Bosnjacki forum

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
 
HomePortalRegistracijaLogin

Share | 
 

 HADIS DANA

Go down 
Idi na stranicu : Previous  1, 2
AutorPoruka
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: HADIS DANA   Fri Aug 08, 2008 5:55 pm

Najteza iskusenja su imali vjerovjesnici, a zatim njima bliski (pobozni) ljudi. Covjek dolazi u iskusenje prema jacini svoga vjerovanja, pa ako mu je vjera cvrsta, iskusenje je teze, a ako mu vjera povrsna i iskusenje ce biti u jacini njegovog vjerovanja. Nevolje i iskusenja nece napustiti covjeka sve dok taj hoda po povrsini Zemlje i dok ne bude bezgrijesan.


(Tirmizi, Nesai, Ibn Madze, Ibn Hibban, Hakim)
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: HADIS DANA   Fri Aug 08, 2008 9:46 pm

Svako dijete se rađa u svojoj fitri, pa ga njegovi roditelji učine židovom ili medžusijom ili ga učine kršćaninom...» (Buhari)

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: HADIS DANA   Tue Aug 19, 2008 6:10 pm

Abdullah ibn'Amr ibn el 'As, r.a., prenosi da je jedan čovjek upitao Allahovog Poslanika,a.s:
"Šta je u islamu najbolje?" On mu reče: "Da hraniš gladne i da nazivaš selam onome koga poznaješ i koga ne poznaješ."
(Muttefekun alejhi)
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: HADIS DANA   Wed Aug 20, 2008 8:31 pm

Esselamu alejkum

U hadisu koji prenosi Ebu Hurejre, r.a, Allahov Poslanik, s.a.v.s, je jednom prilikom upitao ashabe: Ko je danas osvanuo posteći? Ebu Bekr je odgovorio: Ja! Poslanik, s.a.v.s, je upitao: Ko je danas bio na dženazi? Ebu Bekr je odgovorio: Ja! Vjerovjesnik, s.a.v.s, je, ponovo, upitao: Ko je danas nahranio siromaha? Ebu Bekr je odgovorio: Ja! Zatim je opet Poslanik, s.a.v.s, upitao: Ko je danas obišao bolesnika? Ebu Bekr je odgovorio: Ja! Nakon toga je Allahov Poslanik, s.a.v.s, konstatovao: Kod koje osobe se ovo nađe ući će u Džennet!
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: HADIS DANA   Sat Aug 23, 2008 3:26 am

Kaže Allahov Poslanik:
"Svaki čovjekov posao se višestruko nagrađuje; dobro djelo se nagrađuje desetorostruko, do sedam stotina puta, a Allah Uzvišeni je rekao: - Osim posta, on je Moj i Ja za njega nagrađujem, on ostavlja svoje strasti i hranu radi Mene. Postač ima dvije radosti: radost kod iftara i radost kod susreta svoga Gospodara. Zadah njegovih usta je bolji kod Allaha od mirisa mošusa." (Muslim)
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: HADIS DANA   Wed Sep 03, 2008 12:33 am

Poslanik (sallallahu `alejhi ve sellem) je rekao, "men keffere musliman fekad kefer" što znači "tko god nazove muslimana kafirom, on je kafir."

To je podržano s druga tri hadisa. Poslanik (sallallahu `alejhi ve sellem) je rekao, kako prenosi Buhari i Muslim od Ibn Mes'uda, "sibaab el-muslimin fusukun ve kitaaluhu kufrun." što znači "grditi muslimana je pokvarenost, a boriti se i ubiti ga je kufr."

U drugom hadisu od Abdullah ibn Omera u Tabaraniji, Poslanik (sallallahu `alejhi ve sellem) je rekao, "kuffu 'an ehli `la ilaha ill-Allah' laa tukeffirruhum bi-zembin femen keffere `ehle la ilaha ill-Allah' fe-huve lil-kufri akreb." To znači "ostavite na miru ljude koji kažu nema boga mimo Allaha, ne nazivajte ih nevjernicima, ako su učinili nešto što je u vašim očima grijeh, jer tko god kaže da su oni nevjernici, on je bliži nevjerstvu."

Enes ibn Malik prenosi od Poslanika (sallallahu `alejhi ve sellem), "selasun min aslil-iman, el-keffu an men kale `la ilaha ill-Allah', la tukeffiruhu bi-zembin ve laa tuhridžhu min el-Islam" (Ebu Davud). "Ima tri korijena imana: ostaviti na miru onoga tko kaže da nema Boga mimo Allaha, ne nazivati ga nevjernikom radi grijeha, i ne tjerati ga van Islama."
Na vrh Go down
takvaran
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: HADIS DANA   Wed Sep 10, 2008 12:47 am

Preporucujem ti da cesto sedždu ciniš, jer ti Allah za svaku sedždu povecava jednu deredžu i izbriše jedan od tvojih grijeha. (Muslim)


takvaran: komentar modifikovan dana: Sat Nov 01, 2008 12:48 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Hanisa
novi dzematlija
novi dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: HADIS DANA   Wed Sep 10, 2008 2:19 pm

Rekao je Allahov Miljenik,s.a.w.s.:
''Došao vam je Ramazan,mjesec berićeta,u njemu će vas Allah obasuti milošću,oprostiti grijehe i uslišati dove.On gleda kako se vi natjećete u pokornosti Njemu i ponosi se pred melekima s vama.Stoga,vi sa svoje strane iskažite dobro koje će Allah vidjeti.Zaista je nesretnik onaj ko u njemu ne zasluži milost Uzvišenog Gospodara.''(prenosi Taberani)
Na vrh Go down
-Dzulejbib-
novi dzematlija
novi dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: HADIS DANA   Thu Sep 11, 2008 4:49 pm

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem:
''Sirk u ovom ummetu je skriveniji od kretanja mrava.'' Pa je ebu Bekr- Allah bio zadovoljan njime rekao: ''O Allahov Poslanice, ako je skriveniji od kretanja mrava sta onda da radimo?'' Pa je rekao: ''Hoces li da te poducim rijecima kojima ces se ako ih izgovoris spasiti od velikog i malog sirka? Reci Allahu moj, utjecem Ti se od sirka za koji znam i trazim oprosta za ono sto ne znam.''

(Ebu Ja'la, El-Buhari, Ahmed)
Na vrh Go down
takvaran
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: HADIS DANA   Mon Sep 15, 2008 12:56 am

Rekao je Allahov Poslanik s.a.w.s:
"Allah ce iz paznje prema jednom, dobrom i pravom robu, vjerniku, otkloniti nesrecu od stotinu clanova njegovih komsija."
(Taberani)
Na vrh Go down
takvaran
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: HADIS DANA   Tue Sep 16, 2008 1:06 am

Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: HADIS DANA   Tue Sep 16, 2008 12:52 pm

Nema nijednog roba koji posti dan na Allahovom putu, a da Allah nece s tim danom udaljiti njegovo lice od vatre sedamdeset harifa (onoliko koliko se putuje sedamdeset godina). (Buhari, Muslim)
Na vrh Go down
takvaran
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: HADIS DANA   Mon Oct 13, 2008 12:12 am

Od Aiše, radijallahu anha, se bilježi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Allah i Njegovi meleki blagosiljaju one koji popunjavaju saffove".
Na vrh Go down
rose
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: HADIS DANA   Sat Oct 18, 2008 12:16 am

"One su (zene), uistinu, druga polovica muskarcima."


(Ahmed, Ebu Davud, Tirmizi, Ed-Daremi)Na vrh Go down
takvaran
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: HADIS DANA   Tue Oct 21, 2008 12:14 am

Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, rekao:"Uistinu sam vidio jednog čovjeka kako šetka po Džennetu zbog jednog drveta koje je posjekao i uklonio s puta, jer je smetalo muslimanima".
(Muslim)
Na vrh Go down
takvaran
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: HADIS DANA   Sat Nov 01, 2008 12:45 am

Od Ebu Hurejre, radiAllahu anhu, se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, rekao:

'Kada neko od vas zaspi, šejtan mu na potiljku zaveže tri cvora i pri vezivanju svakog kaže:

-Moraš dugu noc prespavati, ukoliko se doticni probudi, pa spomene Uzvišenog Allaha, odriješi mu se jedan cvor, pa uzme abdest odriješi mu se još jedan cvor, pa ko klanja odriješi se i treci cvor i on osvane cio i raspoložen. U protivnom osvane lošeg raspoloženja i lijen' (Muttefekun alejhi)
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: HADIS DANA   Sun Nov 16, 2008 8:41 pm

Uzvišeni Allah kaze: "Ja sam onakav kakvim Me smatra Moj rob, i sa njim sam gdje god Me spomene. Ako Me spomene u sebi, i Ja njega u sebi spomenem, ako Me spomene u društvu, Ja njega spomenem u boljem. Ako mi se primakne pedalj, primičem mu se aršin, ako Mi se primakne aršin, primaknem mu se hvat, ako Mi dođe običnim hodom, dolazim mu hrleći." (Buharija)
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: HADIS DANA   Sun Nov 16, 2008 8:42 pm

Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, onaj koji istinu govori: "Allah ima meleke koji kruže putevima tražeći one koji čine zikr. Kada nađu ljude koji spominju Allaha, poviču:' Dođite onome što ste tražili', pa ih obaviju svojim krilima sve do nebesa. Njihov Gospodar upita ih tada: 'Šta govore Moji robovi?' Oni odgovoriše:'Slave Te, veličaju, zahvaljuju Ti i hvale Te.' Allah će tada upitati: 'Da li su Me vidjeli?' Odovorit će: 'Da su Te vidjeli, još više bi Ti činili ibadet, veličali Te i slavili.' Upitat će: 'Šta traže od mene?' Odgovorit će: 'Traže Ti Džennet.' Upitat će: 'Jesu li ga vidjeli?' Odgovorit će: 'Ne, tako nam Allaha, nisu ga vidjeli.' Upitat će: 'A šta da su ga vidjeli?' Reći će: 'Da su ga vidjeli, još bi više za njim žudjeli i još bi ga više tražili i željeli.' Upitat će: 'Od čega zaštitu traže?' Reći će: 'Od vatre.' Upitat će: 'Jesu li je vidjeli?' Odgovorit će: 'Ne, tako nam Allaha, nisu je vidjeli.' Upitat će: 'A šta da su je vidjeli?' Reći će: 'Da su je vijdeli, još bi više od nje bježali i još bi je se više bojali.' Reći će: 'Uzimam vas za svjedoke da sam im oprostio.'

Neko od meleka će tada reći: 'Među njima ima neki čovjek koji nije od njih, nego je došao tu zbog neke potrebe.' Reći će: 'Oni su narod s kojim niko ko sjedne ne može biti upropašten.'"

U Muslimovom rivajetu stoji: "...medu njima je jedan griješnik, naišao je i sjeo uz njih? ' Reći će (Allah): 'I njemu sam oprostio! Oni su narod s kojim niko ko sjedne ne može biti upropašten."

(Buhari)
Na vrh Go down
Amatullah
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: HADIS DANA   Sun Nov 16, 2008 8:42 pm

Bilježi imam Ahmed u svom Musnedu i Hakim od Ukbeta ibni-Amira: "Rekao mi je Allahov poslanik, a. s.: "O Ukbe, ho

ćeš li da ti kažem koji je najbolji ahlak i na dunjaluku i na ahiretu – uspostavljaj lijep odnos sa onima koji žele raskinuti odnose s tobom. Udijeli onome ko tebi uskraćcuje i praštaj onima koji su ti zulum počinili"
Na vrh Go down
Emetullah
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: HADIS DANA   Tue Nov 18, 2008 6:39 pm

Enes, r.a., kaže: ‘’Jednom prilikom dok smo bili sa Allahovim Poslanikom, s.a.v.s., spustila se kiša. Allahov Poslanik je raširio svoju odjeću pa je pokisao. Mi upitasmo: ‘Allahov Poslaniče, zašto si to uradio?’ On reče: ‘Ona je doskora bila kod Gospodara.’’’ (Muslim)
Na vrh Go down
Lejla
Admin
Admin
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: HADIS DANA   Tue Dec 02, 2008 11:14 pm

Poslanik, a.s., rekao: "Džihad starca, nemoćnog i žene su hadž i umra." (Nesai)
Aiša, r.a., prenosi: "Rekla sam Poslaniku, a.s.: 'Budući da je džihad najvrednije djelo, zašto mi ne idemo u džihad?' 'Najbolji džihad je kabul hadž', odgovorio je Poslanik." (Buhari)
Ibni Huzejme navodi drugu predaju ovog hadisa u kojoj stoji da je Aiša, r.a., upitala Poslanika, a.s.: "Da li je džihad propisan ženama?" "Njima je naređen džihad u kojem nema borbe, a to je hadž i umra", odgovorio je Poslanik, a.s.

_________________
Allahu moj, podari mi sabur u svakom trenutku kad pomislim da ne mogu vise, da nemam snage, da nema svrhe. ..Amiin!Allahu moj ako je ovo sto zelim uraditi lose po mene, po moju vjeru, Dunjaluk i Ahiret , onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira sta to bilo, i ucini da time budem zadovoljna.Amin!
Na vrh Go down
takvaran
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: HADIS DANA   Wed Dec 03, 2008 1:06 am

Jednog jutra je Allahov Poslanik, s.a.v.s., spominjao Dedždžala, te najednom se sageo i ispravio, tako da smo pomislili da se on (Dedždžal) nalazi između palmi, pa smo pohrlili njemu, a on nam reče: «Šta vam je?» Rekli smo: O Allahov Poslaniče!, ovog jutra si nam spomenuo Dedždžala, saginjući se i ispravljajući, sve dok nismo pomislili da se nalazi između palmi. Na to im reče Poslanik, s.a.v.s.: «Ja se ne bojim za vas Dedždžala, sve dok sam ja među vama, jer ću vam ja biti zaštitnik. Ako se pojavi a ja ne budem među vama, svak će sebi biti zaštitnik, a Allah će biti pomagač svakom muslimanu».
(Sahih Muslim)
Na vrh Go down
takvaran
aktivni dzematlija
aktivni dzematlija
avatar


KomentarNaslov komentara: Re: HADIS DANA   Fri Jan 09, 2009 2:33 am

Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve.sellem, : 'Stalno će u mom ummetu biti jedna grupa koja je na putu istine, i koja će se boriti protiv neprijatelja. Neće im naštetiti onaj ko im se suprotstavi, osim ono što će ih zadesiti od onih koji se nasele kod njih, dok ne dođe Allahova odredba, a oni će biti javni i poznati. Gdje su oni, o Allahov Poslaniče? U Kudsu i njegovoj okolini! – Reče! '
Na vrh Go down
I am a Muslim
novi dzematlija
novi dzematlijaKomentarNaslov komentara: Re: HADIS DANA   Mon Aug 03, 2009 10:35 pm

Bilježi se od Selmana Farisija, r.a., da je rekao: „Poslanik, s.a.v.s., držao nam je hutbu, zadnji dan šabana, kada je jednom rekao: "Ljudi, natkrilio vas je veličanstven i blagoslovljen mjesec: mjesec u kojem je Lejletu-l-kadr, a ona je bolja od hiljadu mjeseci; mjesec u kojem vam je Allah propisao da postite i da dobrovoljno klanjate noću. Ko u ramazanu učini ikakvo dobro, dobrovoljno i drage volje, to mu se piše kao da je učinio neki farz izvan ramazana. Ko u njemu provede farz, piše mu se kao sedamdeset farzova izvan ramazana. To je mjesec sabura (ustrajnosti i strpljivosti), a nagrada za sabur je Džennet. To je mjesec međusobnog pomaganja, mjesec u kojem se povećava opskrba vjerniku. Ko u ramazanu da iftar postaču, piše mu se kao da je oslobodio roba i praštaju mu se njegovi grijesi. Mi smo kazali: Allahov Poslaniče, nismo svi u stanju da pravimo iftar postaču. On kaza: Allah će tu nagradu dati i onome ko postaču ponudi gutljaj mlijeka, jednu hurmu ili gutljaj vode. Ko nahrani postača do sitosti, bit će mu oprošteni, zbog toga, njegovi grijesi i Gospodar će ga napojiti iz moga izvora, pa poslije toga nikada neće žeđi osjetiti, pa će ga i u Džennet uvesti. Imat će nagradu za svoj post i nagradu posta onoga kojeg je nahranio, a da se tome ne umanji nimalo od njegove nagrade. To je mjesec čiji je početak milost, sredina je oprost, a kraj je oslobođenje od Džehennema. Ko svojim uposlenicima olakša posao i zadatke u ramazanu, Allah će ga osloboditi Džehennema."
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: HADIS DANA   

Na vrh Go down
 
HADIS DANA
Na vrh 
Stranica 2/2Idi na stranicu : Previous  1, 2

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Bosnjacki forum :: Islam-
Idi na: