Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 Muhamed El-Emin – najmlađi hafiz u Bosni i Hercegovini

Go down 
AutorPoruka
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Muhamed El-Emin – najmlađi hafiz u Bosni i Hercegovini   Sun Jun 01, 2008 6:02 pm
Prenosi Et-Tirmizi od Ebu Hurejre, r.a., da je Resulullah, s.a.v.s., rekao: “Doći će sahibul-Kur’an (onaj ko se stalno družio s Kur’anom, tj. hafiz) na Sudnjem danu, pa će Kur’an reći: ’Allahu, počasti ga!’ Tada će mu se staviti na glavu kruna dostojanstvenosti. Kur’an će reći: ’Allahu, povećaj mu!’ Tada će mu se obući ogrtač dostojanstvenosti. Kur’an će reći: ’Allahu, budi zadovoljan s njim!’, pa će biti zadovoljan. Potom će se reći: ’Uči i uzdiži se!’ A sa svakim proučenim ajetom bit će podignut za jedan stepen.”

Učeći posljednji džuz Kur'ana pred Komisijom za polaganje hifza Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini stepen ugleda devetogodišnjeg Muhameda El-Emina povećao se do tog nivoa da je na kraju proučene zadnje sure predsjednik ove komisije hafiz Ismet ef. Spahić ustao i rekao: ''Muhamede, veći si od Trebevića.“ Muhamed El-Emin, sin Muhameda i Mîrze M’Walidi iz Zavidovića, je 14. maja 2008. godine u Sarajevu pred Komisijom za polaganje hifza, koju su činili hadži hafiz Ismet ef. Spahić, predsjednik, prof. dr. hafiz Fadil ef. Fazlić, mr. hafiz Dževad ef. Šošić, hafiz Mensur ef. Malkić, hafiz Haso ef. Popara, hafiz Dževad ef. Hrvačić i muhaffiz hafiz Mustafa ef. Efendić, uspješno proučio Kur’an časni napamet i tako postao najmlađi hafiz Bosne i Hercegovine. Na dan kada je položio hifz Muhamed El-Emin imao je devet godina, jedanaest mjeseci i dvadeset i šest dana.

Sa svojih nepunih deset godina hafiz Muhamed El-Emin već je postigao ono što velika većina muslimana u svom životu nikada ne dostigne. Tradicija učenja Kur'ana napamet u Bosni i Hercegovini prisutna je od dolaska islama na ove prostore. Nemamo tačne podatke je li hafiz Muhamed El-Emin i u toj vremenskoj distanci najmlađi hafiz u Bosni i Hercegovini, ali je nesumnjivo na čelu malobrojne kolone hafiza sa ovih prostora. Merjem, sestra hafiza Muhameda El-Emina, također je prije pet mjeseci sa jedanaest godina postala hafiza. Roditelji ovih prelijepih hafiza, Muhamed i Mîrza M’Walidi, zaslužuju sve pohvale i iskrene čestitke. Prenose Et-Tirmizi, Ibn Madže i Ahmed od Alije, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Ko bude učio Kur’an pa ga nauči napamet, uz pridržavanje njegovih odredbi (halal i haram), Allah će ga uvesti u Džennet i omogućit će mu da bude šefadžija (zagovornik) za deset bližih članova svoje porodice od kojih je svaki bio zaslužio ulazak u Džehennem!”

Koristi od učenja Kur’ana imat će i roditelji onoga ko uči Kur’an i živi u njegovom okrilju

Koristi od učenja Kur’ana imat će i roditelji onoga ko uči Kur’an i živi u njegovom okrilju. O tome govori hadis koji bilježi imam El-Hakim u znamenitom hadiskom djelu ''El-Mustedrek'' od Burejde, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Ko bude učio Kur’an, proučavao ga i radio po njemu, na Sudnjem danu će mu biti stavljena na glavu kruna od nura koja će svijetliti kao što svijetli Sunce. Njegovi roditelji bit će zaogrnuti s dva ogrtača, pa će reći: ’Zašto li smo ovako obučeni?’ Bit će im kazano: ’Zato što je vaše dijete stalno bilo uz Kur’an.'”

Piše: Ezher Beganović


Saff
Na vrh Go down
takvaran
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Muhamed El-Emin – najmlađi hafiz u Bosni i Hercegovini   Sun Jun 01, 2008 6:49 pm

MasAllah ljepi vjesti..
Blago li se njemu i njegovima insAllah..
Odavno nisam cuo ovako nesto ljepo.
Svaka cast tom decaku Allah dz.s. ga nagradio svakim dobrom.
Na vrh Go down
_Mersy_
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Muhamed El-Emin – najmlađi hafiz u Bosni i Hercegovini   Sun Jun 22, 2008 6:16 am

masallha divna vjest bog mu dao sve njabolje :ruzza:
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: Muhamed El-Emin – najmlađi hafiz u Bosni i Hercegovini   Sun Jun 22, 2008 3:03 pm

Masha'Allah i insha'Allah da se vlada i zhivi po tome. Amin ! Koliko ima hafiza koji su zapostavili svoju profesiju ? Insha'Allah da ga Allah dragi uputi na pravi put . AMin !
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: Muhamed El-Emin – najmlađi hafiz u Bosni i Hercegovini   

Na vrh Go down
 
Muhamed El-Emin – najmlađi hafiz u Bosni i Hercegovini
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Razno-
Idi na: