Bosnjacki forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

 

 PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA

Go down 
+10
Mahnoor
-Dzulejbib-
eko87
Sultanija
ljina
elTewhid
Amatullah
rose
Emetullah
Lejla
14 posters
Idi na stranicu : 1, 2, 3  Next
AutorPoruka
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeThu May 29, 2008 9:02 pm

Pitanje:

Na jednoj od radio - stanica emitovan je razgovor između oca i sina, gdje je sin upitao oca: ”Gdje je Allah, dželle šanuhu?” Otac je odgovorio: ”Allah, dželle šanuhu, je prisutan na svakom mjestu.” Kakav je šerijatski stav o ovom odgovoru?


Odgovor nije tačan, već je to vjerovanje džehmija, mu’tezila i još nekih frakcija koje se povode za njihovim mišljenjem. Ispravno vjerovanje o ovom pitanju je ono na čemu je ehli - sunnet vel - džema’at, a to je da je Allah, dželle šanuhu, iznad nebesa, Arša i svih svojih stvorenja. Njegovo znanje je prisutno na svakom mjestu. Da je to tako upućuju kur’anski ajeti, hadisi Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, i stav (idžma’) prvih generacija ovog ummeta. Kaže Uzvišeni Allah: : ”Doista Gospodar vaš je Allah koji je nebesa i zemlju u šest vremenskih razdoblja stvorio, zatim se nad Aršom uzvisio.” llah, dželle šanuhu, je ovo spomenuo na još šest mjesta u Kur’anu. Značenje riječi “istiva”, koja je spomenuta kod ehli – sunneta, je “uzvišenje” i “uzdignuće iznad Arša”, na način koji dolikuje Allahu, dželle šanuhu. Kakvoću Njegovog uzvišenja iznad Arša ne zna niko osim Njega. Imam Malik, da mu se Allah, dželle šanuhu, smiluje je rekao: ”Istiva je poznato, kakvoća je nepoznata. Vjerovati da se Allah, dželle šanuhu, uzdigao iznad Arša je obaveza, a pitanje kako se uzdigao je novotarija.” Slično riječima imama Malika došlo je značenje govora njegovog šejha Rebia b. Ebi – ‘Abdur - Rahmana , a slično se prenosi i od Ummu Seleme, da je Allah, dželle šanuhu, njom zadovoljan. Inače, ovo je stav svih ashaba, neka je Allah, dželle šanuhu, njima zadovoljan; kao i mišljenje imama ovog ummeta. Allah, dželle šanuhu, je u Svojoj Knjizi na mnogo mjesta spomenuo da je On iznad nebesa i da je Uzvišen: ”Odluka pripada samo Allahu, Uzvišenom i Velikom.”** ”K Njemu se dižu lijepe riječi i dobra djela uzdižu.”*** “I Njemu ne dojadi održavanje njihovo i On je Uzvišen i Veličanstven.Jeste li sigurni da vas Onaj koji je iznad nebesa neće u zemlju utjerati, kad se ona iznenada trese? Ili jeste li sigurni da Onaj koji je iznad nebesaneće na vas vjetar s kamenjem poslati? Tada biste saznali kakva je prijetnja Moja.”*** Vidimo da je Allah, dželle šanuhu, u mnogim ajetima jasno rekao da je On iznad nebesa i da je uzdignut, što se u potpunosti slaže s ajetima o “istiva - u”. Na osnovu ovoga može se vidjeti da su potpuno netačne riječi sljedbenika novotarija, koji kažu da je Allah, dželle šanuhu, na svakom mjestu. Ovo je vjerovanje panteista (onih koji vjeruju da se Allah, dželle šanuhu, Svojim bićem utjelovio i sjedinio u sve što postoji oko nas i u nama). Nema sumnje da je ovo vjerovanje jasni kufr i zabluda, te utjerivanje u laž Allaha i Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, jer nas je Allah, dželle šanuhu, obavijestio da se On uzdigao iznad Arša, kako smo to i naveli. Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, također nas je obavijestio u vjerodostojnim hadisima da je Allah, dželle šanuhu, iznad nebesa, kao npr.” Zar nemate povjerenja u mene, a ja sam povjerenik Onoga koji je iznad nebesa.
O ovome također govore predaje o Isra’u i Mi’radžu, kao i mnoge druge.

ŠEJH IBN BAZ
Na vrh Go down
Emetullah
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
EmetullahPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeFri Jun 13, 2008 1:32 am

Kakav je stav šerijata po pitanju naušnica i pirsinga?


PITANJE:
Kakav je stav šerijata po pitanju naušnica i pirsinga koji je danas sve prisutniji? Zapravo me zanima da li je isto kada žena probije uho da stavi ukras (naušnicu) i kada probije nos, obrvu, pupak ili ne znam ni ja više gdje ih stavljaju, tj. da se ukrasi pirsingom?

Neka vas Allah nagradi!

ODGOVOR:

Pirsing se kao moda nedavno pojavio na Zapadu, a onda se polahko uvukao i u naše sredine. To je način kićenja ženskog tijela (ali i muškog) koji kod nas nije bio poznat, a u kojem se različiti metalni predmeti u obliku prstenova, šipki i drugih sličnih oblika ubacuju u probušenu kožu. Primjenjuje se na različitim dijelovima tijela poput ušiju, obrva, nosa, pupka i slično. U većini slučajeva medicinske komplikacije nisu isključene.

Od ovih stvari kod nas je jedino bilo poznato i prihvaćeno bušenje ušiju kod žena. Islamski učenjaci po pitanju bušenja ušiju imaju dva mišljenja. Hanefijski i hanbelijski učenjaci smatraju da je bušenje ušiju ženama dozvoljeno, dok šafijski učenjaci to ne dozvoljavaju. Kao dokaz za zabranu, učenjaci šafijskog mezheba ne navode nikakav argument osim što kažu da bušenje ušiju nije nužda niti velika potreba, pa kako onda da se to dozvoli.

Mišljenje koje je bliže istini jeste prvo mišljenje i učenjaci hanefijskog i hanbelijskog mezheba navode nekoliko argumenata. Jedan je hadis Ibn Abbasa, r.a., u kojem kaže: ''Izašao je Poslanik, sallalllahu alejhi ve sellem, i klanjao namaz te održao hutbu – a nije spomenuo ezan i ikamet – zatim je otišao kod žena i održao im vaz, podsjetio ih na ahiret i naredio im da daju sadaku. Tada sam ih vidio kako skidaju svoj nakit sa ušiju i vratova te ga bacaju pred Bilala, r.a. Nakon toga, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ustade zajedno sa Bilalom i odoše kući.'' (Buharija, 4951.; Muslim, 884.)

U drugoj predaji kod Buharije i Muslima stoji: ''Pa su počele bacati nakit. Žena bi bacala svoje naušnice i ogrlice.''

Zatim hadis Aiše, r.a., u kojem kaže: ''Sastalo se jedanaest žena i zavjetovale su se da će svaka od njih govoriti o svom mužu i da neće ništa sakriti..... Zadnja reče: 'Moj muž je Ebu Zur'a, a šta vi znate ko je Ebu Zur'a? Prekitio je moje uši silnim ukrasima (tj. toliko me pazi i kupuje mi nakit da su me uši zaboljele od mnoštva naušnica koje mi je poklonio i koje ja nosim).''' (...) Aiša, r.a., reče: Rekao mi je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ''Ja sam tebi kao Ebu Zur'a svojoj ženi Ummu Zur'a.'' (Buharija, 4893.; Muslim, 2448.)

U ovom hadisu je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, prešutno odobrio postupak Ebu Zur'e koji je prekitio uši svojoj supruzi silnim naušnicama koje joj je poklanjao.

Ovo su bili dokazi koji ukazuju da je nošenje naušnica bila poznato i u prvim generacijama za života Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Što se tiče bušenja kože i stavljanja halkica ili metalnih šipkica na druge dijelove tijela, islamski učenjaci postavljaju uvjete koji se moraju ispuniti da bi to bilo dozvoljeno, a oni su sljedeći:

- da to nije svojstveno određenoj skupini nemoralnih žena ili nevjernica,

- da to pokazuje samo svome mužu,

- da žena nema zdravstvenih problema nakon toga.

Onaj ko razmisli o novonastalim trendovima i modama bušenja dijelova tijela koje prakticiraju osobe koje žive na našim podnebljima, uvidjet će da je to ipak u 99% slučajeva svojstveno osobama koje su nemoralne. Njihov jedini cilj u životu je zadovoljiti svoje strasti i pokušati ličiti na sve drugo samo ne na ljudsko biće. S druge strane ne smijemo zaboraviti da je to i medicinski neopravdano jer može doći do različitih oblika infekcija, a bolova u svakom slučaju osoba neće biti pošteđena.

Uzimajući u obzir sve spomenuto, možemo reći da je upražnjavanje novonastalih oblika pirsinga zabranjeno jer predstavlja oponašanje osoba za koje nam je naređeno da se razlikujemo od njih. Iz ovoga možemo izuzeti bušenje ušiju i eventualno nosa ako je to rasprostranjeno i poznato među običnim svijetom u sredini u kojoj živi dotična osoba.

A Allah, dž.š., najbolje zna!

Adnan Maglić
Na vrh Go down
Emetullah
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
EmetullahPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeFri Jun 13, 2008 1:37 am

PITANJE: Da li je puštanje noktiju zbog ljepšeg izgleda zabranjeno ili ne?

PITANJE: Da li je puštanje noktiju zbog ljepšeg izgleda zabranjeno ili ne?

ODGOVOR: Nije dozvoljeno puštanje noktiju, naprotiv postoji naredba skraćivanja noktiju jednom sedmično, ili najviše, svakih četrdeset dana.

Šejh Ibn-Džibrin

minber.ba
Na vrh Go down
rose
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
rosePITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeFri Jun 13, 2008 11:07 pm

esselamu alejkum we rahmetullah

jel mozemo i mi postavljati pitanja pa ako neko zna, bujrum. (fetva)

jel smije zena da se otkrije pred muzem svoje sestre?
jedna sestra mi je skoro rekla da bih ja njemu(mom zetu) bila zabranjena cak i nakon smrti moje sestre da me ozeni, ali .. hmm... sta je sa Osmanom ibn Affan, radijallahu anhu? Zar on nije bio ozenjen prvo Rukajjom, pa nakon njene smrti je ponovo postao zet Muhammedu sallallahu alejhi we sellem zenidbom sa Ummu Kulsum ?

I sta je sa muskom decom? meni kad dodju komsinice sa decom od 7 god, otprilike, ja budem pokrivena i pred njima jer ipak, oni znaju da razlikuju u to doba zensko od muskog, ili ???
Na vrh Go down
Emetullah
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
EmetullahPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeSat Jun 14, 2008 1:05 am

We alejkisselam we rahmetullahi we berekatuhu

Ovako sestro ja cu ti nesto prenijeti iz najpoznatijeg i najboljeg tefsira kada je u pitanju fikh, tj fikski propisi a to je el-Dzam'i li ahkamilKuran od Qurtubija:
Znaci osnova kod svih je ajet iz sure Nisa 22 i 23 ajet u ovom ajetu je pre svega objasnjenje koga moze covjek ozeniti a koga ne, potom iz ajeta se takodjer izvlače i propisi bliske rodbine, onda ko je ženi mahrem kao pred kim žena može biti otkrivena.
Uglavnom u ajetu se navode 7 osoba koje su čovjeku ili ženi mahrem, bliska rodbina koju čovjek ne može oženiti PO KRVNOM SRODSTVU a to su: MAJKE, SESTRE, ĆERKE, onda HALE (oceve sestre) TETKE (majkine sestre),
potom BRATOVE ćerke - bratičine i SESTRINE ćerke - sestričine.
Potom u ajetu su spomenute još ŠEST osoba koje su zabranjene zbog SRODSTVA PO MLIJEKU I TAZBINSTVU
plus SEDMA koja nije spomenuta u ajetu a koja je zabranjena mutewatil sunnetom to je da se spoji u braku ŽENA i njena TETKA. Tako da ukupno i po MLIJEKU i TAZBINSTVU BIVAJU SEDAM I TO: MAJKE I SESTRE po mlijeku, onda MAJKE ŽENA, zatim ĆERKE žena s kojim je čovjek imao polni odnos, onda ŽENE sinova, kao i spajanje dvije SESTRE u braku i sedma ŽENE skojima su bili u braku roditelji vaši... Osma biva spajanje ŽENE i njene TETKE... U stvari ona ulazi u SEDAM zabranjenih po MLIJEKU i TAZBINSTVU dok su žene s kojima su u braku bili OČEVI poseba grupa za sebe...
Ebu Džafer et tahavi prenosi idžma konsenzus celokupne islamske uleme kada su u pitanju gore napomjenute skupine.

Ovo je spomuo i sam ibn Abbas r.a., najbolji tumač KURANA od ASHABA kada je rekao: "Sedmoro je haram zbog SRODSTVA a SEDMORO je haram zbog TAZBINSTVA!!!" ovu predaju od ibn Abbasa je vjerodostojnom okarakterisao i KURTUBI...

Zatim mišeljenje većine uleme jeste da ŽENINA majka čovjeku postaje zabranjena da se snjom oženi onda kada sklopi brak sa njenom ćerkom, bez obzira imao ili ne spolni odnos, dok kod ĆERKE od žena skojom se čovjek želi oženiti nije tako, tj. njene ćerke čovjeku postaju haram tek onda kada ima spolllni odnos sa njihovom majkom a ne samim činom sklapanja šerijatskog braka.

Zatim OTAC ne smije uzeti ŽENU svoga sina niti sin ŽENU svoga OCA i ta zabrana je punovažna samim sklapanjem braka bez obzira na to da li je doslo do spolnog odnosa ili nije i ovo je po koncenzusu - idžmau sve uleme.

Kao što vidiš sestro zabranjeno je da čovjek spoji između dvije sestre, također je najispravnije mišljenje da je zabranjeno da čovjek spoji u braku između dvije sestre pa makar mu bile i robinje pod uslovom da se tu misli i polni odnos, a ukoliko nema spolnog odnosa sa njima onda mu je dozvoljeno ako se radi o robinjama ali bez spolnog odnosa.

E sad ženina sestra je čovjeku zabranjena samo dok je on u braku sa prvom tako da ukoliko dođe do razvoda onda njena sestra mu ponovo postaje dozvoljenom za razliku od njene majke, tako da vidimo da on ženinoj sestri nije mahrem, vec da se radi o privremenoj zabrani, tako da njemu, prema idžmau je zabranjeno da se osamostaljuje sa ŽENINOM sestrom ili da se snjom rukuje ili da snjom putuje ili da je gleda u njen awret, ona je njemu u pravom smisli kao i svaka druga strankinja....

A Allah najbolje zna
Na vrh Go down
rose
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
rosePITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeSat Jun 14, 2008 10:46 pm

MashaAllah sestro moja, da mi te Allah nagradi na odgovoru.

Sad mi je jasno, elhamdulillah

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA 175450 PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA 470613
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
AmatullahPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeSat Jun 14, 2008 11:20 pm

Emetullah (citat):
PITANJE: Da li je puštanje noktiju zbog ljepšeg izgleda zabranjeno ili ne?

PITANJE: Da li je puštanje noktiju zbog ljepšeg izgleda zabranjeno ili ne?

ODGOVOR: Nije dozvoljeno puštanje noktiju, naprotiv postoji naredba skraćivanja noktiju jednom sedmično, ili najviše, svakih četrdeset dana.

Šejh Ibn-Džibrin

minber.ba

Es selamu alejkum seko PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_biggrin

Ja svoje nokte podrezujem kroz 3-4 dan. Nedaj Bozhe da chekam tih 40, onda bih slobodno mogla da orem sa njima. Dug je taj period s obzirom na to da nokti rastu vrlo brzo. Drugachiji je sluchaj sa noktima na nogama, oni vec sporije rastu.
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 8:33 pm

PITANJE:

Da li je dozvoljeno postiti bez obavljanja namaza?

ODGOVOR:


Hvala Allahu. Nikakva dobra djela neće biti primljena onome ko ne klanja - niti zekat, niti post, niti hadž niti bilo šta. Buharija (520) prenosi od Bureide, r.a., da je rekao Allahov poslanik, s.a.v.s.: Ko god ne klanja ikindiju biće mu poništena
sva dobra djela. Šta se misli sa ovim: biće mu poništena dobra djela? To znači da će ona biti neispravna i on neće imati
nikakve koristi od njih. Ovaj hadis pokazuje da Allah neće primiti nikakvo dobro djelo od onoga ko ne klanja pa tako da takva osoba neće naći nikakve koristi od svojih. Iz hadisa vidimo da postoje dvije vrsta onih koji ne obavljaju namaz: oni koji ne klanjaju nikako, a to im poništava sva dobra djela, i oni koji ne obavljaju pojedine namaze nekim danima, a to im poništava sva dobra djela tog dana. Znači poništavanje svih dobrih djela onima koji zapostavljaju namaz uopšte i poništavanje dobrih djela onog dana onima koji propuste bilo koji od namaza tog dana. Upitan je šejh ibn Usejmin rahimehullah u Fataawa al-Siyaam (str. 87) o onima što poste a ne klanjaju. On je rekao: Post onog ko ne klanja nije ispravan niti je primljen jer onaj ko ne klanja je kafir i otpadnik jer kaže Allah u prevodu značenja: Ali ako se budu pokajali i molitvu obavljali i zekat davali, braća su vam po vjeri. (At-Tawba;11) A kazao je Allahov Poslanik savs, prevod značenja: Između čovjeka i kufra i širka je njegov namaz. (Muslim, 82). I rekao je on sallallahu alejhi ve sellem, prevod značenja: Ugovor koji razdvaja nas od njih je namaz pa ko ga napusti on je kafir. Tirmizija, 2621 i Alabani ga ocjenjuje kao sahih u Saheeh al-Tirmidhi. Ovo je stav većine ashaba ako ne i koncensus. Abdullah ibn Sakik r.a, jedan on najpoznatijih tabiina kaže: Ashabi Allahova Poslanika savs nisu smatrali nijedno djelo koje čovjeka čini kafirom osim ostavljanje namaza.
Na osnovu toga ukoliko čovjek posti a ne klanja, takav post je odbačen i nema mu koristi, niti će imati od njega koristi na Sudnjem danu. Mi kažemo takvom: klanjaj, jer ako postiš bez namaza, post ti je odbačen, jer se djela ibadeta ne prihvataju od kafira.
Stalna komisija (10/140) je upitana: Čovjek posti i klanja samo u Ramazanu, a nakon njega prestane klanjati, da li mu se post računa? Pa su rekli: Namaz je od islamskih stubova, i on je najvažniji stub nakon šehadeta. To je pojedinačna dužnost, fardul ajn, i ko god to ne radi zbog nijekanja njegove obligatnosti ili zbog ljenosti i nemara je kafir. Što se tiče onih koji samo klanjaju i poste u Ramadanu, to je pokušavanje varanja Allaha, a nesretni li su oni koji priznaju Allaha samo u Ramadanu. Njihov post je neprihvaćen ukoliko ne klanjaju u drugim mjesecima mimo Ramadana, već ih još to
pravi velikim kafirima iako oni ne niječu obligatnost namaza, prema jačem stavu uleme.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 8:37 pm

PITANJE:

Es-selamu alejkum!

Zanima me da li je dozvoljeno slaviti rođendan, da li je dozvoljeno čestitati nekome rođendan, je li dozvoljeno primiti čestitke za rođendan, da li je dozvoljeno primiti ili dati poklon ili novac za rođendan?

Da vas Allah nagradi!


ODGOVOR:

Alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuhu!

Što se tiče vašeg pitanje, smatram da je korisno, kao odgovor na njega, spomenuti šta je po tom pitanju kazala Stalna komisija za fetve u Saudijskoj Arabiji.

Stalnoj komisiji za fetve u Saudijskoj Arabiji postavljeno je sljedeće pitanje: ‘’Kod nas postoje neka braća, muslimani koji proslavljaju svoje rođendane i rođendane svoje djece. Kako islam gleda na proslavu rođendana?”

Odgovor: “Osnova u ibadetima je “et-tevkif” (propisanim se smatra samo ono za što postoji validan dokaz). Nikome nije dozvoljeno da obožava Allaha onako kako to On nije propisao. Allahov Poslanik kazao je u vjerodostojnom hadisu: “Ko uvede u ovu našu vjeru ono što nije od nje, to će biti odbačeno.” U rivajetu: “Ko učini ono na čemu nije naša vjera, to će biti odbijeno.” Proslavljanje rođendana je jedna vrsta izmišljenih ibadeta u Allahovoj vjeri, stoga to nije dozvoljeno činiti bilo kome, bez razlike koliko mjesto zauzimao u društvu. Allahov Poslanik definitivno je najodabraniji Allahov rob, ali nije zabilježeno da je on obilježavao svoj rođendan niti je na to pozvao svoj ummet. Također, najbolja generacija, počevši od pravednih halifa, te ostalih ashaba, nisu to prakticirali, niti su obilježavali Poslanikov rođendan niti rođendan nekog od njih. A svako dobro je u slijeđenju njih i njihovog načina življenja koji su naučili u školi Allahovog Poslanika.

Može se reći i da onaj ko prakticira ovu novotariju time oponaša kršćane, židove i ostale nevjernike u proslavljanju praznika koje su izmislili.” (Br. fetve 2008, tom 3, str. 83.)

Fetvu potpisali: Abdul-Aziz ibn Baz, Abdur-Rezak Afifi, Abdullah ibn Gudejan, Abdullah ibn Ku’ud.

Također, istoj komisiji postavljeno je pitanje sljedećeg sadržaja: “Moj sin trenutno boravi sa svojom majkom koja mu organizira proslavljanje rođendana. Proslava se sastoji od toga da se pripreme neki slatkiši i kolači sa svijećama čiji broj odgovara broju godina djeteta koje proslavlja rođendan. Dijete pokušava puhanjem ugasiti svijeće i na taj način počinje proslava. Kako vjera gleda na taj postupak?

Odgovor: “Nije dozvoljeno organiziranje proslave rođendana bilo kojoj osobi jer je to novotarija. Preneseno je od Allahovog Poslanika da je kazao: “Ko uvede u ovu našu vjeru ono što nije od nje, to će biti odbačeno.” Također, to je oponašanje nevjernika u njihovim postupcima, a Poslanik je kazao: “Ko oponaša jedan narod, njemu i pripada.” (Br. fetve 5289, 3 tom, str. 84.)

Fetvu potpisali: Abdul-Aziz ibn Baz, Abdur-Rezak Afifi, Abdullah ibn Gudejan, Abdullah ibn Ku’ud.

Allah najbolje zna.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 8:45 pm

PITANJE:

Poznato mi je da su rodbinski odnosi jaku bitni i da ih je potrebno cuvati.Trudim se da budem blaga prema svojim roditeljima i blizoj familiji.Medutim u zadnje vrijeme imam problem vise mi se skoro i ne ide kod njih i nekako srce mi je uvijek tuzno radi njihovih kometara.Oni izjavljuju da vjeruju u Allaha dz.s. ali naravno kazu klanjaju koliko mogu, ne mora zena biti pokrivena da bi bila prava muslimanka, da pretjerujem zato sto klanjamo u putu ja i moj muz.Kada im navodem hadis ili kazem da se trebamo pokoravati Allahu dz.s i bojati se za svoje postupke jer cemo odgovarati docekame me smijeh i komentari.Da ih prestanem uciti i pametovati,da oponasam Arape, oni znaju dovoljno i njima ne treba vise.Otac mi je skoro izjavio ne direktno ali mi je to mati saopstila da sam budala sto sam se pokrila i ako ja ne zelim sjediti snjima dok oni pijance sta cu kod njih u posjeti.Ja sam majci odgovorila kao sto ja njih ne tjeram da oni klanjaju pet vakata kada dodu kod nas u posjetu ne vidim razloga kako sebi dozvoljavaju da mene tjeraju da sjedim snjima dok pijance.Ali odgovor je to je otac i ja se moram pokoriti inace cijeli problem familija ima sada i ja im pravim probleme radi pretjerivanja u vjeri.Molim vas odgovorite mi kako postupiti u ovom slucaju.Ne zelim da se snjima raspravljam ali isto tako srce mi se buni kada me tjeraju da sjedim snjima nekako jos vise mi se ne sjedi.Navode mi primjere hodze koji dode na kahvu i sjedi snjima dok oni piju samo sjedne za drugi sto i kaze da oni mogu nastaviti piti.Isti taj hodza im je rekao da je muzika halal i covjek treba drzati vjeru za sebe i u svojoj kuci a ne pretjerivati.Ja ne znam kako moze biti pretjerivanje u vjeri ako ja mom sestricu kazem da klanja i posti i da se boji Allaha dz.s. jer on je uvijek uz nas i da ne ulazi u vanbracne veze nego da se ozeni muminkom.Prvo mi kazu recimo kako mogu reci da se ne govori Tehvid nego Tewhid i ja kazem majci da sam saznala da Tehvid na Arapskom znaci pozidovljavati se i treba se kloniti toga.Medutim kada ja hocu da im dam odgovor oni mi kazu sto si oduzila to toliko znamo koliko znamo i ne treba nam vise.Halali te mi sto oduzi ovo samo sam htjela da objasnim o cemu se radi i ne znam vise kako da postupim.

ODGOVOR:

Allahov Poslanik u jednoj od svojih predaja kaže: «Dunjaluk je zatvor za vjernika a džennet za nevjernika» Iskušenja na koja vjernik i vjernica nailaze u svom životu su neminovna i nešto bez čega ovaj dunjaluk se ne može prebroditi. Običaj ashaba je bio da su iskušenja smatrali znakom dobar i imana u njihovim prsima a ako ih ne bi bilo duže vrijeme sebe bi optuživali da su munafici. Redovi koje si napisala oči ispunjavaju suzama, ali ne suzama žalosti i nesreće nego suzama radosti jer tvoja ljubomora prema vjeri i kršenju Allahovih granica znak je da u ovom ummetu ima hajra i da ovaj ummet očekuju bolji dani. Čitajući ove redove prisjetim se prvog šehida islama-SUMEJJE, prisjetim se prvih generacija časnih mu'minki koje su odgajale islamske vojskovođe koji su širili Allahovu vjeru i pravdu na zemlji. Spoznaja da u ovom ummetu imamo sestre mu'minke poput tebe nama daijama povećava moral i daje nam snage da više ustrajemo na radu za ovu vjeru. Muslimanke poput tebe zaslužuju da im se oda posebna počast. I znaj da ono u čemu si ti da nije jedini slučaj i većina nas je živjela i živi jedan dio takvih problema. Ono što bi ti ja za sada savjetovao je da se na jedno vrijeme «povučeš» tj. da ih ne zasipaša fetvama i nasihatima jer kao što si i sama vidila to nije dalo rezultate. Ti praktikuj svoj islamski život a ono što oni govore o tebi zaboravi i ne obraćaj pažnju. A ako ti ne želiš da sjediš s njima dok oni piju i slušaju muziku i rade slične grijehe to je njihov problem a ne tvoj. Taj period šutnje iskoristi da te prije svega tvoji roditelji više zavole takvu kakva si sada, pa onda i ostali. A to ćeš najprije ostvariti, prije svega upućenim dovama Allahu i osloncem na Njega a potom dobročinstvom prema njima i u tome se trdui što više. Pomaži svojoj majci u njenim poslovima zasipaj ih lijepim riječima i riječima hvale. Što češće im kupuj poklone pa makar bili i bezvrijedni. Pa kada te pitaju o tome ti im reci da islam tako nalaže da se čini dobročinstvo roditeljima i više od toga i da je islam dao posebno mjesto roditeljima. Neka nikada iz tvojih usta ne čuju ružene riječi prema njima, ili da ih optužuješ da oni ništa ne znaju da nisu muslimani i slično. Kada vidiš da su počeli da te cijene i vole takvu i da se stavljaju u odbranu tebe pred drugima onda dolazi tvoj red da im polahko i na blag i lijep način nekada kažeš nešto o islamu.

A ALLAH NAJBOLJE ZNA !

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 8:52 pm

Pitanje:

Ako covjek neklanja namaze a pravi mevlude, da li ce mu biti priznati ti mevludi kod Boga?

Odgovor:


Kaze se da su prvi u islamu uveli proslavljanje rođendana Fatimovici u Egiptu (Misru). Oni se nisu zadovoljili samo sa proslavljanjem rođendana nego su postavili šest Mevluda godišnje: jedan Poslaniku, sallallahu 'alejhi we sellem, i po jedan hazreti Aliji, hazreti Fatimi, hazreti Hasanu i hazreti Husejnu i napokon jedan vladajucem halifi. To su postavili nekako u cetvrtom stoljecu po Hidžri. Sa propašcu Fatimovica propali su i mevludi. Kasnije je proslavljanje Poslanikova, sallallahu 'alejhi we sellem, rođendana obnovio i u obicaj uveo vladar Erbila el-Melikul-Muzzafer Ebu Se'id u sedmom vijeku po Hidžri. Ove kasne generacije muslimana su uvodile mevlude u zelji da na bilo koji nacin sakupe ljude i progovore koju hajirli rijec Medutim u Islamu cilj ne opravdava sredstvo. Vjernik svaki ibadet uzima od Poslanika, sallallahu 'alejhi we sellem. Ako ga je on, sallallahu 'alejhi we sellem, radio i mi ga radimo. U sunnetu Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi we sellem, nemamo vjerodostojan hadis koji upucuje na to da je sam Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, pravio mevlud. Zatim, ne prenosi se ni od jednog ashaba, tabiina niti tabi-tabiina da je ucio ili organizovao mevlud. Oni su bili najbolja generacija koju je vjernik duzan slijediti na tom putu. Na osnovu ovoga mozemo zakljuciti da je mevlud novotarija koje se svaki musliman treba kloniti jer od tog ibadeta nece imati nikakve koristi na Sudnjem danu. U hadisu kojeg prenosi Aisa r.a. a biljeze ga Buharija i Muslim, Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem kaze: “Ko uvede u ovu nasu vjeru neku novu stvar ona mu se ne prima (tj. odbija se i nece biti nagraden za taj ibadet). Onaj ko bude pravio mevlude nema za to nagrade jer mu to dijelo i nije primljeno kod Allaha dz.s. A sto se tice ostavljanja namaza ja bih ti preporucio da savjetujes osobu koja ostavlja namaz da se pokaje Allahu dz.s. i pocne izvrsavati tu najvecu obavezu jednog muslimana u njegovom zivotu, nakon sehadeta. Kaze Allahovo Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem: “Ugovor koji izmedu nas i njih (nevjernika) je namaz pa ko ga ostavi postao je kjafir. Da nas Allah dz.s. sve pomogne i ucvrsti na pravom putu. Amin A Allah najbolje zna

Odgovorio; Adnan Maglić prof.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 8:54 pm

Pitanje:

Da li se smije uciti Kur'an za pare ?


ODGOVOR:


Ucenje casnog Kur’ana je jedan od vrednijih ibadeta. Generecija koja se bude vezala za ovu casnu knjigu moze se nadati boljoj buducnost. Moramo da imamo na umu da je Kur'an prije svega dosao kao uputa i opomena zivima, “kao opomene zivima i da zasluze kaznu nevjernici” (Ja-sin 70), za razliku od danasnjeg stanja muslimana koji se za ovu casnu knjigu najcesce interesuju kada neko od blizih preseli na Ahiret da bi mu “poslao” Jasin ili hatmu kako bi mu se oduzio za sva vremena ili za godinu dana, od ramazana do ramazana kako bi on ‘tamo” znao da ga neko njegov nije zaboravio. Stvarni cilj dolaska i objavljivanja ove casne knjige se zaboravio. S toga prije svega napominjemo da Kur’an nije dosao da se uci umrlim nego da bi zivi po njemu zivjeli a ne da bi ga ljubili i umotavali u mirisljave peskire. Po pitanju poklanjanja sevapa umrloj osobi islamski ucenjaci smatraju da je od najvrijednijih djela koja se mogu pokloniti umrlom dova, sadaka, oslobadjanje roba, hadzdz i umra, zbog potvrdjenosti navedenog u sunnetu Allahova Poslanika sallallahu alejhi we sellem. Dok oko ucenja Kur’ana i poklanjanje sevapa umrlima postoji razilazenje medju islamskim ucenjacima. Sejh Sejid Sabik rahmetullahi alejhi spominje u djelu Fikhus-sunneh da vecina islamskih ucenjaka smatra da se moze pokloniti sevap umrloj osobi od ucenja Kur’ana, od kojih su imam Ahmed i Safija. Medjutim oni uslovljavaju da to ucenje ne bude sa naknadom tj. da se placa i u tom slucaju obadvije strane, ona koja daje i ona koja uzima cine haram. Imam Ahmed, Bejheki i Taberanija su zabiljezili predaju u kojoj se kaze: “Ucite Kur’an i radite po tome….ali ne bogatite se putem njega i nemojte od njega jesti (zaradjivati novac da se njima hranite)”. A Allah najbolje zna

Odgovorio: Muhamed Ikanovic prof.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 8:57 pm

Pitanje:

Recite mi nešto o ceteresnicama koje nas narod uci svojim umrlim?

Odgovor:


Osnova u poglavlju ibadeta je da je zabranjeno izmisljanje bilo kojeg ibadeta koji nema potvrde u praksi Allahova poslanika alejhis-salatu wes-selam, i to na osnovu predaje koju nam prenosi Aisa radijellahu anha gdje kaze Poslanik sallallahu alejhi we sellem: “ Ko uvede neku novu stvar u ovu nasu vjeru to se odbija”.(Muslim). Na osnovu navedenog islamski ucenjaci su izvukli spomenuto pravilo. Zato nije dozvoljeno izmisljanje bilo kakvog ibadeta koji nema potvrde u serijatu. Takozvana "Ceteresnice" se cine nakon cetrdeset dana od smrti odredjene osobe s ciljem velicanja Uzvisenog Allaha i poklanjanja tih dobrih djela umrlom. Uglavnom taj zikr koji se cini uglavnom nije sporan tj. same rijeci, ali nacin na koji se to cini i odredeni period koji se precizira su s*!*!*!*!i i nemaju utemeljenja u serijatu. Na osnovu svega kazanog dolazimo do zakljucka da je ceteresnica novotarija i da nije dozvoljeno njeno praktikovanje. A zabranu povecava i cinjenica da su to adeti uzeti od nemuslimana. Znamo da su prvo pocele sedmine pa ceteresnice pa godisnjice, a u zadnje vrijeme neki praktikuju i nakon sezdeset dana da to isto cine. Olahko shvatanje ovih stvari sve sire otvara vrata novotarijama u vjeri tako da sve vise vidimo razlicitosti medu muslimanima razlicitih podrucja. Molim Uzvisenog Allaha da nas uputi na put na kojem je bio Allahov Poslanika sallallahu alejhi we sellem i da popravi stanje muslimana. A Allah dž.š. najbolje zna

Odgovorio: Muhamed Ikanović prof

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 8:59 pm

Pitanje:

Kada bi čovjek na svakom namazu učio samo fatihu bez učenje ista drugo od Kur'ana, da li bi mu namazi bili primljeni?

Odgovor:


Većina islamskih učenjaka smatra da je učenje sure ili nekog ajeta iz Kur'ana , a.m., poslije El'' Fatihe u namazu, sunnet, tj. nije obavezno da se uči. Dokaz za to je govor Ebu'''Hurejre, r.a., gdje kaže: Na svakom namazu se uči, pa ono što bi čuli od Poslanika, s.a.w.s. da uči, učini li bi da i vi čujete. A ono ono što bi on sakrio od nas i mi bi sakrili od vas. Ako bi neko učio samo suru El''Fatihu to bi mu bilo dovoljno, a ako bi dodao, još bolje. (Buhari i Muslim) Kaže hafiz Ibn''Hadžer:-Ovaj hadis je dokaz da je učenje nečega drugog iz Kur''ana , poslije El Fatihe u namazu, poželjno, ali neobavezno, i tog stavaje većina islamskih učenjaka. A Allah dž.š. najbolje zna

Odgovorio: Vatrić Semir; fakultet šeri'ata Medina

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 9:00 pm

Pitanje:

Da li se muslimani smiju odvajati i praviti grupe kao: Tebligije, Sufije, Ihvanije, Selefije itd?


Odgovor:


Uzvišeni Allah je pobratio vjernike u Svojoj Knjizi kao i Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u sunnetu i nije dozvoljeno muslimanu kidati bratske veze osim kada to istina i pravda zahtijevaju i nalažu. Isto tako, Uzvišeni Stvoritelj u brojnim ajetima obavezuje vjernike na slijeđenje Kur'ana i Sunneta s jedne strane, i zabranjuje im podjele, cijepanja i sektašenja s druge starne.


Uzvišeni Allah govoreći o nevjernicima, kaže: "I ne budite od onih koji mu druge ravnim smatraju, od onih koji su svoju vjeru razbili i u stranke se podjelili, svaka stranka radosna onim što ima." (Er-Rum, 31-32). U drugom ajetu Uzvišeni kaže: "Ti nemaš ništa sa onima koji su vjeru svoju rasparčali i u starnke se podijelili." (El-Enam, 159).

Ibn-Mesud i En-Nuaman b. Bešir prenose da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Jedinstvo je milost (rahmet) a razjedinjavanje kazna (azab)." (Ibn-Ebi-Asim, 1/94/93 i 1/619/927, sa dobrim lancem prenosilaca. Vidjeti: Es-silsiletus-sahiha, 2/272).


Nema dvojbe da se podjelom muslimanskog tijela narušava njihovo jedinstvo koje ide u prilog svakome, osim njih samih. Ovoj tvrdnji najbolje svjedoči gorka stvarnost u kojoj živimo, koju ne poriče osim pretjerani optimista. U hadisu koga je zabilježio imam Taberani sa pouzdanim prenosiocima, stoji: "Allahova ruka je nad džematom, a šejtan je sa onim ko cijepa džemat." (Vidjeti: Medžmeuz-zevaid, 5/221)...
Podjele koje su nastupile u odabranim generacijama bile su vezane za šerijetske argumente i plod su njihovog žara za istinskim slijeđenjem Kur'ana i Sunneta, dok se danas voli i mrzi, prijateljuje i neprijeteljuje, sastaje i rastaje u ime određene partije, grupacije ili sekte. Na veliku žalost većina današnjih grupacija promoviše sebe kroz islam, više nego što promoviše islam kroz svoje institucije.

Budući da svremene podjele nisu šerijetskog karaktera, i uglavnom imaju za cilj pomoć određenoj partiji, dužnost je muslimana da se vrate Kur'anu i Sunnetu slijedeći prevashodno islamsku ulemu, a ako se žele razlikovati od novotara trebaju sebe nazivati "Sunije" ili "Ehlussunnet vel-džemât". Neminovno je naglasiti da se današnji selefijski pokret vidno razlikuje od ostalih grupacija i da je najbliži izvornom tumačenju islama, a Allah najbolje zna.

mr. Safet Kuduzović

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 9:02 pm

PITANJE:

Esselamu alejkum da li se moze ponuditi brak preko web kamere na internetu, sa njom je naravno mahrem.ODGOVOR:


Ponuditi ili sklopiti brak putem telefona, interneta, SMS poruke ili nekim drugim nacinom putem savremenih sredstava komunikacije je dozvoljeno i smatra se validnim. Islam je vjera koja prihvata svaku korisnu stvar koja olaksava zivot ljudima a sto su savremena sredstva komunikacije bez sumnje. S obzirom da je putem tih sredstava dozvoljeno sklapanje trgovackih ili nekih drugih ugovora tako je i dozvoljeno sklapanje braka.Cak je dozvoljeno opunemociti nekoga putem tih sredstava da sklopi brak u necije ime je dozvoljeno jer je opunomocavanje u islamu dozvoljeno pa cak i u sklapanju braka sto pojasnjavaju islamski ucenjaci u fikhskim djelima.

A Allah najbolje zna

Odgovorio; Muhamed Ikanović, prof.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 9:04 pm

PITANJE:

Kakav je stav islama vezan za odlazak na Ajvatovicu radi ibadeta?

ODGOVOR:


Odlazak na bilo koje mjesto s ubjedjenjem da je odabrano i da se obilazi radi odredjenje vrste ibadet uslovljava dokaz Kur'ana ili sunneta. Iz razloga što je osnova koju je ulema ehli sunneta wel dzemata postavila kod ibadeta ZABRANA, tj. da nije dozvoljeno izmisljati ibadete bez dokaza. Ako neko kaze ibadet se cini kad god insan pozeli i to nista ne smeta odgovor je; zasto ga onda vezati za odredjeno mjesto ?! S toga odlazak na Ajvatovicu s namjerom ibadeta je novotarija koja nema osnove u islamu.a Allah dž.š. najbolje zna!

Odgovorio; Muhamed Ikanović prof.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 9:06 pm

PITANJE:

Esselamu 'alejkum!

Kada je insan u namazu da li je potrebno da bi namaz bio ispravan da dok ucimo npr. FATHU da znamo i prevod znacenja na Bosanskom jeziku pomenute sure kao i onog sto dolazi iza nje.

ODGOVOR:
Bismillah, elhamdulillah, we selatu weselamu ala rasulullahNije potrebno za valjanost namaza znati znacenje teksta na arapskom inace vecini muslimana ne bi namaz bio valjan ali je pozeljno radi doziviljaja namaza i tacnijeg ucenja.


a Allah dž.š. najbolje zna!

Odgovorio; Šejh Abdulmelik Bašić

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 9:15 pm

PITANJE:

Es selamu alejkum. Pokusacu sto krace, mada mislim da je potrebno malo uvodnog objasnjenja. preko 40 godina sam zivio u psecem svijetu. Elhamdulillah, Allah swt je iz samo njemu znanih razloga odlucio da ja zasluzujem uputu. Elhamdulillah! Ali repovi iz proslog nacina zivota pocesto prave probleme. Wallahi, za bilo koji propis gdje nema dileme i raznih misljenja i savjeta za sada elhamdulillah, ne postoji prepreka da odredjeni propis ne primjenim u zivotu. Problemi su tamo gdje ostaje covjeku da razmisli i na brzinu odluci da li ce napraviti vecu stetu ili korist. Konkretno, najsvjeziji mi je primjer rukovanje sa zenama. Za nepoznate zene i za zene sa kojima sam cesce u kontaktu i imam mogucnost da im pojasnim moje ponasanje i propise Allahove swt vjere, elhamdulillah, uglavnom nemam problema. Tu se drzim propisa. Medjutim, desi mi se da se vidim sa nekom starom poznanicom ili nekim ko mi je bio "kao sestra" da tako kazem. Poslije dugo vremena se vidimo i ona sa velikim osmjehom i iskrenim zadovoljstvom sto me vidi poleti sa rukom prema meni. Meni je inace jako tesko kada vidim da covjek covjeku pruza ruku, a onaj je ne prihvata. Tako i ovaj slucaj kada neko nema pojma sta se u mom zivotu sada zbiva, ako mu kazem (naravno po mom misljenju ili misljenju onoga koji mi otezava zivot) da ja to ne praktikujem zbog Islama, bojim se sta ce reci i o Islamu i o meni u Islamu itd. Imao sam nekoliko prilika kada sam pruzio ruku, ali poslije nekog vremena sam pojasnio moje stavove i sve je bilo OK. Da skratim! Koliko sam grijesan ako mi se desi da u nekoj takvoj situaciji ipak pruzim ruku jer nemam vremena da pojasnjavam, a kasnije je moguce (sto mi se rekoh desavalo) da ipak pojasnim i vise se to ne desava. Naravno da ne trazim olaksicu da hodam i rukujem se sa zenama. Zelim samo da znam kako da postupim (i moja zena takodjer), jer nam se nedavno desilo da smo bili na zalosti kod jednog prijatelja pa smo morali pruziti ruke da izjavimo "sucut" jer da smo to pokusali izbjeci mislimo da bismo izazvali incident, pogotovu u vremenu naraslih tenzija prema svim "vehabijama" koji klanjaju 5 vakata. Halalite na duzini. Molim Allaha swt da vas nagradi najljepsim nagradama ovog i onog svijeta za vas trud i rad na ovoj stranici kako sadrzajno, tako i tehnicki izuzetno dotjeranoj i funkcionalnoj. Es selamu alejkum we rahmetullah.

ODGOVOR:


Bismillah, elhamdulillah, we selatu weselamu ala rasulullah

Alejkumu-s-Selam

Cijenjeni brate, sigurno nije lahko da insan praktikuje danas Allahovu vjeru onako kako to On, subhanehu ve te´ala, traži od svojih robova. Ne zato što je vjera teška, već što su se ljudi mnogo udaljili od praktikovanja vjere. Oni koji pokušavaju da svoj život usklade po načelima Islama smatraju se zaostalim. To ni u kom slučaju ne treba da bude razlog da se popušta u stvarima koje su precizno pojašnjene i strogo zabranjene ovom vjerom. Čovjek treba da ima neprestano na umu da će imati nagradu za svako iskušenje koje ga zadesi na putu praktikovanje Allahove vjere i na putu njenog očuvanja. Svakako, čovjek treba da ispravno shvati propise ove vjere i da ne zateže na mjestima na kojima ne treba zatezati, a to je uglavnom u stvarima koje su dobrovoljne ili u pitanjima u kojima su se razišli islamski učenjaci, gdje svaka skupina ima jake argumente. U tvom pitanju, konkretno, islamski učenjaci kada govore o tome, kažu da nema razlike kada je u pitanju zabrana rukovanja sa starim ženama ili mlađim, niti da se to uradi jednom ili više puta. Zbog općenitosti hadisa koji zabranjuju rukovanje sa ženama. Preporučujem ti se potrudiš da te ljude upozoriš na najljepši način da u načinu komunikacije imaš uzor u Božijem Poslaniku, salallahu alejhi ve sellem, a nakon toga se osloni na Allaha dž.š. koji daje izlaz iz svake situacije onima koji ga se iskreno boje.

A Allah s.w.a. najbolje zna.

Odgovorio; Elvedin Pezić prof.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 9:16 pm

Pitanje:

Da li je dozvoljeno na Zapadu jesti goveđe meso a ne znati kako se ta goveda kolju i da li se uopće kolju?
Odgovor:


Uzvišeni Allah dozvolio je konzumiranje mesa koje zakolju sljedbenici Knjige (židovi ili kršćani). Allah kaže: "I vama je dozvoljena hrana onih kojima je data Knjiga." (El-Maide, 5.) Izrazom "hrana", po konsenzusu učenjaka, misli se na meso koje oni zakolju i, svakako, nema razilaženja među islamskim pravnicima da je dozvoljeno konzumirati ostalu hranu koju pripreme kitabije. Neki islamski učenjaci, čak, dozvoljavaju konzumiranje mesa koje zakolju u ime Isaa ili Uzejra, alejhimes-selam, ili u ime crkve, dok to druga skupina zabranjuje. (Vidjeti: El-Džamiu li ahkamil-Kur'an, 6/78-79 i Tefsirul-Kur'anil-Azim, 2/21.)

Dakle, meso koje zakolju kitabije dozvoljeno je muslimanima, bilo da je uvezeno iz njihovih zemalja ili da ga kolju u zemljama koje pripadaju muslimanima. Ovo je opći šerijatski propis oko koga se ne trebaju sporiti muslimani. Međutim, današnje kitabije prije klanja ubijaju životinje. Ovo ubijanje propisano je državnim zakonom i svako ko postupi suprotno ovome biva podvrgnut kaznenim mjerama radi, navodno, mučenja životinje. Željezna cjevčica prečnika 1,5 – 2 cm i dužine 12 – 15 cm koju iz ručnog pištolja tjera pritisak od 12 bari jednostavno probuši mozak životinje koja kao igračka padne na tlo. Nakon ubijanja, do dizanja životinje na traku za klanje prođe od 4 do 5 minuta tako da je životinja već mrtva prilikom klanja. Nije ispravno kazati da se ovim pištoljem životinja onesvijesti, već se radi o čistom ubijanju. Pitao sam dvojicu veterinara koji kontrolišu ubijanje i klanje da li bi se životanja digla nakon izvjesnog vremena. Uz blagi osmijeh, odgovor je bio kratak i jasan: "Nikada." Prema tome, nije dozvoljeno jesti govedinu koju kolju današnje kitabije iz prethodno spomenutog razloga i nije ispravno povoditi se za osnovom propisa, jer su oni promijenili tu osnovu i kolju, ustvari, lešinu. Iz ovoga se, svakako, izuzima meso kitabija za koje se pouzdano zna da nije prethodno ubijeno, a Allah najbolje zna.

Mr. Safet Kuduzović

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 9:19 pm

PITANJE:

Koji je šerijatski propis za onoga koji stavi eksplozivne naprave oko svoga tijela, a zatim se raznese među skupinom nevjernika ubijajući ih i ranjavajući? I, je li ispravno dokazivanje za takvu radnju na osnovu događaja sa dječakom za kojeg je kralj naredio da se ubije?

Šejh El-Usejmin, odgovara:
Onaj ko stavi eksplozivne naprave oko svoga tijela s ciljem da se raznese među jednom od neprijateljskih skupina, smatra se samoubicom i bit će kažnjen džehenemskom vatrom u kojoj će vječno ostati zato što je ubio samog sebe, kao što je potvrđeno od Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, da će onaj ko sebi nečim oduzme život, istim time biti kažnjavan u džehenemskoj vatri.


I čudna je stvar onih koji vrše takve radnje, a uče Allahove, subhanehu ve te'ala, riječi: "I sami sebe ne ubijajte! Allah je, doista, prema vama milostiv" (Prijevod značenja, En-Nisa, 29.), a zatim izvrše takvu radnju, pa postignu li time štogod? Je li time neprijatelj poražen? Ili on pojačava svoju okrutnost prema onima koji vrše ovakve radnje, kao što sada vidimo u židovskoj državi (Izraelu), gdje takve radnje samo pojačavaju njihovu oholost i surovost?


Štaviše, ...nalazimo da su na posljednjem referendumu u židovskoj državi pobijedili desničari, čiji je cilj potpuno istrebljenje Arapa! Ali, ko učini ovo djelo samostalnim tumačenjem, smatrajući da je to od djela kojima se približava Allahu, subhanehu ve te'ala, onda molimo Allaha, subhanehu ve te'ala, da ga radi toga ne kažnjava, jer je on tako pretpostavljao i zato što je neuk.


Što se tiče dokazivanja pričom o dječaku, u tom događaju zbio se ulazak u islam, a ne nanošenje gubitaka neprijatelju. Tada su, nakon što je kralj okupio ljude i uzeo strijelu iz dječakovog tobolca, a zatim rekao: "U ime Allaha, Gospodara dječaka", svi su ljudi uzviknuli: "Allah je dječakov Gospodar", te time u islam uđe jedan veliki narod. Pa kad bi se i ovdje dogodilo nešto poput ovoga, mogli bismo reći da ima mjesta za ovo dokazivanje, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naveo nam je ovaj događaj da uzmemo pouku. Međutim, ovi koji smatraju da trebaju raznijeti samoga sebe ako time ubiju deset ili stotinu neprijatelja, pa zaista time neprijatelj samo steže svoj obruč oko njih i još se čvršće drži onoga na čemu je.


Mladić koji je obukao na sebe ovakvu smrtonosnu odjeću, prvi koga će ubiti jest on sam, i nema sumnje da je on prouzrokovao svoju smrt. A ovakvo nešto nije dozvoljeno, izuzev ako u tome bude velika korist za islam. Pa, ako time bude postignuta velika korist i dobrobit za islam, onda je to dozvoljeno. Šejhul-islam Ibn-Tejmijje, da mu se Allah, subhanehu ve te'ala, smiluje, ovako je rekao i naveo za primjer događaja sa dječakom.


Zaključak koji se može izvesti jest da stvari poput ovih zahtijevaju ispravno razumijevanje i promišljenost te da se sagledaju posljedice koje iz njih proističu, i da se odabere veča od dvije koristi ili da se izbjegne veća od dvije štete, a zatim da se procijeni svaki slučaj srazmjerno njemu.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 9:22 pm

PITANJE:

Da li su svi hadisi u Sahihima Buharije i Muslima vjerodostojni? Naime, pročitao sam neke hadise u kojima se tvrdi da su određene sure i ajeti bili objavljeni pa ih sad ne nalazimo u Kur'anu, tj. iznosi se tvrdnja da nešto fali, a znamo da ga Allah čuva. Molim Allaha da vas nagradi!

ODGOVOR:


Kod muslimana je općeprihvaćeno i dokazano da su Buharijin Sahih i Muslimov Sahih dvije najvjerodostojnije zbirke hadisa. To su zbirke koje su nastale isključivo od vjerodostojnih hadisa i svaki musliman ih može čitati bez imalo bojazni da će naići na slabu ili apokrifnu predaju. Jedan od kriterija Buharije pri izboru hadisa, pored uvjetovanja vjerodostojnosti, jeste i to da je svaki prenosilac morao i susresti svoga prethodnika i od njega direktno čuti hadis. Neki hadiski kritičari osvrnuli su se i na Buharijin Sahih i iznijeli određene primjedbe na neke hadise. Primjedbe su se odnosile na nešto manje od 80 hadisa i na 80 ravija u Sahihu. Kada je u pitanju Muslimov Sahih, hadiski kritičari uputili su primjedbe na 130 hadisa i 160 ravija. Kasnije su muhaddisi poput Sujutija i Ibn Hadžera detaljno ispitali sve s*!*!*!*!e predaje i argumentirano utvrdili da u tim djelima nema nijedne slabe predaje, a kamoli apokrifne. Prema tome, hadisi u Buharijinom Sahihu i Muslimovom Sahihu su vjerodostojni i u to nema nikakve sumnje. Što se tiče hadisa koji govore da su neke sure ili ajeti bili objavljeni, a sada ih ne nalazimo u Kur’anu, radi se, naime, o derogaciji i to spada u kur’anske nauke. Poznato je da postoji nekoliko vrsta derogacije Kur’ana i derogacija se može desiti samo u onim ajetima koji se tiču naredbe ili zabrane. Od vrsta derogacije kur’anskih ajeta je da bude derogiran tekst, ali da propis i dalje ostane važeći. Jedan od primjera ove derogacije je ajet o kamenovanju, čiji je tekst derogiran, a propis je ostao na snazi. Ajet je u prijevodu glasio: “Kad starac i starica (oženjeni i udata) učine zinaluk, kamenujte ih! To je kazna od Allaha, a Allah je silan i mudar.” Allah najbolje zna.

Abdulvaris Ribo

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 9:26 pm

PITANJE:

Da li je halal meso od čovjeka koji uopšte nikada ne obavlja namaz, niti obavlja džumu namaz...? Molim vas da mi odgovorite konkretno na pitanje...znam da je dozvoljeno jesti od sledbenika knjige, ali ovdje je u pitanju čovjek koji ima samo ime muslimansko...


ODGOVOR:

Od uvjeta legitimnosti klanja je kompetentnost osobe koja ga sprovodi. A uslovi kompetntnosti su: razum, razboritost, i da bude musliman, kršćanin ili jevrej. Islamski učenjaci tvrde da je osnova u pogledu mesa stroga zabrana, sve dok se ne utvrdi njegova dozvola šerijatskom metodom klanja. Ovo pravilo dokazuju kur'anskim ajetom: „Zabranjuje vam se strv, i krv, i svinjsko meso, i ono što je zaklano u nečije drugo, a ne u Allahovo ime, i što je udavljeno i ubijeno; i što je strmoglavljeno, i rogom ubodeno, ili od zvijeri načeto - osim ako ste ga preklali …“ (prijevod značenja, El-Maide, 3) Dakle, samo ono što je preklano šerijatskom metodom od strane muslimana ili sljedbenika Knjige, - biva dozvoljeno za konzumiranje. Dokaz dozvole onoga što zakolje sljedbenik Knjige je ajet: „i dozvoljavaju vam se jela onih kojima je Knjiga data..“ (prijevod značenja, El-Maide, 5) Prve generacije islamskih pravnika slažu se da se izrazom jela u ovome ajetu misli na zaklane životinje. Imam Buhariji, u komentaru ovoga ajeta je zabilježio predaju od Ibn Abasa, u kojoj kaže: „Kur'anski ajet: '...jela onih kojima je data Knjiga...', znači - zaklane životinje.


Kada je u pitanju osoba koja se pripisuje islamu, međutim, nikada ne praktikuje namaz, mišljenja sam da ono što takva osoba zakolje, - ne treba jesti, s obzirom da postoji sumnja da li je takva osoba kompententna da vrši klanje ili ne. Već smo spomenuli da je osnovi propis u mesima da su ona strogo zabranjena, sve dok se ne utvrdi njihova dozvola ispunjenjem svih uvjeta klanja, a poznato pravilo Šerijata glasi: „Propis izgrađen na sumnji ne potiskuje propis izgrađen na ubjeđenju.“U ovom slučaju je ubjeđenje stroga zabrana mesa, dok u kompetentnost te osobe postoji opravdana sumnja.


Što se hadisa A'iše, radijallahu anha, tiče kojeg prenose Buharija i Muslim i dr., u kojem ona pita Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve selleme, pa kaže: "Donose nam meso ljudi koji su skoro primili islam, a ne znamo dali su spomenuli Allahovo ime? - odgovorio je, sallallahu alejhi ve selleme: "Spomenite vi i jedite." Ovaj hadis je dokaz da nije potrebno ispitivati da li meso koje je došlo od nekih muslimana dozvoljeno ili ne, jer je osnova u radnjama muslimana da su one ispravne. Međutim, ukoliko se sigurno zna da određeni ljudi ne praktikuju šerijatsku metodu pri klanju životinje . Ili da se sigurno zna da neki ljudi ne ispunjavaju uvjete kompetenosti osobe koja vrši klanje, ili se, s pravom, sumnja u to - meso u ovima slučajevima nije dozvoljeno konzumirati.


Napominjem, da se ovo pitanje ne smije vezivati za pitanje proglašavanja pojedine osobe nevjernikom, jer između ova dva pitanja postoji velika razlika, budući da je osnova u pogledu osobe koja se pripisuje islamu da se tretira muslimanom i da su njezina krv, imetak i čast strogo zabranjeni, sve dok se šerijatskim procesom ne dokaže suprotno. Allah, Svevišnji, najbolje zna!

Nermin Klopić, svršenik fakulteta islamskog prava

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 9:29 pm

Pitanje:

Jeli brak valjan/ispravan, ako je sklopljen sa svim ispunjenim uslovima i sartovima gdje samo nije izdat vjencani list od imama koji je nas vjencao, uz napomenu da smo kao mladenci dogovorili i mehr kojji je glasio "polovina zajedno stecen imovine" i sve ostalo, pred svim ljudima, odnosno svjedocima na dan svadbe. Sada dok sam ovdje u njemackoj i pravim njoj papire/vizu ona je otisla kod nekog "hodze koji lijeci Kur'anom" i on je nnjoj rekao da treba vise uciti Kur'an i obnoviti vjencanje zbog toga neizdavanja vjencanog lista sa seriatskog vjencanja. Dakle, da li je potrebno ponovo sklopiti brak na seriatski nacin, ako prije nije izdat vjencani list, i da li je uredu formulisan/dogovoren mehr izmedju mladenaca: "polovina zajednicko stecene imovine" ,opet uz napomenu da smo obavili i zakonsko vjencanje pred maticarem i svjedocima. stav Islama? sta nam savjetujete????

Odgovor:


Molim Allah da vama i vasoj supruzi olaksa i pomogne da prevazidjete trenutne probleme. Predpostavljam da ste procitali moj odgovor na pitanje u vezi seriatskog vjencanja na bosnjakinja.net-u, kao i nedavno objavljeni text u Saffu na temu tajni brakovi i brakovi zasnovani samo pred imamom ili drugim vjerskim sluzbenikom. Ako niste, zamolio bih vas da to ucinite kako biste imali opsirniju predstavu o statusu seriatskog vjencanja u nasim uvjetima. U svakom slucaju ja cu vam uz Allahovu pomoc dati slijedeci odgovor:
Brak uz puno svijest i potpunu slobodnu volju sklopljen pred maticarem u Opcini, uz saglasnos roditelja, prisustvo svjedoka, ugovoreni mehr ispunjava sve uvjete trazene za validnost braka. Ako je pored toga skloplje i pred imamom , to je jos bolje. U slucaju da od imam niste preuzeli vjencani list, a imate vjencani list izdat od Opstine ili maticara, to vam je sasvim dovoljno jer postoji sluzbeni dokaz o vasem braku. Vas brak nesmije niko negorati na osnovu nedostatka imamovog vjencanog lista. Dok islamska zajednica nesklopi ugovor sa drzavom o medjusobnom priznanju sklopljenih brakova, imamov vjencani list, koji se u ossnovi ne razlikuje od maticarevog, ima smao formalnu ulogu. Dakle vi i vasa supruga niste duzni obnoviti vjencanje zbog neizdavanja vjencanog lista sa seriatskog vjencanja, jer je vas brak zasnovan na potpuno ispravan i legalan nacin. Sto se tice formulacije"polovina stecene imovine" na ime mehra, smatram da je ona neodredjene kao i to da je podlozna manipulaciji i razlicitom tumacenju. Vrlo cesto razlicito tumacenje stecene imovine moze dovesti do bracnih nesuglasica. Zbog toga bi gornju recenicu blo dobro preformulisati uz znanje svjedoka i maticara. Mehr mora biti precizno naznacen kao i datum njevove isplate.

Mr. Senaid Zaimovic

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 9:32 pm

Pitanje:

Koliko je dozvoljeno žaliti za umrlim, tj. kakav je stav vjere po tom pitanju? Naime, neke žene, koje inače nisu pokrivene, prakticiraju da se poslije smrti bližnjeg pokriju 40 dana, prekriju TV... i još mnogo toga!

Odgovor:


Alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuhu!

Islam u svome savršenstvu i u svojoj potpunosti nije ostavio ni jedno pitanje a da ga nije precizno definisao, pa tako postoje i propisi koji se odnose na postupanje u slučaju smrti bližnjeg. Allahov Poslanik je kazao: “Nije dozvoljeno ženi koja vjeruje u Allaha i Njegovog Poslanika da nosi obilježje žalosti za umrlim duže od tri dana, osim za mužem, kada obilježje žalosti može nositi četiri mjeseca i deset dana.” (Buharija i Muslim)

Na osnovu ovog hadisa i mnogih drugih islamski učenjaci spomenuli su da je ženi dozvoljeno da nosi obilježje žalosti za umrlim tri dana osim ako je u pitanju suprug kada je obavezna da to čini četiri mjeseca i deset dana, sve dok traje njen priček.

Obilježje žalosti manifestuje se kroz ostavljanje svega što će na nju privlačiti pažnju i činiti je poželjnom. Tako će supruga preminulog u tom periodu, obavezno, ostaviti bilo koji vid uljepšavanja i ukrašavanja. Ne postoji posebna odjeća koju supruga ožalošćenog treba da nosi u tom periodu, već je bitno da to nije izazovna odjeća koja čini tu ženu privlačnom. Normalno, sve to nije razlog da žena ostavi osnove higijene, kao što je odsijecanje noktiju, uklanjanje dlaka oko stidnih mjesta, kupanje. U vjerodostojnim hadisima Poslanik je zabranio supruzi preminulog da koristi miris i nakit, što svakako obuhvata današnja kozmetička sredstva uljepšavanja i ukrašavanja. Također je zabranio nošenje odjeće koja će činiti tu osobu privlačnom i poželjnom za brak, već će nositi klasičnu, normalnu odjeću bez ukrasa. (Pogledaj: Mufesal fi ahkamil-Mereti, 9 tom, str. 220 do 235)

Allah najbolje zna!

Odgovorio: Pezić Elvedin

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 9:34 pm

Pitanje:

Da li namjerno izostavljanje sunneta spada u grijeh? Npr. da čovjek neće da klanja podnevski sunnet iz razloga što kaže da je to dobrovoljno i da nismo dužni svaki dan klanjati pritvrđene sunnete. Džezakumullahu hajr!


Odgovor:


Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!

Prije svega neophodno je navesti definiciju “sunneta – nafile”. Termin sunnet (u ovom kontekstu – nafile) označava i koristi se za djelo koje čovjek ako učini bit će nagrađen, a ako ga izostavi neće biti grješan.

Na osnovu spomenutog, ne može se kazati da će osoba koja ostavi neke od sunneta dnevnih namaza biti grješna. Čovjek, musliman, ne bi trebao da kontinuirano ostavlja nafile koje se klanjaju uz propisane namaze, naročito ako su u pitanju sabahski sunneti o kojima je Allahov Poslanik kazao: “Dva rekata nafile sabahskih sunneta bolja su od dunjaluka i onoga što je na njemu.” (Buharija i Muslim) Ili ako je u pitanju klanjanje vitr-namaza, za kojeg su neki učenjaci čak kazali da je vadžib, iako je većina učenjaka smatrala da je klanjanje vitra potvrđeni sunnet, a ne vadžib.

Neki učenjaci spomenuli su da je kontinuirano ostavljanje klanjanja potvrđenih sunneta pokuđeno, i ako bi čovjek ustrajavao u njihovom ostavljanju, da bi to uzrokovalo odbacivanje njegovog svjedočenja i da bi bio grješan.

Stalna komisija za fetve u Sudijskoj Arabiji, kada je upitana da li je grijeh ostavljanje klanjanja sunneta, kazala je: “Čovjek koji klanja obavezne –farz-namaze, a ne bude klanjao sunnete, nije grješan, ali će njihovim izostavljanjem izgubiti mnogo sevapa.” (7 tom, str. 232)

Allah najbolje zna!

Odgovorio: Pezić Elvedin

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 9:40 pm

Pitanje:

Es-selamu 'alejkum we rahmetullahi we berekatuhu.
Kod Buharije i Muslima ima hadis koji govori o prestanku imana kod ljudi u trenutku činjenja bluda, krađe i pijenja alkohola. Razumijem trenutak krađe i bluda, ali mi nije jasno koliko traje trenutak pijenja alkohola, da li pri samom pijenju ili i poslije toga?


Odgovor:


Ebu-Hurejre prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Bludnik prestaje biti vjernik u momentu činjenja bluda i kradljivac kada krade i onaj ko konzumira alkohol u momentu dok to čini." (Buhari i Muslim) Prije svega trebamo znati da onaj ko čini grijehe spomenute u ovom hadisu nije nevjernik. Imam Tirmizi kaže: "Ne poznajemo nikoga od učenjaka da je proglasio nevjernikom onoga ko čini nemoral, krade ili konzumira alkohol." (Vidjeti: Aridatul-ahvezi, 5/306.). Riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: "Bludnik prestaje biti vjernik", znače, prestaje biti potpunog imana. (Vidjeti: Et-temhid, 4/236, El-mufhim, 1/247, El-minhadž, 2/36, Fethul-Bari, 1/51 od Ibn-Redžeba.). Ovaj hadis liči riječima Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: "Ne vjeruje onaj ko ne bude volio svome bratu ono što voli samom sebi", "Neće te vjerovati sve dok se ne budete voljeli", "Ubistvo muslimana je nevjerstvo" itd. U ovim predajama se negira iman, ali se ne želi negacija njegove osnove, već negacija potpunosti. Dokaz tome je predanje u kome Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: "Ko umre a ne bude Allahu pripisivao druga ućiće u džennet, iako, krao i činio nemoral." (Muttefekun alejhi) Negacija potpunosti bi bila smao u slučaju da ohalali činjenje ovih grijeha. Neki učenjaci, na čelu s Ibn-Abbsom, prihvatili čisto spoljašnje značenje ove predaje, tj., negaciju osnove imana, smatrajući da se hadis odnosi na onoga ko ohalali nemoral, krađu i konzumiranje aklohola. (Vidjeti: El-mufhim, 1/247 i El-minhadž, 2/36.). Dakle, čovjek koji čini ove grijehe smatra se vjernikom krnjavog imana ili samo muslimanom, shodno razilaženju među islamskim učenjacima. (Vidjeti: Džamiul-ulumi vel-hikem, str. 43.). Što se tiče nagacije potpunosti imana ona je vezana za momenat nepokornosti kako stoji u citiranom hadisu: "... u momentu dok to čini", iako konzumiranje alkohola ima dodatnu nedaću, jer je alkohol izvor svih zala. Ibn-Abbs prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Kronični alkoholičar ako umre u tom stanju biće tretiran onim koji obožava kipa." (Ibn-Madže, Ahmed, 1/272/2453, Taberani, 12/36/12428, sa dobrim lancem prenosilaca. Vidjeti: Es-silsiletus-sahiha, 2/287-289, Sahihul-džamia, 2/1020.). Abdullah b. Omer prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Ko popije alkohol neće mu namaz biti primljen četrdeset dana." (Ibn-Madže, Ahmed, 2/35/4917 i Tajalisi, 3/417/2013, sa ispravnim lancem prenosilaca. Vidjeti: Sahihul-džamia, 2/1082.), a Allah najbolje zna.


Mr. Safet Kuduzović

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 9:43 pm

Pitanje:

Na koji način se može lišiti časopisa ili nekih drugih predmeta na kojima je napisana bismila i sl.?


Odgovor:Nakon upotrbe gore spomenutih stvari, obaveza je čuvati ih, spaliti ili zakopati na čisto mjesto, kako se kur'anski ajeti i Allahova lijepa imena ne bi izvrgla gaženju ili na neki drugi način omalovažila. Nije dozvoljeno te papire bacati u korpe za smeće, ostavljati po ulicama, koristiti ih za umotavanje, niti ih koristiti kao prostirku za jelo i slično, jer je sve to omalovažavanje ajeta i Allahovih lijepih imena


Šejh Ibn Baz

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 9:43 pm

Pitanje:

Da li se treba prepustiti civilizaciji Zapada, bez ikakvih predrasuda, kako bismo doživjeli revoluciju islama?

Odgovor:


Zemlje Zapada trenutno posjeduju veliki broj tehničkih otkrića, koje muslimani nemaju. Isto tako imaju veliki broj zala. S obzirom na to, muslimanima nije dozvoljeno u potpunosti prihvatiti sve što je zapadno, niti to u cijelosti odbaciti. Nasuprot, dužnost je filtrirati stvari, te prihvatati ono što je korisno i u skladu sa našom vjerom, a na šta nas upućuje Kur'an, te odbaciti ono što nam islam zabranjuje.


Šejh Salih Fevzan

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 9:45 pm

PITANJE:

Da li jedna kafana koja je godinama radila, i da ta ista odjednom postane mesdžid, džamija hvala.


ODGOVOR:


Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, kaže: „Zemlja mi je učinjena mjestom za klanjanje i učinjena mi je čistom. Zato gdje god nekog muslimana snađe neko od namaskih vremene, može na tome mjestu klanjati...“ (Buhari, 412) Ovaj hadis je dokaz da je osnova da se namaz može obavljati na svakom mjestu na zemlji. Iz ove osnove izuzimaju se neka mjesta na kojima je zabranjeno obaviti namaz, budući da na to ukazuju drugi šerijatski tekstovi. Od tih mjesta je prije svega groblje, Resulullah, sallallahu 'alejhi ve sellem, kaže: „Neka je Allahovo proklestvo na jevreje i kršćane, jer su oni grobove svojih poslanika uzeli za mjesta na kojima obavljaju molitve“ (Buhari, 417)

U drugom hadisu se kaže: „...oni bi, kada bi neki dobar čovjek od njih umro, na njegovom grobu izgradili bogomolju. Oni su najgora stvorenja!“(Mutefekun ajejhi) Isto tako, nije dozvoljeno klanjati prema mezarima, svejedno, bio jedan ili više, ili na njima, Vjerovjesnik, sallallahu 'alejhi ve sellem, kaže: „Ne sjedite na kaburovima, i ne klanjajte prema njima (Muslim, 97/972).


- Zabranjeno je...obavljati molitvu u kupatilu radi hadisa: „Čitava zemlja je mjesto za obavljanje molitve, izuzev groblja i kupatila.“(Ebu Davud, Albanij, u Sahih Ibn Madže, tvrdi da je autentičan)


- Nije dozvoljeno klanjati u torevima deva. Upitan je Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem: „Da li da klanjamo u torevima deva? Odgovorio je: 'Ne, to nije dopuštano.'“(Muslim, 97/360)


- Također, zabranjeno je klanjati u nužniku analogno zabrani klanjanja u kupatilu.(Kafi, 1/209)


- Nije dozvoljeno obavljanje namaza na uzurpiranom mjestu, zato što je boravak na tom mjesto zabranjen.


- Na osnovu prethodnog možemo zaključiti da u šerijatskim tekstovima ne postoji nešto što zabranjuje uspostavljanje mesdžida na mjestu na kojem je prethodno bila kafana, pod uvjetom da se to mjesto prilagodi mesdžidu uklanjanjem svih harama, nečistoća i svega ostalog što narušava pravilnik mesdžida.


A Allah, Svevišnji, najbolje zna!


Nermin Klopić, svršenik fakulteta islamskog prava

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 9:47 pm

Pitanje:

1.Imam cijeli Qur"an u audio i tekstulnom izdanju na mobilnom telefonu, da li smem ulazit u WC-u sa njim?

1.Odgovor:


Nema smetnje da imas cijeli kuran na mobitelu I da ga unosis u toalet, s tim da pazis da kuranske ajete ne koristis kao zvono, jer kuran nije objavljen u tu svrhu


Prof. Jasmin Djanan

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 9:48 pm

Pitanje:

Da li grijesan pogled kvari abdest?

Odgovor:


Gresan pogled narusava cast i stepen imana (vjerovanja) kod vjernika, ali nije od djela koja ponistavaju validnost abdesta.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 9:53 pm

Pitanje:


Da li postoji neko posebno pravilo za upućivanje dove na sedždi na maternjem jeziku prilikom obavljanja farz-namaza? Da vas Allah nagradi!

Odgovor:Alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuhu!

Dozvoljeno je čovjeku da dove koje uči na sedždi, uči na maternjem jeziku, s tim da je bliže sunnetu da čovjek dove upućuje na arapskom jeziku, onako kako su prenesene od Poslanika, te da nauči njihovo značenje kako bi znao šta dovi. Stalnoj komisiji za fetve u Saudijskoj Arabiji postavljeno je identično pitanje, da li je dozvoljeno u namazu učiti dove na jeziku koji nije arapski, pa su odgovorili da je to dozvoljeno i da to ne kvari čovjekov namaz. (br. fetve: 5782, 24 tom, str. 169)

Allah najbolje zna!

Odgovorio: Pezić Elvedin

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 9:54 pm

Pitanje:

Danas svakodnevno na ulicama viđamo naše sestre muslimanke koje su moderno pokrivene, na glavama nose hidžab poput turbana, oblače uske pantalone, a preko njih kratke suknje i šminkaju se poput nekih TV zvijezda. Zanima me koji je islamski stav spram današnjeg pokrivanja žena, tj. ovog modernog pokrivanja i postoje li vjerodostojne predaje vezane za ovu problematiku?

Molim Allaha da vas nagradi za odgovor!


Odgovor:


Sigurno je danas mnogo žena koje su zaboravile šta je stvarna svrha islamskog pokrivanja – ‘’hidžaba”. Također je mnogo onih koji bi, u slabosti svog imana, da spoje dvije suprotnosti: da budu u trendu sa zapadnjačkom (zabludjelom) modom i da to opet umotaju u celofan “hidžaba”. Sve spomenuto uzrokovalo je ono što je spomenuto u pitanju, zato ćemo ukratko i spomenuti uvjete koje su islamski učenjaci postavili za islamsku odjeću “hidžab”. Za svaki uvjet postoje validni argumenti, koje nećemo spominjati ovom prilikom kako ovaj odgovor ne bi prerastao u opširnu studiju:

· da hidžab prekrije cijelo tijelo, osim onoga što je vjerom izuzeto;

· da hidžab nije ukras sam po sebi;

· da hidžab bude od gusto tkanog platna, tj. da nije proziran;

· da hidžab bude prostran, tj. da nije tijesan i da ne oslikava dijelove tijela;

· da hidžab nije namirisan;

· da hidžab nije odjeća kojom se oponašaju muškarci;

· da hidžab ne nalikuje odjeći nevjernica;

· da hidžab ne potpada pod pojam “libasuš-šuhrati” – odjeće po kojoj je osoba prepoznatljiva.

(Napomena: Spomenuti uvjeti preuzeti su iz knjige velikog islamskog muhadisa šejha Albanija “Džilbabul-mereti el-muslime’’ / ‘’Odjeća žene muslimanke”)

Nakon ovih uvjeta jasno nam je koliko je u današnjem vremenu iskrivljeno shvatanje islamske nošnje za žene “hidžaba” i kako je rijetko naći ženu čiji hidžab ispunjava spomenute uvjete.

Što se tiče spomenutih vidova oblačenja, neki od njih veoma su opasni i bojati se da neki od njih potpadaju pod hadis Allahovog Poslanika: “Dvije vrste stanovnika Džehennema neću vidjeti: ljude koji u svojim rukama nose štapove poput kravljih repova i tuku njima ljude, i žene koje su obučene a gole, uvijaju se i druge navode na to. Glave su im kao grbe horosanskih mršavih deva. Neće ući u Džennet niti će osjetiti njegov miris koji se osjeti na tolikoj i tolikoj daljini.” (Muslim)

Da Allah popravi naše stanje! Amin.

Allah najbolje zna!

Odgovorio: Pezić Elvedin

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 9:57 pm

Pitanje:

Da li je dužnost slijediti sunnet i da li termin “vadžib” obuhvata sunnet?

Odgovor:


Pokornost Poslaniku, s.a.v.s, obavezna je u slučaju svega što je on strogo naredio. Allah, dž.š, kaže: “Kada Allah i Poslanik Njegov nešto odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo da po svom nahođenju postupaju.” (“El-Ahzab”, 36.) Nadalje, onaj ko želi da bude musliman mora slijediti sunnet (tj. ono što je Poslanik, s.a.v.s, govorio, radio i šutnjom odobrio) jer je on uzor koji
treba da slijedimo: “Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu, i koji često Allaha spominje.” (“El-Ahzab”, 21) Nadalje, sve ono što je Poslanik, s.a.v.s, radio i preporučio da se radi, od iskrenog vjernika očukuje se da u skladu s tim neizostavno postupa imajući u vidu ogromnu nagradu za onog ko prakticira te
sunnete, kao što je npr. klanjanje pritvrđenih sunneta (sunneti-muekkede). Ko ponekad izostavi neki sunnet, za to neće biti griješan. Međutim, ukoliko bi sunnet u cijelosti izostavio, islamska ulema smatra da bi bio griješan, a Allah, dž.š, najbolje zna.
Što se tiče drugog dijela pitanja, treba naglasiti da se, uglavnom, za ono za što se u hanefijskom mezhebu upotrebljava termin “vadžib” u drugim mezhebima se upotrebljava termin
“sunneti-muekkede”.

Dr. Sukrija Ramic

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 9:58 pm

Pitanje:

Molim vas da mi objasnite stav islama o učenju Kur‘ana (hatmi) za pare,
zatim učenje tevhida, sedmina, četeresnica, godišnjica, učenja na
kaburu itd. Da li umrli od toga imaju koristi?


Odgovor:


Allah, dž.š, kaže: ”Vi u Allahovom poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu, i koji često Allaha spominje.” (El-Ahzab, 21.) Ne prenosi se da je Poslanik, s.a.v.s, učio Kur‘an umrlima. U vezi sa pitanjem da li umrli ima koristi od takvog učenja učenjaci su se razišli. Razlog razilaženju je u činjenici da postoje vjerodostojni hadisi koji
govore da sevapi za obavljeni hadž i post dolaze umrlom. Oni koji su rekli da umrli ima koristi od tog učenja, a to je preferirajuće mišljenje, analogizirali su učenje Kur‘ana sa hadžom i postom. (Vidi opširnije u Šerhul-akide et-tahavije, 2/671-672.)
Međutim, što se tiče učenja Kur‘ana za pare o tom pitanju nema relevantnog razilaženja. Učenjaci se slažu da je zabranjeno (haram) Kur‘an učiti za pare. Poznati hanefijski učenjak Ibn Ebul-Izz, komentator Tahavijeve poslanice kaže: ”Iznajmljivanje nekoga da uči Kur‘an i to poklanja umrlom nije radio niko iz prvih generacija muslimana (selefa), niti je to naredio neki od imama u vjeri, niti dao olakšicu u tom pogledu.” (Šerhul-akide et-tahavije, 2/672.) Ibn Abidin u svojoj Hašiji (6/56-57) navodi mišljenja hanefijskih učenjaka o ovom pitanju pa kaže da je Tadžuš-šeri‘a u komentaru Hidaje rekao: ”Učenjem Kur‘ana za pare sevap ne zaslužuje niti umrli niti onaj koji uči.”»El-Ajni u komentaru Hidaje kaže: ”Treba spriječiti onoga koji uči za dunjaluk (tj. za pare). Onaj ko uzima i ko daje su griješni...”, da bi rekao: ”Od onih koji su to izjavili je imam El-Berkevi na kraju (knjige) Et-Tarika el-Muhammedijje. Rekao je: ”Treće
poglavlje: O novotarijama koje su batil (neosnovane, ništavne, lažne), a koje je svijet prihvatio misleći da su to dobra djela. U ovo se ubraja oporuka umrlog da se sprema hrana i ugošćavaju gosti na dan njegove smrti ili poslije, zatim plaćanje nekog ko će učiti Kur‘an njegovoj duši, ili tespihati ili tehlil činiti (tj. govoriti Allahu ekber.). Sve su to novotarije, haram, i nevažeća (batil)
djela. Ono što se za to uzme je haram onome ko to uzme, a on sam je nepokoran (asin) zbog toga što uči (Kur‘an) i zikr čini radi dunjaluka.”
Isto tako, ne prenosi se da je Poslanik, s.a.v.s, učio na kaburu umrlog. Kada bi završili s ukopom umrlog Poslanik, s.a.v.s, bi govorio ashabima, kako prenosi Osman b. Affan, r.a,: ”Tražite oprost (činite istigfar) za svoga brata i molite za njega da imadne čvrst odgovor, jer on se sad ispituje.” (Ebu Davud, Sunen, ”El-Dženaiz”, br. 2804.) Svoje ashabe Poslanik, s.a.v.s, podučio je da kada prolaze pored mezaristana, ili ih posjećuju, umrlima nazovu selam i prouče
dovu govoreći: ”Es-selamu alejkum stanovnici ovih kuća, mu‘mini i muslimani. Mi ćemo se, inša- Allah, vama pridružiti. Molim od Allaha spas i za nas i za vas.” (Muslim, Sahihu Muslim, ”El-Dženaiz”, br. 975.) U komentaru na Ebu Hanifin El-Fikh el-ekber str. 198 stoji: ”Učenje kod kabura je mekruh po Ebu Hanifi, Maliku i Ahmedu (po jednom predanju), da im se Allah smiluje,
zato što je to novotarija koja nije zabilježena u sunnetu.” Imam Malik kaže: ”Nisam saznao da je iko od njih (tj. ashaba) to radio.” (Iktidaus-sirat el-mustekim, str. 380.)
Što se tiče sedmina, četeresnica, godišnjica, a vjerovatno ćemo uskoro imati i dvogodišnjica, trogodišnjica itd., to nije bilo poznato prvim generacijama muslimana. To su kršćanski običaji. Pogledajte ”Tužna sjećanja”, na bilo kojoj lokalnoj televiziji pa ćete vidjeti kako se rodbina prisjeća svojih umrlih Jovana, Marka, Stjepana itd. obilježavajući sedmine, četeresnice i godišnjice njihove smrti. To su prihvatili i muslimani, tako da se i za Muhammede, Hasane i
druge pripremaju sedmine, četeresnice i godišnjice. Istinu je rekao Poslanik, s.a.v.s, kada je kazao: ”Vi ćete, uistinu, slijediti postupke onih koji su bili prije vas, pedalj po pedalj, aršin po aršin, tako da kad bi oni ušli u gušterovu rupu vi biste ih slijedili.” Rekli smo: ”Allahov Poslaniče, jevreje i kršćane?” ”A koga drugog”, odgovorio je.” (Buhari, Sahihul-Buhari, ”El-I‘tisam bil-kitabi
ves-sunne”, br. 6775.)
I na kraju, treba napomenuti da smo svi odgovorni što ove novotarije žive među muslimanima.
Ja imam razumijevanje za mnoge imame. Teško materijalno stanje mnoge je nagnalo da
egzistenciju obezbjeđuju putem ovih harama. Štaviše, džamijski odbori ih vrlo često na to
prisiljavaju. Međutim, sve to možda i nije dovoljno opravdanje jer nije farz biti hodža, ali je hodži
farz ispravno tumačiti islam. Nije dostojanstveno svjesno ljude varati. Danas je to malo i teže, jer
ljudi imaju priliku da upoznaju propise islama i preko drugih izvora, a ne samo preko svoga
imama. Moja preporuka svim imamima jeste da se vrate Kur‘anu i sunnetu. Mutevelijama i
džamijskim odborima skrećem pažnju da su griješni što ponižavaju imame dajući im male plate,
što ih tako tjeraju da žive od harama, što ih tjeraju da rade poslove koje imam ne bi trebalo da
radi, a sve na uštrb poslova koji bi trebalo da budu imamova osnovna briga i preokupacija.
Žalosno je da se o imamima, onima koji treba da budu najugledniji među nama, koji treba da
budu naši lideri u svakom pogledu, žalosno je da se o njima u mnogim našim sredinama priča
kao o džeparošima, pa ih čak takvim imenom i nazivaju. Imami koji su svjesni svoje uloge
moraju udruženim snagama pokušati vratiti ugled imamu time što će se boriti da mu se omogući
da radi posao koji treba da radi i koji mu dolikuje. Svjesni muslimani znaće vrijednost i značaj
pravog imama i sigurno će ga dostojanstveno nagraditi. Molim Allaha, dž.š, da ih u tome
pomogne.

Dr. Sukrija Ramic

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 9:59 pm

Pitanje:

Da li se današnji kršćani mogu svrstati u ehlu-kitabije o kojima Kur‘an govori?


Odgovor:

Da, za današnje kršćane kažemo da su ehlu-kitabije (tj. sljedbenici Knjige), sve dok oni sami sebe smatraju kršćanima. Kurtubi kaže: ”Nema razilaženja da su jevreji i kršćani ehlu-kitabije zbog njihove knjige.” (Kurtubi, El-Džami li ahkamil-Kur‘an, 1/438.) To što oni pogrešno vjeruju, tj. ne slijede ispravno Knjigu, pošto su je iskrivili i njena značenja izmijenili, ne oduzima im status ehlu-kitabija. Dokaz tome je i činjenica da su oni pogrešno vjerovali i u vrijeme samog objavljivanja Kur‘ana, ali uprkos tome Kur‘an ih je nazvao tim imenom. U Kur‘anu stoji: ”A kršćani kažu: ”Mesih je Allahov sin.” (Et-Tevba, 30.)

Dr. Sukrija Ramic

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 9:59 pm

Pitanje:

Kako se klanjaju nafile?

Odgovor:

Prije svega, želim naglasiti da se svi namazi koje je Poslanik, s.a.v.s, praktikovao, a koji nisu obavezni, mogu svrstati u nafile. Nafile se, uopćeno, klanjaju kao što se klanjaju sunneti od dva rekata. Za nijjet je dovoljno da čovjek ima na umu da klanja nafilu, tj. neobavezni namaz.
Ukoliko je to specifična nafila, kao što je istihara namaz, salatud-duha, sabahski ili neki drugi sunneti, tada klanjač treba imati na umu da želi klanjati tu nafilu, a Allah, dž.š, najbolje zna.


Dr. Sukrija Ramic

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 10:01 pm

Pitanje:

Kako možemo znati da je neko djelo oponašanje nevjernika?

Odgovor:


Oponašanje nevjernika sastoji se u spoljašnjem izgledu, odjeći, jelu i sl. Značenje tog oponašanja je da čovjek uradi nešto što je od odlika i obilježja nevjernika, te tako onome ko ga vidi daje do znanja da je on nevjernik. Ovo je opće ograničenje i definicija tog pitanja


Međutim, ako je neka stvar raširena među muslimanima, te je postala zajednička stvar muslimana i nevjernika, onda je ona dozvoljena; čak i ako je osnova te stvari porijeklom od nevjernika, ali pod uslovom da ona sama po sebi nije zabranjena, kao npr: nošenje svile među muslimanima.


Šejh Ibn Usejmin

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 10:02 pm

Pitanje:

Da li je mužu dozvoljeno pokloniti ženi poklon u spomen dana njihovog vjenčanja svake godine radi obnavljanja međusobne ljubavi, s tim da se uspomena ograničava samo na pklon bez održavanja ikakvih proslava?
Odgovor:


Smatramo da treba preventivno zatvoriti ta vrata, jer jedne godine će to biti poklon, a sljedeće već preći u proslavu. Zatim, samo uobičavanje davanja poklona tim povodom smatra se praznikom, jer praznik je sve što se vraća i ponavlja. Međusobna ljubav se ne traeba obnavljati svake godine, nego treba da bude obnovljena svakog trenutka. Kada god supruga vidio kod svog muža ono što je raduje, a također i muž kod svoje supruge, tada će se obnoviti međusobna ljubav.


Šejh Ibn Usejmin

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeWed Jun 18, 2008 10:04 pm

Pitanje:

Ako se dadne novac kao sadaka za gradnju džamije, da li ta sadaka traje i nakon smrti?

Odgovor:


Jedno od najboljih djela koje čovjek može učiniti za svoga života je uložiti dio svoga imetka u gradnju džamije i nema sumnje da će mu ta sadaka teći do Sudnjeg dana, a dokaz su Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi: ”Kada čovjek umre prestaju sva njegova djela osim u tri slučaja: trajna sadaka, korisno znanje koje je iza sebe ostavio i dobro odgojeno dijete koje će za njega moliti.”

Abdulvaris Ribo

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeSat Jun 28, 2008 8:58 pm

Alkohol ili svinjsko meso

Pitanje:

Selam alejkum!

Da se primjetiti da mnogi bosnjaci izbjegavaju da jedu svinjsko meso, ali mnogi piju alkohol, pa me interesuje dali je jedenje svinjskog mesa veci grijeh od alkohola?


Odgovor:


We alejkumus-Selam!

Moramo znati da po pitanju grijeha, njihova osnovna podjela je na velike i male. S tim da svaki od tih malih grijeha sigurno vremenom moze porasti i preci u veliki grijeh. I znajte da ovakva i slicna pitanja nemaju neku veliku pouku i korist, jer grijeh je nesto za sto ako se insan ne pokaje Allahu na dunjaluku, biti ce pitan, odgovoran, cak i kaznjen, osim ako mu se Allah ne smiluje i predje preko tog gresnog postupka.

Tako da nema neke velike koristi iz spoznaje dal je nesto veci grijeh u odnosu na drugo, nego treba da se raspitujemo kako i na koji nacin adekvatno da pristupimo lijecenju tih poroka koji se, nazalost, nalaze pri vecini onih za koji sebe smatraju pravim vjernicima.

U pojedinim hadisima odmah nakon sirka Allah spominje da je najtezi grijeh neposlusnost roditeljima.U drugom je spomenuo da je najmanji vid i oblik kamate, kao da insan pocini zinaluk sa rodjenom majkom.

I svaki put isticao bi grijeh koji je prisutan kod onih kojima se obraca, tako da nema neke formule na osnovu koje mozemo reci da je jedan grijeh veci u odnosu na drugi, osim sto je u ajetu doslo da je Allah subhaneh obecao da nece nikome oprostiti da mu se pripisuje sudrug u ibadetu, a ono sto je mimo toga oprostit ce onome kome On hoce! A Allah subhaneh najbolje zna!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeSat Jun 28, 2008 9:41 pm

Vidjenje buducih supruznika - kletva roditelja


Pitanje:

Es-Selamu alejkum verahmetullahi veberekatuhu

Imam nekoliko pitanja:

1) Dali je dozvoljeno momku (bratu) pitati sestru (curu) koje boje kose ima i koliko je visoka, a imaju namjeru da se uzmu (nisu jednom drugom mahrem)?

2) Sto se tice rodbinska veza, kad majka kaze svojoj kcer ili sinu da nece halaliti za nesto dal je to vrlo opasno za tu osobu (kcer ili sinu)?


Odgovor:


Ve alejkumusSelam we rahmetullahi we berekatuh,

1) Sunnet Resula alejhisSelam nas uci da treba da vidimo ono sto ce nas ponukat na brak sa odredjenom osobom. Mozes je vidjet a da ona i ne zna za to a mozes i poslat nekoga od svoje rodbine (majku,tetku,nenu itd.)da ispitaju sve sto te zanima i da prenesu od tebe kakva zelis da mu bude supruga.

Ako ona ocijeni da moze to provest u praksu i kad te vidi da joj se svidis, jer fizicka privlacnost veoma je bitan faktor za uspjesan i sretan brak, onda nema smetnje da se uzmete.

2) To je opasno iz prostog razloga sto se moze potrefit vrijeme kad Allah prima te dove i onda se obistini ,a majka onda sebi na savjesti citav zivot prebacuje zasto i kako se to moglo desiti.

Ali treba da znamo s druge strane da nesto halalit ili haramit moze samo Allah subhaneh i niko drugi. Ona samo moze reci da ti nece oprostit pogresku i onda cete se obracunavat na Sudnjem danu radi tih nesuglasica.

Ali je najprece zadovoljit hator Stvoritelja svih svjetova, jer je rekao Poslanik a.s.:“Nema pokornosti stvorenju ako se grijesi prema Stvoritelju“. A Allah najbolje zna!

Na Pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
LejlaPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeSat Jun 28, 2008 11:15 pm

Je li dozvoljeno glasati


Pitanje:

Selam alejkum!

Imam pitanje o izborima. Zivim u inostranstvu i ima mnogo politickih partija . Mnogo muslimana izlazi na izbore da glasa za vrijeme glasanja, jedni kazu da tu nema steta a drugi kazu da se to ne smije raditi. Sta je ovdje ispravan odgovor i koji dokazi postoje za ovo?


Odgovor:


Ve alejkumusselam,

PROPIS GLASANJA NA IZBORIMA I ULASKA U PARLAMENTE

Kako bi se razjasnilo ispravno mišljenje, najprije ćemo prenijeti govor šejhul-islama Ibn Tejmijje, Allah mu se smilovao, koji kaže: „Obaveza je znati da je preuzimanje vođstva jedna od najvećih vjerskih obaveza, pa, zapravo, vjera i dunjaluk opstoje samo putem uspostave vlasti....Obaveza je uspostaviti namjesništvo kao vid ispovijedanja vjere i približavanja Allahu.

Pošto kod mnogih vladara nadvladala želja za imetkom i ugledom, te su pri svojoj vladavini napravili jaz između sebe i spoznaje suštine imana, mnogi ljudi su imali mišljenje da se pitanje vlasti suprotstavlja imanu i savršenstvu vjere. Potom su neki dali samo prioritet vjeri i u potpunosti se udaljili osim od onoga čime se vjera održava. Neki su vidjeli svoje ambicije u takvom namjesništvu, pa su ga se prihvatili udaljavajući se od vjere s uvjerenjem da se vjera suprotstavlja toj vlasti. Vjera je kod takvih postala predmet samilosti i poniženja, a ne predmet superiornosti i ponosa. Oba ova pravca su neispravna, tj. pravac onih koji se pripisuju vjeri, ali je ne upotpunjavaju potrebama vlasti, džihada i imetka, te pravac onih koji su preuzeli vlast, imetak i ratovanje, ali time nisu imali cilj uspostavu vjeru, što je put onih na koje se izlila Allahova srdžba i onih koji su zalutali.

Muslimanu je obaveza da čini idžtihad u tom smislu, prema svojim mogućnostima, pa onaj musliman kome se dadne vlast imajući za cilj pokornost Allahu i uspostavljanje vjere i koristi muslimana, prema svojim mogućnostima, i izvršavajući, koliko može, obaveze i izbjegavajući, koliko može, zabrane, neće biti kažnjen za ono što nije mogao sprovesti. Postavljanje poštenih na mjesta vladajućih je bolje od postavljanja izopaćenih. Onaj ko je nemoćan uspostaviti vjeru putem vlasti i džihada, pa učini onmo ono što može od dobra, neće biti opterećen onim što ne može.“ (Zbirka fetvi Ibn-Tejmijje, 28/390-396)

Jusuf, alejhis-selam, tražio je od egipatskog vladara da ga postavi kao glavnog odgovornog za prinose kada mu se prilika za to ukazala, pa ju je i iskoristio i nije je zapostavio. Tako će biti na mjestu s kojeg, prema svojim mogućnostima, može uspostavljati i naređivati pravdu: "’Postavi me’, reče, 'da vodim brigu o stovarištima u zemlji, ja sam zaista čuvaran i znan.’" (Jusuf, 55) Nema nimalo sumnje i općepoznato je da je Jusuf, alejhis-selam, tražio vlast od nevjerničkog sistema, prema navjerodostojnijem mišljenju.

Šejh Abdurrahman b. Nasir es-Sa'di, rahimehullah, u svome tefsiru „Tejsirul-Kerimir-Rahmani fi tefsiri kelami El-Mennani“ pri komentaru riječi Uzvišenoga „’O Šuajbe’, rekoše oni, 'Mi ne razumijemo mnogo toga što ti govoriš, a vidimo da si ti među nama jadan; da nije roda tvoga, mi bismo te kamenovali, ti nam nisi drag.’" (Hud, 91), govoreći o koristima koje se uzimaju iz ovog velikog ajeta, kaže: „Allah brani vjernike mnogim povodima, neke znaju, a o nekima ništa ne znaju. Možda ih zaštiti povodom njihovih plemena ili sunarodnika nevjernika kao što je zaštitio Šu'ajba, alejhis-selam, putem njegove skupine da ga njegov narod ne kamenuje. Nema smetnje da se koriste ove veze kojima se zadobija zaštita i odbrana islama i muslimana, pa to čak može biti i obaveza, jer je popravljanje stanja zahtjev prema mogućnostima i potencijalima.“

Šejh Abdurrahman Abdul-Halik, komentarišući ove riječi, kaže: „Vidiš da ova fetva i dedukcija iz časnog ajeta kruži oko fikhskog pravila „činjenje manje od dvije postojeće štete“. Muslimanima je bolje nastojati da imaju učešće u vlasti sa nevjernicima, putem koga će zaštititi svoje časti, imetke i vjeru, već da živi pod čizmom nevjernika bez ikakvih prava koja će im garantirati ispovijedanje vjere i zaštitu imovine.“ (Knjiga „Utemeljnost ulaska u zakonodavna tijela“)

Šejh Mena'a el-Kattan u svojoj knjizi „Prepreke prakticiranja islamskog zakona“ brani učešće islamskog pokreta u Domu naroda i, kritkujući one koji ovo učešće smatraju nevjerstvom, kaže: „Učešće u Domu naroda i parlamentu ne znači učešće u zakonodavstvu onoga što Allah nije objavio, sve dok član pred takvim skupom javno bude obznanjivao svoje negiranje i suprotstavljanje, iznosio propis islama o tome i javno sa imanom i hrabrošću to bude govorio... Ovakav postupak ne kvari ispravno vjerovanje.“

Šejh Bin Baz, Allah mu se smilovao, kada je upitan o utemeljnosti kandidature za Dom naroda i propis islama o uzimanju glasačke kartice s namjerom glasanja za da'ije i vjerski nastrojenu braću koji će uči u parlamente, odgovorio je: „Vjerovjesnik, s.a.v.s., je rekao: „Djela se cijene prema namjerama, a svakom čovjeku pripada ono što je namjeravao.“ Nema smetnje za ulazak u Dom naroda (parlament), ukoliko je cilj toga pomaganje istine i neslaganje sa neistinom, jer se time, upravo, pomaže istina i staje uz one koji pozivaju Allahu. Isto tako, nema smetnje da se izvadi glasačka kartica koja se koristi za biranje ispravnih da'ija, pomaže istina i sljedbenici istine. Allah daje uputu, a molimo Ga Uzvišenog da da uputi muslimane na ono u čemu je njihova ispravnost. Biranje nemuslimana na izborima nije dozvoljeno, jer takav postupak govori o postojanju povjerenja i privrženosti nevjernicima. A Uzvišeni Allah kaže: "O vjernici, ne prijateljujte sa onima koji vašu vjeru za podsmijeh i zabavu uzimaju, bili to oni kojima je data Knjiga prije vas, ili bili mnogobošci – i Allaha se bojte ako ste vjernici." (El-Maide, 57)

Vama je obaveza da odaberete muslimanske kandidate što stručnije i sposobnije, te one za koje postoji opravdana naznaka da će muslimanima donijeti više koristi i od njih što više šteta odbiti. Musliman je, i pored svih nedostataka, bolji od nemuslimana. „Vjernik rob je bolji od mnogobošca, makar vas mnogobožac zadivio.“ (El-Bekare, 221) Isto tako, izbor nemuslimana i davanje prednosti nad muslimanom je način da se nevjernicima dadne put da ovladaju vjernicima, što je zabranjeno riječima Uzvišenog: „A Allah neće dati priliku nevjernicima da unište vjernike.“ (En-Nisa, 141)

Šejh Abdur-Rahman Abdul-Halik, komentirajući ove riječi, kaže: „Vidiš da se uvaženi šejh,, Allah mu se smilovao, prilikom svoje fetve oslonio na nekoliko stvari:
Prvo: Ispravna namjera da se podrži istzina i ne podrži neistina,
Drugo: Ulaskom u Dom naroda se pomaže istina, priključuje da'ijama i daje ima se podrška.

Kada ovo značenje dodaš onome što je već prethodno navedeno od govora šejha Es-Sa'dija, razjasnit će ti se cjelokupna vizija i znat ćeš da je ulazak u ove parlamente vid umanjivanja zla i podrška istine.“ (Knjiga „Utemeljnost ulaska u zakonodavna tijela“)


Mišljenje šejha Muhammeda Nasiruddina El-Albanija, Allah mu se smilovao

Naš šejh Muhammed Nasiruddin El-Albani, Allah mu se smilovao, ima već poznato mišljenje o nedozvoljenosti kandidature za ulazak u parlamente pojašnjavajući ti činjenicom da se u njima sudi prema onome što Allah nije nobjavio, pa čak ako se u ustavu dotične države spominje da je službena vjera islam. Također, to pojašnjava činjenicom da izaslanik u parlamentu može biti iskušan u vjeri i u njoj djelomično popustiti.

Međutim, on ovo mišljenje nije izrekao u smislu zabrane ulaska u parlamente, tekfira ili proglašavanja zabludjelim onih koji to čine, već u smislu da je ovakav postupak u suprotnosti sa onim što je preče i s dokazom da muslimanski narod treba odabirati isključivo islamske kandidate ukoliko se kandidiraju oni koji se bore protiv islama.

Evo teksta njegovih izreka pri odgovoru na pitanja koja su mu postavljena od strane alžirskog Fronta spasa:

„Međutim, ne vidim zapreke da muslimanski narod glasa ako se pojave drugi kandidati koji se bore protiv islama, a bude i islamskih kandidata sa različitim menhedžima. Tada u ovakvim okolnostima savjetujemo svakog muslimana da od islamista odabere isključivo one koji su najbliži ispravnom menhedžu, o kojem smo prethodno govorili. Zatupam ovo mišljenje, iako sam uvjeren da ova kandidatura i izbori neće realizirati željeni cilj, kao što je prethodno rečeno iz aspekta umanjivanja zla, ili iz aspekta odbijanja veće štete manjom štetom, kao što kažu islamski pravnici.“
Ovo pitanje je podložno idžtihadu. Nekada će se realizirati šerijatska korist ulaska u parlament, u jednoj, ali to neće biti slučaj u drugoj državi. Zato muslimani u svakoj državi moraju vagati između koristi i šteta, te davati prioritet onome što vide odgovarajuće.

Nije dozvoljeno da razilaženje u pogledu propisa izbora i ulaska u parlamente uzima se kao razilaženje u temeljima vjere, jer su to pitanja idžtihada o kojima ne postoji tekst kategoričke zabrane, kako bi ih svrstali u pitanje temelja uz to što pravimo razliku između ovoga pitanja i pitanja vladanja po demokratskom sistemu i izborno stranačkom pluralizmu. Nema sumnje da je ovakav sistem neislamski i u suprotnosti Allahovoj vjeri, ali ulazak u pralamente u ovakvim okolnostima ovisi o pridobijanju koristi i odbijanju štete, kao što je prethodno rečeno.

Šejh Muhammed Salih El-Usejmin je mnogim tragaocima za znanjem koji su pitali o propisu kandidature za parlamente dao fetvu o dozvoli ulaska u parlamente. Neki su mu više puta ponavljali ovo pitanje podrobnije pojašnjavajući nejasnoće oko ulaska u parlamente, te suštinu ustava po kojima se sudi i način donošenja odluka. On bi, Allah mu se smilovao, govorio: „Uđite u parlamente, hoćete li ih prepustiti sekularistima i ološi?“ Ukazao je da je šteta koja proizilazi iz neulaska u parlamente daleko veća od štete ulaska u njih.

Šejh Selman el-Avdeh odgovara na sljedeće pitanje:
„Kakvo je vaše mišljenje o učešću islamista na parlamentarnim izborima i glasanju, znajući da je jedan brat ovo pitanje uputio jednom šejhu, pa je šejh dozvolio glasanje, ali ne i ulazak u parlamente?“

Odgovor: „Saglasan sam sa šejhom koji kojeg spominješ u pogledu glasanja, pa i njegove utemeljenosti iz aspekta umanjivanja štete i odabira boljeg. Iako se za ovo pitanje veže više faktora, kao što spomenuh, ipak glasanje ima pozitivne posljedice, makar i ograničene, iz aspekta obuhvatanja i umanjivanja zla, replike pobornicima zla i njhovog razotkrivanja, te nastojanja za pronalazak odgovarajućih rješenja koja su u skladu sa Šerijatom i pojašnjenje njhovog utjecaja na ispravnost ljudi i poticaj da budu prihvaćenost kod masa. Najbolji primjer za to je primjer islamista u kuvajtskom parlamentu, kao i u jemenskom. Neprisustvo islamista u ovim parlamentima je dobra prilika za druge da plasiraju svoje teorije i ideologije, a zatim da glasaju za njih, bez ikakvog protivljenja. To bi im dalo snage da svoje ideologije ozakone i da Ummet na njih prisljavaju.

U ovome se nalazi opasnost koja nikome nije skrivena, jer protivljenje nečemu prije usaglašavanja je bolje od nastojanja da se ukine poslije njegova ozakonjenja. Zato zastupam mišljenje da braća trebaju glasati za što bolje i dobru bliže kandidate, ili u najmanju ruku za one čija je šteta manja ili zlo blaže.“

MEĐUTIM, MEĐU UČENIM (A NE KVAZI-UČENIM) KOJI ZASTUPAJU ZABRANU ULASKA u PARLAMENTE, NEĆEMO NAĆI ONE KOJI NEVJERNICIMA PROGLAŠAVAJU OSOBU KOJA S NAMJEROM OSTVARANJA ŠERIJATSKI OPRAVDANE KORISTI UĐE U OVA TIJELA. NAŠ NAROD KAŽE: „AKO LAŽE KOZA, NE LAŽE ROG.“ PA, ETO, AKO LAŽU „PRIUČENI“, NE LAŽU ONI KOJIMA JE UMMET POSVJEDOČIO VOĐSTVO U ZNANJU I NJEGOVOJ PRAKSI. NEK' JE ALLAH NA POMOĆI!

PRENESENO SA ISLAMWEB.NET

A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Bojkot2jw0

Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
elTewhid
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeMon Jun 30, 2008 11:10 pm

Mnogi insani se srame pitati ovakve stvari pa u neznanju grijese.Evo sad da obrazlozimo i to


Pitanje: Kakav je serijatski stav u vezi sa oralnim seksom u islamu?


>> PITANJE> Es-selamu alejkum!> Zelim znati:> 1) Kakav je serijatski stav u vezi sa oralnim seksom u islamu?> 2) Da li se smatra masturbacijom ako dođe do ejakulacije prilikom predigre > bračnih drugova?> 3) Dok je zena u mjesečnom ciklusu da li je dozvoljeno da muza zadovolji > oralnim seksom?>> Kako bismo se, insallah, sačuvali od grijeha, molimo vas da se potrudite > da nam odgovorite. Allah vas obilato nagradio!>>>

ODGOVOR:>> Alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuhu!>> Prije svega neophodno je spomenuti da je islam savrsena vjera koja nije za > svako pitanje pojedinačno dala konkretan odgovor, ali je postavila velike > osnove i smjernice na osnovu kojih ljudi mogu iznalaziti odgovore na > novonastala pitanja. Sto se tiče intime bračnih drugova, veoma je bitno > zapamtiti sljedeće: Islam je zabranio muskarcima da spolno opće sa > suprugama u analni otvor. Na to nam ukazuju riječi Allahovog Poslanika: > ''Allah se ne stidi istine'', pa je to ponovio tri puta. ''Ne općite sa > zenama u analni otvor.'' (Ibn Madze, br. 1924, od Huzejme ibn Sabita, > r.a., sahih -vjerodostojnim ga je ocijenio sejh Albani) U drugom hadisu > Allahov Poslanik je kazao: ''Allah neće pogledati osobu koja je spolno > općila sa svojom suprugom u analni otvor.'' (Ibn Madze, br. 1923, od Ebu > Hurejre, r.a., sahih - vjerodostojnim ga je ocijenio sejh Albani)

U jednom > predaji stoji da je Poslanik kazao: "Ko spolno opći sa suprugom u analni > otvor počinio je nevjerstvo.'' (Taberani, od Ebu Hurejr> e, njegovu vjerodostojnost potvrdio je sejh Albani u Sahih Et-Tergibu)>> Također, islamom je strogo zabranjeno da čovjek spolno opći sa suprugom u > periodu mjesečnice. Na to nam ukazuju riječi Uzvisenog Allaha: ''I pitaju > te o mjesečnom pranju. Reci: 'To je neprijatnost.' Zato ne općite sa > zenama za vrijeme mjesečnog pranja, i ne prilazite im dok se ne okupaju, a > kada se okupaju, onda im prilazite onako kako vam je Allah naredio. - > Allah zaista voli one koji se često kaju i voli one koji se mnogo čiste.'' > (El-Bekare, 222.)>> To su dvije stvari koje su zabranjene i izuzete iz opće dozvole da čovjek > prilazi supruzi i naslađuje se njenim tijelom kako zeli. Da je > dozvoljenost osnova u naslađivanju supruginim tijelom na to nam ukazuju > riječi Uzvisenog Allaha: ''Zene vase su njive vase, i vi njivama vasim > prilazite kako hoćete, a pripremite sto i za duse svoje. I bojte se Allaha > i znajte da ćete pred Njega stati. A ti obraduj prave vjernike!'' > (El-Bekare, 223.) Ovu osnovu potvrđuju riječi Allahovog Miljenika koji je, > govoreći o propisu naslađivanja tijelom zene dok je u mjesečnici, kazao: > ''Činite sve osim spolnog odnosa.'' (Ebu Davud, br. 258, od Enesa, r.a., > njegovu vjerodostojnost potvrdio je sejh Albani)>>
Ako smo dobro shvatili spomenuto, odgovor na pitanje oralnog seksa je > jasan. Ne postoji dokaz koji bi taj čin zabranio i izuzeo ga iz općeg > pravila dozvoljenosti naslađivanja tijelom supruge.>> B- Ako bi u predigravanju bračnih supruznika jedno od njih dozivjelo > orgazam -ejakulaciju, to se neće smatrati masturbacijom. Islamski učenjaci > spomenuli su u svojim djelima da je supruzi dozvoljeno da dodiruje svojom > rukom muzev spolni organ, pa makar to dovelo do ejakulacije. Kazao je > Ibrahim ibn Muhammed Davjan u komentaru poznatog djela u hanbelijskom > mezhebu, Menaru Es-Sebil: ''We lehu istimnau bi jediha - dozvoljeno je > muskarcu da dozivi ejakulaciju tako sto će ga ona (supruga) dodirivati > rukom'', zato sto je to kao i poljubac.'' (Menaru Es-Sebil ve hasijetuhu, > poglavlje ''Izdrzavanje supruge'', str. 558.)>> C- Spomenuli smo hadis u kojem Poslanik kaze: ''Činite sve osim spolnog > odnosa'' (Ebu Davud, br. 258, od Enesa, r.a., njegovu vjerodostojnost > potvrdio je sejh Albani), sto jasno ukazuje na dozvoljenost oralnog seksa > u periodu dok supruga ima menstruaciju.>> Allah najbolje zna!!!
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
AmatullahPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: FETVE   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeTue Jul 01, 2008 2:50 pm

PARNIČENJE PRED SVJETOVNIM SUDOVIMA-FETVA

Parničenje pred neislamksim sudom


Rekao je uvaženi i cijenjeni šejh Abdurrahman ibn-Nasir el-Berrak (profesor akide na ''Ma'hedul-ilmijj'' u Rijadu, učenik Muhammeda Emina eš-Šenkitija, Abdulaziza ibn-Baza, Abdurrezzaka el-Afifija, rođen 1352. po hidžretskom kalendaru): ''Musliman kojem je učinjena nepravda u nevjerničkoj državi, i ugrožen je njegov život, imetak ili čast, ima pravo podići parnicu ili tužbu kod bilo koga ko mu može pomoći u ispravljanju nepravde i njenom otklanjanju. Onaj kome je učinjenja nepravda može tražiti pomoć od bilo koje strane, ali mu nije dozvoljeno pri tome učiniti nepravdu optuženome, tj. ne smije tražiti više od svog prava koje mu po Šerijatu pripada. Ako zna da će instanca pred kojom želi povesti parnicu nanijeti nepravdu optuženome, tako što će ga obavezati novčanom naknadom koja prelazi granicu koju je islamski kazneni zakon postavio, nije mu dozvoljeno uzeti više od onoga što mu pripada.
Podizanje parnice u ovome slučaju (traženju vlastitith prava) ne spada u ''tehakum ile-t-tagut'' – tj. traženje tagutskog suda ili odlazak kod ''taguta'' kako bi se čuo njegov sud i radilo po njemu, jer je pravo značenje ''tehakuma ile-t-tagut'' (traženja tagutskog suda): davanje prednosti ''tagutskom'' sudu nad Allahovim sudom, zadovoljstvo njime, i njegovo širokogrudno prihvaćanje i ako se zna da je on suprotan Allahovom sudu. Na primjer, nije dozvoljeno ženi podići tužbu protiv muža pred sudom, ukoliko zna da će ga sud obavezati nečim čime ga Šerijat ne duži. Ženi nije također dozvoljeno podići parnicu koja će joj donijeti istu količinu nasljedstva kao muškom nasljedniku, jer je to suprotno šerijatskoj podjeli po kojoj muškom nasljedniku pripada koliko dvjema ženskim.
Nema sumnje u to da je podizanje parnica pred nešerijatskim instancama vlasti i sudovima, jedan vid ''darure'' – prinude, jer ako bi smo zabranili muslimanima kojima je učinena nepravda da je na ovakav način isprave, time bi oni bili dovedeni u tešku poziciju, pretrpjeli bi veliku štetu, i otvorili bi vrata silnicima i zločincima za poigravanje sa njihovim životima i imecima.''
(Pogledaj: albarrak.islamlight.net.)
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
AmatullahPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeTue Jul 01, 2008 2:54 pm

Fetva: Zabranjeno je koristiti kur´anske ajete kao telefonske melodije

Islamski pravni kolegij iz Saudijske Arabije, član Svjetske muslimanske lige (MWL), je u čet
vrtak zabranilo upotrebu Kur´ana kao zvona na mobitelima (i sličnim uređajima).
„Zabranjeno je koristiti ajete Kur´ana kao mobilne telefonske melodije,“ navodi se u fetvi Kolegija koju prenosi AFP. Fetva je izdata tokom 19. sesije Kolegija u Mekki, na kojoj je bilo prisutno 70 učenjaka. Oni su naveli da takva upotreba krši svetost Kur´ana. Kolegij je sastavljen od odabrane grupe pravnika iz cijeloga svijeta.
Ono je glavno tijelo za fikh u MWL-u, međunarodnoj islamskoj nevladinoj organizaciji. Fetva se, međutim, donijela glatko.

Saudijske dnevne novine Al-Hayat pišu kako je kontroverzna upotreba Kur´ana kao mobilne melodije bila u središtu „jedne turbulentne debate“ tokom šestodnevnog susreta.
One navode kako su se učenjaci podijelili kod pitanja upotrebe Kur´ana kao zvona na mobitelu.
Tokom živahne diskusije, neki su učenjaci osudili mobilna zvona sa Kur´anom kao „neozbiljne“.
U fetvi se ne spominje upotreba Kur´ana kao teksta ili audio snimaka na mobitelima.
Zvona na mobitelima sa kur´anskim ajetima ili ezanima su popularni među muslimanima u arapskom i muslimanskom svijetu.
Mnogi korisnici istih smatraju kako su takva zvona podsjetnici na njihovu vjeru.
Prošlih godina su mnogi islamski učenjaci, posebno iz Egipta, zabranjivali upotrebu kur´anskih ajeta kao zvono na mobitelu.
(Islamonline)
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
AmatullahPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeTue Jul 01, 2008 3:12 pm

PITANJE: Da li teškoće smrtne agonije i bolesti ublažavaju grijehe?

ODGOVOR: Svakako, sve što zadesi čovjeka: bolest, nesreća, briga ili tuga, pa čak i trn koji ga ubode, briše njegove grijehe. Uz to, ako se strpi i nada se nagradi od Allaha, imat će nagradu za sabur koji je pokazao prilikom nedaće koja ga je zadesila. Nema razlike između nedaća koje čovjeka zadese prilikom smrti i onih prije. Sve nedaće vjernicima brišu grijehe, na što ukazuju riječi Uzvišenog: ”Kakva god vas nesreća zadesi, to je zbog grijehova koje ste zaradili, a On mnoge i oprosti.” (Prijevod značenja, Eš-Šura, 30.)

Ako nedaće bivaju zbog onoga što smo zaradili, onda to ukazuje na to da one brišu one grijehe koje smo uradili i zaradili.
I Vjerovjesnik, s.a.v.s., obavijestio je da vjernika ne zadesi briga, tuga, ili bol, čak i ubod trna, a da mu Allah, dž. š., time ne izbriše grijehe.


Odgovorio: Šhaykh Muhammad bin Sâlih al `Uthaymîn, rhm
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
AmatullahPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeTue Jul 01, 2008 3:13 pm

Islamski stav o gradnji turbeta na kaburovima


PITANJE: Kakav je islamski stav o gradnji turbeta i slicnog iznad kaburova (mezarova, grobova)?

ODGOVORO: Gradnja turbeta i slicnog iznad kaburova je strogo zabranjena, jer se na taj nacin velicaju i uzdizu oni koji su u kaburovima. To biva sredstvo koje vodi k obozavanju (cinjenju ibadeta) ovih kaburova, jer se tako uzimaju za bozanstva, kao što to i jeste slucaj kod vecine ovakvih gradevina. Trazenje pomoci od mrtvih je vliki širk i odmetništvo od islama.


Neka nam je Allah, dzelle šanuhu na pomoci.


Odgovorio: Šejh Ibn Usejmin
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
AmatullahPITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitimeThu Jul 10, 2008 9:53 pm

Ples za muza i ples sa sestrama


Pitanje:

Selam alejk!

Imam dva pitanja, za koja mi je potreban hitan odgovor!

Da li je zeni muslimanki dozvoljeno da plese svome muzu uz ilahije bez muzike, i inace, s nijjetom ucvrscivanja njihove ljubavi i bracne veze?

Da li je sestri muslimanki dozvoljeno da plese pred drugom sestrom ( npr. vjencanja, zenska sijela...), ukoliko tom skupu prisustvuje vise sestara.

Molim vas da mi sto prije odgovorite, da bih ja odgovor mogla proslijediti ostalim sestrama. Da vas Allah nagradi!
Selam!

Odgovor:

We alejkumusSelam!

Sto se tice plesa svome muzu dozvoljeno je, cak i preporucljivo, uz napomenu da detalji nacina ucvrscivanja vase bracne veze ostanu u sklopu kucne tajne koja ne treba da se prenosi drugima.

A sto se tice plesa pred sestrama, Poslanik a.s. je rekao da se *djela vrijednuju prema nijjetu*, sto znaci, da ako se organizuje takvo sijelo, mora biti provjereno I potvrdjeno da detalji toga sijela nece ici za siru masu.

Svjedoci smo vremena kada se mnoge lazne I nepotvrdjene vijesti sire, a sejtan je taj koji uzurba putem svojih pomagaca iste, kako bi se razorilo jedinstvo muslimanskoga saffa. Osnova kod zene jeste da pokriva svoje tijelo. To pokrivanje cine ogrtac I prekrivac za glavu.

Nije dozvoljeno zeni da oblaci tijesnu, prozirnu niti kratku odjecu I na taj nacin da se setka u drustvu pred drugim zenama,a nekoliko je glavnih razloga zabrane:

· Niko vam ne moze garantovat da necete biti fitna za neciji pogled u tom drustvu

· Moze biti da budete ljepsi izgledom od ostalih pa ce vam zavidjeti I mozda vas I ureci

· Nemate garanciju da vas izgled nece neko opisati svome muzu ili nekome s kime niste u dobrim odnosima, pa cete biti top tema jutarnjih kahva

· To okupljanje nije radi Allaha, a sam cin otkrivanja potpada pod oponasanje nevjernika, sto je dovoljan razlog zabrane

A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!
Na vrh Go down
Sponsored content

PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA   PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA Icon_minitime

Na vrh Go down
 
PITANJA I ODGOVORI U VEZI ISLAMA
Na vrh 
Stranica 1/3Idi na stranicu : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Islam-
Idi na: