Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 Pijani mladići napali vjernike kod Šarića džamije u Mostaru

Go down 
AutorPoruka
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Pijani mladići napali vjernike kod Šarića džamije u Mostaru   Fri Jul 17, 2009 1:01 pm

Nakon sinošnjeg napada pijanih i razjularenih mladića u Hercegovačkoj prijestolnici Mostaru, došlo je do narušavanja javnog reda i mira uslijed čega je više osoba povrijeđeno, a među njima je i jedna životno ugrožena osoba.


Uslijed rasplamsavanja masovne tuče, kako je to Federalna Televizija nazvala, Magdi Dizdarević je zadobio teže povrede i njegov život je ugrožen. Ljekari su izrazili pesimizam i sumnju u njegovo oporavljanje. Magdijev brat je također teže ozlijeđen, ali njegov život nije ugrožen. Pored njih dvojice, bilo je još nekoliko povrijeđenih lica, a jedno lice je privedeno. Iz nezvaničnih izvora saznajemo da se radi upravo o pijanom mladiću koji je izazvao sukob, a koji je poznat organima gonjenja još iz prethodnih afera.

Do tuče je došlo sinoć nakon 22h00 u naselju Luka. Policija vodi opsežnu istragu kako bi se slučaj rasvijetlio.

Kako saznajemo iz izvora bliskih povrijeđenim osobama, do tuče je došlo kada je izazivač sukoba u vidno alkoholiziranom stanju naletio na jednog od povrijeđenih sa vozilom, dok je ovaj drugi bio u pratnji svoje supruge. Bračni par je upozorio izazivača da pripazi na svoj način vožnje, nakon čega je uslijedilo verbalno vrijeđanje (psovanje "mudžahedinske majke"). Bračni par ga je upozorio da prestane i zaprijetio da će pozvati policiju radi riješavanja nesuglasica, što je iritiralo pijanog mladića te je uslijedio i fizički napad pri kome je pijani mladić povrijedio supružnika slomivši mu ruku.

S obzirom da je dešavanje ovog događaja bilo u neposrednoj blizini Šarića džamije, neki od vjernika su pritekli u pomoć povrijeđenom čovjeku tako što su ga transportovali do hitne službe.

Međutim, epilog ovog događaja je zauzeo dramatičniji tok, nakon što je grupa od 50-tak pijanih i razjularenih mladića pristigla iz kafića koji je se nalazio u neposrednoj blizini te su u čoporu nasrnuli na grupu vjernika. Tada je izbila masovna tuča.

Magdi Dizdarević, mladić čiji život je ugrožen, poznat je ljudima kao tih i prijatan mladić, akademskog obrazovanja i prijatne naravi. Oni koji ga poznaju kažu da je uvijek spreman da pomogne. Prije nego je teško povrijeđen, stajao je po strani i mirno posmatrao. Nakon što je bio žrtva čoporskog napada nekoliko opijenih mladića, Magdi je se srušio na zemlju, gdje je ostao ležati dok nije došla hitna pomoć.


Ono što je zabrinjavajuće u cijeloj ovoj priči jeste želja pojedinih medija, a gdje neumorno prednjači Federalna Televizija, da se ovaj događaj prikaže u sasvim drugom svjetlu. Zaista je interesantno kako ovaj medij nastoji da izjednači napadača i napadnute, te isticanjem etikete "vehabije" u prvi plan umanji krivnju pijanica i drogiraša. Magdi Dizdarević je akademski obrazovan mladić, a drugi povrijeđeni mladić čije ime nam nije precizno poznato, kako doznajemo, jeste jedan mladi bosanskohercegovački arhitekta, koji uspješno obavlja svoj posao u dalekoj Australiji.

Dakle, ovi mladići, ne samo da nemaju profil osoba sklonih stvaranju problema, već se radi o uglednim građanima i čestitim vjernicima.

Zašto Federalnoj Televiziji smetaju vjernici i zašto ih ciljano nastoje prikazati u lošem svjetlu je samo njima poznato. Naravno, niti FTV, niti neki drugi mediji nisu razjasnili ko je povrijeđena osoba, ostavljajući publiku u nedoumici čime se sasvim namjerno iskrivljuje slika vjernika.

Nama, običnim građanima ostaje da se nadamo nekim boljim danima, u kojima nećemo morati brinuti za sigurnost naše djece i gdje nećemo strahovati od da će nas pijani, razuzdani i beznadni mladići napadati iza svakog kutka.

Nadamo se da će Magdi uspjeti u svojoj borbi za život, te da će pravosuđe primjereno kazniti počinioce ovog divljanja.
Bosna.lu


http://bosna.lu/index.php?option=com_content&view=article&id=1808:pijani-mladii-napali-vjernike-kod-aria-damije-u-mostaru&catid=98:bih&Itemid=292

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pijani mladići napali vjernike kod Šarića džamije u Mostaru   Fri Jul 17, 2009 5:33 pm

Es selamu alejkum

Molim Allaha dragoga da tom bratu podari ono shto je najbolje za njega insha'Allah, a spletkare , izazivache nereda i islamofobichare , da uputi na pravi put ako imalo hajra ima u njima . U suprotnom insha'Allah, cheka ih kazna Allahova s.w.t. .
Na vrh Go down
Haris
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pijani mladići napali vjernike kod Šarića džamije u Mostaru   Fri Jul 17, 2009 6:05 pm

AAminAA (citat):
Es selamu alejkum

Molim Allaha dragoga da tom bratu podari ono shto je najbolje za njega insha'Allah, a spletkare , izazivache nereda i islamofobichare , da uputi na pravi put ako imalo hajra ima u njima . U suprotnom insha'Allah, cheka ih kazna Allahova s.w.t. .

Alejkumus-selam.

Brat je preselio našem Gospodaru.
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pijani mladići napali vjernike kod Šarića džamije u Mostaru   Sat Jul 18, 2009 12:34 am

Inna ilahi we inna ilejhi radziun

Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pijani mladići napali vjernike kod Šarića džamije u Mostaru   Sat Jul 18, 2009 1:08 pm

Rijaset najoštrije osuđuje napad na vjernike u Mostaru


Sarajevo, 17. 07. 2009. MINA - Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdala je saopćenje za javnost povodom napada na vjernike kod Šarića džamije u Mostaru. U saopćenju se kaže:

- Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje napad na vjernike prilikom izlaska iz džamije, nakon jacije namaza koji se dogodio kod Šarića džamiji u Mostaru, što je za posljedicu imalo smrt jednog mladog čovjeka i ozljeđivanje više osoba. Kao redovni džematlija Magdi Dizdarević je došao u svoju džamiju da obavi jaciju namaz, ne sluteći da će mu to biti posljednji namaz, da će postati žrtvom predrasuda, stereotipa i mržnje koju neki ljudi i grupe njeguju i šire prema drugom i drugačijem. Rijaset Islamske zajednice u BiH porodici žrtve izražava svoje najdublje saosjećanje, moleći Uzvišenog Allaha da joj podari strpljivost u ovom iskušenju, Magdiju oprosti grijehe i obraduje ga džennetskom nagradom, a njegovim ubicama prosvijetli razum i podari uputu.

Nažalost, napad na vjernike po povratku s namaza je zastrašujuća stvarnost s kojom se muslimani ovih prostora suočavaju kao posljedicom višegodišnje organizirane političko-medijske kampanje, širenja straha od vrijednosti islama i njegovih institucija, sijanja mržnje, huškanja i besprizornog sataniziranja Islamske zajednice i islamskih autoriteta.

Rijaset Islamske zajednice je u više navrata upozoravao na neprihvatljiv jezik i govor mržnje koji su neki političko-medijski krugovi u našoj zemlji njegovali, a i danas dosljedno njeguju prema islamskim vrijednostima i Islamskoj zajednici.

I ovaj slučaj je pokazao da je većina medija, uprkos odbijanju policijskih zvaničnika da to potvrde, požurila da kaže da je došlo do sukoba "članova vehabijske zajednice" i građana, valjda kao neko opravdanje ili upozorenje, premda nije jasno po kojim standardima i na koji način, ili koji meritorni organ je utvrdio ili propisuje da je neko vehabija ili to nije. Da li je dovoljno da se neko na osnovu fizičkog izgleda proglasi teroristom, radikalnim i opasnim čovjekom, pa da on postane poželjna meta napada i ponižavanja? Prethodnih dana svjetska javnost je bila šokirana ubistvom trudne Egipćanke u drezdenskom sudu od strane mladog Nijemca koji je žrtvu nazvao, "teroristom, islamistom i droljom", zato što je nosila maramu na glavi. Mnogi eksperti i organizacije, uključujući i Jevreje u Njemačkoj su ustvrdili da je drezdenski slučaj pokazao da je islamofobija u Njemačkoj stvarnost ove države. Da li je ubistvo Magdija Dizdarevića pokazatelj da je islamofobija u BiH stvarnost, da daje rezultate i da posljedice više nisu samo prijezir, mržnja, satanizacija, nego rezultira smrtnim ishodom?

Rijaset Islamske zajednice poziva muslimane na mir, strpljenje i dostojanstvo, a od nadležnih organa očekuje potpuno i profesionalno rasvjetljavanje ovog slučaja. Također Rijaset Islamske zajednice izražavajući nadležnim sigurnosnim organima zabrinutost za sigurnost i dostojanstvo muslimana, traži osiguranje uslova u kojima će biti dosljedno poštovana sigurnost muslimana i neometano uživanje vjerskih i građanskih prava, a preduslov toga je zaustavljanje dominantnog govora mržnje i kampanje kakvu evropske sigurnosne i društvene institucije kvalificiraju islamofobijom.

Stoga Rijaset Islamske zajednice u BiH još jednom apelira na sve odgovorne osobe u ovoj zemlji da u skaldu sa svojim nadležnostima zaustave govor mržnje i huškanja u javnom diskursu, te sataniziranja islamskih institucija, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pijani mladići napali vjernike kod Šarića džamije u Mostaru   Sat Jul 18, 2009 1:10 pm

Poziv na dženazu mučki ubijenom Magdiju Dizdareviću


IslamBosna.ba- Koristimo priliku da pozovemo sve one koji su u mogućnosti da se posljednji put oproste s Magdijem Dizdarevićem, koji je ubijen na putu s jacije namaza.


dženaza će se inšaAllah obaviti sutra, 18.07.2009. godine, u 18.00 u Šarića džamiji u Mostaru - u istoj džamiji iz koje se vraćao kada su ga napali opijeni divljaci, u našim medijim predstavljeni samo kao 'mladići'.

Za sve one koji žele da izvrše svoju vjersku dužnost prema ovome bratu, a nisu iz Mostara, pripremili smo mape s opisom puta. Za one koji dolaze sa sjevera, južno od Starog mosta će, s desne strane, pored magistralnog puta M-17 (kojim dolaze), vidjeti mezarje u koje će Magdi inšaAllah biti ukopan. Kada prođu mezarje, trebaju skrenuti prvo desno, a zatim još jednom desno i voziti pravo sve do džamije, kao što se vidi na mapi.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pijani mladići napali vjernike kod Šarića džamije u Mostaru   Sat Jul 18, 2009 1:13 pm

Šehid Magdy Dizdarević, rahimehullah

Facebook grupa posvećena mostarskom šehidu, Magdyju Dizdareviću, rahimehullah.

POZOVITE I VAŠE PRIJATELJE U GRUPU, NEKA SE ISTINA O OVOM SLUČAJU ŠTO VIŠE PROŠIRI.

***

A Facebook group dedicated to Magdy Dizdarević, a Bosnian mu'min killed in an islamophobic attack in Mostar, Bosnia and Herzegovina.

PLEASE INVITE YOUR FRIENDS, OUR MEDIA ARE ISLAMOPHOBIC AND DO NOT REPORT THE TRUTH ABOUT THIS CRIME. ACTUALLY, THEY ARE THE FIRST ONES TO BE BLAMED FOR IT AS THEY ARE SPREADING MISINFORMANTION AND HATRED TOWARD MUSLIMS.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
takvaran
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pijani mladići napali vjernike kod Šarića džamije u Mostaru   Sat Jul 18, 2009 10:03 pm

AAminAA (citat):
Inna ilahi we inna ilejhi radziun

Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pijani mladići napali vjernike kod Šarića džamije u Mostaru   Sun Jul 19, 2009 2:25 am

Bosnia: One man killed and three wounded in an Islamophobic attack in Bosnia

http://www.muslimnews.co.uk/news/news.php?article=16514

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Haris
stari dzematlija
stari dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Pijani mladići napali vjernike kod Šarića džamije u Mostaru   Sun Jul 19, 2009 3:22 am

Lejla (citat):
Šehid Magdy Dizdarević, rahimehullah

Facebook grupa posvećena mostarskom šehidu, Magdyju Dizdareviću, rahimehullah.

POZOVITE I VAŠE PRIJATELJE U GRUPU, NEKA SE ISTINA O OVOM SLUČAJU ŠTO VIŠE PROŠIRI.

***

A Facebook group dedicated to Magdy Dizdarević, a Bosnian mu'min killed in an islamophobic attack in Mostar, Bosnia and Herzegovina.

PLEASE INVITE YOUR FRIENDS, OUR MEDIA ARE ISLAMOPHOBIC AND DO NOT REPORT THE TRUTH ABOUT THIS CRIME. ACTUALLY, THEY ARE THE FIRST ONES TO BE BLAMED FOR IT AS THEY ARE SPREADING MISINFORMANTION AND HATRED TOWARD MUSLIMS.

LINK KA GRUPI
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: Pijani mladići napali vjernike kod Šarića džamije u Mostaru   

Na vrh Go down
 
Pijani mladići napali vjernike kod Šarića džamije u Mostaru
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Politika,vijesti,aktuelnosti-
Idi na: