Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 Slovenija ubrzala ukidanje viza

Go down 
AutorPoruka
Dina
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Slovenija ubrzala ukidanje viza   Fri Nov 06, 2009 11:44 pm

ČLANICE EU SAGLASILE SE DA ODLUKU O SLOBODNOM ULASKU U ŠENGEN ZONU DONESU 30. NOVEMBRA


Slovenija ubrzala ukidanje viza

Građani Crne Gore bi mogli bez viza u države EU čak i prije 1. januara 2010. godine, što je ranije bio datum koji je najavljivan kao mogući trenutak ukidanja viza. Ministri unutrašnjih poslova država EU će 30. novembra donijeti odluku o ukidanju viza građanima Crne Gore, Makedonije i Srbije
Brisel – Radna grupa Savjeta Evropske unije za vize (u kojoj su predstavnici svih 27 država članica) podržala je u četvrtak stav da ukidanje viza građanima Crne Gore, Makedonije i Srbije stupi na snagu 19. decembra ove godine. Obično kada radne grupe podrže neki stav, odluka Ministara postaje čista formalnost. Ministri će zvanično doneti odluku 30. novembra.

Očekuje se da će Evropski parlament dati pristanak već naredne sedmice, odnosno 12. novembra. Ovo je za „Pobjedu“ potvrdila i specijalni izvjestilac parlamenta za vize, slovenačka poslanica Tanja Fajon koja je rekla da je veoma realistično očekivanje da građani mogu putovati u zemlje šengen zone već za vrijeme katoličkog Božića.

„Mi pripremamo zajedničku deklaraciju sa Savjetom ministara i već u nacrtu te deklaracije stoji 19. decembar kao datum kada će vize biti ukinute”, izjavila je Fajon.

Evropska komisija mora, dan prije sastanka u Evropskom parlamentu, da objavi izvještaj o Crnoj Gori i Srbiji sa procjenom da li su ove dvije zemlje ispunile preostale uslove iz Mape puta. Mada je sadržaj ovog dokumenta i dalje nepoznat, Tanja Fajon kaže da izvještaj ukazuje da „i ovo ide u pravom smjeru”.

„Evropska Komisija će 11. novembra potvrditi da su Crna Gora i Srbija ispunile preostale uslove, a dan kasnije, 12. novembra će Evropski parlament dati punu podršku odluci o ukidanju viza”, rekla je Fajon.

„Pobjedi” je potvrđeno u diplomatskim krugovima u Briselu da je nacrt ove odluke pripremila Slovenija - bivša jugoslovenska republika, sada punopravna članica EU. Tanja Fajon je potvrdila da je ova inicijativa naišla na podršku većine članica i da nema skoro nijedne sumnje da će ona dobiti zeleno svjetlo.

I evropski komesar za proširenje Oli Ren je pozdravio najavu o mogućem ranijem datumu ukidanja šengen viza.

„Kako se približava vrijeme Božića, mi po definiciji moramo biti dobre volje. Stoga se nadam da bi ova vrsta dobre volje mogla biti prikazana”, izjavio je Ren.

Još od jula kada je Evropska komisija objavila preporuku da vizni režim bude ukinut za tri države zapadnog Balkana, znalo se da će odluka biti donijeta na sastanku ministara unutrašnjih poslova zemalja EU, zakazanog za 30 novembar. Prema pravilima EU, kada nije precizno naveden datum stupanja neke odluke na snagu, odluka postaje legalna dvadesetog dana nakon usvajanja. Iako je Komisija preporučila ukidanje viza od 1. januara 2010. godine, ministri unutrašnjih poslova mogu jednostavno da „preskoče” spominjanje datuma i time omoguće da 19. decembar bude prvi dan kada građani koji posjeduju biometrijski pasoš mogu slobodno putovati u šengen-zonu.


pobjeda

_________________
''Nemoj da places na mom pragu,da mi vrata ne povuku vlagu!''

Na vrh Go down
 
Slovenija ubrzala ukidanje viza
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Politika,vijesti,aktuelnosti-
Idi na: