Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 Policija spriječila veći incident

Go down 
AutorPoruka
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Policija spriječila veći incident   Thu Aug 20, 2009 8:53 pm

TOKOM JUČERAŠNjE LITURGIJE POVODOM HRIŠĆANSKOG PRAZNIKA PREOBRAŽENjA NA IVANOVIM KORITIMA SUKOBILI SE VJERNICI SPC I CPC

Policija spriječila veći incident

Ivanova korita, 19. avgusta - Pripradnici crnogorske policije efikasnom i profesionalnom akcijom uspjeli su danas na Ivanovim koritima da spriječe incident većih razmjera između vjernika Srpske i Crnogorske pravoslavne crkve. Obje crkve najavile su prethodnih dana okupljanje na Ivanovim koritima povodom hrišćanskog praznika Preobraženja. Liturgiju u Preobraženskoj crkvi na Ivanovim koritima Srpska pravoslavna crkva najavila je u osam, a Crnogorska pravoslavna crkva u 10 sati.

Sveštenstvo i vjernici Srpske pravoslavne crkve počeli su da se okupljaju oko 7.30 sati ispred Preobraženske crkve, gdje je već bilo desetak policajaca. Policija nije dozvolila sveštenstvu da uđe u crkvu, pa je iguman Luka iz Cetinjskog manastira počeo služenje liturgije ispred crkve. U 8.40 sati policija je dozvolila ulazak u crkvu, a sa sveštenstvom SPC je postignut dogovor da do 10 sati završe liturgiju i napuste crkvu.

Nešto prije deset sati na Ivanova korita počeli su da pristižu sveštenstvo i vjernici Crnogorske pravoslavne crkve, koji su na stotinak metara od crkve čekali da sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve završi liturgiju. Pošto se to nije desilo, mitropolit CPC Mihailo, sveštenici i vjernici okupili su se na guvnu petnaestak metara udaljenom od crkve, gdje ih je policija obavijestila da je zbog kašnjenja sveštenstvo SPC tražilo još 45 minuta kako bi završili liturgiju, što su iz CPC prihvatili uz napomenu da će nakon tih 45 minuta tražiti da im se omogući ulazak u crkvu. U međuvremenu, na Ivanova korita je došla još jedna grupa policajaca koji su napravili kordon između crkve i guvna, a sveštenstvo i vjernici SPC nijesu, ni nakon što je proteklo 45 minuta, htjeli da napuste crkvu. Na molbu policije da to urade i ispoštuju dogovor, dio sveštenstva i vjernika Srpske pravoslavne crkve se zatvorio u crkvi, ne dozvilivši policiji da otvori vrata.

To je izazvalo burnu reakciju vjernika CPC i okupljenih mještana Njeguša koji su pokušali da probiju kordon policije. Policija im je predložila da još malo sačekaju, kako bi pokušali još jednom da ubijede sveštenstvo i vjernike SPC da napuste crkvu. Međutim, to se nije desilo ni nakon više obraćanja i molbi policije da to učine.

Mještani Njeguša ponovo su počeli da negoduju i da pitaju zašto im se ne omogući ulazak u crkvu koja je na njihovoj zemlji i pored koje su im preci sahranjeni. Opet su nasrnuli na kordon policije i tom prilikom je kamenicom veličine dvije ljudske šake u lijevo rame pogođen načelnik CB Cetinje Miloš Radulović koji je i nakon toga mirno i profesionalno nastavio da uspješno koordinira kordonom policije koji je bio izložen sve žešćim nasrtajima mještana Njeguša. Na sreću, niko od okupljenih vjernika i jedne i druge crkve nije povrijeđen, zahvaljujući, prije svega, profesionalnom ponašanju policije.

Tenzije su se smirile oko podne kada su sveštenstvo i vjernici SPC izašli iz crkve i uz pratnju policije napustili Ivanova Korita. Nakon toga i sveštenstvo CPC je održalo liturgiju u Crkvi Svetog Preobraženja.

Od sveštenstva SPC niko se nije obratio novinarima, dok je mitropolit Mihailo pozvao na mir i izjavio da "kao što Crna Gora nije izmišljena država, tako ni Crnogorska crkva nije izmišljena, te da Crne Gore nema bez Crnogorske crkve".Al.R.

---------------

Samo se ud'rite
Na vrh Go down
 
Policija spriječila veći incident
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Politika,vijesti,aktuelnosti-
Idi na: