Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 PROMJENA PREZIMENA PRILIKOM SKLAPANJA BRAKA

Go down 
AutorPoruka
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: PROMJENA PREZIMENA PRILIKOM SKLAPANJA BRAKA   Fri Mar 13, 2009 10:24 pm

PITANJE:

Uzimanje muževog prezimena prilikom vjenčanja
Čuo sam da žena prilikom vjenčanja ne smije da uzme prezime muža za svoje prezime. Kakav je šerijatski stav u vezi s tim?

ODGOVOR:


Tačno je to što ste čuli. Nije dozvoljeno da supruga prilikom sklapanja braka uzme muževo prezime. Jer, kako da preko noći žena postane drugog porijekla – a prezime je to koje ukazuje na čovjekovo porijeklo, čijem očuvanju islam pridaje mnogo pažnje. Na to nam ukazuju riječi Uzvišenog Allaha: “Zovite ih po očevima njihovim, to je kod Allaha ispravnije” (Saveznici, 5), u kojima Uzvišeni Allah poništava propis posinovljavanja koji je bio poznat kod predislamskih Arapa, tako što bi se usvojeno dijete pripisivalo i zvalo po čovjeku koji ga je usvojio.
Allahov Poslanik je u više hadisa zabranio da se čovjek pripisuje plemenu kojem ne pripada, a uzimanje muževog prezimena nije ništa drugo do pripisivanje lozi iz koje čovjek ne potječe. Kazao je Allahov Poslanik: “Ko bude pripisivao svoje porijeklo plemenu koje nije njegovo, neka pripremi sebi mjesto u Vatri.” (Buharija i Muslim)
Allah najbolje zna.

Odgovorio:prof. Elvedin Pezić
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PITANJE :

Esselamu alejkum cijenjeni brate,

Ja sam se skoro ozenio, elhamdulillah!
Moja zena je prihvatila moje prezime a da ja nisam ni znao da to nije dozvoljeno. Ona je sva svoja dokumenta promjenila na moje prezime. Sta da radimo? Da li bi ona trebala ponovo da vrati svoje djevojacko prezime.
Moze li ona zadrzati svoje i pored svog dodati i moje prezime? Ona je austrijska drzavljanka a ja sam iz Gore i zivim i radim u Novom Pazaru.

Neka te Allah s.w.t. nagradi!

ODGOVOR :Es-Selamu alejkum!

Osnova je da zena zadrzava svoje prezime i nije joj dozvoljeno uzeti prezime svoga muza, jer je to cisto oponasanje nevjernika, koje se ne praktikuje nigdje u islamskom svijetu El-Hamdulillah.
Ti se pokaj svome Gospodaru i nisi grijesan insa-Allah, buduci da nisi znao za ovaj propis.
Ako imas mogucnosti vratiti zeni njeno prezime to je bolje i prece, makar to bilo i nakon isteka svakog od dokumenata, tj. kada se trazi novi dokumenat da se vrati djevojacko prezime.
Ako bi ti to predstavljalo probleme, onda neka zena ostane na tvome prezimenu ali je ne zovi po njemu, vec po njenom, djevojackom prezimenu,a Allah najbolje zna.

Es-Selamu alejkum!

Odgovorio Mr. Safet Kuduzovic

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PITANJE:

Uzimanje muzevog prezimena pri sklapanju bracnog ugovora

ODGOVOR:


Jedna od stvari u kojoj se muslimani slijepo povode za nevjernicima je davanje prava zeni da odabir prezimena - samo svog, svog i covjekog zajedno, samo covjekovog - pri sklapanju bracnog ugovora.

Prezime, kao sto je poznato, oznacava porjeklo i pripadnost nekoj skupini, ocu ili plemenu, zato je neprihvatljivo i nelogicno da neko prisvaja necije prezime ili se zove tudjim prezimenom. Allah, dzelle sanuhu, je objavljivanjem ajeta: "Zovite ih po ocevima njihovim" ( El-Ahzab, 4. ), dokinuo i zabranio bilo kakav vid pripisivanja djece osobama koje nisu njihovi pravi roditelji, npr. Zejd ibn el-Hariseta, kojeg je Poslanik, a.s., prisvojio prije poslanstva, zvali su Zejd sin Muhammedov.

Zabrana je potvrdjena i vjerodostojnim hadisima. Rekao je Poslanik, s.a.w.s: "Ko bude prizivao porijeklo plemenu koje nije njegovo, neka sebi pripremi mjesto u vatri." ( Hadis su zabiljezili imami Buharija i Muslim ) U drugoj predaji istog hadisa se kaze: "Allah prokleo onoga ko se zove po covjeku koji mu nije otac."

Iz knjige Dragulji iz riznica islamskog prava, autora Mr. Semira Imamovica

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PITANJE :

Da li je zeni dozvoljeno uzeti muzevo prezime. Ukoliko nije dozvoljeno sta da radi ako je to vec ucinila?

ODGOVOR :


Ispravno je da zena ne mijenja svoje prezime. Uzviseni Allah kaze: "Zovite ih po o?evima njihovim. To je kod Allaha ispravnije." (El-Ahzab, 5)
Iz prakticnih razloga smatram da je korisno da svome prezimenu zena doda i muzevo, kako bi se iz prezimena vidjelo da je udata i bracnom vezom vezana za drugu porodicu. Ukoliko je vec uzela muzevo prezime, savjetovao bih da to izmijeni, ako ta procedura za nju ne predstavlja veliku poteskocu.

Odgovorio:Dr. Sukri Ramic

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


PITANJE:

Da li, po propisima islama, djevojka prilikom udaje može zadržati svoje prezime ili je obavezna prihvatiti prezime svoga muža?

ODGOVOR:


Život pripadnika islama u sredinama kakve su naše, to jest gdje su muslimani u državama u kojima žive u manjini, dovodi ih u situaciju da zakoni i običaji koji se odnose na većinsko stanovništvo, nekada silom prilika, a nekada uticajem sredine, ostvaruju veliki uticaj i na muslimane i vrlo često bivaju prihvaćeni od strane njih kao sopstveni zakoni.
Naravno, u slučajevima kada država propisuje određeni zakon, musliman, kao ni drugi stanovnici dotične države, nije u prilici birati, jer će biti okarakterisan kao osoba koja ne priznaje i ne poštuje zakone države u kojoj živi, a nerijtko će mu biti okačena i etiketa državnog neprijatelja, te stoga u ovim prilikama musliman, kao i pripadnici drugih religija, u obavezi je da ih poštuje, a putem drugih, dozvoljenih načina djelovanja, pokuša se izboriti za svoja prava koja su mu vjerom data.
S druge strane, vrlo često nailazimo na primjere kada pripadnici islama krše propise svoje vjere, slijedeći primjere svojih komšija sa kojima žive, iako za to ne postoje nikakve obaveze od strane zakonodavca, ili u situacijama kada su čak zakonski date mogućnosti da se vjerski propisi ukalkulišu i zadovolje od strane pripadnika različitih religija.
Razumljivo je kada neko pod uticajem sile čini određeni propust, koji se suštinski ne kosi sa osnovnim temeljima vjere, ali ni u kom slučaju nije razumljivo da neko u situaciji slobodne volje i slobodnog izbora vjerskim propisima daje alternativu, ne poštujući ih i slijedeći vjerske propise ili običaje većinskog stanovništva koje pripada nekoj drugoj vjeri, a ne islamu.
Jedan od primjera gdje veliki broj pripadnika islama ne zadovoljava vjersko pravo, iako su zakonima većine nemuslimanskih država date mogućnosti zadovoljavanja tih prava i propisa vjere, jeste pravo muslimanke na zadržavanje sopstvenog prezimena prilikom sklapanja braka, pridruživajući mu muževljevo.
Prezime je jedan od osnovnih načina saznanja krvnog srodstva, tako da njegovo gubljenje, ili odricanje, uzrokuje zaborav, a zaborav i potpuno nepoznavanje koje može dovesti do neželjenih situacija.
U islamskom svijetu je pitanje imena i prezimena regulisano na malo drugačiji način u odnosu na nas, tako da osoba, pored svog ličnog imena, kao sastavni dio ima ime svoga oca i prezime, koje i ukoliko se izgubi, a sačuva se prvi dio imena, neće uzrokovati zaborav i prekidanje rodbinskih veza.
Ovom prilikom ne želim govoriti o važnosti i značaju vođenja brige o srodstvu i poznavanju svoje rodbine, prema kojoj se po islamskim propisima čovjek mora ophoditi na poseban način, ali želim istaći da je ovo jedno od pitanja kojem se u praksi pridaje veoma mala pažnja.
Prema islamskim propisima, prilikom sklapanja braka, musliman ne smije svoju suprugu prisiliti da se odrekne svog djevojačkog prezimena, niti mu je dozvoljeno nju ismijavati ili ponižavati ukoliko ona želi to svoje prezime zadržati.
Naprotiv, dužan je svojoj supruzi omogućiti i podržati je u njenom nastojanju da sačuva ranije prezime, kojem je dozvoljeno da doda i novo, muževljevo, potvrđujući na taj način svoje uvažavanje i poštovanje muža.
Dakle, islam je za vođenje brige o rodbinskim vezama i podržava ono što ide u prilog čuvanja istih, a protiv je svega onoga što osobe međusobno udaljava i utiče na njihov lični zaborav, prije svega, a potom i nepoznavanje i kidanje rodbinskih veza.
Stoga muslimaka prilikom sklapanja braka ima puno pravo da zadrži svoje sopstveno prezime, kojem, ukoliko želi, može dodati i muževljevo, a ukoliko joj to neko osporava ili joj zbog toga zamjera, to govori o stepenu njegovog nepoznavanja propisa sopstvene vjere, što nju uopšte ne smije da pokoleba na putu ostvarivanja onoga što joj, po propisima vjere islama, pripada.

Odgovorio: prof. Resad ef. Plojovic, zaduzen za fetwe u Sandzackom Mesihatu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PITANJE:

Da li je ženi dozvoljeno da preuzme muževo prezime?

ODGOVOR:


Zahvala pripada Allahu, neka su salavat i selam na Allahovog Poslanika, Poslanikovu, s.a.v.s., porodicu i sve ashabe. Muslimanki nije dozvoljeno da preuzme prezime svoga supruga. Ova zabrana je u Šerijatu okarakterisna kao ogavno djelo. Zapravo, ovaj običaj uveli su neki muslimani u ovim posljednjim stoljećima slijepo se povodeći za nevjernicima. Ovakav običaj nije bio poznat među prvim generacijama islama, pa čak ni kod predislamskih Arapa.

Žena ne samo da ima pravo da zadrži svoje prezime, već joj je i zabranjeno da se odriče svoga originalnog identiteta, jer osoba se nikada ne može odvojiti od svoga porijekla i predaka, tj. genetski je vezana za svoje prethodnike. Allah Uzvišeni je dao da se krvna veza se ne može ničim poništiti, pa zato nije razumno da ...

verbalno negiramo nešto od čega se ne možemo odvojiti. Poslanik, s.a.v.s., kaže: „Neka Allah prokune onoga ko se pripiše nekom drugom ocu mimo svog oca.“ (Ahmed i dr.)

Žena koja preuzima prezime svoga supruga, prije svega, negira svoje originalno porijeklo i pripisuje se predacima koji nemaju nikakve veze sa njenim rodoslovljem. Stoga je to lažno pripisivanje kojeg je Allahov Poslanik, s.a.v.s., spomenuo u svojim riječima. Pogledajmo ostale hadise na ovu tematiku koji su jasni poput svjetlosti dana:

1.“Svaki čovjek koji se bude pripisivao nekom drugom ocu mimo svog, a on to svjesno čini, postao je nevjernik. Onaj ko se bude pozivao na ono što mu ne pripada, nije od nas i neka sebi pripremi mjesto u Vatri. Onaj ko čovjeka nazove nevjernikom ili mu kaže da je Allahov neprijatelj, a ustvari nije tako, nevjerstvo će se na njega vratiti. Neće čovjek drugoga optužiti za grješništvo ili nevjerstvo, a da se neće na njega vratiti, ukoliko tako ne bude.“ (El-Buhari)

2. „Ko se bude pozivao na drugog oca, a zna da nije njegov otac, Džennet mu je zabranjen.“ (Ebu Davud, En-Nesai, Ibn Madže)

3. „Ko se bude pozivao na drugog oca ili drugog (robo)vlasnika, neka je na njega Allahovo prokletstvo, prokletstvo meleka i svih ljudi.“ (Ahmed, El-Buhari, Muslim, Ebu Davud, En-Nesai)

4. „Ko se pripiše drugom ocu mimo svoga, zabranjen mu je miris Dženneta.“ (Zevaid Ibn Madže od El-Busirija)

5. „Najveća laž je da se čovjek pripiše nekim drugim roditeljima mimo svojih.“ (El-Haraiti u Mesavi'ul-ahlak od Ibn Omera)

6. „U nevjerstvo spada da se čovjek odriče svog porijekla, pa makar malo bilo, ili da se poziva na porijeklo koje ne poznaje.“ (El-Bezzar od Ebu Bekra, r.a.) (Sve predaje su u knjizi Kenzul-ummal fi suneni el-aqvali vel-ef'al, 214) (Kufr/ nvjerstvo koje se spominje u hadisima odnosi se na mali kufr, a ne na onaj koji izvodi iz vjere)

Najveći dokaz za zabranu uzimanja tuđeg porijekla je ajet kojeg je Allah, Azze ve Dželle, objavio povodom Zejda f. Hariseta kojeg je Poslanik, s.a.v.s, posinio, pa su ga počeli zvati Zejd b. Muhammed (Zejd sin Muhammedov).

Zatim je Allah objavio ajet u kome se kaže: „Zovite ih po imenima očeva njihovih, jer je to pravednije kod Allaha. A ako ne znate njihove očeve, onda su to vaša braća u vjeri i vaši štićenici. Niste griješni u onome što ste nehotice učinili, ali ste griješniu onome što vaša srca namjerno učini. Allah oprašta i samilostan je.“ (El-Ahzab, 5)

Znači, iako su znali ime Zejdovog originalnog oca, pripisivali su Zejda Muhammedu, s.a.v.s.. Isto se odnosi na one žene koje ostave prezimena svoji očeva i predaka, a prihvate tuđa. Također, nije dozvolejno da usvojeno dijete primi prezime svog usvajača. Postoji još jedna sumnja kojom se mnogi služe, a to je da prilikom sklapanja braka spoje svoje i muževo prezime.

Nema nikakve razlike između potpunog i djelimičnog odricanja od vlastitog prezimena, jer je propis zabrane važeći i općenit za obje okolnosti. Također, niko se ne može u ovom pogledu danas pravdati prisilom, jer konvencionalni zakoni dopuštaju da žena zadrži svoje prezime i sačuva sva prava koji slijede iz bračnog ugovora.

Allah Uzvišeni najbolje zna.

Odgovorio:prof. Emir Demir
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PITANJE :

ES-SELAMU ALEJKUM!

JA I MUZ SKLOPILI SMO BRAK S TIM STO SAM JA UZELA NJEGOVO PREZIME.RAZLOG TOME JE BILA CINJENICA DA BI MI ZADRZAVANJE MOG PREZIMENA DONIJELO MNOGO PROBLEMA KOD NJEGOVIH RODITELJA JER NAZALOST DA NEKO ZADRZI SVOJE PREZIME JE VELIKI SKANDAL.
MEDUTIM NAISLA SAM DA MNOGI TO SMATRAJU VELIKIM GRIJEHOM I TO POTKREPLJUJU ONIM HADISOM DA SE COVJEK NE SMIJE PRIPISIVATI COVJEKU KOJI MU NIJE OTAC.
ALLAH VAS NAGRADIO

ODGOVOR :


Ve alejkumus-Selam!

Nije legitimno da zena uzima muzevo prezime iz tri razloga:

1. Sto u serijatu postoje argumenti koji ukazuju na zabranu tog cina,

2. Jer to nikada nisu praktikovale prve generacije i

3. Sto se time oponasaju nevjernici od kojih su muslimani preuzeli ovaj postupak, a oponasanje drugih nije dozvoljeno muslimanima.

Ako ponovna izmjena (tj. vracanje) prezimena ne bi imalo negativne posljedice i ne bi skandalozno poremetilo porodicne odnose, dobro je da se ucini uz teobu, u protivnom trebate se samo pokajati Allahu, a Allah najbolje zna.

Odgovorio Mr. Safet Kuduzović

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!


Lejla: komentar modifikovan dana: Sat Mar 14, 2009 11:28 pm; prepravljeno ukupno 2 puta
Na vrh Go down
eko87
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: PROMJENA PREZIMENA PRILIKOM SKLAPANJA BRAKA   Sat Mar 14, 2009 1:48 pm

Ma lakše je ženi zadržati prezime,ko će se ganjati i po općinama dole da mijenjaš sva ta dokumenta:) Mada mi je isto Ramićeva fetva po ovom pitanju prihvatljiva baš iz onog razloga kojeg je naveo.Allah zna najbolje.
Na vrh Go down
Sultanija
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: PROMJENA PREZIMENA PRILIKOM SKLAPANJA BRAKA   Wed Mar 18, 2009 6:03 am

Toliko ljepih dokaza sta je ispravo ,al malo se ko ovog pridrzava.
Neznam sta je u pitanju osim da neki muskarci imaju prevelik ego.
I nedaju suprugama da zadrze svoje prezime iako znaju sta je ispravno.
Na vrh Go down
eko87
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: PROMJENA PREZIMENA PRILIKOM SKLAPANJA BRAKA   Wed Mar 18, 2009 11:38 pm

Nije to samo do muškaraca.Ima i žena koje žele muževo prezime jer ''gdje je onda dokaz da sam se udala,šta će djeca reći kad vide da im se roditelji drugačije prezivaju'' i tako dalje i tako bliže:)
Na vrh Go down
Haris
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: PROMJENA PREZIMENA PRILIKOM SKLAPANJA BRAKA   Thu Mar 19, 2009 1:04 am

Taking the Husband's sirname after marriage……Not based on Sharee'ah
By Asma bint Shameem


In our eagerness to copy the West, we Muslims have adopted many of their practices which have no basis in the Sharee'ah. And among them is the practice of a woman changing her family name to that of her husband after she gets married.

The fact is that Islam does not require woman to change her name at marriage and there is nothing in the Sunnah to indicate that a woman should take her husband's sir-name after she gets married.

Actually, the Ulama tell us that this is an innovated practice that is not approved of in Islaam.

Now, I know some people will say…" Oh, come on…What is the big deal?!!"
So read on and you will know what I mean….

The wives of the Prophet (Sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam) are the Mothers of the Believers, and the Prophet (Sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam), is the noblest of people and the best example. And yet when we look at their example, we will realize that when the Prophet(Sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam) married any of his wives, NOT ONE of them took his name.
On the contrary, each one of them kept her father's name even if her father was a kaafir. Similarly, the wives of the Sahaabah and those who came after them did not change their names.

Did you ever think why they didn't do that?

Surely, if it was a good thing, the wives of the Prophet(Sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam) would have done it and the Prophet(Sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam) would himself have instructed it and encouraged them to do it.

That is because it is Allaah's order to keep your father's name as an indication of your lineage.

"Call them (adopted sons) by (the names of) their fathers, that is more just with Allaah…" [al-Ahzaab 33:5].

And the Prophet (Sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam) said: "Whoever calls himself by other than his father's name, will be cursed by Allaah, the angels and all the people." (Ibn Maajah -Saheeh by al-Albaani).

And he (Sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam) also said:
"Whoever knowingly claims to belong to anyone other than his father, Paradise will be denied him." (Ahmad, al-Bukhaari, Muslim).

Now some might argue…."But the woman is not claiming that her father is someone else. She is just honoring her husband or she doesn't mean it that way. She just wants to belong to her husband out of love for him."

To those people I say….
If it was a matter of honor to have the husbands name attached to the wife's, wouldn't our Ummahaat have done that??

Isn't it the biggest honor in the WORLD to have the name of the Prophet(Sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam) attached to yours?? And yet the wives of the Prophet(Sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam) didn't do that.

Ever wonder why??

And if it was a matter of expressing love for the husband, no relationship between a husband and wife on the face of this earth was better than the relationship between the Prophet(Sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam) and his wives. And yet none of the Mothers of the Believers expressed their love for the Prophet (Sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam) by changing their last names.

It doesn't make any sense

The last name is an indication of the father of the person and represents the person's lineage.

Shaykh Bakr Abu Zayd said: "This is one of the beauties of Sharee'ah, because calling a person by his father's name is more appropriate for knowing who is who and telling people apart….." (Tasmiyat al-Mawlood, 30, 31).

Originally, the woman is `the Daughter of So and so', and NOT `the wife of So and so'. Since there is no blood relationship between the husband and wife, how can she take his last name as if she is part of the same lineage?
And surely, she is not claiming that he is her father!!!!

Also what happens if she gets divorced, or her husband dies, and she marries another man? Will she keep changing her surname every time she marries another man?

In addition to this, there are rulings attached to the woman being named after her father, which have to do with her inheritance, spending and who is her mahram, etc. Taking her husband's last name overlooks all that.

Also, if you think about it, the husband is named after his own father, and what does she have to do with the lineage of her husband's father? This goes against common sense and true facts.

Besides, the husband has nothing that makes him better than his wife's father. So why should she give up her father's name and take her husband's last name??
And why does the man get to keep his father's name and not the woman??!!

It just doesn't make any sense.


Not only is it so in this world, but, we will also be called by our father`s name in the Hereafter as well.

The Prophet (Sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam) said:
"On the Day of Resurrection, each betrayer will have a banner raised beside him, and it will be said, this is the betrayer of So and so, the son of So and so." (Bukhaari, Muslim).

So, all you single females out there, don't be in such a hurry to change your maiden name after you get married. And those of you who have already done that, it is never too late. Take back your maiden name and reclaim your identity. It is part of the Sharee'ah.


Compiled from various sources.
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: PROMJENA PREZIMENA PRILIKOM SKLAPANJA BRAKA   Thu Mar 19, 2009 1:24 pm

eko87 (citat):
Nije to samo do muškaraca.Ima i žena koje žele muževo prezime jer ''gdje je onda dokaz da sam se udala,šta će djeca reći kad vide da im se roditelji drugačije prezivaju'' i tako dalje i tako bliže:)

Meni nikad nisu bile jasne te zene koje uzimanje muzevog prezimena vide kao neko svoje dostignuce i dokaz postovanja muza i njegove familije.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
eko87
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: PROMJENA PREZIMENA PRILIKOM SKLAPANJA BRAKA   Thu Mar 19, 2009 3:25 pm

Meni žene inače nisu jasne
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: PROMJENA PREZIMENA PRILIKOM SKLAPANJA BRAKA   

Na vrh Go down
 
PROMJENA PREZIMENA PRILIKOM SKLAPANJA BRAKA
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Porodica-
Idi na: