Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 Eduardo Rózsa-Flores

Go down 
AutorPoruka
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Eduardo Rózsa-Flores   Sun May 17, 2009 6:24 pm

Prešao sam na islam u sarajevskoj džamiji"On nije samo umro, on je dočekao smrt kao šehid. Za mučeničku smrt nije dovoljan samo način na koji je neko poginuo, neophodna je, također, vjera", rekao je Zoltan Bolek, predsjednik Islamske zajednice u Mađarskoj (Magyar Iszlám Közösség - MIK) na džumi u petak, 24. aprila ove godine. Bolek se obratio prisutnim vjernicima u znak sjećanja na svog zamjenika. Eduardo Rozsa Flores - Chico, zamjenik predsjednika Islamske zajednice u Mađarskoj, ubijen je od strane policije u Boliviji zbog navodne zavjere u vezi s pokušajem ubistva predsjednika Bolivije Moralesa.


"Ne vjerujemo da je on bio terorista. Samo smo vidjeli gola tijela pogubljenih, nije bilo oružja u njihovoj blizini, nije bilo tragova metaka.


Mi sada sumnjamo da su oni, ustvari, uhvaćeni živi i da je moguće da su mučeni. To je tragedija. Oni su žrtve, šehidi. Nadamo se da će ih Allah uvesti u džennet, mi ćemo moliti za njih", rekao je Bolek.


Zajedno s Floresom, 16. aprila u Santa Cruzu, ubijen je i Arpad Magyarosi, također Mađar koji je prešao na islam. Bolivijski predsjednik Evo Morales je odbio zahtjeve Irske, Hrvatske i Mađarske za dodatne informacije o tome kako su ubijeni njihovi državljani Edurado Rozsa Flores, Arpad Magyarosi i Michael Dwyer.


Eduardo Rozsa Flores - Chico je bio veteran rata u Hrvatskoj. U svom posljednjem intervjuu, snimljenom prije odlaska u Boliviju, i objavljenom prošlog utorka na mađarskoj televiziji, Flores je rekao da se borio i u BiH, na području Brčkog. Prema bilješkama na njegovom blogu, Flores je zaista pažljivo pratio događaje u BiH. U februaru ove godine prenio je jednu pjesmu s koncerta duhovne muzike Gaza u mom srcu, u Zetri, a potom i komentar koji je dao Ed Vulliamy povodom usvajanja amandmana o Brčkom.U jednom od intervjua prošle jeseni, koje je na španjolskom jeziku objavio na svom blogu, Flores je opisao kako je prešao na islam: "Moj prelazak je počeo u džamiji u Sarajevu, opkoljenom od Srba, godinu dana prije Dejtonskog sporazuma koji je okončao rat u Bosni. Bio sam tamo kako bih dostavio paket mapa, fotografija i podataka prikupljenih na mađarsko-srbijanskoj granici, o ilegalnom krijumčarenju oružja koje je trebalo da završi u rukama srpskih bandi koje su masakrirale Bošnjake. Pozvan sam u džamiju i ušao sam tamo prije večernje molitve. Nisam nikada ranije bio u džamiji tokom molitve, nisam znao ništa, stao sam u zadnji red i pokušao da pratim molitvu i učinilo mi se da je molitva imala samo jednu prostu rečenicu: 'Bog je jedan, Bog je jedan.' Osjetio sam veliko zadovoljstvo i radost što sam tamo i čak malo ponosa", rekao je Flores koji je prešao na islam 2003. godine.

Kao zamjenik predsjednika Islamske zajednice u Mađarskoj, putovao je u Indoneziju, Sudan, Irak i druge zemlje. Govorio je pet jezika: engleski, španski, francuski, italijanski i hrvatski. "Prihvatio je poziv da se vrati u svoju rodnu zemlju i pomogne organiziranje snaga koje bi branile provinciju Santa Cruz u slučaju napada vladinih snaga", tvrdi novinar Andras Kepes koji je snimio posljednji intervju s Floresom. (E.H.)


(BH Dani)
Eduardo Rózsa-Flores


Age: 49
Gender: Male
Astrological Sign: Aries
Zodiac Year: Rat
Industry: Communications or Media
Occupation: újságíró - költő
Location: Szurdokpüspöki : Nógrád : Hungary

About Me

La iláha Ill'Állah, Mohammed rassul Állah!! I am a muslim, and i am proud of that! Muszlim vagyok, és büszke vagyok rá! "Én a halálban csak a boldogságot látom, míg a zsarnokság alatt csak a boldogtalanságot" Husszein Imám - - I am a traveler seeking the Truth, a human searching for the meaning of humanity, and a citizen seeking dignity, freedom, stability and welfare under the shade of Islam. I am a free man who is aware of the purpose of his existence and calls, truly, my prayer and my sacrifice, my life and my death, are all for Allah, the Cherisher of the worlds; He has no partner. This I am commanded and I am among those who submit to His Will. This is who I am. Who are you? Founder of the hungarian National Anarchist Party - A magyar Nemzeti Anarchista Párt(N.A.P.)alapítója

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
 
Eduardo Rózsa-Flores
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Islam-
Idi na: