Blic” saznaje, Valisu Joanisu, vozaču grčkog šlepera, određeno je policijsko zadržavanje do 48 sati, zbog sumnje da je kriv za saobraćajnu nesreću, a danas će ga saslušati istražni sudija Opštinskog suda u Smederevu. Njemu će do okončanja istrage verovatno biti određen pritvor. Istragu o saobraćajnoj nesreći vodiće sudija Dragan Rogan. Inače, Valisa Joanisa, koji je lakše povređen, juče su, navodno, na insistiranje Ambasade Grčke u Beogradu, pregledali i lekari u prestonici. On je nakon medicinskih pregleda vraćen u Smederevo, gde je zadržan u policijskom pritvoru.(Blic)
_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Svetska kriza pogoduje pasulju   Thu Nov 13, 2008 9:50 pm

<tr>
Svetska kriza pogoduje pasulju

Izraz-bauk "globalna finansijska kriza", nezaobilazan poslednjih nedelja u medijima širom planete, ima i neke neobične efekte: diže potražnju za pasuljem, smanjuje za toalet papirom, ne brine vinare, raduje proizvođače jeftinijih cigareta i ne tiče se pasa i mačaka.

Svetska kriza menja ponašanje potrošaca, bez obzira da li je njihova zemlja ili porodica pogođena ili ne, pokazala je nova studija međunarodne mreže reklamnih agencija BBDO, predstavljena ovih dana u Pragu.

Istraživanje novih navika potrošača BBDO je obavila u Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Italiji i SAD, iz javno dostupnih izvora i na osnovu ciljanih konkretnih pitanja anketara.

Prve žrtve krize zbog osetno smanjene potražnje su, prema tom istraživanju, toalet papir, cveće, časopisi ali i hleb.

O krizi ne moraju da misle vinari, pošto se vino pije više, ali kod kuće, ne kao ranije u restoranima. Porasla je takođe prodaja kesa za pakovanje ručka, pošto su zaposleni na Zapadu, umesto da koriste pauzu za ručak u obližnjem restoranu masovnije počeli na posao da nose jelo od kuće.

U velikoj Britaniji kriza je donela neočekivanu popularnost pasulja, pošto je jeftin a daje izdašne velike porcije.

Statistika prodaje u "novoj" Evropi potvrđuje navode studije da se u vreme krize ne samo i dalje pije, već se veselo i puši. Istina, Česi i Slovaci recimo posle stalnih poskupljenja cigareta zbog akciza i pred pretnjom da se kriza preliva sa Zapada i kod njih, masovno prelaze na najjeftinije cigarete.

Autori studije upozorili su, međutim, da dobar deo promena u ponašanju potrošača nema mnogo veze sa realnom situacijom u zemlji i da li su baš oni pogođeni krizom, već izvire iz podsvesnog straha.

"Kada ljudi dobijaju više loših vesti menjaju prema tome svoje ponašanje i nastoje da izgrade bedem pred spoljašnjom pretnjom", kazao je češkom dnevniku "Lidove novini" jedan od autora studije Anri de la Bar.

Autori studije primećuje da većina ljudi sada znatno pažljivije planira kupovine i odlučuje šta će staviti u korpu.

"Promena je takođe i to što ima ljudi koji nastoje da pokažu da ni u vreme krize neće praviti kompromise. Ne odustaju od svojih rituala.
Kada je čovek okružen nepoznatim nastoji da sebi učini radost i razmazi se", kazao je Anri de la Bar.

Postojanje te kategorije potvrđuju podaci iz ankete da još niko nije počeo zbog krize da štedi na kućnim ljubimcima a biznis oko pasa i mačaka i dalje beleži rast bez obzira na recesiju.

(Beta)


_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Uhapsio 48 rodjaka   Thu Nov 13, 2008 9:54 pm

Uhapsio 48 rođaka

Šef policije iz kineske provincije Sečuan verovatno je jedini u svetu koji je uhapsio čak 48 članova svoje bliže i dalje porodice.
Pritom je lisice na ruke lično stavio dvadesetpetorici svojih, ili rođaka njegove supruge. Neki od njih završili su u zatvoru, a neki u radnim kampovima za prevaspitavanje zbog različitih krivičnih dela.
U desetogodišnjo policijskoj karijeri, iza rešetaka je poslao i dvojicu rođene braće koji su isprebijali seoskog učitelja.
Zbog toga, niko iz porodice više ne razgovara s njim, ali nepotkupljivi policajac kaže da mu to ne smeta.
„Prvih godina nisam se usuđivao da se vratim su svoj rodni grad, čak ni za novogodišnje praznike, ali sada je sve u redu. Svi razumeju da samo štitim zakon i da mi je to posao”, rekao je šef policije.

rts_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Thu Nov 13, 2008 9:55 pm

Blago njemu mogu zamisliti kako njega njegova familija voli

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Thu Nov 13, 2008 10:04 pm

Ni po babu, ni po strichevima
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Thu Nov 13, 2008 10:08 pm

Citat :
U velikoj Britaniji kriza je donela neočekivanu popularnost pasulja, pošto je jeftin a daje izdašne velike porcije.

ali se zato gradom morash shetati sa gas maskom
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Thu Nov 13, 2008 10:09 pm

AAminAA (citat):
Ni po babu, ni po strichevima

Hehe to ti je ono kao sto bi rekli Slovenci sluzba je sluzba,druzba je druzba

A cula sam slucaj da je jedna policajka (normalno Slovenka) oca zaustavila na cesti (i to blizu kuce) i napisala mu kaznu,zbog toga sto nije imao siguronosni pojas.A otac nije znao kako da joj se zahvali na kazni,pa je izbacio iz kuce.

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Thu Nov 13, 2008 10:13 pm

Izbacio je iz kuce ,stvarno prigodan izraz zahvalnosti.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Thu Nov 13, 2008 10:21 pm

Lejla (citat):
Izbacio je iz kuce ,stvarno prigodan izraz zahvalnosti.

Reklo bi se ''Slovenska posla''.

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Thu Nov 13, 2008 10:22 pm

AAminAA (citat):
Citat :
U velikoj Britaniji kriza je donela neočekivanu popularnost pasulja, pošto je jeftin a daje izdašne velike porcije.

ali se zato gradom morash shetati sa gas maskom

Sta znas mozda gas maske budu moderne ove zime

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Thu Nov 13, 2008 10:26 pm

i boce s kiseonikom
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Thu Nov 13, 2008 10:26 pm

visoki stepen kulture
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Thu Nov 13, 2008 10:31 pm

Jes bice da je bas u pitanju taj''visoki stepen kulture''.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Izgorelo 100 bogataških kuća u Kaliforniji   Sat Nov 15, 2008 8:23 pm

Izgorelo 100 bogataških kuća u KalifornijiStotinak luksuznih kuća uništeno je, a 4.000 ljudi evakuisano zbog požara koji je zahvatio 1.000 hektara oko grada Santa Barbara u Kaliforniji, SAD.


Guverner te države Arnold Šavrceneger proglasio je vanredno stanje u petak, što omogućava korišćenje državnog novca za pomoć stanovništvu i imovini.


Požar koji je iz za sada nerazjašnjenih razloga buknuo u četvrtak oko 18.00 sati, ubrzo se proširio zbog vetra koji je duvao i do 100 kilomatara na sat u Montesitu, bogatom gradu sa 14.000 stanovnika na obali Pacifika.


Oko 4.500 ljudi dobilo je naređenje da napusti domove, a još toliko je dobilo savet da napusti ugroženo područje, saopštila je vatrogasna služba.


U požaru je poverđeno 13 ljudi, od čega troje građana.


Požar nije ugašen, a vatrogasne ekipe ne mogu za sada da procene kada će uspeti da savladaju vatru jer meteorolozi najavljuju da će jak vetar duvati i tokom noći.


U gradu na brdu iznad Pacifika, 160 kilometara od Los Anđelesa, stanuju mnoge poznate ličnosti među kojima je i popularna televizijska voditeljka Opra Vinfri koja poseduje imanje od 17 hektara.


Prema rečima njenog portparola, vatra za sada nije ugrozila imanje.


U Montesitu stanuju i glumci Majkl Daglas, Džon Kliz i Rob Lou, kao i izvršni direktor kompanije Gugl Erik Šmit koji je prošle godine tu kupio imanje vredno 20 miliona dolara.


Časopis Forbs je 2006. godine stavio Montesito na sedmo mesto na listi američkih naselja sa najskupljim nekretninama. Prosečan dom u tom gradu košta 2,9 miliona dolara.


(Beta)

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Sat Nov 15, 2008 10:52 pm

Jadno ovi bogatasi,sto ce se tesko zbrinuti
Mislim da sledece godine nece imati porez na te kuce, jer ih nemaju vise(normalno ako im Arnold ne napravi nove )
Nego mnogo me obradovala vijest da je kuca od Oprah za sada na sigurnom

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Bosnjaci ce 2009. biti uvrsteni u Ustav Hrvatske   Sat Nov 15, 2008 10:57 pm

Bošnjaci će 2009. biti uvršteni u Ustav Hrvatske

Prije nego što okonča pregovore sa EU, Hrvatska morati načiniti izmjene Ustava...


Predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina u Saboru Hrvatske i čelnik SDA te zemlje dr. Šemso Tanković izjavio je jučer za "Dnevni avaz" da će Bošnjaci u Ustav Hrvatske definitivno biti uvršteni u prvoj polovini 2009. godine.


- Ovo je za nas Bošnjake najbitnije pitanje. Nedavno je održana proširena sjednica Odbora za Ustav Hrvatske, najvažnijeg saborskog tijela, čiji sam ja član. Raspravljano je o svim inicijativama za promjenu Ustava, a među prvim tačkama bila je i rasprava o povratku Slovenaca i Bošnjaka u Ustav Hrvatske. Prema mojim informacijama, prije nego što bude okončala pregovore s Evropskom unijom, Hrvatska će definitivno morati načiniti promjenu Ustava. Prilikom tih izmjena pitanje Bošnjaka definitivno će biti riješeno. Samo je pitanje vremena, ali nema spora da će to biti usvojeno tokom 2009. godine - rekao je Tanković.


On dodaje da je obavio široke konsultacije sa HDZ-om Hrvatske i da su čelnici ove vladajuće stranke potpisali dokument kojim prihvataju uvrštavanje Bošnjaka u Ustav. Obavljeni su i razgovori s predstavnicima opozicije, koji su, ističe Tanković, također potvrdili da će podržati povratak Bošnjaka i Slovenaca u najviši akt njihove države. Štaviše, oni su naveli da ovi narodi nikada nisu ni trebali biti izbačeni iz njegove preambule.


- Mislim da je jednostavno sazrelo vrijeme za povratak Bošnjaka u Ustav RH. Hrvati su konstitutivni narod u BiH. S tim u vezi mislim da odnos prema temeljnom narodu Bosne, a to su Bošnjaci, u Hrvatskoj mora biti nešto drugačiji u odnosu na sve druge manjine. Naše prirodno pravo je da to tražimo - kaže Tanković.


Još 10 manjina hoće u Ustav


Tanković navodi da se u ovom procesu, ipak, mogu pojaviti manji problemi.

- Problemi su mogući u smislu da bar još deset manjina traži uvrštenje u Ustav - kaže Tanković.
dnevniavaz

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Hoće li idući popis pokazati da Bošnjaci nisu većinski narod   Sat Nov 15, 2008 11:23 pm

Hoće li idući popis pokazati da Bošnjaci nisu većinski narodVeć od prvih dana osmanske vladavine u Bosni islam se širio munjevitom brzinom među lokalnim stanovništvom.
Na islam su u 16. stoljeću prelazili pripadnici svih konfesija u predosmanskoj Bosni - krstjani (patareni), katolici i pravoslavci.
Tokom vremena sve je više ljudi primalo islam, pa je do kraja 17. stoljeća stanovništvo Bosne i Hercegovine postalo skoro apsolutno muslimansko.


Epidemija kuge


U etničkom smislu, apsolutnu većinu među muslimanima činili su Bošnjaci, autohtoni stanovnici zemlje, ali bilo je i Mađara, Hrvata, Italijana, Turaka i Arapa.


Upravo u to vrijeme otpočelo je postepeno raspadanje Osmanskog carstva, u čijim je ratovima izginuo veliki broj Bošnjaka.


Malo-pomalo, broj Bošnjaka muslimana u ukupnom stanovništvu je opadao.

Tome je doprinijela i epidemija kuge koja je krajem 18. i početkom 19. stoljeća poharala bosanskohercegovačke gradove u kojima je živjelo najviše Bošnjaka, ali i sela, posebno u istočnoj Bosni.

Prvi osmanski službeni popis stanovništva 1851. godine pokazao je da u BiH, koja je tada obuhvatala i Novopazarski sandžak, ne živi više od 1,1 miliona stanovnika, od čega 37,30 posto muslimana, 44,40 posto pravoslavnih i 18,50 posto katolika.Dolaskom austrougarskih vlasti veliki broj Bošnjaka iselio se iz države u Tursku i na Bliski istok, pa se trend opadanja broja Bošnjaka nastavio, da bi do 1910. godine spao na 32,25 posto.

Ni u vrijeme Kraljevine Jugoslavije nije se broj Bošnjaka znatnije popravio.

Na popisima nije bilo dozvoljeno bošnjačko nacionalno ime, pa su se mnogi izjašnjavali kao Srbi ili Hrvati.

Prave brojke doznajemo iz konfesionalne pripadnosti, pa je tako 1931. bilo 31 posto Bošnjaka muslimana u BiH.

Broj Bošnjaka u novoj Jugoslaviji i dalje se smanjivao. Ponajprije zbog genocida koji im se dogodio i u Drugom svjetskom ratu.

Popis iz 1961. otkriva sljedeće: Bošnjaka u BiH ima 25,69 posto.Ustavna kategorija


Ipak, treba uzeti u obzir da je u vrijeme socijalističke Jugoslavije bošnjačko nacionalno ime i dalje bilo zabranjeno, pa su se mnogi i dalje izjašnjavali kao Hrvati, Srbi ili "neopredijeljeni".

Tek od 1971. počinje rasti broj Bošnjaka u BiH. Uvođenjem nacionalne odrednice "Musliman" u ustav bivše Jugoslavije 1974. godine, Bošnjaci su se osjećali slobodnije te doživjeli tihi nacionalni preporod zahvaljujući kulturnom uzdizanju, školstvu i rastu kvaliteta života.

Na popisu 1991. pokazalo se da su Bošnjaci većinski narod u BiH, sa 43,71 posto od ukupnog broja stanovnika.

Međutim, agresija na našu domovinu sigurno je desetkovala broj Bošnjaka u BiH. Veliki ih je broj ubijen ili protjeran diljem svijeta.

Kakve će brojke pokazati sljedeći popis stanovništva BiH, može se tek nagađati.
Stabilna ekonomija


Demografski oporavak jednog naroda kroz historiju uvijek je bio složen proces, čiji su najvažniji faktori obrazovanje i ulaganje u budućnost te stabilna ekonomija i mudra politika.

Autor: V. JERLAGIĆ (Dnevni avaz)

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Sat Nov 15, 2008 11:42 pm

Mah, veliko bogatstvo vallahi ... Drago mi je za Ameriku. Milione daje za vojsku po Iraku itd., a pozhari, hurakani, kishe.... unishtishe ih na drugu stranu. Ko drugome jamu kopa-sam u nju upada.
Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Šeik tuži Michaela Jacksona jer ga je iznevjerio   Tue Nov 18, 2008 11:34 pm

Šeik tuži Michaela Jacksona jer ga je iznevjerio

Utorak, 18 Novembar 2008

Sin kralja Bahraina, šeik Abdulla Bin Hamad Bin Isa Al-Khalifa, tužio je Michaela Jacksona na sudu u Londonu za 4,7 milijuna funti jer nije ispoštivao glazbeni ugovor. Šeik je, tvrdi, svojim novcem obilato potpomognuo posrnulu pop-zvijezdu, ali je Jacko za to trebao nastaviti karijeru - izdati album, autobiografiju... Šeik je glazbenim studijem opremio Jacksonov ranč Neverland i poslao mu svoju kompoziciju koju je snimio u nadi da će je zajedno izvesti, a u Bahrainu je na svoj trošak ugostio Jacksona i njegovu obitelj, i to na šest mjeseci. Jacko se brani da je novac bio "poklon", a da ugovor nikada nije ni čitao.


BBC...
Cus budale ko danas poklanja, ni manje ni vise nego milione funti i to na lijepe oci (by Dina)

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: BANJA LUKA: OSKRNAVLJENI NIŠANI I POKRADENI BAŠLUCI   Tue Nov 18, 2008 11:46 pm

BANJA LUKA: OSKRNAVLJENI NIŠANI I POKRADENI BAŠLUCI


Vandali su u noći s petka na subotu porušili nekoliko nišana, a potom dva bašluka polomili i dva ukrali iz harema Gazanferija džamije u Banjoj Luci, odnosno najstarijeg banjalučkog mezarja, potvrđeno je jučer "Dnevnom avazu" u Medžlisu Islamske zajednice u Banjoj Luci.
Nadzornik za sve hareme u ovom gradu Safet Halimić izjavio je za naš list da je prilikom redovnog obilaska mezarja Gazanferije zatekao potresene vjernike koji su došli obići mjesta gdje su ukopali najmilije.

- Ljudi su šokirani. Nije to nimalo prijatno - kaže Halimić, navodeći da je policija obavila uviđaj.

Iz Medžlisa IZ Banja Luka jučer su osudili ovaj vandalizam, podsjećajući da je harem Gazanferija džamije bio meta napada i prije desetak dana.

Najstarije banjalučko mezarje ima poseban značaj za ovaj grad i BiH u cjelini, jer su u njemu ukopani vjerski službenici ovog grada, najveći vjernici i dobročinitelji te 1936. godine nekadašnji reisu-l-ulema IZBiH Ibrahim ef. Maglajlić.


bhmuslimmonitor

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Wed Nov 19, 2008 12:04 am

E jes mi zao sto ga je iznevjerio ,zbog ove vijesti necu moci spavati veceras. Umjesto novac da posalje gladnoj muslimanskoj djecu on ih daje onome ko ima i previse.

Taman je pogodino sto je svom jaranu Dzekiju taj novac poklonio.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
eko87
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Wed Nov 19, 2008 12:06 am

A i ovaj šeik nerazuman,trebalo Majklu para za plastične operacije:)a da si mu rekao,daj pare za djecu Palestinešipak bi dobio.
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Wed Nov 19, 2008 12:13 am

Tada bi sigurno bio u dugovima ili bi mu navac bio ulozen u nekom poslu a ovako htio da bude popularan i da se muzicira e nek se sad muzicira dzahilcina glupa.Kako sam ljuta na ove ovakve kretene koji dolaze iz muslimanskih zemalja a ponasaju se ovako primitivno i neislamski fuj.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Wed Nov 19, 2008 12:14 am

Hmm kakav je to shejh kad troshi novac na haram ? Allah jedino zna i kako ih je zaradio kad su mu tako otishle !
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Wed Nov 19, 2008 12:25 am

Nije sejh nego seik .A kakav je vidi se iz prilozenog.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Wed Nov 19, 2008 12:37 am

ufff greshka u koracima.
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Obamini preci hranili su se poljskim misionarima   Wed Nov 19, 2008 5:05 pm

Radek Sikorski napisao je na svom blogu da Obama ima poljske veze jer su njegovi baka i djed pojeli poljske misionare.

Poljski ministar Radek Sikorski obratio se na svom blogu opozicijskom kolegi riječima: ''Jesi li čuo da Obama ima i poljske veze? Njegovi baka i djed pojeli su poljske misionare'', javlja Telegraph.co.uk.

Sikorski je školovan na Oxfordu, a živi u SAD-u. Njegov glasnogovornik demantirao je kako je riječ o uvredi, ali priznaje da je to kontroverzan komentar.

Unatoč tomu što ga opozicija sada proziva za kršenje antirasističkog zakona, Sikorski nije pred gubitkom svoje funkcije, a premijer Donald Tusk nije komentirao šalu.

Javno.com

Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   Wed Nov 19, 2008 9:32 pm

Nije mi jasno jel napisao poljske''veze'' ili poljske ''gene''?Nekako mi nije logicno da napise da Obama ima poljske veze

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Poljska: Pobuna zbog gej pingvina   Wed Nov 19, 2008 10:00 pm

Poljska: Pobuna zbog gej pingvinaSkandinavska IKEA izazvala je žestoke proteste u Poljskoj, pošto je u novom zimskom katalogu svog nameštaja predstavila kao porodicu i dvojicu homoseksualaca, a još burnijim protestima dočekana je nova bajka za decu o paru homoseksualnih pingvina.

IKEA pod sloganom "Porodični život se menja. Dobrodošli u nova vremena" u svom katalogu predstavlja šta sve njene prodavnice nude za 12 raznih modela porodica, među njima i Stivu i Janu, homoseksualnom paru bez dece.

"Ne bih da prestanem da kupujem nameštaj u Ikei, ali ako ne prestane da promoviše takve porodične veze, moraću. Obavestiću i sve svoje poznanike", jedan je od tipičnih komentara koji su preplavili poljski internet.

"Nemamo nameru da povučemo katalog. Homoseksualnost je jedan od elemenata života u savremenom društvu. Ne možemo to da ignorišemo", kazala je za današnju "Žečpospolitu" portparol lanca IKEA u Poljskoj Karolina Horoščak.

Konzervativna duboko religiozna katolička većina u poljskom društvu u katalogu vidi pokušaj da se homoseksualna porodica na mala vrata prvo uvreži u svesti ljudi, da bi se kasnije tražila i njena zakonska legalizacija.

Na internetu je upućen i apel da se IKEA preplavi protestnim pismima i mejlovima.

Još više protesta je izazvala najava da će u Poljskoj na inicijativu Kampanje protiv homofobije biti objavljena američka bajka "Za Tango je potrebno troje".

Doživljaji dva homoseksualna pingvina iz njujorškog zoo-vrta koji zajedno odgajaju pingvinče Tanga, inspirisani su istiniti događajem, a treba da, po rečima šefa te poljske nevladine organizacije za prava homoseksualaca i lezbijki Roberta Bjedronja, pomognu poljskoj deci da se nauče toleranciji prema vršnjacima koje odgajaju zajedno osobe istog pola.

"Deca koja budu čitala takve bajke biće kad odrastu tolerantnija prema manjinama. Ta bajka sigurno neće povećati broj homoseksualaca u Poljskoj", tvrdi sociolog sa Jagelonskog univerziteta u Krakovu Zbignjev Nencki.

"Kampanja protiv homofobije zašla je sa tom knjigom suviše daleko.
Ne mogu deca da se uvode u intimni svet na tako agresivan način", rekao je funkcioner najjače opozicione stranke, konzervativne partije Pravo i Pravda predsednika Leha Kačinjskog, Tadeuš Cimanjski.

"To više nije učenje toleranciji, već obična promocija homoseksualnosti, zadiranje u nešto što je u nadležnosti roditelja", upozorio je Cimanjski.

(Beta)

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Balkanu prete razorni zemljotres i jak cunami   Wed Nov 19, 2008 10:02 pm

Balkanu prete razorni zemljotres i jak cunamiTim američkih i hrvatskih stručnjaka objavio je u prestižnom naučnom magazinu "Geolodži" (Geology) studiju u kojoj se, na osnovu višemesečnog istraživanja, tvrdi da bi čitav Balkan mogao da bude ugrožen razornim zemljotresima, a priobalje čak i snažnim cunamijem.

Ovaj međunarodni ekspertski tim je istraživao mogućnost poremećaja unutrašnjosti tla u okolini Dubrovnika, ispitujući tektonske nestabilnosti u tom hrvatskom primorskom gradu, kao i na čitavom Balkanu.

Povod je bio, kako navode hrvatski i drugi mediji u svetu, taj što kod Dubrovnika ispod mora postoji tektonska pukotina koja se pruža prema severozapadu Balkanskog poluostrva, u ukupnoj dužini od 200 kilometara.

Naučnici pretpostavljaju da bi ceo Balkan mogli da pogode razorni zemljotresi, mogućne jačine čak do sedam stepeni po Rihterovoj skali.

Istovremeno je, kao posledica takvog zemljotresa, moguć i veoma jak "balkanski cunami", koji, kako kažu naučnici, ne bi bio snažan kao onaj koji je pre nekoliko godina pogodio Indoneziju, ali bi u svakom slučaju mogao da razori morsku obalu i prouzrokuje ogromne štete.


(Tanjug)

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: ARHIVA VIJESTI...   

Na vrh Go down
 
ARHIVA VIJESTI...
Na vrh 
Stranica 11/12Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Next

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Politika,vijesti,aktuelnosti-
Idi na: